Dodaj do ulubionych

Wybór imienia

02.01.16, 12:00
Witam.
Poszukuję imienia dla dziecka.

Kryteria:

- Imię maksymalnie 7-literowe,
- Imię niezbyt popularne,
- Imię rozpoznawalne w krajach anglojęzycznych.
Podobają mi się imiona klasyczne, delikatne i uniwersalne – opisywane niekiedy jako retro.

Rozważałam sporo imion, ale wciąż pozostaję niezdecydowana.
Jak na razie moje główne „typy” to:
Dla dziewczynki: Aurelia lub Emilia.
Dla chłopca: Edwin lub Ludwik.

Problemem jest to, iż Emilia to moje pierwsze imię. Chciałabym w przyszłości uniknąć porównań i określeń typu „jurorka”. Co więcej, trudno jest mi znaleźć odpowiednie zdrobnienia dla Aurelii, Edwina i Ludwika. Z kolei, w moim odczuciu, Imię Emilia posiada rozmaite zdrobnienia.

Podsumowując - Aurelia czy Emilia, Edwin czy Ludwik ? A może macie jeszcze inne pomysły / sugestie ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:12
      Aurelia i tylko ona!
      I Ludwik.

Emilia NIE, bo córka zasługuje na własne imię, a poza tym chcesz imię niezbyt popularne.

A pomysły na szybko (nie wiem, jak z tymi imionami w krajach anglojęzycznych)- Stefania (ale to 8 liter), Felicja, Klara, Melania, Laura.
      Stefan, Gustaw, Teodor, Feliks.
    • paula.anna Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:16
      Zdrobnienia wyjdą w praniu, ale można też przejrzeć zawczasu, nawet to forum jest kopalnią wiedzy na ten temat.
      A tu pierwsze lepsze z wyszukiwarki
      Aurelia
      Ludwik
    • lily-beth Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:27
      Jeśli to Twoje imię, to zdecydowanie nie dawałabym Emilki. Aurelia bardzo ładnie.
      Edwin i Ludwik - podobają mi się oba, ale w jeśli mieszkacie w kraju anglojęzycznym to wybrałabym Edwina
    • gaudencja Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:29
      Niedawno padło sporo propozycji imion polsko-angielskich dla dziewczynki , można sobie z nich wyłuskać to i owo. Bez filtrowania wg Twoich kryteriów przekleję tu swoje propozycje:

Amelia, Chloe (po polsku wymawiana tak jak się pisze), Abigail (jw.), Eliza, Emilia, Emma, Anna, Maria, Sara, Julia, Zoe (wymawiana tak jak się pisze).
      Adamina
      Adrianna
      Alfreda
      Amanda
      Antonia
      Augusta
      Aurora
      Barbara
      Carmen
      Celia
      Daniela
      Demetria
      Diana
      Edwina
      Eugenia
      Eulalia
      Flora
      Gemma
      Gloria
      Helena
      Joanna
      Julianna
      Leona
      Lina
      Magdalena
      Maura
      Nina
      Norma
      Paula
      Paulina
      Regina
      Serena
      Wanda
      Wilhelmina
      • gaudencja Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:42
        Imiona męskie, zaczerpnięte z tych samych źródeł (przy czym obie Twoje propozycje są bardzo fajne):
        Samuel
        Edward
        Zachary
        Gabriel
        Aaron
        Abel
        Alban
        Alfred
        Amos
        Arnold
        August
        Baldwin
        Bernard
        Bertram
        Cyrus
        Dunstan
        Edmund
        Egbert
        Emil
        Homer
        Jordan
        Lambert
        Oswald
        Oswin
        Prosper
        Roger
        Tristan
    • koralina78 Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:43
      Twoje typy dla chłopca bardzo mi się podobają. Edwin i Ludwik - oba są super, sama miałabym dylemat, które wybrać.

