zaino 14.09.04, 14:14 W marcu urodzi się nasz dzidziuś. I powoli zaczynamy przymierzyć się do wyboru imienia. Z całej listy imion wybraliśmy te, które mogłoby nosić nasze dziecko. Osateczną decyzję podejmiemy gdy maleństwo będzie już na świecie.Proszę Was o opinię co sądzicie o imionach. Imiona dla dziewczynki: Hania- jeśli nie na pierwsze, to na drugie damy je małej Izabelka- bardzo podoba mi się ta forma imienia Ewa- podoba się mężowi Zuzia- to nr 1 przyszłych babć Iga- mój wybór Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamajagody Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 14:36 Właśnie czekam niecierpliwie na przyjscie na świat mojej 1-szej siostrzenicy! Podobnie jak u Ciebie nasza babcia i prababcia maleństwa zasugerowała Zuzannę. Siostra nie jest do końca przekonana, ale niespecjalnie "widzi" jakies inne imię. Mnie z Twojej listy najbardziej opdoba sie Ewa (bardzo dobre skojarzenia), Iga, mniej Hania (złe skojarzenia, ale imię ładne) i Izabelka. Ogólnie podobają mi się krótkie imiona: Iga, Ada, Ewa, lubię tez Maja, Nina. Z bardziej oryginalnych: Anastazja, Konstancja, Rozalia - jest tyle naprawdę pieknych imion dla dziewczynek. Kiedys bardzo podobały mi się imiona Kalina i Jaśmina - tak miały na imię córeczki koleżanki mojej mamy - nigdy ich nie poznałam tak naprawde, ponieważ rodzice wyprowadzili sie z tamtej miejscowosci, kiedy mialam rok. Sama nazwałam swoja córeczkę Jagoda - trochę na cześć mojej mamy, która ma na imię Jadwiga.Jagoda równiez urodziła się w marcu - 4.03.1997. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka3 Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.02.05, 09:47 ja mam na imię Ewa-szczerze-lubię je -i krótkie naprawdę wygodne-mnie zaś podoba się-Inga-Iga-mam siostry-Kinga-Lidia-Sylwia-też ładnie,a co powiesz na Paulę? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 14:42 Hania- bardzo mi sie podoba, skoro wybraliscie je na drugie, to niech tak zostanie Izabelka- ladne, ale malo kto bedzie nazywal corcie Izabelka, jak na razie odrzucam Ewa- bardzo ladne! Zuzia- dla mnie odpada, przesyt! Iga- piekne. Zostaje Ewa Hanna lub Iga Hanna Ladniej mi brzmi Ewa Hanna ale jakos Iga bardziej mi sie chyba podoba. Bardzo jestem ciekawa jakie imie wybierzecie! A. Odpowiedz Link Zgłoś
marlena54 Re: Iga, Ewa, Hania...? 23.06.05, 21:24 Z tych imion najbardziej podoba mi się Iga Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 15:02 Hania, jest takie cieplutkie... Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 15:02 Witam! Hania - ladne, ale mnie za bardzo kojarzy sie z oklepana Ania Izabelka - imie troche z poprzedniej epoki, wiec bedzie oryginalne, w sumie b. ladne Ewa - to moje imie polecam, bardzo fajnie sie nosi, jest krotkie, przez co wygodne, calkowicie bezpretensjonalne, ma wiele zdrobnien (choc ja osobiscie preferuje forme Ewa)najwiekszy wysyp Ew byl w latach 50-ych, wiec zbytnia popularnosc nie grozi Zuzia - b. popularne, odradzam Iga - super! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 15:21 Tylko nie Zuzia... Oklepane do granic możliwości. Dajcie Ewa albo Hania, będzie ładnie, tradycyjnie i oryginalnie. Iga mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 16:49 milenium5 napisał: Dajcie Ewa albo Hania, będzie > > ładnie, tradycyjnie i oryginalnie. Iga mi sie nie podoba. Mi też sie najbardziej podoba Hanna i Ewa (Hania zdecydowanie na pierwszyjm miejscu). Zuzia - też bardzo ładne; podobno ostatnio strasznie popularne, ale statystyki Grzeni ani Rymuta tego nie odnotowują (w latach 1996-2000 Zuzia jest 54 co do