Dodaj do ulubionych

Wanda czy Irena?

15.07.15, 08:54
We wrześniu urodzi się moja córeczka.
Od jakiegoś czasu bardzo podoba mi się imię Wanda. Zauważyłam jednak, że to imię budzi emocje. Kiedy mówię, że w tej chwili to dla mnie imię numer 1, słyszę, albo entuzjazm, o tak, tak bardzo ładne albo, niestety częściej: okropne, nie krzywdź dziecka, Wanda co nie chciała Niemca, Wanda leży w naszej ziemi, Wandzia to okropne zdrobnienie ( tu zgodasmile itp...
Jest to imię w tej chwili rzadkie, trochę się obawiam, że dziecku może to przeszkadzać. Straszne, gdy w klasie są 4 dziewczynki o tym samym imieniu, ale jak się nie zna żadnej imienniczki?

Imieniem numer 2 jest dla mnie w tej chwili Irena. Chyba równie niepopularne co Wanda. Podoba mi się, że można je fajnie zdrabniać: Irka, Rena (super), Irenka, Inka...
Oba imiona pasują do nazwiska. Rety już nie wiem, szkoda, że nie spodziewam się bliźniaczek.

Z takich bardziej popularnych imion podoba mi się Pola, ale przy pełnej wersji Apolonia.

Skoro już założyłam wątek to zapytam i o imię dla chłopca. Podobno usg nigdy nie daje 100% pewności. Tu dylemat jest taki: Iwo czy Ignacy?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 09:04
      Wanda.

> niestety częściej: okropne, nie k
      > rzywdź dziecka, Wanda co nie chciała Niemca, Wanda leży w naszej ziemi, Wandzia
      > to okropne zdrobnienie ( tu zgodasmile itp...

big_grin
      "Krzywdzenie dziecka" to mój ulubiony tekst.

Irena też ok, ale wydaje mi się (bardziej? niż Wanda) "ciotkowata". Pewnie przez to, ze koleżanka ma ciotkę Irenę.
      Apolonia też mi się podoba, niestety Pola, a tak byłoby pewnie w użyciu większość czasu, już nie.

> Jest to imię w tej chwili rzadkie, trochę się obawiam, że dziecku może to przes
      > zkadzać. Straszne, gdy w klasie są 4 dziewczynki o tym samym imieniu, ale jak s
      > ię nie zna żadnej imienniczki?

Ja nie miałam imienniczek i było mi z tym dobrze. 2 moich dzieci też raczej nie spotka innych w klasie itp- tego właśnie chciałam.
      Naprawdę sądzisz, że bycie jedyną np Wandą to jakiś potencjalny kłopot dla dziecka?
      Jeśli tak, wybierz częściej nadawane imię.

Z chłopięcych wolę Ignacy.
      Bo imię Iwo jest dla mnie za krótkie i wieeeelu ludzi nie potrafi poprawnie odmieniać, co mnie by zapewne denerwowało.
    • vi_san Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 09:19
      Przez cały okres dzieciństwa/nastoletniości byłam jedyną nosicielką mojego imienia. Niestety - obecnie zrobiło się bardzo popularne. sad Jako jedyna "x" w całej dzielnicy nijak mi to nie robiło, czułam się normalnie.
      Wanda - o ile w pełnej wersji wdzięczne choć nieco "wodniste", bezbarwne, o tyle dla mnie nie do przyjęcia w zdrobnieniach [a ze zdrobnieniami liczyć się [niestety] trzeba...].
      Irena - bardzo ładne. Nie modne, więc nie będzie piętnastu imienniczek w szkole, zdrobnienia różne i ładne...
      A co do męskich:
      Ignacy jest [albo był do niedawna] w pierwszej 50 imion męskich... Poza tym nie lubię tego imienia, ma fatalne zdrobnienie [Ignac]... Iwo jest zarówno rzadszy, jak i, moim zdaniem, lepiej brzmi, ale może rodzić pewien problem: z odmianą ["Idziesz do przedszkola po Iwo?", czy "Idziesz do przedszkola po Iwa?"]. Oczywiście nie jest to wielki problem, ale zwłaszcza w czasach szkolnych może mu trochę życie utrudnić. smile
      • 4emalia Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 10:52
        "Idziesz do przedszkola po Iwona" jeśli już.
        • vi_san Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 11:17
          Niektórzy twierdzą, że Iwo i Iwon to dwa różne imiona, podobnie jak Bruno i Brunon. Dlatego właśnie napisałam, że odmiana może przysparzać kłopotów. Zwłaszcza w okresie szkolnym.
          • 4emalia Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 12:03
            Niektórzy twierdzą że kosmici porywaja krowy.
            Bruno Schulz napisał "Sklepy cynamonowe" - "Sklepy cynamonowe" są autorstwa Brunona Schulza. Mam nadzieję, że to nadal jest wyraźne. Tak samo jak Hugo Kołłątaj - kogo/czego nie ma? Hugona Kołłątaja.
            Nie są to dwa różne imiona a dwie formy mianownikowe. Odmiana powinna pozostać taka sama.