Co do imion dla dziewczynki to uważam Aurelię i Emilię za ładne imiona, ale bez zachwytów, może jeszcze jakieś inne ci się spodoba...
      A dlaczego chcesz nazwać córkę własnym imieniem? to tradycja rodzinna czy tak bardzo je lubisz?
      • nat000 Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:56
        To nie tradycja rodzinna smile . Muszę przyznać, że naprawdę bardzo lubię swoje imię i zawsze byłam z niego zadowolona w codziennych sytuacjach. Trudno jest znaleźć coś, co je przebije..
    • dalenia Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:50
      Aurelia jest świetna, to mocny typ dla mojej drugiej córki. Jak zdrabniać? Aurelka, Aurelcia, Orelka, Orelcia, Relia, Relka, Relcia - mnie by to wystarczyło smile Emilia mnie nie zachwyca. Jest dla mnie mdła, bezbarwna, zbyt popularna, a do tego wszystkie znane mi dorosłe Emilie zostają Emilami. A ponadto Ty jesteś Emilią - zdecydowanie bym odrzuciła.

Obie Twoje męskie propozycje mi się podobają. Wolę jednak Ludwika, którego nazywałabym Ludwiczkiem, Ludwisiem, Ludwiniem, Ludeczkiem. Edwin również w porządku, choć nie chwyta mnie za serce tak jak Ludwik. Zdrobnieniem od Edwina może być - Edwiś, Edwinek, Eduś, Winek, Wincio, Winuś.
      • nat000 Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:58
        Dzięki za bardzo fajne zdrobnienia !
      • atoness Re: Wybór imienia 08.01.16, 11:22
        Znana mi mała Aurelia jest Aurą.
    • nat000 Re: Wybór imienia 02.01.16, 12:55
      Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Klara, Melania, Diana, Flora, Regina, Amelia, Helena, Aurora, Samuel, Jordan, Tristan, Stefan, Gustaw ? świetne imiona. Nic jednak nie przekonuje mnie całkowicie.
      • paula.anna Re: Wybór imienia 02.01.16, 13:27
        A ile masz czasu na wybór?
        Rozważasz jeszcze nadanie Emilii, czy przekonałyśmy cię, że to kiepski pomysł?
        Gdybyś bardzo chciała jednak je nadać, proponuję na drugie.

A na pierwsze wierzę, że znajdziesz jeszcze przekonujące imię, posiadające równie wiele zalet co Emilia, jednak bez jej wad.
        • nat000 Re: Wybór imienia 02.01.16, 13:54
          Mam jeszcze trochę czasu do zastanawiania się. Ostatnio wpadł mi do głowy Olgierd i Lucjan/Lucjusz, ale to wciąż jednak nie to. Z Waszych propozycji spodobał mi się jeszcze August, ale nie jestem przekonana.
          Plusem imienia Emilia jest to, że posiada całą gamę zdrobnień. Jednak po przeczytaniu Waszych komentarzy sama już nie wiem..
          Istnieje dużo pięknych imion, ale zawsze jest jakiś problem - negatywne skojarzenia, brak zdrobnień, duża popularność (albo zbyt mała) itp.

Pozdrawiam !
          • paula.anna Re: Wybór imienia 02.01.16, 13:59
            Łatwiej będzie, kiedy poznasz płeć dziecka, odpadnie trochę opcji wink.
            Tzn zakładam, że jesteś już w ciąży.
            Bo jeśli nie, to tym bardziej masz morze czasu.
            A tata dziecka ma jakieś swoje propozycje? Coś do powiedzenia w tym temacie?
            Bo tu często dochodzi kolejna trudność, że rodzicom podobają się zupełnie inne imiona...
            • nat000 Re: Wybór imienia 02.01.16, 14:03
              Na chwilę obecną mamy do rozważenie 4 wyżej wymienione opcje
              • paula.anna Re: Wybór imienia 02.01.16, 15:07
                Jeszcze a propos nadawania dziecku imienia rodzica- było na ten temat wiele wątków na forum, czytałaś?
                Zwykle chodzi o imię ojca dla syna, jednak uwagi można przenieść na płeć żeńską.
                Tu jeden z tych wątków:
                klik
                • paula.anna Re: Wybór imienia 02.01.16, 15:10
                  A tu nowszy
                  klik