nadawalności). Mam wrazenie, że imie to po prostu wcześniej nie było popularne, więc teraz zwraca uwagę. W każdym razie śmiało bym nadawała, jeśli Ci się podoba. Izabela to imię bardzo popularne wśród moich rownieśniczek i może dlatego wydaje mi się niewarte uwagi; nigdy tego imienia nie uważałam za ładne. Iga - dziewczynka musiałaby ćwiczyc dykcję; moja koleżanka Iga zawsze była 3 razy wypytywana, czy nazywa się Iga czy Ida (sama ją wypytywałam). Iga to dla mnie takie "niedokończone" imię; sama wybrałabym Ignację albo Jadwigę, bo te imiona dają wiecej możliwości. Reasumując, popieram Hannę, Ewę i Zuzannę Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 18:22 Ja popieram Hannę, Ewę, Zuzannę (jedno z moich ulubionych ale teraz baaaaardzo popularne) i Igę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Popularnosć Zuzanny 14.09.04, 18:28 adziunia napisała: > Ja popieram Hannę, Ewę, Zuzannę (jedno z moich ulubionych ale teraz baaaaardzo > popularne) i Igę. Dziewczyny, skąd bierzecie to, ze Zuzanna jest tak obłędnie popularna? Jak już pisałam, statystyki tego nie potwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Popularnosć Zuzanny 15.09.04, 10:38 Baaardzo dużo Zuzanek pojawia się w "Witajcie na Świecie" można więc uznać, że jest to teraz modne imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularnosć Zuzanny 15.09.04, 17:46 cysia.b napisała: > Baaardzo dużo Zuzanek pojawia się w "Witajcie na Świecie" można więc uznać, że > jest to teraz modne imię Opieramy się na statystyce milenium5 (dziękujemy!). Niemniej nie są to wielkości statystycznie istotne i dalej nic konkretnego nie można wywnioskować. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.09.04, 16:57 Hanczeka,Hania,Hanna - to takie śiczne,ładne dorosłe -niedrosłe ,najwłaściwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Iga, Ewa, Hania, czy popularna Zuzia? 15.09.04, 08:49 Dziekujemy za opinie. Przyznam szczerze, że nadal mam mętlik w głowie. Tak się składa, że oprócz tych imion podobają mi się jeszcze: Nina, Gabrysia i Weronika. Ale mąż je skrytykował. Pocieszam się tym, że to nasze pierwsze dziecko i nie wszystko zaprzepaszczone. A tak serio skreśliliśmy z naszej listy Izabele. Zostały: Iga, Ewa, Zuzanka (bardzo ładne imię i sporo dziewczynek je nosi) i Hanna. Którą wersję wybrać? 1.Iga Hanna 2.Ewa Hanna 3.Zuzanna Ewa czy Zuzanna Hanna 5.Hanna Zofia czy Hanna Wiktoria pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iga, Ewa, Hania, czy popularna Zuzia? 15.09.04, 10:45 > Którą wersję wybrać? > 1.Iga Hanna > 2.Ewa Hanna > 3.Zuzanna Ewa czy Zuzanna Hanna > 5.Hanna Zofia czy Hanna Wiktoria > pomocy... Ja bym wybrala Ewe Hanne badz Ige Hanne A Hanne Zofie ok. 3-letnia znam osobiscie A. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Iga, Ewa, Hania, czy popularna Zuzia? 15.09.04, 10:57 Hanna Zofia lub Hanna Wiktoria ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Iga, Ewa, Hania, czy popularna Zuzia? 15.09.04, 17:51 zaino napisała: > Którą wersję wybrać? > 1.Iga Hanna Odrzuciłabym. To dwa imiona z innej bajki. > 2.Ewa Hanna Jakoś mi nie brzmi > 3.Zuzanna Ewa czy Zuzanna Hanna Zuzanna Hanna się rymuje - odpada. Zuzanna Ewa brzmi moim zdaniek znakomicie. > 5.Hanna Zofia czy Hanna Wiktoria Hanna Zofia - brzmi świetnie. Hanna Wiktoria też nie jest zła, ale już gorsza. Reasumując, szczegolnie bym rekomendowała Hannę Zofię, potem Zuzannę Ewę, nastepnie Hannę Wiktorię, a w ostateczności bez przekonania Ewe Hannę. Niemniej to co brzmi w parze doskonale, może zmienić brzmienie w zestwaieniu z nazwiskiem (imię, które wybraliśmy początkowo dla naszego przyszłego synka jako drugie, pasowało świetnie do pierwszego, ale w zestawieniu z nazwiskiem wyszło, że lepiej będzie pasować zupełnie inne drugie). Musicie sami wypowiedzieć to kilka razy i zobaczyć, jak brzmi. A propos tego, pisałam o Idze, że trudno jej będzie sie przedstawić - ciekawa jestem, czy podzielasz moje wrażenie, że przy braku idealnie wyraźnej dykcji lub przy cichszej artykulacji to "g" ginie w gardle i może powodowac problemy przy przedstawianiu się. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: do gaudencji 15.09.04, 18:03 Nie zamartwiam się artykulacją mojego przyszłego dziecka. Nawet gdyby dzieciaczek miał z tym jakieś drobne problemy, to mama wygimnastykuje mu języczek jak się patrzy. Z zawodu jestem dziennikarką) i znam metody "trenowania" głosu radiowców itp. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Iga, Ewa, Hania, czy popularna Zuzia? 15.09.04, 22:19 Mi najlepiej brzmi Hanna Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Iga, Ewa, Hania...? 15.09.04, 22:51 Zdecydowanie jestem za IGĄ. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Agnieszka i Iga 31.01.05, 18:48 Ostatecznie wybralismy te dwa imona. Jak ujrzymy małą to ustalimy czy będzie Igą Agnieszką czy Agnieszką Igą. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Agnieszka i Iga 31.01.05, 19:15 Mi sie bardziej podoba Iga , ale oczywiscie czekamy na przyjscie małej Agi badz Igi. Odpowiedz Link Zgłoś
nona_n Re: Iga, Ewa, Hania...? 31.01.05, 19:18 moja córeczka, która urodzi się za kilka dni będzie się nazywać Iga Nadia... Więc moje sugestie znasz )) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Iga, Ewa, Hania...? 31.01.05, 19:20 Hanna - ślicznie się zdrabnia (Hanusia, Nusia, Hania, Hanulka) Izabelka- no nie bardzo. Zwłaszcza ze względu na tą "belkę" w imieniu no ale to tylko moja opinia Ewa- Bardzo, bardzo ładne (zwłaszcza w formie Ewcik i Ewuńka) ale niestety bardzo, bardzo popularne. Również dzisiaj Zuzia- Lalka nie duża... Nie bardzo Iga- IDEALNE!! Po prostu śliczne!! No i można je zdrabniać Igulek, Iguś, Igusia, Gusia Spośród wskazanych przez Ciebie imion moje Numero uno Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Iga, Ewa, Hania...? 01.02.05, 09:59 Powiem szczerze, jestem zawiedziona, że wybraliscie Agnieszkę. Mysle, ze musi minac jeszcze z 50 lat, zeby imie to przestalo byc oklepane. Zreszto w ogole nie rozumiem, czemu ono sie tylu osobom podobalo (-a). Twoje wczesniejsze propozycje byly duzo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: do lukrecji_mniam 01.02.05, 10:50 dlaczego jesteś zawiedziona? przecież to nie Twoja córka, a forum służy do wyrażania OPINII w swoim zawiedzeniu przegapiłaś Igę z moich wcześniejszych propozycji pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: do lukrecji_mniam 01.02.05, 12:59 ZDecydowanie lepiej IGA AGNIESZKA, chociaż Agnieszka jest oklepane!!!! Może jednak Iga Wiktoria albo Iga Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: do lukrecji_mniam 01.02.05, 14:31 Iga Agnieszka Wiktoria jest teraz bardziej oklepane niż Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: do lukrecji_mniam 01.02.05, 17:09 Przepraszam, Zaino. Bo chyba cie urazilam. Zbyt emocjonalnie napisalam. To prawda, nie moja corka, nie moja sprawa. Ot wyrazilam moja opinie, ale chyba nie tak jak trzeba. Podobaja mi sie imiona, ktore wczesniej podalas: Iga, Hanna, Zuzanna, Ewa. Faktycznie jest problem z pobraniem dwóch imion. Najbardziej podobala mi sie, z proponowanych wczesniej: Hanna Zofia. Ewa Zuzanna brzmi tez niezle, moim zdaniem. Z Iga zas ciezej skomponowac. Iga Agnieszka sa dobrze dobrane, tyle, ze ja wlasnie nie przepadam za Agnieszką (choc znam kilka fantastycznych Agnieszek). Ale to nie mnie ma sie podobac imię waszej córki Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam, jesli cie urazilam. Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: Iga, Ewa, Hania...? 01.02.05, 16:51 Iga, oczywiscie.Igi sa przeslodkie Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: do igakinga 03.02.05, 00:36 no to koniecznie musisz corusie nazwac Iga bedziemy wtedy dwie )) Ja jestem z Krakowa, a ty? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam iga i kinga 03.02.05, 14:41 cos w tym musi byc. znalam dwie przyjaciolki Ige i Kinge. czyzby te imiona sie przyciagaly? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: iga i kinga 03.02.05, 14:42 aha, dodam jeszcze, ze moim zdaniem - pasuja do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: iga i kinga 03.02.05, 15:57 Ja- Kinga mowie czesto do mojej corusi Igi w zartach"moja przyjaciolko ". poza tym jeszcze jedno- moja Iga ma na drugie Kinga. mnie tez sie wydaje, ze te imiona do siebie pasuja. tesciowa moja miala (i ma ) inne zdanie na ten temat (( ale co mi tam...pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: iga i kinga 05.02.05, 11:28 hmm, wedlug mnie, te imiona pasuja raczej dla dwoch osob. sa podobne do siebie. ale grunt, ze Tobie sie podobaja razem. Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: iga i kinga 05.02.05, 23:54 to raczej nie tyle kwestia upodoban co pewnej rodzinnej tradycji.2-gie imie Iga ma po mnie, tak jak np. moj brat po moim tacie. gdyby urodzil sie syn mialby na 2-gie imie Robert po moim mezu- tak mielismy ustalone. pozdrawiam. p.s. jesli kiedys bede miala 2-gie dziecko i bedzie to dziewczyka to nazwe ja Ada. co do chlopcow to ani teraz ,ani przy pierwszym dziecku nie moglismy niczego ciekawego wymyslic, wiec mial byc Igor Odpowiedz Link Zgłoś
mkosacka Re: iga i kinga 07.02.05, 12:02 To tak jak u nas miał byc Igor a wyszła Iga, która obecnie ma 15 miesięcy i nie wyobrażam sobie innego imienia dla niej Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: Iga, Ewa, Hania...? 14.02.05, 13:29 Cześć, mam nadzieję że nie poczytasz mi tego za bezczelność, ale proponuję swoje imię czyli Hania, jest bardzo uniwersalne i fajne. Są oczywiscie ładniejsze od niego, ale żadnego z podanych przez Ciebie (EWA ani IZA) nie lubię, są bardzo twarde i nie lubię tych imion. Natomiast imię Hania jest ok, Bardziej od niego podoba mi sie Basia i chyba tak nazwę moją córkę, jeśli to będzie ta płeć. Podoba mi się jeszcze Agata, choć też jest twarde jak te lubiane przez Ciebie. Jeszcze Ewa może być, ale Iza bardzo mi się niepodoba, choć moja mama twierdzi że to piękne imię - wszystko kwestia gustu - pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Iga, Ewa, Hania...? 16.02.05, 23:34 Ale sama Iga czy z drugim? Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: Iga, Ewa, Hania...? 16.02.05, 23:57 bardzo sie ciesze i gratuluje trafngo wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: Iga, Ewa, Hania...? 18.02.05, 23:16 Dlaczego??? Nazwałam swoją córkę Iga z nadzieją, że będzie pięknie i oryginalnie! A tu proszę... ale muszę przyznać, że wybór jak najbardziej słuszny. Igakinga - ja też jestem z Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: Iga, Ewa, Hania...? 20.02.05, 17:03 a skad dokladnie? ja jestem z borku faleckiego/kurdwanow. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: Iga, Ewa, Hania...? 21.02.05, 19:36 A ja mieszkałam na Krowodrzy a od dwóch lat na wsi 30 km na południe za Krakowem Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Iga, Ewa, Hania...? 21.02.05, 20:00 dziewczyny ja też jestem z Krakowa!!!! mieszkam na Wileńskiej koło AR Kinga z przyszłą Igusią Odpowiedz Link Zgłoś
