Dodaj do ulubionych

Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii

21.10.15, 11:10
Witajcie, prośba o pomoc przy wyborze imienia dla córki, która pojawi się w naszej rodzinie w marcu 2016r. W domu są już dwie siostry - Dominika i Wiktoria. Myślę o Gabrieli lub Kornelii - czy te imiona będą pasować do imion sióstr? Pomóżcie i podpowiedzcie własne typy - może coś mnie zainspirujesmile
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 11:45
      Moim zdaniem obydwa rozważane świetnie się wpasują.
      Dorzucam: Sara, Blanka, Laura.
      • olimpia7891 Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 13:33
        Kornelia zawsze mi się podobało ale wierzę w pewne znaczenie imion - dlatego choć imię nadal mi się podoba nie dam córeczce "Kornelia żyje sprawami innych, siebie usuwając w cień. Bywa wścibską plotkarą, a każdego podejrzewa o złe intencje. Pełna specyficznego niepokoju stara się wytropić wszelką nieprawość w świecie. Szybko przez to zdobywa doświadczenie i znajomość ludzkiej natury. Nie potrafi jednak zaufać i otworzyć serca, nawet na bliskich. Kocha podróże, ryzyko i pragnie zostać pionierką w wielu dziedzinach. Jest konsekwentna oraz ambitna. Nie cieszy się sympatią otoczenia. Ciężko z nią wytrzymać, ponieważ grymasi, prawi morały i wtrąca się tam, gdzie jej nie chcą. Wielka szczęściara w miłości, niezwykle oddana rodzinie."żrodło www.ksiegaimion.com/kornelia chociaz część cech bardzo fajna ( oddana rodzinie itp)

Dlatego Gabriela "wojownik Boży" bardziej by mi odpowiadała "Gabriela pracuje w cieniu innych i wykonuje pracę od zaplecza, nie czuje się jednak osobą drugoplanową. Nie da sobą pomiatać. Posiada spokojny charakter oraz interesującą osobowość, co wprowadza zrównoważony dynamizm do jej osobowości. Gabriela jest przy tym bardzo zasadnicza i zawsze wie, co robi. Nie jest jednak typem przywódcy ani karierowicza. Roztacza wokół siebie atmosferę domowego ciepła i bezpieczeństwa. Lubi przebywać w dobrym towarzystwie, dlatego otacza się stałym gronem przyjaciół. Wszystkich zaraża optymizmem. Chętnie pomaga nawet nieznajomym, angażując się w sprawy innych całą sobą. Spokojna i stateczna na co dzień, bywa wulkanem nie do poskromienia w sferze uczuć. Nie prędko zakłada rodzinę." Tu pasuje mi niemal wszystko

Mam nadzieje ze na cos moja wypowiedz sie przydaławink pozdrawiam
        • gaudencja Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 08.11.15, 20:18
          To nie jest znaczenie słowa Kornelia. Kornelia oznacza "należąca do rodu Korneliuszy". A tu więcej o pochodzeniu nazwy rodu:
          pl.wikipedia.org/wiki/Kornel
          To, co przytoczyłaś, to jakaś pseudopsychologizująca charakterystyka, napisana przez kogoś takiego jak Ty czy ja, kto wyssał ją sobie z palca.
          Śmiało nadawałabym Kornelię, ją najbardziej polecam z Twoich typów.
    • nataszaasza Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 13:05
      Kornelię lubię bardziej niż Gabrielę, ale uważam iż oba świetnie pasuję smile.
      Może jeszcze Laura? Magdalena? Eliza? Łucja, Idalia lub po prostu Karolina?? smile
    • olimpia7891 Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 13:37
      z imion podobają mi się jeszcze( brzmieniowo ) w razie gdyby znaczenie było Ci oboj etne
      - Rozalia
      _ Liliana
      -Bianka
      _Berenika
      _Łucja
      -Kalina
      Mam córcie Aurelię i to jest dla mnie najpiękniejsze imię kobiecewink Teraz czekamy chyba na Klememtynkęwink
      • dolcevita007 Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 13:49
        Gabriela i Kornelia podobaja mi sie i pasuja do imion siostr.
        Proponuje Aurelie, Emilie i Michaline.
    • dasza_dm Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 14:24
      Ani Gabriela ani Kornelia jakoś nie pasują mi do imion sióstr. Może coś innego?
      Np. Martyna, Jagoda, Anastazja, Nela, Lilianna?
    • florianne Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 15:06
      Jak najbardziej pasują. Dorzucam Marcelinę, Helenę i Michalinę.
    • dalenia Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 17:43
      Też uważam, że oba fajnie pasują smile Kornelia jednak podoba mi się dużo bardziej, więc byłabym za nią właśnie. Może jeszcze Laura, Liliana, Malwina, Marcelina, Matylda, Olga?
    • lily-beth Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 21.10.15, 20:50
      Mnie bardziej pasuje Gabriela, ale Kornelia bardziej mi się podoba wink
    • lazurja1 Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 22.10.15, 10:58
      Obydwa pasuja jeszcze moze : Anastazja , Aurelia , Kinga ,Klara , Marcelina ,Konstancja .
    • olinininka Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 23.10.15, 18:14
      Do Dominiki i Wiktorii - Gabriela pasuje (nawet chciałam ją zaproponować do imienia sióstr) Kornelia też (choć nieco mniej niż Gabrysia)
      Inne propozycje: Karolina, Marcelina, Laura pod warunkiem, że pasują do nazwiskawink
    • vi0let Re: Imię dla siostry Dominiki i Wiktorii 24.10.15, 16:19
      Moim zdaniem Gabriela bardziej pasuje i też bardziej mi się podoba. Zaproponuję Kalinę i Sabinę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.