Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo Aleksandra i Idalii

29.03.16, 18:35
Witam,
Poszukujemy imienia dla naszego kolejnego członka rodziny smile póki co nie wiemy jaka jest płeć wiec prosimy o propozycje dla obojga płci.

Mam kompletna pustkę w głowie. Lubię imiona które można zdrabniać. Coś na zasadzie mały Aluś, nastolatek Alek i dorosły Aleksander. Dodatkowym atutem będzie dla mnie znaczenie imienia.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie smile
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 29.03.16, 18:47
      Piekne imiona maja starsze dziecismile ja dobralabym dla dziewczynki Anastazje lub Olimpie a dla chlopca Stefana Witolda lub Olgierda ale tutaj chyba zbyt podobne zdrobnienia do Aleksandra pod warunkiem ze imie pasuje do nazwiska.
    • lily-beth Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 29.03.16, 19:31
      Tymoteusz, Stefan, Edward, Fryderyk, Ludwik, Gustaw, Leon.
      Liliana, Julianna, Marcelina, Marianna, Helena, Florianna.
    • dalenia Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 29.03.16, 21:40
      Aurelia, Anastazja, Adela, Aniela, Berenika, Bibiana, Dagna, Florentyna, Felicja, Franciszka, Honorata, Julianna, Jaśmina, Klementyna, Leonia, Melania, Marcjanna, Matylda, Michalina, Otylia, Róża, Wanda, Zoja

Beniamin, Bruno(n), Fryderyk, Florian, Feliks, Gustaw, Joachim, Jonatan, Jędrzej, Juliusz, Julian, Kajetan, Klemens, Konstanty, Ksawery, Ludwik, Leonard, Leopold, Stefan, Teodor, Teofil, Tobiasz, Witold, Wincenty
    • lidianek Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 30.03.16, 00:34
      Ja wybrałabym Kornelia lub Robert
    • vi0let Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 30.03.16, 01:10
      Moja pierwsza myśl to Leopold i Florentyna. Poza tym jeszcze Witold, Kazimierz, Ludwik, Konstanty, Anastazja, Waleria, Róża, Łucja.
    • meggan79 Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 05.04.16, 07:26
      Jak się nosi Idalii imię?smile
      Może Lilian(n)a,Róża,Rozalia,Klara,Kornelia,Aniela?Chłopak Gustaw,Jeremi(asz),Feliks,Konstanty,Adam,Witold?
      • miss_iq Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 09.04.16, 12:07
        Póki co jeszcze jest nieświadoma swojego "innego" imienia smile mówi na siebie "alka" od Idalka smile czasem bywa ciężko ale zazwyczaj spotykamy się z pozytywnymi reakcjami. Chociaż nam jest łatwiej bo znamy dorosłą Idalię.
        • meggan79 Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 20.05.16, 11:52
          Tu w Niemczech absolutnie nikt się nie dziwi Idalii, i chociaż w Polsce byla prawie zawsze nazywana Ida, tu jest raczej zawsze nazywana Idalia, i naprawdę często slyszy, ze ma piekne imię. Lubi swoje imię chociaz czasem mowi, ze wolalaby aby bylo popularniejsze(przez ponad 8 lat spotkala 2 imienniczki jeszcze w Polsce).
    • miss_iq Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 09.04.16, 12:13
      Dziękuję za dotychczasowe propozycje. Jak tylko znajdę więcej wolnego czasu zgłębię znaczenie niektórych imion. Chyba to trzecie imię najgorzej będzie wybrać smile ale zobaczymy może w końcu coś zaskoczy tongue_out
    • ilia.1 Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 09.04.16, 13:14
      Helena, Rozalia, Aurelia, Stefania, Klara, Klementyna, Łucja, Bianka, Blanka, Kornelia, Weronika, Eliza, Eleonora, Teresa, Melania, Ludwika, Luiza, Letycja, Olimpia, Aurora, Konstancja, Florencja (Flora).

Bruno(n), Maksym(ilian), Cezary, Ernest, Feliks, Fryderyk, Gilbert, Henryk, Jan, Janusz, Julian, Juliusz, Joachim, Józef, Klemens, Leon(ard), Leopold, Norbert, Stefan, Teodor, Tristan, Walter, Wiktor.
    • miss_iq Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 19.05.16, 15:18
      A wiec będzie najprawdopodobniej dziewczynka smile chociaż na 100% nie potwierdzone bo stopki wszystko zasłoniły smile
      Naszym faworytem jest póki co Lilian(n)a!
      Może jeszcze jakieś propozycje....
      • ilia.1 Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 19.05.16, 17:16
        Podtrzymuję swoje wcześniejsze sugestie. Myślę jednak, że Liliana również bardzo pasuje do Aleksandra i Idalii.
      • dalenia Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 19.05.16, 17:24
        Wybór całkiem okej, choć mnie Lilka nieco już nudzi wink Dodam jeszcze, że wolę wersję z jednym "n" - jakoś wydaje mi się mniej pompatyczna od Lilianny.
      • liliowewzgorze Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 20.05.16, 11:26
        Liliana Z jednym "n" brzmi lepiej, dorzucam moją ulubioną Klementynę i Ludwikę
      • meggan79 Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 20.05.16, 11:48
        Ojej, to bylyby siostry jak u nas:Idalia i Liliannasmile ,no i brat, tylko u nas Leoś. Polecam Liliannęsmile ,nasza ma 12 lat, lubi swoje imię, a w Niemczech gdzie obecnie mieszkamy nazywana jest Lilismile
        • meggan79 Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 20.05.16, 11:55
          Aha, bywa problem z podwojnym n, często sa bledy w zapisach, my nie żałujemy wyboru bo o wiele bardziej podoba sie nam przez 2 n, ale jesli dla Was obie wersje sa na rowni, to chyba Liliana jest "poręczniejsza" w użyciu.
      • gaudencja Re: Rodzeństwo Aleksandra i Idalii 09.06.16, 20:07
        miss_iq napisała:
        > Naszym faworytem jest póki co Lilian(n)a!
        > Może jeszcze jakieś propozycje....

Proponowałabym Lillę, jak Lilla Weneda (przez dwa "l").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.