zaino dziewczyny ja też jestem z Krakowa!!!! 21.02.05, 20:02 dziewczyny ja też jestem z Krakowa!!!! mieszkam na Wileńskiej koło AR Kinga z przyszłą Igusią Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: dziewczyny ja też jestem z Krakowa!!!! 21.02.05, 21:20 Jakbys się poczuła gdybym Ci napisała,ze Iga jest imieniem bzdurnym,nie nadaje się dla dziecka,i ze ludzie z "inteligenckich"rodzin nie nazywaja tak dzieci?Każdy ma swój gust.I swoją kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka A ja mam psa IGE!! 21.02.05, 21:32 Nie rozumiem jak mozesz tak nazwać dziecko???Ida,rozumiem ale IGA??Boże,dziewczyno czy Ty chcesz mieć dziecko z psim imieniem?Wymyśl coś innego-pozostałe imiona też są dziwne i mi się nie podobaja.Daj lepiej Bronisława lub Dobrochna,tylko nie te z tej listy! Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: A ja mam psa IGE!! 22.02.05, 01:14 madraszka napisała: >Daj lepiej Bronisława lub Dobrochna,tylk > o nie te z tej listy! a ty daj sobie na wstrzymanie ale sie wnerwilam. p.s. ja mialam psa Kacperka i jakos zaden z Kacprow-dzieciakow nigdy mi sie z psem nie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dziewczyny ja też jestem z Krakowa!!!! 23.02.05, 16:21 mamaemmy napisała: Ka > żdy ma swój gust.I swoją kulturę. Nie piszę tego przeciwko Tobie, mamoemmy, ale a propos tego, co napisałaś przypomniała mi się czyjaś sygnaturka: "Nie masz racji mówiąc, że ktoś nie ma racji. Prawie każdy ma rację - z tym tylko, że racja jednych jest prawdziwa, innych fałszywa."... Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: Iga, Ewa, Hania...? 22.02.05, 01:12 ale numer dwie Kingi z dwiema Igami i wszystkie z Krakowa. Pozdrowienia)) Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Iga, Ewa, Hania...? 22.02.05, 12:16 Dziewczyny, proszę was, nie piszcie już, że Hania jest fajnym imieniem. Ze smutkiem obserwuję, że kolejne imię mi się "pali". Hanna zaczyna być coraz bardziej popularne. Osiem lat temu stwierdziłam, że Zuzanna to wspaniałe imię, świetne dla mojej teoretycznej córeczki. Dziś już go nie chcę nadać. Problem mam tylko z mężem - najpierw go "przekabacałam" na Zuzię, tak skutecznie, że teraz argument popularności w ogóle do niego nie przemawia. Ta moja prośba na początku to oczywiście żart Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: Iga, Ewa, Hania...? 23.02.05, 16:02 Być może dlatego, że od kilku lat mieszkam na wsi - nie bardzo rozumiem sens postów madraszki i mamaemmy. Myślę jednak drogie Panie, że odrobina kultury byłaby wskazana raczej Wam. Pozdrawiam Kingi i Igi! Matiuszka, mama Igusi. Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: Iga, Ewa, Hania...? 23.02.05, 22:42 wiesz, mysle, ze nie trzeba mieszkac na wsi, zeby miec problemy ze zrozumieniem postow wymienionych przez Ciebie pan. A pisze to calkiem "miastowa" pani z Krakowa (choc nie z Rynku Glownego), czyli ja. pozdrawiam serdecznie. p.s. bardzo sie ciesze, ze ten watek o Igach tak sie ladnie rozrasta. Oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
monia725 Re: Iga, Ewa, Hania...? 23.02.05, 16:27 Mam tak samo - tzn kiedys przekabacilam mojego M na imie dla dziewczynki Ola, teraz mi nie zabardzo sie podoba, a jemu znowu zadne inne niz Ola .... Odpowiedz Link Zgłoś