Oczywiście mam świadomość, że dzisiejszych Brunonów czeka raczej skrócona odmiana, ale mam też pełne prawo się na to nie zgadzać. Chociaz żadnemu Hugowi nie powiem "źle się odmieniasz", bo to zdanie właściciela imienia jest najważniejsze.
            Iwo jest o tyle trudniejszy, że nie zyskał w Polsce takiej popularności, więc ma największe szanse pozostać Iwo w każdym "przypadku "
            • vi_san Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 22:44
              Ależ ja nie twierdzę, że jest inaczej. Twierdzę tylko, że odmiana wielu osobom może "utrudnić życie", zwłaszcza, że imię Iwo jest mało popularne...
              Choć np. w kwestii Bruno, nawet wiki podaje, że co prawda Brunon jest łacińską formą tego germańskiego imienia, ale jednak byli tacy, co mięli na imię Bruno i tacy, którzy "n" na końcu... Więc może jednak traktować to jako dwa odrębne imiona? Zresztą w kwestii Iwo też wiki podaje, że "n" dodano w wersji łacińskiej... smile
              Jeszcze raz podkreślę - nie upieram się, że trzeba tak czy inaczej, po prostu stwierdzam, że zwłaszcza w okresie szkolno - wczesnonastoletnim Iwo może mieć kłopoty z wytłumaczeniem kolegom, dlaczego w niektórych formach ma "n" na końcu a w innych nie. big_grin
    • 4emalia Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 11:02
      W pełnej formie Wanda podoba mi się bardziej niż Irena, ale zdrobnienie Irka jest doskonale, więc tu nie pomogę z wyborem smile oba bardzo mi się podobają.
      Jeśli chodzi o chłopców to zdecydowanie wolę Ignacego. Iwo jest zbyt krótki, często pozostaje nieodmieniany. A klasyczna odmiana kojarzy się z kobieca Iwoną.
      Jako alternatywę dla Ignacego (którego naprawdę lubię) mogę zaproponować Idziego.
    • meggan79 Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 11:10
      Jak dla mni Irenka i Ignaś
    • patrysha1 Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 12:38
      Wanda piękne!
    • niwius Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 13:01
      Wanda podoba mi się dużo bardziej, Irenę odbieram ciotkowato.
      Ja w czasach szkolnych nigdy nie miałam imienniczki w klasie. W szkole były jakieś dziewczyny o imieniu takim jak moje, lecz one nosiły je w wersji niemieckiej. Nigdy mi to nie przeszkadzało, było to dla mnie normalne. Wystarczyło, że ktoś wymienił moje imię i było wiadomo, że chodzi o mnie. Pierwszą imienniczkę należącą do tej samej grupy co ja miałam dopiero na studiach.

Z imion dla chłopca bardziej podoba mi się Ignacy.
    • sweet_sour Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 13:07
      Wanda to był mój typ dla córeczki, kiedy byłam w ciąży. Niestety nie miałam okazji go wykorzystać, bo urodził się syneksmile Teraz jakbym była w ciąży, oprócz Wandy brałabym też pod uwagę Irenkę oraz Mariannę, Rozalię, Kornelię... I chyba nie umiem ci doradzić, bo dla mnie i Wandusia i Irenka są świetne.

A jeśli chodzi o męskie, to z tych dwóch zdecydowanie Ignacy. Iwo w ogóle nie jest w moim guście plus wspomniane wyżej problemy z odmianą. Ignacy jest obecnie dosyć popularny, ale jeśli ci to nie przeszkadza, to brałabym w ciemno smile
    • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 15:06
      Mam niemal 100-letnią babcię Wandę, która ma 2 lata młodszą siostrę Irenę, więc to dla mnie idealne imiona dla sióstr smile
      Sama miałam na studiach koleżankę Irenę (obecnie 30+) i wtedy było to dla mnie imię ciotkowate, ale u małej dziewczynki odbieram je już inaczej. Wandę uwielbiam i chętnie bym nadała. Z tym, że ja akurat lubię Wandzię, a nie znoszę Irki smile
      Dla chłopca sama rozważałam Iwona i odrzuciłam go tylko ze względu na odmianę - prawidłowa jest dla mnie brzydka i niewygodna ze względu na podobieństwo do wersji żeńskiej. (I tak, wiem, jak to uzasadniają językoznawcy, ale moim zdaniem w przypadku imienia o pochodzeniu celtyckim odmiana przez -n ma tyle samo sensu, co odmienianie |Mieszka jako Mieszkona...). Ignacy jest ładny, tylko brakuje mi poręcznego zdrobneinia. Pełna forma mało poręczna, a Ignaś dla malucha.
    • nataszaasza Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 16:11
      Zdecydowanie WANDA! smile
    • malga.p Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 17:20
      Z dziewczęcych bardziej podoba mi się Irena. Z kolei biorąc pod uwagę żeńskie imiona, które rozważasz, dla chłopca wybrałabym imię Ignacy. Iwo jest IMO nowomodny.
    • meriyem Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 17:44
      Kiedyś Wanda nie podobała mi sie wcale, ale w ciagu ostatnich lat bardzo u mnie zyskała. Krótkie dźwięczna imie. Z Irena było podobnie. Z tych dwóch wybrałabym Wandę.
    • dalenia Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 18:48
      Wanda jest prześliczna. Niedawno był wątek o tym imieniu i opinie były w większości pozytywne. Argument o krzywdzie dziecka jest tak żenujący, że aż nie chce mi się go komentować wink
      Irena też jest okej, ale nie tak bardzo jak Wandeczka.
      Apolonia z kolei podoba mi się najbardziej ze wszystkich 3 smile Fakt tylko, że Pola coraz bardziej osłuchana. Ja na swoją wołałabym raczej Apolka, Apolcia, Apolejka, Apolonka albo Lonia, Lonka, Loneczka - starałbym się unikać Poli.