Jestem bardzo ciekawa, czy dasz córce swoje imię.
                  Kiedy mniej więcej rozwiązanie zagadki?
              • koralina78 Re: Wybór imienia 02.01.16, 15:16
                Acha, czyli masz tak jak moja przyjaciółka. Ona też uważała swoje imię za ładne, klasyczne i nie do przebicia (Anna). W końcu jednak nadała inne, bo stwierdziła, że to niepraktyczne.

Pozostaje jeszcze jedno. Ja bym się bała tego, że jak córka pojawi się na świecie to partner/mąż zacznie się zwracać do ciebie per "mamusia", dla odróżnienia. smile Trochę kiepskie, co?

Czytałaś "Emilkę" L.M. Montgomery? Mama Emilki - Julia chciała ją nazwać "po sobie" i wtedy już nie pamiętam kto, odradził jej, to, mówiąc:
                "Gdy mężczyzna zacznie nazywać cię matką, romans twojego życia skończony". smile
                • nat000 Re: Wybór imienia 02.01.16, 15:22
                  Czytałam. smile
                  Wasze opinie na forum utwierdzają w przekonaniu, że Emilia to nie najlepszy pomysł.
                  Aurelia to może być dobry wybór.
    • vi0let Re: Wybór imienia 02.01.16, 21:13
      Aurelia i Ludwik bardzo mi się podobają. smile
    • flor87 Re: Wybór imienia 02.01.16, 21:21
      Zdecydowanie Aurelia,
      a dla chłopca z Twoich późniejszych propozycji podoba mi się Lucjusz. Natomiast z propozycji Ludwik - Edwin, wybrałabym Edwina smile
    • iziula1 Re: Wybór imienia 03.01.16, 01:29
      Moja córeczka ma na imię Aurelia.
      Imię pasuje do niej idealnie a na placu zabaw czy w towarzystwie innych dzieci z premedytacją wink nadmiernie i czesto używam jej imienia. Imię zwraca uwage nie tylko rzadkością i oryginalnościa ale i urodą. A w połączeniu z moim zawsze radosnym i głośnym skowroneczkiem nie ma osoby, która nie byłaby zachwycona połaczeniem imienia z osobowością mojej córki.
      Dodatkowo imię jest "wygodne" w użyciu, ciekawie się zdrabnia. Ma jedna "wadę", nie ma żadnej formy tego imienia, której możesz użyć kiedy dziecko narozrabia wink.
      Chociaż, to chyba nie jest wada big_grin

Z męskich imion wybrałabym Ludwika. Choć bez przekonania. Z imion na "L" wolę Leonard, Leopold.
    • luska.s Re: Wybór imienia 03.01.16, 12:35
      Zdecydowanie jestem przeciwna nadawaniu córce tego imienia, które sama nosisz. Jest tyle pięknych imion, gdy mała będzie większa będzie problem i pewnie będzie ciągle nazywana mała młoda czy jeszcze inaczej, żeby jakoś was odróżnić. Poza tym to osobna istota i sama dziwnie bym się czuła z takim imieniem jak moja matka. Na drugie jak najbardziej na tak. Poza tym obecnie bardzo popularna i wątpie żeby to imię było dla niej tak wyjątkowe jak jest dla ciebie, bo pewnie w swoim pokoleniu mało kiedy spotykałaś imienniczke, a w przypadku twojej corki bez tego się nie obędzie.
      Aurelia bardzo mi się podoba duzo bardziej od Emilki.

Edwin i Ludwik oba są ok podobają mi się tak samo,
    • nat000 Re: Wybór imienia 04.01.16, 11:22
      Witam.
      Jak na razie na mojej liście figurują imiona: Ludwik, Edwin, Lucjan oraz Aurelia.

Emilia (na 1) zdecydowanie odpada z przyczyn praktycznych. Przejrzeliśmy masę różnych imion. Jestem ciekawa Waszych opinii. Może nasuwają Wam się jeszcze jakieś sugestie (szczególnie jeżeli chodzi o imiona żeńskie)?

Pozdrawiam.
      • dalenia Re: Wybór imienia 04.01.16, 13:36
        Dodany Lucjan też fajny, choć ja nadal głosuję na Ludwika smile

Dla dziewczynki może być jeszcze:
        Adela, Aniela, Blanka, Barbara, Celina, Cecylia, Dagna, Estera, Felicja, Flora, Gaja, Gloria, Helena, Idalia, Ida, Irmina, Klara, Leonia, Lidia, Ligia, Liwia, Lilia, Melania, Matylda, Otylia, Olimpia, Rozalia, Stefania, Wanda, Waleria, Zoja
        • nat000 Re: Wybór imienia 04.01.16, 14:10
          Świetne propozycje, dzięki!
          Blanka, Celina, Estera, Flora, Gloria, Helena, Idalia, Irmina, Klara, Lilia, Leonia, Melania, Matylda, Olimpia, Rozalia, Stefania - piękne !!
      • florianne Re: Wybór imienia 08.01.16, 12:39
        Najbardziej międzynarodowy jest Edwin. Aurelia ok, dorzucam Aurorę, Antonię, Stellę, Alinę, Darię (przepraszam za wszelkie powtórki).
    • lazurja1 Re: Wybór imienia 05.01.16, 00:50
      Aurelia jedno z moich ulubionych Lucjan tez ladne .
    • 0ldjoanna Re: Wybór imienia 06.01.16, 14:36
      Z podanych przez Ciebie imion w miarę podoba mi się Emilia, ale jest ostatnio chyba często nadawana, poza tym nie przemawia do mnie pomysł nadawania dziecku imienia rodzica. Może wolałabyś nieco podobną Elizę?
      Aurelia zupełnie mi się nie podoba. Imię to było nadawane na Śląsku (nie wiem jak w innych regionach Polski) w latach 70-tych - znam/znałam kilka Aurel (tak zdrabniano: Aurela, Aurelcia w przypadku małej dziewczynki) i traktuję to imię jako sezonówkę.
      Z męskich - mogłabym zaakceptować Edwina, ale bez szału. Ludwik w ogóle mi się nie podoba/.
      • nat000 Re: Wybór imienia 06.01.16, 14:59
        Dziękuję za komentarz. Imię Eliza nie podoba mi się osobiście. Nie odczuwam, że imię Aurelia to tzw. sezonówka. Uważam, że to piękne, tradycyjne imię, które obecnie nie jest (na szczęście) bardzo popularne, ale pozostaje rozpoznawalne (w Polsce i w innych krajach). To jest ogromna zaleta Aurelii. Każdy ma jednak prawo do wyrażania własnego zdania. Pozdrawiam.
      • nat000 Re: Wybór imienia 06.01.16, 15:08
        W moim odczuciu, imię Eliza zaczęło być popularniejsze w Polsce w latach 70. Znam kilka osób o tym imieniu, które mają około 30-40 lat. Nie nazwałabym go jednak nigdy „sezonowym”, ponieważ wciąż jest w pewnym stopniu popularne.
        • dolcevita007 Re: Wybór imienia 06.01.16, 23:43
          Popieram wybor Aurelii bardzo chetnie nadalabym potencjanej corce, jesli chodzi o Emilie to uwielbiam to imie. Nie wybralabym dla dziecka imienia, mojego jakkolwiek byloby one ladne i praktyczne. Nic dwa razy.
          Oprocz Aurelii podobaja mi sie : Anastazja, Rozalia, Klara, Maria, Waleria, Walentyna, Nina, Salomea, Aniela, Izabela, Tatiana, Alicja, Konstancja, Michalina, Roza, Paulina, Mira, Wanda, Judyta, Zyta, Estera, Rachela, Julianna.
          • dolcevita007 Re: Wybór imienia 06.01.16, 23:49
            Meskie ,
            Ludwik podoba mi sie .
            Propozycje:
            Fryderyk, Kosma, Jeremi , Leonard, Leopold, Gilbert, Samuel, Gustaw, Tytus, Wawrzyniec, Ignacy, Kilian, Norman, Barnaba, Milosz.
    • olimpia7891 Re: Wybór imienia 07.01.16, 15:24
      Aurelia jest przepiękne, to imię mojej córeczki i wydaje mi się że piękniejsze cięzko znaleść....Aurelia oznacza "złocista" i ma przypisane fajne cechy charakteru.( jeśli wierzysz w znaczenie imion)
      Zdrabniam _ Aurelka, Aurelcia, Aurelinka....na pewno nie orelka bo kojarzy mi się żlewink
    • katerinka_blondinka Re: Wybór imienia 09.01.16, 23:02
      Aurelia i Ludwik mistrz. Nie mysl juz więcej 😉
      • nat000 Re: Wybór imienia 12.01.16, 15:40
        No właśnie myślę i coraz więcej niewiadomych smile. Ludwik i Aurelia - tak!
        Ale do głowy wpadają coraz to nowe pomysły. Wczoraj "odkryłam" Eryka - ale, jednak nie....
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.
    • nat000 Re: Wybór imienia 31.01.16, 12:47
      Witam.
      Po długich rozważaniach doszliśmy do wniosku, że w przyszłości córka na 95% będzie nazywać się Aurelia. Emilia już nie wchodzi w grę. Na naszej liście znalazła się jeszcze m.in. Rozalia, Melania, Letycja, Flora, Lilia i z 20 innych imion. Jednak imię Aurelia najbardziej nam się podoba.

