Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

03.12.15, 14:11
Proszę o pomoc. Siostra rodzi i coraz większy problem jest...
Nazwisko krótkie ma K. Imię nie ma być popularne. Nie moze być tez zbyt oryginalne. W rodzinie już są dziewczynki: Zosia, Marysia, Milena, Rozalia...

Bardzo dziękuję za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 17:14
      Skoro krótkie nazwisko to imię dłuższe lub dwa imiona.
      Aleksandra, Konstancja, Adelajda, Antonina, Marianna, Marcjanna, Liliana.
    • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 17:44
      Aurelia, Adela, Liliana (dość popularna, ale nie wiem, jaka popularność jest za duża? pierwsza trójka, pierwsza 10?), Felicja, Idalia, Łucja, Matylda. Przy krótkim nazwisku nie przesadzałabym z długością nazwiska w żadną stronę - lepiej nież trzyliterowe, ale i nie dziesięcio.
      • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 17:46
        * z długością imienia, oczywiście!
    • ilia.1 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 18:34
      Moje sugestie: Kornelia, Aurora, Wiktoria, Malwina, Ludwika, Lucyna, Urszula, Bogna, Honorata, Brygida, Letycja, Regina, Alicja, Marcelina, Tatiana..
      • bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 21:49
        Dziękuję...póki co chyba Liliana się podoba najbardziej...jemu nie bardzo....ona chce Ada i koniec wink
        • iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 22:44
          Ada to Adelajda, Adrianna, Adela. Ładnie smile
        • abiela Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 00:01
          bacia12 napisała:

> Dziękuję...póki co chyba Liliana się podoba najbardziej...jemu nie bardzo....on
          > a chce Ada i koniec wink

Liliana robi się coraz popularniejsza. Ada do bardzo krótkiego nazwiska będzie brzmiała groteskowo, lepiej Adela, Adelajda lub ewentualnie Adriana.
        • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 10:22
          Ada ładnie, tylko pytanie, jak krótkie to nazwisko, bo np. Ada Kuna brzmi dzwnie, jak jeden wyraz (adakuna).
    • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 22:40
      Niewiele danych wink "Krótkie" nazwisko, to ile sylab? Może też coś więcej na temat gustu rodziców - wolą imiona bardziej babcine, nowoczesne, neutralne? No i co dla nich oznacza "niepopularne"? Dla mnie niepopularna będzie Filipina, a dla niektórych Michalina czy nawet Milena.

Widzę, że pisałaś coś o Lilianie. Fajne imię, choć coraz popularniejsze. Przyszły tata chce Adę? No to może Adrian(n)a, Adela?
    • bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 15:09
      No więc tak. Nazwisko ma 2 sylaby.
      Jego propozycje do tej pory : Ada
      Jej: Janina (babcia z jego strony), Jadwiga (babcia z naszej strony), oni mają imiona na J... do tego Klara, Alina, teraz ta Liliana
      • iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 15:18
        Powiem tak: imiona po obydwu babciach przepiękne. I Jadwiga i Janina.
        Ada przy nich blednie.
        Liliana Jadwiga K...
        Liliana Janina K...

Ja jednak wybralabym któreś z imion babci na pierwsze.
      • dolcevita007 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 16:59
        Klara Janina, Alina Jadwiga, Liliana Jadwiga, Jadwiga , Janina, Liliana Jadwiga, jest wiele mozliwosci.
        Ada mi sie nie podoba jako samodzielne wolalabym wersje dluzsza skracana do Ady np Adelajda czy Adela badz Adrianna. Wybralabym Aline albo Liliane.
        A moze Barbara? Barbara Jadwiga czy Barbara Janina takie klasyczne imie ladne zdrobnienie Basia.
      • abiela Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 18:15
        bacia12 napisała:

> No więc tak. Nazwisko ma 2 sylaby.
        > Jego propozycje do tej pory : Ada
        > Jej: Janina (babcia z jego strony), Jadwiga (babcia z naszej strony), oni mają
        > imiona na J... do tego Klara, Alina, teraz ta Liliana

Jej propozycje o lata świetlne lepsze. Ada nie jest dla mnie pełnym imieniem.
        • bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 21:42
          Wiem, ze jej propozycje są lepsze...sama im podałam imiona Jadwiga i Janina...jej się podobają, jemu trudno dogodzić..No nic...moze sie przekona...
          Dziękuję za pomoc smile
      • luska.s Re: Imię dla dziewczynki 05.12.15, 19:53
        Ada - super
        Janka nie podoba mi się
        Jadzia - tym bardziej, dzieci mogą się z niej śmiać
        Klara i Lilianka super
        Alina nie podoba mi sie
      • florianne Re: Imię dla dziewczynki 05.12.15, 22:09
        Podobają mi się Janina i Alina. Dorzucam Adelinę - połączenie Ady z Aliną.
      • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 06.12.15, 19:59
        Kwestia upodobań, żadne z tych imion mnie nie odstarsza, ani jej wybór, ani jego.
        Janina i Jadwiga, fajny zestaw dla sióstr, Janka i Jaga, super, ze po babkach i na tą samą literę, co rodzice. Jednak ja sama bym nie nadała, bo imiona w porządku, ale zachwytu u mnie nie budzą, zbyt popularne w populacji.
        Klara i Liliana - te nadałabym z radością, tylko Lilianka dla mnie zbyt popularna wśród dzieci.
        Alina - nie przepadam.
        Ada - bardzo lubię, choć sama nadałabym Adelę.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 07.12.15, 13:43
        Mnie tylko ta Ada średnio przekonuje. Pozostałe propozycje fajne. Dla swojej córki wybrałabym Jankę. A nie mogą dojść do jakiegoś kompromisu? Np. właśnie Adela - która jest jednocześnie retro (więc chyba w stylu Twojej siostry), a można do niej mówić Ada (więc tatuś też będzie zadowolony).

Jestem bardzo ciekawa, jaki będzie wybór. Więc pochwal się, gdy siostrzenica będzie na świecie smile
        • bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 07.12.15, 15:23
          Też jestem coraz bardziej ciekawa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.