Dodaj do ulubionych

Imię dla synka :)

19.04.16, 18:27
Witam smile Pomóżcie! smile Jakie imię wybrać dla synka? Podoają mi się: Filip, Oliwier i Nataniel? Co myślicie? znacie jakieś osoby noszące te imiona? smile
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 18:38
      Z tych trzech TYLKO Filip. Ale jak dla mnie zbyt popularny.
      • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 18:55
        Dzięki za odpowiedz smile a jakie imiona Ty lubisz?
        • dasza_dm Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 22:23
          Wszelakie smilewachlarz jesr szeroki, i tzw. stare i tzw. nowe, chociaż wiadomo, że z wyjątkami
          • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 11:42
            Niestety niektóre tzw. stare kojarzą mi się z imionami dla dziadków sad np. Tadziu, Rysiu, Henio- dla mnie są tragicznie smile
    • ilia.1 Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 19:29
      Z podanych propozycji - Filip. Proponuję klasyczne imiona: Leon(ard), Leopold, Stefan, Bruno(n), Cezary, Konrad, Olaf, Karol, Teodor, Ernest, Gustaw, Feliks, Iwo, Olgierd, Joachim, Juliusz, Julian, Jan, Janusz, Klemens, Andrzej itp. oraz z końcówką "bert" - Albert, Hubert, Norbert, Gilbert, Herbert, Robert.
    • vi_san Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 19:30
      1. Filip - ogromnie popularny obecnie, więc zapewne będzie jednym z 50 w piaskownicy, 25 w bloku i 10 w klasie/grupie. Poza tym Filip, którego znam [obecnie lat 6] jest przez wszystkich wołany zdrobniale "Fifek" co w moich uszach brzmi gorzej niż koszmarnie.
      2 Oliwier - popularny, acz zdaje się mniej niż wersja żeńska, czyli Oliwia. Do tego Oliwier u nas, w Polsce brzmi nieco pretensjonalnie, to w odbiorze imię z kategorii Brajanów i Kewinów.
      3. Nataniel - ani modny tak jak poprzednie, ani wymyślne. Jak dla mnie - najlepsze z podanych przez ciebie.
    • lily-beth Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 20:56
      Z podanych wybrałabym Filipa, imię od dawna występujące i popularne w Polsce. Oliwier i Nataniel brzmią dla mnie pretensjonalnie i są sezonową modą. Znam jednego Filipa, ok. 30 lat, nikt go do Fifka nie zdrabniał, a znam go całe życie. Ale rzeczywiście spotkałam się na placach zabaw z wołaniem "Fifi" na Filipów, jak ktoś lubi, jego sprawa, mnie się to kojarzy z papużką wink
      • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 21:00
        A Filip którego znasz jest fajnym człowiekiem? wink Uważam, że imię przypisuje nam jakies cechy ;P
        • lily-beth Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 21:07
          Jest skomplikowanym człowiekiem smile Ale ja akurat nie wierzę w magię imion i nie sądzę, żeby mi się charakter znacząco zmienił, czy by mnie rodzice nazwali Martą, Kasią, czy Hipolitą wink
    • dalenia Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 21:59
      Nie jestem fanką żadnego z tych imion, ale gdybym musiała wybrać to byłby to tylko i wyłącznie Filip. Nie przepadam za nim, do tego jest szalenie popularny, ale w zestawieniu z Oliwierem i Natanielem wydaje mi się być najpiękniejszy na świecie wink Te dwa pozostałe są według mnie szczytem tandety i pretensjonalności (totalnie nie mój gust, jak już wspomniałam).

Co do charakteru, to osobiście nie wierzę w takie rzeczy. Ale jeśli Ty tak, to powiem, że znam fajnych Filipów wink zwariowanych i energicznych, z pewnością nie jakieś ciepłe kluchy. Oliwiera nie znam chyba żadnego, Nataniela jednego (to małe dziecko) - bardzo cichego i spokojnego.
      • dalenia Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 22:01
        Aha, dodam jeszcze, że od Nataniela wolałabym Natana (przynajmniej ma konkretniejsze brzmienie), a od Oliwiera - Oliwera (również trochę twardszy niż pierwsza opcja).
        • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:36
          Dziękuję za odpowiedź smile
    • paula.anna Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 07:57
      Ja wybrałabym inne niż te wymienione.
      • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:07
        Np.? smile
        • paula.anna Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 12:44
          Sądząc po twoich propozycjach nasze gusta się różnią, dość znacznie wink.
          Jednak proszę, oto kilka moich ulubionych imion męskich: Feliks (tak ma na imię mój syn), Gustaw, Witold, Stefan, Ludwik, Jerzy, Leonard, Leopold, Teodor, Zachary, Henryk, Florian.
    • bo_gna Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:14
      Popieram Filipa. A może spodobają Ci się: Feliks, Leon, Aleksander?
      • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:35
        Podoba mi się Aleksander (tylko denerwuje mnie, że zdrobnienie Olek nie ma nic do Aleksandra smile ) i Leon (Leo, Leoś smile)
        • lily-beth Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 13:50
          Można zdrabniać Alek, mój kolega właśnie tego skrótu używał, nikt na niego nie mówił Olek.
          • lily-beth Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 14:35
            A Leon jest świetny, może być też Leonard.
        • vi_san Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 14:17
          Ja znam jednego Aleksandra, którego wszyscy zdrabniają do "Sander". I nikt nie mówi do niego Olek. smile
        • dalenia Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 15:11
          Popieram Leona smile Aleksander też okej, nie musi być przecież Olkiem.
    • annthonka Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:16
      Czy w grę wchodzą tylko te trzy imiona, czy lista jest jeszcze otwarta?
      • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:32
        Otwarta smile
        • dalenia Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 13:43
          Skoro otwarta to pozwolę sobie dorzucić kilka propozycji smile

Aleksy (zawsze może być Alkiem, Aleksem - niekoniecznie Olkiem)
          Beniamin, Błażej, Bruno(n)
          Cyprian
          Ernest, Eryk, Erwin, Edwin
          Feliks
          Joachim, Jonatan, Jeremi
          Kornel, Ksawery, Kajetan, Konrad
          Olaf
          Tobiasz, Tymon, Tymoteusz
          • dalenia Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 13:43
            Jeszcze może Maksymilian, Maksym?
        • annthonka Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 14:26
          To ja również dorzucę kilka imion. Nie wiem, czy trafię w Twój gust.

Maksymilian, Tymon, Nikodem, Kornel. Leon też jest bardzo w porządku. Na Aleksandra można mówić Alek, wcale nie musi być Olkiem.
          • lacasablanca Re: Imię dla synka :) 22.04.16, 16:36
            Wszystkie fajne smile
    • luska.s Re: Imię dla synka :) 22.04.16, 15:22
      z tych trzech zdecydowanie Filip, Leon też mi się podoba
      • meggan79 Re: Imię dla synka :) 24.04.16, 07:46
        Taka kolejność:Leon, Filip, Nataniel
    • gaudencja Re: Imię dla synka :) 01.05.16, 18:50
      A może Leander? Prawie jak Leon +Aleksander.
    • gunka3 Re: Imię dla synka :) 01.05.16, 19:18
      Moim zdaniem Filip lub Nataniel.
    • liliowewzgorze Re: Imię dla synka :) 19.06.16, 23:25
      Filip - średnio, ale nie jest najgorszy, tylko ta popularność
      Oliwier - na polskim gruncie może być źle odbierany, nie podoba mi się brrr
      Nataniel - hmm... chyba podoba mi się najbardziej choć jest trochę "zachodni" wink ale ma ładne brzmienie smile
      Znam kilku małych Filipów dlatego nie wybrałabym tego imienia. Oliwier też jest dosyć popularny szczególnie u rodzin z niższych sfer uncertain przykro mi. A Nataniela nie znam żadnego.
      • p-ix2 Re: Imię dla synka :) 26.06.16, 10:43
        Julian brat Niny smile tak jest u nas, rzadne 4literowe męskie mi nie pasowało..
    • karola1705 Re: Imię dla synka :) 27.06.16, 15:19
      Z tych 3 podanych przez Ciebie nie wybrałabym żadnego. Filipów znam całe mnóstwo, w większości są to dzieci do 10 roku życia i jednego w wieku licealnym. Wiem,że imię Oliwier nosi synek dawnej znajomej ze szkoły. Za to bardzo mi się podoba proponowany Ci już Aleksander, Leon także. Może spodoba Ci się Błażej, Bruno(n), Daniel, Emil, Ignacy, Julian, Kamil, Konrad, Mikołaj, Miłosz, Tymoteusz wink
    • maria8128 Re: Imię dla synka :) 06.10.16, 10:06
      Imiona bardzo ładne smile
    • andracyt Re: Imię dla synka :) 08.10.16, 02:31
      Filip - gdy byłam małą dziewczynką bardzo podobało mi się imię Filip, teraz jednak wyrosłam. Nie jest w moim stylu, ale uważam, że jest całkiem ładne.
      Oliwier - zupełnie nie moja bajka. Nie podoba mi się, brzmi nieco pretensjonalnie.
      Nataniel - ma ładne brzmienie, ale podobnie jak Oliwier może wydawać się pretensjonalny.

Inne:
      Aleksander, Bruno, Błażej, Eliasz, Gabriel, Konrad, Kajetan, Maksym, Mikołaj, Tymoteusz, Zachary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.