Dla chłopaka popieram Ignacego. Bardzo lubię to imię, ale nie wiem, czy masz świadomość, że ostatnio trochę pnie się do góry w rankingach?
      Iwona/Iwa bym odrzuciła. Po pierwsze średnio mnie przekonuje jego brzmienie (choć zdrobnienia są w porządku), a po drugie każdy odmienia to imię inaczej. Ja jestem za odmianą z "n" (Iwona, Iwonowi itd.), ale nie wszyscy jej używają. Generalnie Iwo w odmianie jakiejkolwiek średnio mi się podoba.
    • magdmaz Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 19:19
      Irena podoba mi się bardziej, ale Wanda też może być smile Ogólnie odbieram je bardzo, bardzo pozytywnie.
      I bardzo lubię Ignacego.
    • olianka Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 21:16
      Żeńskie podobają mi się obydwa bardzo mocno. Moja potencjalna druga córka miałaby szansę zostać Wandą-Dusią. Irenę mam w najbliższej rodzinie, więc dla swojej córki nie rozważam, jednak podoba mi się baaardzo.
      Dla równowagi męskie rozważane nie trafiają w mój gust. Zjadliwszy jest dla mnie Ignacy.
      • dolcevita007 Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 21:31
        Zaglosuje na Wande, mysle ze ma cos w sobie. Dla chlopaka wybralabym Ignacego. Bardzo lubie zdrobnienia Ignac czy Ignas, co do Iwona to nie lubie wlasnie odmiany ktora kojarzy mi sie z zenska forma. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie w wersji nieodmiennej.
        Irenka jest fajna, ale dla mnie jeszcze za wczesnie, Wanda niby tez z tej samej polki jednak odbieram ja bardziej uniwersalnie.
        Apolonia chyba podoba mi sie najbardziej i zawsze bedzie kojarzyla mi sie z jedna z najpiekniejszych kobiet swiata.
    • abiela Re: Wanda czy Irena? 15.07.15, 22:12
      Dla mnie Wanda i Irena są z tej samej bajki. Małej Irenki nie znam żadnej ale Wandę tak i to do tego z mieszanego polsko-niemieckiego małżeństwa i nie ma żadnych problemów.
      Apolonia też mi się bardzo podoba, Pola za to jako pełne imię nie.
      Dla chłopca z tych dwóch tylko Ignacy.
    • gaudencja Re: Wanda czy Irena? 16.07.15, 00:28
      Wanda/Ignacy.
      • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 16.07.15, 18:43
        Dzięki za wszystkie opinie.
        W tej chwili bardziej skłaniam się ku Wandzie. Ale może poczekam i zobaczę dziecko - może się okazać, że bardziej pasuje Irena.
        Poza tym wymyśliłam, że teraz jak ktoś mnie zapyta, jak bym chciała nazwać małą, to odpowiem, że Damrokasmile To się ludziska będą dziwować... Kiedy ostatecznie córka zostanie Wandą to będzie szczyt normalnoścismile))
        A tak w ogóle, Damroka to fajne imię, ale jakieś takie "nienadawalne".

Co do imienia dla chłopca to mam mętlik w głowie. Ta odmiana przez przypadki zniechęciła mnie do imienia Iwo, do Ignacego nie jestem przekonana. Jeszcze ew. podoba mi się Florian, ale poza tym brak mi pomysłów. Jak imię jest ładne, to przeważnie inni to już odkryli i jest w pierwszej dziesiątce...
        • paula.anna Re: Wanda czy Irena? 16.07.15, 19:50
          O, ja zdecydowanie wolałabym Floriana od Iwona i Ignacego.

> Jak imię jest ładne, to pr
          > zeważnie inni to już odkryli i jest w pierwszej dziesiątce...

Są jeszcze takie nieodkryte, niespalone przez popularność. Szukaj smile.
          • makuffka Re: Wanda czy Irena? 16.07.15, 22:09
            Wanda śliczna, wahaliśmy się przy córce mocno, zdrobnienia przeważyły na nie. Moja córka ma Wandę w przedszkolnej grupie. Irenę też lubię, mam dwie ciocie o tym imieniu, ale mimo to że w mojej rodzinie raczej już nie do powielenia, zastanawiałam się na nim również.
            Za Iwonem nie przepadam, Ignacy spoko, Florian jakoś tak średnio.

