bacia12 03.12.15, 14:11 Proszę o pomoc. Siostra rodzi i coraz większy problem jest... Nazwisko krótkie ma K. Imię nie ma być popularne. Nie moze być tez zbyt oryginalne. W rodzinie już są dziewczynki: Zosia, Marysia, Milena, Rozalia... Bardzo dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 17:14 Skoro krótkie nazwisko to imię dłuższe lub dwa imiona. Aleksandra, Konstancja, Adelajda, Antonina, Marianna, Marcjanna, Liliana. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 17:44 Aurelia, Adela, Liliana (dość popularna, ale nie wiem, jaka popularność jest za duża? pierwsza trójka, pierwsza 10?), Felicja, Idalia, Łucja, Matylda. Przy krótkim nazwisku nie przesadzałabym z długością nazwiska w żadną stronę - lepiej nież trzyliterowe, ale i nie dziesięcio. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 17:46 * z długością imienia, oczywiście! Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 18:34 Moje sugestie: Kornelia, Aurora, Wiktoria, Malwina, Ludwika, Lucyna, Urszula, Bogna, Honorata, Brygida, Letycja, Regina, Alicja, Marcelina, Tatiana.. Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 21:49 Dziękuję...póki co chyba Liliana się podoba najbardziej...jemu nie bardzo....ona chce Ada i koniec Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 22:44 Ada to Adelajda, Adrianna, Adela. Ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 00:01 bacia12 napisała: > Dziękuję...póki co chyba Liliana się podoba najbardziej...jemu nie bardzo....on > a chce Ada i koniec Liliana robi się coraz popularniejsza. Ada do bardzo krótkiego nazwiska będzie brzmiała groteskowo, lepiej Adela, Adelajda lub ewentualnie Adriana. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 10:22 Ada ładnie, tylko pytanie, jak krótkie to nazwisko, bo np. Ada Kuna brzmi dzwnie, jak jeden wyraz (adakuna). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 03.12.15, 22:40 Niewiele danych "Krótkie" nazwisko, to ile sylab? Może też coś więcej na temat gustu rodziców - wolą imiona bardziej babcine, nowoczesne, neutralne? No i co dla nich oznacza "niepopularne"? Dla mnie niepopularna będzie Filipina, a dla niektórych Michalina czy nawet Milena. Widzę, że pisałaś coś o Lilianie. Fajne imię, choć coraz popularniejsze. Przyszły tata chce Adę? No to może Adrian(n)a, Adela? Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 15:09 No więc tak. Nazwisko ma 2 sylaby. Jego propozycje do tej pory : Ada Jej: Janina (babcia z jego strony), Jadwiga (babcia z naszej strony), oni mają imiona na J... do tego Klara, Alina, teraz ta Liliana Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 15:18 Powiem tak: imiona po obydwu babciach przepiękne. I Jadwiga i Janina. Ada przy nich blednie. Liliana Jadwiga K... Liliana Janina K... Ja jednak wybralabym któreś z imion babci na pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 16:59 Klara Janina, Alina Jadwiga, Liliana Jadwiga, Jadwiga , Janina, Liliana Jadwiga, jest wiele mozliwosci. Ada mi sie nie podoba jako samodzielne wolalabym wersje dluzsza skracana do Ady np Adelajda czy Adela badz Adrianna. Wybralabym Aline albo Liliane. A moze Barbara? Barbara Jadwiga czy Barbara Janina takie klasyczne imie ladne zdrobnienie Basia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 18:15 bacia12 napisała: > No więc tak. Nazwisko ma 2 sylaby. > Jego propozycje do tej pory : Ada > Jej: Janina (babcia z jego strony), Jadwiga (babcia z naszej strony), oni mają > imiona na J... do tego Klara, Alina, teraz ta Liliana Jej propozycje o lata świetlne lepsze. Ada nie jest dla mnie pełnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.15, 21:42 Wiem, ze jej propozycje są lepsze...sama im podałam imiona Jadwiga i Janina...jej się podobają, jemu trudno dogodzić..No nic...moze sie przekona... Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla dziewczynki 05.12.15, 19:53 Ada - super Janka nie podoba mi się Jadzia - tym bardziej, dzieci mogą się z niej śmiać Klara i Lilianka super Alina nie podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imię dla dziewczynki 05.12.15, 22:09 Podobają mi się Janina i Alina. Dorzucam Adelinę - połączenie Ady z Aliną. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 06.12.15, 19:59 Kwestia upodobań, żadne z tych imion mnie nie odstarsza, ani jej wybór, ani jego. Janina i Jadwiga, fajny zestaw dla sióstr, Janka i Jaga, super, ze po babkach i na tą samą literę, co rodzice. Jednak ja sama bym nie nadała, bo imiona w porządku, ale zachwytu u mnie nie budzą, zbyt popularne w populacji. Klara i Liliana - te nadałabym z radością, tylko Lilianka dla mnie zbyt popularna wśród dzieci. Alina - nie przepadam. Ada - bardzo lubię, choć sama nadałabym Adelę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 07.12.15, 13:43 Mnie tylko ta Ada średnio przekonuje. Pozostałe propozycje fajne. Dla swojej córki wybrałabym Jankę. A nie mogą dojść do jakiegoś kompromisu? Np. właśnie Adela - która jest jednocześnie retro (więc chyba w stylu Twojej siostry), a można do niej mówić Ada (więc tatuś też będzie zadowolony). Jestem bardzo ciekawa, jaki będzie wybór. Więc pochwal się, gdy siostrzenica będzie na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: Imię dla dziewczynki 07.12.15, 15:23 Też jestem coraz bardziej ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś