olcia1 22.09.04, 14:44 Wiecie tak sobie czytam to forum i rozmyslam. Jak akurat wybralam dla mojego bobasa najpopularniejsze wedlug zestawien imie (plec juz znana ale na wszelki wypadek mam i dla chlopca i dla dziewczynki) i przez moment mnie zaniepokoilo, ze polowa chlopcow w klasie bedzie miala na imie Jakub. I tak sobie mysle - i co z tego? Imie Jakub bardzo mi sie podoba, swietnie komponuje sie z naszym nazwiskiem, ma ladne, pieszczotliwe zdrobnienie a jednoczesnie pasuje do przyszlego powaznego obywatela byc moze na powaznym stanowisku albo robiacego kariere naukowa. Do tego znam paru Jakubow i wszyscy sa sensowni, poukladani i powazani (co oczywiscie o niczym nie swiadczy ale czlowiek czesto zraza sie do imienia lub imie lubi dzieki jakiejs osobie o danym imieniu). Poza tym wole, zeby moje dziecko mialo proste, normalne i moze nawet popularne imie ale wyroznialo sie walorami intelektualnymi, duchowymi, wyksztalceniem, kultura itd. niz mialo wymyslne imie za ktorym nic nie idzie. A jak tak patrze na moje kolezanki i te wymyslne imiona, ktore nadaja swoim dzieciom to az mnie ciarki przechodza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Popularne imiona vs wymyslne 22.09.04, 16:13 Było już na ten temat bardzo wiele powiedziane na tym forum. Ogólnie mam prośbę: żyjmy i dajmy żyć innym. Różne rzeczy ludzie rozumieją przez imiona wymyślne; dla mnie prawie wszystkie imiona, które sa poza typem Pameli, Nikoli, Kewina, Alana i Brajana są akceptowalne. Nie ma potrzeby ani podbudowywania siebie (że takie klasyczne imię nadałam, albo ze takie rzadkie imię nadałam), ani ośmieszania innych ("ciarki mnie przechodzą" albo "pospolite i oklepane"). Dodam jeszcze na marginesie, że posiadanie rzadkiego imienia nie musi jeszcze oznaczać, że ma za nim nic nie iść. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia1 Re: Popularne imiona vs wymyslne 22.09.04, 16:40 Ciarki przechodza bo przy pewnym pomyslach na imiona inaczej sie nie da. Ale w zasadzie masz racje: zyjmy i pozwolmy innym zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona vs wymyslne 22.09.04, 16:44 olcia1 napisała: > Ciarki przechodza bo przy pewnym pomyslach na imiona inaczej sie nie da. Czy ja wiem? Ktoś inny mógłby to samo powiedziec o Tobie (mi Jakub sie akurat bardzo podoba, ale przy nadawaniu stronię od najpopularniejszych imion). Dajmy spokój, różnorodnosć jest piękna. Osobiście wolałabym, żeby każdy nazywał sie inaczej, niż żeby wszyscy korzystali z bardzo ograniczonej puli imion. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Popularne imiona vs wymyslne 22.09.04, 16:38 Zgadzam się z Gaudencją. A poza tym chciałam jeszcze wygłosić jedną oczywistość , mianowicie, że nie wszystkie imiona niepopularne są wymyślne, a i wymyślne (w moim odczuciu np. Nikola lub Oliwia) można znaleźć wśród często nadawanych. Ja najbardziej lubię te środkowe - niezbyt wymyślne, ale nie najpopularniejsze . Choć imię Jakub jest na pewno w mojej 1 piątce ulubionych . Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 08:53 a pamietacie po co, w zamierzchłych czasach zaczęto nadawać imiona, przydomki, czy jak to się tam wówczas nazywało? właśnie po to, aby można było ludków od siebie odróżniać. Różne atawizmy w nas wracają, wciąż młówimy o zezwierząceniu obycajów, więc może i na tę różnorodność przyjdzie czas? pomyślcie, jak wymyślnymi i nie do przyjęcia mogły być hołubione przez Was imiona w wiekach średnich, kiedy dopiero się wykształcały, powstawały, napływały na nasze ziemię? Zawsze gdzieś coś ma swój początek i nie ma żadnego imienia, które byłoby jedynym słusznym, prastaramy, pramądrym, prapięknym... Odpowiedz Link Zgłoś