Większy problem mamy z imionami męskimi. Odrzuciliśmy m.in. Maksymiliana, Olafa, Joachima, Alberta, Olgierda, Leonarda, Wiktora i Feliksa..

Obecna lista wygląda tak:
      Ludwik
      Eryk
      Edwin
      Bruno
      Lucjan
      Hugo
      Bernard
      Henryk
      Proszę, napiszcie, które imiona z tej listy Wam się nie podobają i dlaczego. Może macie jeszcze swoje inne pomysły? Dziękuję za wszystkie komentarze.
      • flor87 Re: Wybór imienia 31.01.16, 12:54
        Głosuję za Hugonkiem, gdyż sama w przyszłości chciałabym tak nazwać synka smile
        • flor87 Re: Wybór imienia 31.01.16, 12:57
          najmniej podobają mi się Bernard i Edwin
          • flor87 Re: Wybór imienia 31.01.16, 13:03
            i Ludwik,
            Ludwik - niestety zawsze mi bedzie kojarzyl sie z płynem,
            Bernard i Edwin - ciężko mi wymyślić ładne zdrobnienia do tych imion..
      • florianne Re: Wybór imienia 31.01.16, 13:35
        Podobają mi się wszystkie, choć w różnym stopniu (najmniej Lucjan). Ludwikiem, Bernardem, Henrykiem i ostatecznie Edwinem mogłabym nazwać swojego syna.
        Może drogą eliminacji - identyczną pisownie w Polsce i krajach anglojęzycznych mają Edwin, Bernard, Hugo i Bruno. Ostatnich odrzuciłabym z powodu kłopotów z odmianą. Z dwóch pozostałych zdecydowanie wolę Bernarda.
      • lily-beth Re: Wybór imienia 31.01.16, 14:16
        Sama wybrałabym z tej listy Bernarda lub Henryka, ale właściwie wszystkie mi się podobają, Edwin najmniej.
        Bernard bezproblemowy za granicą, można zdrabniać Bernaś.
        Henryk też raczej nie będzie miał problemów (Henry a Henryk to niewielka różnica), zdrobnień mnóstwo.
      • paula.anna Re: Wybór imienia 31.01.16, 14:21
        Najbardziej podobają mi się Ludwik, Henryk, Bruno(n), Lucjan, Bernard.
        Najmniej Hugo, Erwin, Eryk.
      • vi0let Re: Wybór imienia 31.01.16, 20:25
        Z Twojej listy podobają mi się tylko Ludwik i Bruno, ale za to bardzo mi się podobają. smile
      • gaudencja Re: Wybór imienia 02.02.16, 21:58
        nat000 napisał(a):