powodzenia smile
            • fruzielka27 Re: Wanda czy Irena? 17.07.15, 00:26
              Wanda super! Znałam kiedyś Wandę, początkowo wydała mi się dziwna, a potem mi się spodobała. Wanda pewnie ma dziś jakoś 35+ wink
              Wolę Wandę od Ireny, choć i ta nie jest jakas fatalna dla mnie. Niemniej Wanda dla mnie lepiej brzmi,bardziej wyraziście, w domu może być Dusią właśnie, bardzo ładne zdrobnienie.
              Moja córka ma najbardziej popularne zdrobnienie, które mi się nei podoba i nigdy jej nie nazywałam nim i nikt w rodzinie, tej bliższej i ciut dalszej na nią tak nie mówi. W przedszkolu się zdarzało, ale też trudno zwracać uwagę pani, która z sympatii zdrabnia imię dziecka, aż tak mi to nie przeszkadza. Za to jest dość śmiesznie, bo czasem mnie pytają skąd takie zdrobnienie - z drugiej części imienia smile Właśnie na zasadzie - nie Wandzia, a Dusia od Wandusi smile

Ignacego nie trawię, raz że mi się w ogóle nie podoba, a dwa co i rusz słyszę "Ignacy". A ja nie lubię imion popularnych czy dość popularnych. Więc też nie znoszę Franków, Antków czy Janków, mam na nie alergię wink
              Iwo trudny przez odmianę, ale Florian jest fajny smile
        • gaudencja Re: Wanda czy Irena? 18.07.15, 12:37
          Może Idzi? Stefan? Zygmunt? Bolesław?
          • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 26.07.15, 16:11
            "Święty Idzi, który wszystko widzi..." - nie da rady. Pozostałe też dla mnie zbyt sztywne. Stefan chyba najbardziej ok.
        • vi0let Re: Wanda czy Irena? 18.07.15, 15:13
          Ja lubię i Wandę i Irenę, jednak zdecydowanie bardziej wolę Wandzię od Irki. wink Co do męskich imion - Iwo to dla mnie taki koszmarek, nigdy go nie lubiłam, za Ignacym też w sumie nie przepadam.
          Jeśli zaś chodzi o Damrokę, bardzo mi się podoba i byłabym w stanie ją nadać. smile
    • liliowewzgorze Re: Wanda czy Irena? 18.07.15, 13:19
      Nie jestem fanką obu tych imion, ale brzmieniowo bardziej podoba mi się Wanda a zdrobnienie Wandzia jest wg mnie ok lepsze niż Irka brrr
      Apolonia również ładnie, wybrałabym między Wandą a Apolonią z przewagą tej pierwszej smile

Iwo zupełnie w innym stylu niż imiona rozważane dla dziewczynki i wcale mi się nie podoba, Ignacy jest OK dlatego stawiam na niego.

Szczęśliwego rozwiązania
    • olinininka Re: Wanda czy Irena? 18.07.15, 16:34
      Z tej dwójki zdecydowanie Wanda (pod warunkiem że pasuje do nazwiska). Na powrót Ireny jest dla mnie za wcześnie.
      • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 01:21
        Ja tu się zastanawiam nad wyborem między Wandą a Ireną, a tymczasem "życzliwi" dołki kopią... W związku z tym, że mąż nie chciał się ostatecznie zdeklarować co do wyboru imienia poprosiłam go o listę 10 imion, które on proponuje... akurat wyjeżdżał na weekend - odwoził teściową na urlop... Po powrocie oznajmił, że ma listę! okazuje się, że jury w składzie: teściowa, koleżanka teściowej i 2 córki koleżanki zaproponowały następującą listę:

Dorota, Małgorzata, Kamila, Patrycja, Edyta, Monika, Katarzyna, Alicja, Natalia, Aniela

Ręce mi opadły. Oprócz ostatnich dwóch, no może trzech ostatnich, to imiona z lat 70 i 80 popularne wsród moich koleżanek... Mam nazwać córkę Kasia, mając 4 przyjaciółki o tym imieniu? Aniela kompletnie mi się nie podoba, a Natalia gryzie się z naszym nazwiskiem. Poza tym nie mamy ani jednego imienia wspólnego, bo moja lista była następująca:

Wanda, Irena, Renata, Apolonia, Izolda, Leonia, Laura, Marlena, Ida, Ludwika

Te dwie listy to dwie różne bajki... Ręce mi opadły, nie wiem co robić. Chyba najlepiej porzucić negocjacje w tej chwili i wznowić je za jakiś czasu. A czasu jest niewiele, do rozwiązania zostało 2 miesiące...
        • paula.anna Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 06:17
          > że ma listę! okazuje się, że jury w składzie: teściowa, koleżanka teściowej i 2
          > córki koleżanki zaproponowały następującą listę:

To niedobrze, że mąż pozwala się wtrącać innym.
          Ani teściowa, ani tym bardziej córki koleżanki teściowej (!) nie powinny mieć w ogóle prawa głosu w takiej sprawie. Tzn gadać sobie mogą, ale jeśli mąż ich słucha, to naprawdę kiepsko...

> Te dwie listy to dwie różne bajki... Ręce mi opadły, nie wiem co robić. Chyba n
          > ajlepiej porzucić negocjacje w tej chwili i wznowić je za jakiś czasu. A czasu
          > jest niewiele, do rozwiązania zostało 2 miesiące...

A czy mąż wie, że to wasze dziecko i do was należy decyzja? Akceptuje to?
          Bo wg mnie od tego trzeba zacząć- że mamusia już imiona wybrała, podobnie koleżanka teściowej, sąsiadka, znajomy, listonosz, ciocia Kazia itp, itd.
          A teraz wy spodziewacie się dziecka i wy wybieracie dla niego imię, wy i nikt inny.
          Jeśli utrzymacie wspólny front, nieco łatwiej będzie wypracować kompromis.