olcia1 Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 09:52 Wiecie Dziewczyny, tak przemyslalam sprawe i w zasadzie macie duzo racji. Tylko czasami szkoda mi tych dzieciaczkow z egzotycznymi imionami. Bo rodzice poogladaja jakis kiepski serial w telewizji, o ktorym 2 lata pozniej nikt nie pamieta albo przeczytaja popularna ksiazke, ktora za 3 lata przestaje byc popularna i tez nikt o niej nie pamieta (albo sa wielbicielami historii, fizyki itd.) a dziecko nosi ten ciezar przez cale zycie. I to niestety nie tyczy sie tylko dzieciaczkow ale tez doroslych ludzi, ktorym jest po prostu czesto glupio z powodu ich imienia. Nie lepiej zeby czlowiek wyroznial sie tym co w zyciu osiagnie a nie przedziwnym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 15:43 lepiej, ale tu znowu wracamy do odwiecznego problemu: to, co dla jednych jest przedziwne czy wydumane, dla innych tylko oryginalne... nie naprawiajmy świata sądząc, że tylko my mamy patent na dobrą drogę życia! nastawianie się źle do osób tylko z powodu ich imienia jest hmmm głupotą! ja, jak każdy lubie pewne imiona, innych nie cierpię, a ogromna większosć jest mi doskonale obojętna, jednak nigdy nie oceniam człowieka tylko po imieniu - czyniąc tak, głównie sobie wyrządzałabym kryzwdę, bo nie poznałabym wielu wartościowych osób, w tym mego ukochanego! pozdrawiam serdecznie sabe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 16:30 olcia1 napisała: Nie lepiej zeby czlowiek wyroznial sie tym co w zyciu > osiagnie a nie przedziwnym imieniem? Reakcja ariane spotyka sie z moim pełnym zrozumieniem, ale chciałam dodać jeszcze jedno, co już zresztrąpisałam. Mody są okresowe i się zmieniają. Oliwie nie będą sie wyróżniały imieniem za lat 20, ale 20 lat temu bardzo się wyróżniały (te nieliczne osoby, często staruszki). Nie mam czasu teraz sprawdzać, ale Jakub też zapewne miał okresy, kiedy był rzadko nadawany. Ty nawołujesz do całkowitego konformizmu grupowego, praktycznie w oderwaniu od indywidualnej urody imienia czy tradycji, które rodzice może chcą uczcić. Można i tak, ale to jest tylko jeden z możliwych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 15:51 Boszszsz..... Enty raz ten sam wątek. Litości! O gustach się nie dyskutuje...... Odpowiedz Link Zgłoś
olcia1 Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 16:48 Nadanie czlowiekowi imienia to nie jest kwestia gustu. Gustem (i modą) mozna sie kierowac wybierajac ciuch na jeden sezon, firanki czy obrazek na sciane. Bo juz nawet przy wyborze imienia domowego zwierzaka czlowiek sie zastanawia czy bedzie odpowiednie. Dobrze, koncze juz ciagniecie tego watku, bo faktycznie powtarzanie w kolko tego samego do niczego nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Popularne imiona vs wymyslne 23.09.04, 18:52 Nie zgadzam się z tobą. Rodzice dający imię swojemu dziecku, kierują się w głównej mierze własnym gustem. Jednemu podoba się "Julia" a innemu " Klotylda" i wydaje im się ,że akurat TO imię bedzie odpowiednia. To właśnie mam na myśli , mówiąc ,że o gustach się nie dyskutuje. A zakładanie takich wątków, nie prowadzi do niczeg, tylko do kłótni. Bo odezwą się głosy broniące "Julii" i wybrzydzające na "Julię". Więc daruj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka Re: Popularne imiona vs wymyslne 26.09.04, 11:43 A ja myślę,że to kwestia popularności.Kiedy byłam mała,było bardzo mało Jakubów.Jedyny,którego znałam,wydawał mi się,tak dziwacznym imieniem.I nie tylko mi. Teraz,kiedy jest to najpopularniejsze imię, zostało oswojone.Choć to one było za moich czasów wymyślne. Mi się nigdy nie podobało.I przechodzą mi ciarki,jak słyszę,że kolejne dziecko je nosi.Wydaje mi sie brzydkie i do tego popularne.I to je dyskwalifikuje w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
pamusz Re: Popularne imiona vs wymyslne 26.09.04, 16:32 W pewnej gazecie był konkurs na wierszyk o imionach dla dzieci. Ten był wsród wyróznionych: Co noc z pewnej rozgłośni słyszę pouczenia, Komu to – już od rana – mogę słać życzenia; Choćbyś imię w najrzadszych skrywał kalendarzach, Żadne się nie ukryje – już tam ktoś uważa. Mam być ojcem, test – córka. Zebranie rodzinne Zwołałem – co tam koszty, choć rodzina duża – „Chcę córeczce dać imię. Żadne z dawnych. Inne! I to imię niech zrodzi waszych mózgów burza! Wasze zdrowie! Otwarta propozycji lista!” SAKE! –rozpoczął wujek, dziadek – Dla mnie czysta! Ruszyło: KOSMETYKA, HOSSA, EWOKACJA, DELETE, ENTER, MIDI, DOMENA, KEY, SPACJA, SLOT, RENOMA, PARTYCJA, EMPATIA, TONIKA, KLAUZULA, FASCYNACJA, KOLIA, NEKTARYNA, TEQUILA...Stop! Telefon. – Tak, to ja!.. Klinika?... Słucham?... Wszystko w porządku?!...Kochani! MAM SYYNA!! Odpowiedz Link Zgłoś