llallka 13.04.15, 08:54 Mieszkam w Hiszpanii malzenstwo mieszane. Mamy coreczke Alicje a teraz oczekujemy chlopca. Rozwazamy te dwie mozliwosci. Co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 10:13 Hugona sama rozważałam. No i on w przeciwieństwie do Lucasa jest międzynarodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 11:25 Popieram Oliankę - tylko Hugo! Lucas jest dla mnie imieniem pasującym do zniewieściałych Włochów czy Hiszpanów, na równi z Alvaro Odpowiedz Link Zgłoś
greater.bilby Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 14:23 Oba imiona pasują do Alicji. Mnie osobiście bardziej podoba się Lucas, ogólnie imię Łukasz przypomina mi osoby spokojne i rozgarnięte. Wiem, że to tylko subiektywne wrażenia, ale o ile znam samych surowych i wymagających Zbigniewów i samych przyjaznych Wieśków z poczuciem humoru, tak Łukasz (czy Lucas) kojarzy mi się z oazą spokoju. Nigdy nie skojarzyłabym Lucasa ze zniewieściałym Włochem (ale fajnie napisane heheh), ale jeśli już to z przystojniakiem Michałem Żurawskim, który grał Lukasa w "Ludziach Chudego". Co do imienia Hugo mam również bardzo subiektywne zdanie na ten temat. Wspominałam kiedyś w innym wątku, że w pierwszej kolejności wpływ na to czy imię się nam może spodobać mają skojarzenia z dzieciństwa. Ja z imieniem Hugo mam takie, że jako dziecko zasłyszałam jak ktoś kogoś poprawiał, że wymawia się to "igo" . Tak mi to siedziało w głowie, że potem gdy kiedykolwiek na lekcjach historii pojawiał się Hugo Kołłątaj, to drżałam na myśl, że będę musiała na głos czytać tekst z podręcznika albo pójdę do odpowiedzi i nie będę wiedziała, jak to wymówić. Gdyby nie te nieprzyjemne wspomnienia, pewnie miałabym bardziej pozytywny stosunek do tego imienia. Hugo brzmi bardzo dobrze, poważne ale nie jakoś strasznie więc nie jest dziwne ani pretensjonalne. Krótkie, proste i na temat. Do dzisiaj nie rozumiem, jak można było tym imieniem nazwać trolla z telewizji, no ale widocznie komuś pasowało. Poza tym pamiętaj, że ilu ludzi, tyle też skojarzeń i opinii. Imię powinno się Tobie podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 18:15 > ogólnie imię Łukasz przypomina mi osoby spokojne i rozgarnięte. No proszę, mam zupełnie inne doświadczenia z Łukaszami i powiedziałabym, że jest wręcz odwrotnie Ale samo imię mi się podoba i wybierając między Lucasem a Hugonem, wybrałabym tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 14:39 Myslalam, ze post zalozycielski bedzie ze Szwecji, to imiona bardzo tu popularne A glos oddaje na Lucasa. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 15:05 Żadne w moim stylu ale głosuje na Huga Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 16:19 Jeżeli tylko te dwie możliwości wchodzą w grę to Lucas. Za Hugonem nie przepadam, na dodatek - jak widać nawet w tym wątku - jest kłopot z odmianą. Odpowiedz Link Zgłoś
black_kat Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 21:54 Mam ten sam dylemat. Ja mieszkam w Irlandii, i rowniez chce cos polskiego oraz irlandzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
llallka Re: Hugo vs Lucas 13.04.15, 22:16 Dzieki za odpowiedzi! Jak widac zdania sa podzielone, podobnie jak w moim malzenstwie ja sklaniam sie ku Lucasowi a maz chace Hugona. I badz tu madrym Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hugo vs Lucas 14.04.15, 00:12 MNie bardzo podoba się Hugo, nie wiem jaka jest wymowa po hiszpańsku? H jest wymawiane? Odpowiedz Link Zgłoś
black_kat Re: Hugo vs Lucas 14.04.15, 00:22 Hugo wszędzie tak samo, oprócz Włoch - tam jest Ugo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Hugo vs Lucas 23.05.15, 17:04 No nie, we Francji jest "Igo" itd. Tym niemniej wolę Hugona Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Hugo vs Lucas 14.04.15, 07:35 Hugo bardziej międzynarodowy, więc bardziej mi pasuje do sytuacji . Tylko ta odmiana, a raczej jej brak... Mnie by to drażniło, że ktoś nie umie odmieniać imienia mojego dziecka. Z drugiej strony w Hiszpanii chyba nie będzie z tym kłopotu? A jeśli Luca ma coś wspólnego z polskim Łukaszem, to jestem na nie- nie lubię imienia Łukasz... Odpowiedz Link Zgłoś
llallka Re: Hugo vs Lucas 14.04.15, 09:16 Po Hiszpansku sie nie odmienia ale sie czyta "ugo" Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Hugo vs Lucas 14.04.15, 09:35 llallka napisała: > Po Hiszpansku sie nie odmienia ale sie czyta "ugo" Tym bardziej byłabym za Lucasem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Hugo vs Lucas 21.04.15, 23:21 Mi podoba sie imie Hugo, chociaz wymowa chyba bardziej francuska . Polska czy hiszpanska tez jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Hugo vs Lucas 21.04.15, 23:22 Lucas troche za bardzo juz osluchane, bo samo brzmienie w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
llallka Re: Hugo vs Lucas 24.04.15, 16:46 W koncu jest Hugo. Nacpali mnie podczas cc i juz po zdecydowalam Wpisz swoją odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hugo vs Lucas 24.04.15, 17:23 Super! Wszystkiego dobrego dla całej czwórki Odpowiedz Link Zgłoś
black_kat Re: Hugo vs Lucas 25.04.15, 01:07 super! Moj sie urodził tydzien temu i tez Hugo. Tyle, ze w Irlandii. Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hugo vs Lucas 25.04.15, 11:11 Gratulacje także dla Ciebie, Black Kat Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hugo vs Lucas 04.05.15, 11:39 Martito, świetnie, że zostałaś na forum, ale wyciągasz stare wątki i bez sensu je komentujesz. Chłopiec już jest na świecie i ma na imię Hugo Odpowiedz Link Zgłoś
martita851 Re: Hugo vs Lucas 04.05.15, 23:30 WIem!!!! Straszna wtopa. Wczoraj siedziałam sobie na tym forum i niestety w kilku wątkach podpijałam tematy nawet sprzed kilku lat. A zorientowałam się, że to stare wątki dopiero, gdy już opuszczałam stronę Już nie będę )) Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Hugo vs Lucas 05.05.15, 00:04 Korzystając że temat odgrzebany, gratuluję llallko Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Hugo vs Lucas 05.05.15, 11:52 Ja niedługo rodzę i będzie Łukasz prosto i mało popularne obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hugo vs Lucas 22.06.15, 19:46 Obecnie Łukasz jest 13. co do popularności imieniem męskim w populacji. Odpowiedz Link Zgłoś