Co do innych bajek- Renata i Marlena wg mnie w podobnym stylu co te z listy podyktowanej mężowi wink.
          Swoją drogą i twoje propozycje są z "różnych bajek", to daje szansę na porozumienie.
        • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 10:40
          Powiedz mężowi, że:
          1. To milutko, że różne panie, spokrewnione i niespokrewnione wypowiedziały się w kwestii swoich preferencji imienniczych, szkoda tylko że wybrały imiona zdecydowanie z innego pokolenia (tu możesz rzucić tekst o "krzywdzeniu dziecka" ciotkowatym imieniem)
          2. A ponieważ to Wasze dziecko, a nie teściowej lub jej znajomych, to teraz prosisz ładnie, żeby wziął do łapy jakiś kalendarz i wybrał imiona, które podobają się jemu.

Gwoli sprawiedliwości - Marlena i Renata to również dla mnie imiona z lat 70-80.
          Alicja i Natalia są teraz bardzo popularne (zawsze możesz powiedzieć, że ładne, ale szkoda, że ZBYT popularne, a nie chcesz dziecka skazywać na tabun imienniczek). Aniela mi bardzo pasuje do Twoich wyborów, ale skoro Ci się nie podoba, no to oczywiste, że odpada.

A czy mąż w ogóle widział Twoją listę przed sporządzeniem swojej? Bo jak nie, to może Wanda czy Irena w ogóle mu do głowy nie przyszły, o Ludwice czy Izoldzie nie wspominając. A teściowej to pewnie Wanda itd. się kojarzy z własnym pokoleniem lub własnymi ciotkami, wiec tez jej nie wybierze.

> Ręce mi opadły, nie wiem co robić. Chyba najlepiej porzucić negocjacje w tej chwili i wznowić je za jakiś czasu.
          No nie wiem, jeszcze się mąż utwierdzi w "swoich" wyborach. Lepiej od razu zaznaczyć, ze neistety są to imiona dla Ciebie nie do przyjęcia i musicie szukać dalej. Może zamiast sporządzania odrębnych list przejrzyjcie razem jakiś kalendarz/słownik imion, a przy okazji uwypuklisz mu zalety Twoich ulubieńców wink
        • dalenia Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 10:45
          A może zaproponujesz mężowi jakieś alternatywy? Imiona podobne do jego propozycji, np.:
          Kalina - zamiast Kamili
          Judyta - zamiast Edyty
          Alina - zamiast Alicji

Albo właśnie podsuń mu Renatę i Marlenę - wydają mi się być w jego stylu. Może spodobałaby mu się Iga zamiast Idy albo Izabela zamiast Izoldy?
          • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 26.07.15, 16:14
            Kalina odpada. Wiem, że to jest roślina, owoc, ale nic nie poradzę mnie się kojarzy z kałem...
            Judyta, Alina, Iga - jakoś do mnie nie przemawiają, nic specjalnego.
        • vi_san Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 13:14
          Jak już ci napisały dziewczyny: podziękuj teściowej i reszcie "obradujących", po czym daj mężowi do ręki kalendarz i niech SAM wybierze imiona, które lubi. To WASZE dziecko, a nie teściowej, jej przyjaciółki, córki czy wnuczki! Ewentualnie usiądźcie razem, przeglądając kalendarz wybierzcie wspólnie listę np. dziesięciu imion akceptowanych przez OBOJE, i z tej dziesiątki wybierzcie to właśnie jedyne.
          Negocjacji nie porzucaj, bo mężczyzna dostanie przekaz "Ok, zrobiłeś czego od ciebie chciałam" i za jakiś czas będzie zdumiony i oburzony, że coś chcesz "negocjować", skoro on ci "swoje" typy podał a ty je zaakceptowałaś.
        • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 21:19
          Dzięki za odzew. Tak, z moim mężem nie jest łatwo. Bardzo chętnie wyraża sprzeciw wobec moich propozycji, ale, żeby coś sam wymyślił... Myślałam, że poprzednia historia z imieniem czegoś go nauczy. 2 lata temu spodziewaliśmy się syna i też nie chciał dyskutować. Propozycja z jego strony była jedna: Stanisław. Nie chciałam się zgodzić, bo założę się, że mówiłby na niego Stacho, a dla mnie to imię dla alkoholika ( przepraszam wszystkie mamy Stasiów, ale takie mam skojarzenia i doświadczenia). Proponowałam dziesiątki innych imion, mąż był na nie, albo wymawiał się, że jeszcze jest tyle czasu.... W końcu mały się urodził, ja byłam zmęczona porodem i tym brakiem imienia i co się stało? Niby nic, nasz synek nazywa się Jan. Dodam, że mieszkamy w W-wie, gdzie to imię jest totalnym numerem 1. Ostrzegałam, że imię jest bardzo popularne, ale mówił, że mu to nie przeszkadza itp. Uległam, bo to imię mojego kochanego dziadka i miałam już dosyć tych "negocjacji"....
          Niestety teraz na każdym placyku zabaw bawi się jakiś Jasio, albo kilku. A jak byliśmy na urlopie na 10 chłopców w podobnym wieku siedmiu to były Jasie... I teraz mąż chciałby zmienić małemu imię!smile Tylko nadal biedak nie wie na jakie... Ręce mi opadają...
          • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 24.07.15, 21:27
            Ja nie z Warszawy, ale niemal każdy znajomy, który ma syna, ma Jaśka wink
            Powiedz mężowi, że skoro mu się nie podoba popularność Jana, to niech weźmie pod uwagę statystyki - Alicja i Natalia są w pierwszej 10. A reszta jego imion bardzo mi nie pasuje do Janka, zupełnie inny styl, z wyjątkeim Anieli.
            A może spodoba Wam sie podobna do Anieli Adelka?
            • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 25.07.15, 16:47
              Wiem, masakra jest z tymi Jasiami. Poza tym to imię niezbyt pasuje do małego...
              Dlatego teraz chciałabym imię oryginalne i takie, które mi się naprawdę podoba...
              Adela nie bardzo. Pełna forma to Adelajda, jakieś takie latynoskie... A Adela to mi się kojarzy z Adelą z serialu "Janka", którą grała Zofia Merle... Aniela też fatalne.
              • gaudencja Re: Wanda czy Irena? 25.07.15, 17:17
                Adelajda jest germańska, średniowieczna i krolewska smile
                pl.wikipedia.org/wiki/Adelajda_Heska
                W dynastii Piastów były 3 Adelajdy.