> Obecna lista wygląda tak:
        > Ludwik
        > Eryk
        > Edwin
        > Bruno
        > Lucjan
        > Hugo
        > Bernard
        > Henryk
        > Proszę, napiszcie, które imiona z tej listy Wam się nie podobają i dlaczego. Mo
        > że macie jeszcze swoje inne pomysły? Dziękuję za wszystkie komentarze.

Wykluczyłabym Eryka, zrobił się patrykowo-damianowy. Poza tym wszystkie są MSZ ok, najbardziej chyba podoba mi się Ludwik.
      • abiela Re: Wybór imienia 03.02.16, 00:52
        nat000 napisał(a):

> Ludwik
        > Eryk
        > Edwin
        > Bruno
        > Lucjan
        > Hugo
        > Bernard
        > Henryk
        > Proszę, napiszcie, które imiona z tej listy Wam się nie podobają i dlaczego. Mo
        > że macie jeszcze swoje inne pomysły? Dziękuję za wszystkie komentarze.

Najbardziej podoba mi się Ludwik, bardzo! Potem Hugo. Odrzuciłabym tylko Eryka. Pozostałe doceniam, ale nie są w moim guście.
    • nat000 Re: Wybór imienia 04.02.16, 11:05
      Ludwik, Edwin i Bruno zostaje do przeanalizowania. Coraz bardziej skłaniam się jednak ku Ludwikowi. Jeszcze raz dokładnie przejrzę wszystkie imiona. Pozdrawiam.
      • paula.anna Re: Wybór imienia 04.02.16, 11:19
        Trzymam w takim razie kciuki za Ludwika!
        • nat000 Re: Wybór imienia 04.02.16, 13:00
          Dzięki smile Już nawet przyzwyczaiłam się, że będzie Aurelia lub Ludwik, więc chyba nie ma innego wyboru. smile Myślę, że to forum to kopalnia wiedzy, jeżeli chodzi o tematy związane z imionami. Serdeczne dzięki, jeszcze raz, za wszystkie rady. Decyzja już chyba podjęta.
          • abiela Re: Wybór imienia 04.02.16, 13:15
            nat000 napisał(a):

> Dzięki smile Już nawet przyzwyczaiłam się, że będzie Aurelia lub Ludwik, więc chyb
            > a nie ma innego wyboru. smile Myślę, że to forum to kopalnia wiedzy, jeżeli chodzi
            > o tematy związane z imionami. Serdeczne dzięki, jeszcze raz, za wszystkie rady
            > . Decyzja już chyba podjęta.

Świetnie, Ludwik jest cudny!
      • dalenia Re: Wybór imienia 04.02.16, 13:05
        Ja też za Ludwikiem smile Edwin też okej, ale nie aż tak. Bruno także - tu jednak bałabym się kłopotów z odmianą.
        • paula.anna Re: Wybór imienia 04.02.16, 13:12
          Ja właśnie z tego względu nie nadałabym Brunona bez n na końcu.
          Formy "Bruna", "Brunem" itp wkurzałyby mnie za każdym razem wink.
          Tak jak MatylDZIa, brrr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.