A w kwestii wybierania gorąco doradzam wzięcie do ręki spisu imion/kalendarza i omawianie każdego imienia po kolei wspólnie. W końcu znajdziecie takie, na które oboje jesteście się w stanie zgodzić, choć może nie myślicie o nim w pierwszej kolejności.
                Zderzanie dwóch niekompatybilnych list preferencji do niczego raczej nie doprowadzi...
                • olinininka Re: Wanda czy Irena? 27.07.15, 20:59
                  A może spodoba Ci się Anastazja?
                  Inne propozycje moim zdaniem jeszcze nie padły a godne zauważenia: Elwira, Eliza, Eunika, Eulialia, Cecylia, Celina, Estera
                  • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 28.07.15, 08:30
                    olinininka napisał:

> A może spodoba Ci się Anastazja?
                    > Inne propozycje moim zdaniem jeszcze nie padły a godne zauważenia: Elwira, Eliz
                    > a, Eunika, Eulialia, Cecylia, Celina, Estera

Anastazja nie pasuje do naszego nazwiska, poza tym Anastazja P...
                    Eunika i Eulalia zbyt dziwne
                    Cecylia i Celina mi się podobają, ale mężowi już nie
                    Estera chyba zbyt semickie, spotkałam tylko jedną, w moim wieku, często ją pytano, czy wie, że to imię żydowskie
                    Elwira i Eliza, no nie wiem, nie bardzo...
                • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 05.08.15, 10:16
                  Już wiem jakie imiona podobają się mężowi. Są to: Ewa, Eliza, Alicja, Paulina i Ida (a najbardziej Paulina). Udało mi się skutecznie zniechęcić go do imion Wikoria i Helena jako tych bardzo popularnych. Ech...
                  Imienia Paulina nie znoszę od zawsze, nie podoba mi się i już.
                  Z tych imion mogłabym zaakceptować tylko Idę, jak negocjacje utkną w martwym punkcie to będzie Ida.
                  Trochę głupio, bo moja koleżanka, która teraz też jest w ciąży i spodziewa się dziewczynki też wybrała to imię...

Nadal jednak nie tracę nadziei na Wandę...
                  • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 05.08.15, 12:30
                    Może Idalia?
                    • sigalla1 Re: Wanda czy Irena? 05.08.15, 21:31
                      Boszzz jakbym czytała o sobie i mężu sprzed roku. Czekaliśmy na córkę i nijak nie mogliśmy sie dogadać w kwestii imienia dla małej. W koncu poszliśmy na porodówkę z trzema jako tako wspólnymi typami. No i jak zobaczyłam mała to wiedziałam ze jest Lilianka ( to było jedno z tych trzech ustalonych). Czy lubię to imie? Przyzwyczaiłam sie. Córeczka jest super, imie średnio do niej pasuje, ale jakoś zbytniej wagi do tego nie przywiązuje bo i po co. Jest Lila i juz.
                      Na szczęście syn ma fajne, zadkie imie smile
                      • meggan79 Re: Wanda czy Irena? 06.08.15, 07:05
                        Sigallo-Lilianka jest bardzo fajna, moja 11latka nie narzekasmile Chociaż może teraz za popularna się zrobiła to nie jest to jeszcze zawrotna popularność...A co do Autorki watku- w takim razie mój głos na Idę/(Idalię),chociaż popróbuj z Wanda-czasem udaje się kogoś przekonaćsmile
                      • nowalij_ka0 Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 20:22
                        Ciekawa jestem jakie jest to imię smile
                  • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 06.08.15, 09:38
                    Ja bym tą Wandę trochę "podrążyła", wspominaj o niej czasem, mów o zaletach itp. Moj mąż przez pół ciąży upierał się przy jednym jedynym imieniu, a tuż przed porodem zrobił się nagle bardziej otwarty i zaakceptował imię, do którego wcześniej bezskutecznie go przekonywałam.
                    • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 06.08.15, 11:06
                      Jasne, dziewczyny, nie poddaję się jeszczesmile Wanda to moje wymarzone imię...

Co do Idalii to nie wiem. Przyznam się, że o istnieniu tego imienia dowiedziałam się dopiero na tym forum, jakiś miesiąc temu. Chyba muszę się jeszcze trochę z nim oswoić i zastanowić się czy mi się podoba.
                      Ostatnio proponowałam mężowi jeszcze imię Zoja - (żeby nie było, że jestem totalnie zafiksowana na Wandzie) spodobało mi się ostatnio, ale on uważa, że jest wbrew estetyce, brzydkiesmile rety jakie to subiektywne, ja uważam, ze to bardzo ciekawe i dobrze brzmiące imię.
                    • makuffka Re: Wanda czy Irena? 06.08.15, 16:27
                      Lily, a na czym stanęło u Ciebie? Jednak nie Olaf?
                      Autorko watku, drążyć zawsze warto wink Ja ok 7 miesiąca ciąży przekonałam męża do imienia syna i mamy Witusia, a teraz, dwa miesiące po porodzie, nie wyobraża sobie innego. Wanda śliczna, Ida zresztą też fajna, Zoję bym doceniła, choć sama nie nadała.
                      • lily-beth Re: OT 06.08.15, 16:56
                        Pewna będę dopiero, jak zobaczę imię wypisane na akcie urodzenia wink Ale na prowadzenie wyszedł niespodziewanie Gucio.
                        • makuffka Re: OT 07.08.15, 13:23
                          smile
                          dla autorki wątku to znak, że kropla drąży skałę i się czasem udaje. trzymam kciuki za Wandę albo za satysfakcjonujący Cię kompromis.
                  • dalenia Re: Wanda czy Irena? 10.08.15, 11:32
                    Próbuj jeszcze z Wandą. Albo myśl intensywnie o Idalii - to fajne imię smile Nie wiem, na ile bliska jest koleżanka, która rozważa Idę, bo chyba faktycznie ten sam wybór nie byłby zbyt fajny.
    • sera.starlight Re: Wanda czy Irena? 12.08.15, 08:04
      Co do Wandy i Ireny, to nie jestem przekonana do żadnego z nich. Forma podstawowa jest tak neutralna i bez wyrazu (co nie jest wartościujące, po prostu nie wiem czy na + czy na -) dla mnie a z drugiej strony oba jakieś twarde.... Nie są złe obiektywnie, ale nie mogę się do nich emocjonalnie ustosunkować. Z Idalią jest inaczejsmile. Podoba mi się bardzo, zarówno Ida, Idusia, Ideńka jak i Idalka a forma podstawowa ma dużo wdzięku. Co, oczywiście, nie zmienia faktu, że jeśli Tobie bije serce do Wandy, Wandzi, Wandeczki, to powinnaś o nią walczyć smile.
      Pozostałe propozycje mężowe do mnie nie przemawiają, nie ze względu na brak urody, ale oklepanie do bólu.
      Gdzieś też urwał się wątek imion dla chłopca...może to już nieaktualne? W każdym razie zarówno Iwo jak i Ignacy mi się podobają. Ignacy częstszy i ma zdrobnienia. Iwo może odpychać odmianą (btw od razu mi się ze "Zbuntowanym Aniołem" kojarzy tongue_out). Ale ja wychodzę z założenia w przypadku takich imion jak Iwo, Hugo, Bruno, i może się łudzę, że ważne, żeby rodzice i najbliższa rodzina a później dziecko umiało poprawnie odmienić, otoczenie nauczy się od nich. Nawet jeśli ktoś nie potrafi odmieniać poprawnie, to myślę, że w większości przypadków wyczucie językowe podpowiada, że coś nie gra w zdaniu " Idę po Iwa" i pojmą, że mama (kogo? czego? tongue_out) Iwona mówi "Idę po Iwona".
      • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 14:40
        Ja właśnie wolę twarde imiona. Idalia chyba jest dla mnie zbyt zwiewna. Nie wybrałabym też raczej Amelii, Emilii, Kornelii, Liliany to dla mnie podobna kategoria. A co do zdrobnień Wandy to akurat tych, które podałaś bym unikała i mówiła na córkę Wanda, Wandusia albo Wandunia.
        Wątek imion męskich się urwał, bo na 99% ma być dziewczynka.
        Prawidłowa odmiana imienia Iwo zupełnie mi się nie podoba i zniechęciła mnie całkowicie i teraz chyba najbardziej podoba mi się imię Olgierd.
        A tak w ogóle to jestem tak zmęczona ciążą i upałami, że nie wiem jak to będzie z tą moją walkąsmile Jeszcze parę dni gorąca i zgodzę się na imię z pierwszej dziesiątki popularnoścismile
        • paula.anna Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 18:23
          > A tak w ogóle to jestem tak zmęczona ciążą i upałami, że nie wiem jak to będzie
          > z tą moją walkąsmile Jeszcze parę dni gorąca i zgodzę się na imię z pierwszej dzi
          > esiątki popularnoścismile

Nie rób tego! wink
          Wrzesień już niedługo, upały tylko do końca tygodnia, podobno.
          Wytrzymaj.
          Swoją drogą pierwszą córkę też rodziłam we wrześniu.

Trzymam kciuki za Wandę.
          Choć Idalia też niezła, ja wolę, widać podobnie jak ty, raczej twardsze imiona, "z charakterem" czy "z pazurem".
          Ale w razie czego, moim zdaniem, Idalia o niebo ciekawsza niż kolejna Julka czy Lena.
          • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 19:24
            Julka, Lena, Maja - nigdy!!! smile
            • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 20:43
              Dziś była u nas położna środowiskowa, powiedziała, że chyba zaczyna się moda na Wandę, bo ma kilka małych pod opieką.
            • flawianna Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 23:15
              Jeśli Wanda to Twoje ukochane imię to walcz o nie! Propozycje męża są przede wszystkim popularne a przecież tego chce uniknąć... Na Wandę zaczyna się moda, ale zanim stanie się popularna to jeszcze sporo czasu minie. Przede wszystkim musisz męża osłuchać z imieniem. Propozycja ode mnie- znajdź zdjęcie jakiejś słodkiej małej Wandy w internecie i pokaż mężowi "Spójrz jaka słodka, a wiesz jak ma na imię- Wanda"- powinno podziałać. Wydaje mi się, że Twojemu mężowi to imię kojarzy się ze starszą osobą i ciężko mu sobie wyobrazić małą uroczą dziewczynkę Wandusię (bo póki co trudno je spotkać).
            • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 13.08.15, 23:51
              O to fajnie, że pojawiają się małe Wandy. Lily-beth a z jakiego miasta/województwa jesteś?

Flawianna już nawet trochę próbowałam tego sposobusmile Pokazywałam mężowi bobasa Wandę ze starego Witajcie na świecie i znalazłam słodką kilkulatkę na FBsmile)) Muszę chyba jeszcze poszperać.
              • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 14.08.15, 17:53
                Łódzkie smile
              • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 19.08.15, 13:47
                Teoria położnej się potwierdza, moim znajomym dwa dni temu urodziła się Wanda smile
                • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 19.08.15, 22:18
                  Supersmile Dzięki za info! muszę mężowi przekazać, że rodzą się małe Wandy i to imię to nie tylko moja fanaberia.
    • geraldyna Re: Wanda czy Irena? 14.08.15, 00:44
      Mnie też od pewnego czasu podoba się imię Wanda. Gdybym spodziewała się córki, to byłaby mocną rywalką dla wcześniej wybranej Klary. Imię wpadło mi w ucho podczas oglądania jakiegoś filmu s-f z polskim lektorem. Wanda była tam, oczywiście, postacią pozytywną i urodziwą, a imię, według mnie, dodawało jej charakteru i wyróżniało spośród bohaterów o "zwykłych" imionach.
      Irena natomiast to moja "wiekowa" ciocia, więc imię głównie z nią mi się kojarzy ( no może jeszcze z Ireną Santor) oraz z imieniem Ireneusz, które jest w moim odczuciu wujkowate. Wandę zaś łączę z okresem międzywojennym, a imiona z tamtych czasów właśnie wracają do łask.
      Zdrobnienia Wandy także mi się podobają smile
    • koralina78 Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 01:22
      Wracam na mój wątek, żeby poinformować Was, że na świecie pojawiła się moja córeczka WANDAsmile
      W ramach kompromisu z mojej strony, na prośbę męża na drugie ma Marianna, po teściowejuncertain

Osiągnęłam swój cel. To była prawdziwa walka, bo bardzo wiele osób próbowało mnie zniechęcić do tego imienia. Bardzo dziękuję za wsparcie, które dostałam na forum.
      • sera.starlight Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 07:28
        Gratulacje! Zdrowia i radoścismile
      • paula.anna Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 08:09
        Gratulacje!
        Wando witaj.
        Mariannę też bardzo lubię, ale to nie imię mojej teściowej wink.
      • meggan79 Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 11:49
        Gratulacjesmile ciekawe imię i Wanda pewnie będzie zadowolona! Fajnie, że nadałaś wymarzone imię!!
      • dalenia Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 11:55
        Super! Wanda Marianna bardzo mi się podoba smile Niech zdrowo rośnie.
      • lily-beth Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 13:54
        Świetnie, ze się udało! A Wanda Marianna to akurat po dwóch moich babciach big_grin
      • flawianna Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 21:41
        Gratuluję! Cieszę się, że starczyło Ci sił by zawalczyć o wymarzone imię i udało Wam się dojść do kompromisu smile
      • mel_bi Re: Wanda czy Irena? 02.10.15, 11:56
        Gratulacje, na pewno będzie rozkochana w tym pięknym imieniu, niech się zdrowo i szczęśliwie chowa smile
      • gaudencja Re: Wanda czy Irena? 07.10.15, 20:01
        Cudownie, bardzo Ci gratuluję! Oba imiona są IMO piękne.
    • magdmaz Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 09:29
      Gratuluję małej Wandy smile
      • dolcevita007 Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 10:06
        Gratulacje! Niech sie dobrze chowa Wasza mala Wanda.
    • vi0let Re: Wanda czy Irena? 01.10.15, 10:35
      Moje gratulacje. smile
    • mel_bi Re: Wanda czy Irena? 02.10.15, 11:55
      Wanda, Wanda, Wanda!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.