lacasablanca 19.04.16, 18:27 Witam Pomóżcie! Jakie imię wybrać dla synka? Podoają mi się: Filip, Oliwier i Nataniel? Co myślicie? znacie jakieś osoby noszące te imiona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 18:38 Z tych trzech TYLKO Filip. Ale jak dla mnie zbyt popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
lacasablanca Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 18:55 Dzięki za odpowiedz a jakie imiona Ty lubisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 22:23 Wszelakie wachlarz jesr szeroki, i tzw. stare i tzw. nowe, chociaż wiadomo, że z wyjątkami Odpowiedz Link Zgłoś
lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 11:42 Niestety niektóre tzw. stare kojarzą mi się z imionami dla dziadków np. Tadziu, Rysiu, Henio- dla mnie są tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 19:29 Z podanych propozycji - Filip. Proponuję klasyczne imiona: Leon(ard), Leopold, Stefan, Bruno(n), Cezary, Konrad, Olaf, Karol, Teodor, Ernest, Gustaw, Feliks, Iwo, Olgierd, Joachim, Juliusz, Julian, Jan, Janusz, Klemens, Andrzej itp. oraz z końcówką "bert" - Albert, Hubert, Norbert, Gilbert, Herbert, Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 19:30 1. Filip - ogromnie popularny obecnie, więc zapewne będzie jednym z 50 w piaskownicy, 25 w bloku i 10 w klasie/grupie. Poza tym Filip, którego znam [obecnie lat 6] jest przez wszystkich wołany zdrobniale "Fifek" co w moich uszach brzmi gorzej niż koszmarnie. 2 Oliwier - popularny, acz zdaje się mniej niż wersja żeńska, czyli Oliwia. Do tego Oliwier u nas, w Polsce brzmi nieco pretensjonalnie, to w odbiorze imię z kategorii Brajanów i Kewinów. 3. Nataniel - ani modny tak jak poprzednie, ani wymyślne. Jak dla mnie - najlepsze z podanych przez ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 20:56 Z podanych wybrałabym Filipa, imię od dawna występujące i popularne w Polsce. Oliwier i Nataniel brzmią dla mnie pretensjonalnie i są sezonową modą. Znam jednego Filipa, ok. 30 lat, nikt go do Fifka nie zdrabniał, a znam go całe życie. Ale rzeczywiście spotkałam się na placach zabaw z wołaniem "Fifi" na Filipów, jak ktoś lubi, jego sprawa, mnie się to kojarzy z papużką Odpowiedz Link Zgłoś
lacasablanca Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 21:00 A Filip którego znasz jest fajnym człowiekiem? Uważam, że imię przypisuje nam jakies cechy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 21:07 Jest skomplikowanym człowiekiem Ale ja akurat nie wierzę w magię imion i nie sądzę, żeby mi się charakter znacząco zmienił, czy by mnie rodzice nazwali Martą, Kasią, czy Hipolitą Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 21:59 Nie jestem fanką żadnego z tych imion, ale gdybym musiała wybrać to byłby to tylko i wyłącznie Filip. Nie przepadam za nim, do tego jest szalenie popularny, ale w zestawieniu z Oliwierem i Natanielem wydaje mi się być najpiękniejszy na świecie Te dwa pozostałe są według mnie szczytem tandety i pretensjonalności (totalnie nie mój gust, jak już wspomniałam). Co do charakteru, to osobiście nie wierzę w takie rzeczy. Ale jeśli Ty tak, to powiem, że znam fajnych Filipów zwariowanych i energicznych, z pewnością nie jakieś ciepłe kluchy. Oliwiera nie znam chyba żadnego, Nataniela jednego (to małe dziecko) - bardzo cichego i spokojnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla synka :) 19.04.16, 22:01 Aha, dodam jeszcze, że od Nataniela wolałabym Natana (przynajmniej ma konkretniejsze brzmienie), a od Oliwiera - Oliwera (również trochę twardszy niż pierwsza opcja). Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 07:57 Ja wybrałabym inne niż te wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 12:44 Sądząc po twoich propozycjach nasze gusta się różnią, dość znacznie . Jednak proszę, oto kilka moich ulubionych imion męskich: Feliks (tak ma na imię mój syn), Gustaw, Witold, Stefan, Ludwik, Jerzy, Leonard, Leopold, Teodor, Zachary, Henryk, Florian. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:14 Popieram Filipa. A może spodobają Ci się: Feliks, Leon, Aleksander? Odpowiedz Link Zgłoś
lacasablanca Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:35 Podoba mi się Aleksander (tylko denerwuje mnie, że zdrobnienie Olek nie ma nic do Aleksandra ) i Leon (Leo, Leoś ) Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 13:50 Można zdrabniać Alek, mój kolega właśnie tego skrótu używał, nikt na niego nie mówił Olek. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 14:35 A Leon jest świetny, może być też Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 14:17 Ja znam jednego Aleksandra, którego wszyscy zdrabniają do "Sander". I nikt nie mówi do niego Olek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 15:11 Popieram Leona Aleksander też okej, nie musi być przecież Olkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 09:16 Czy w grę wchodzą tylko te trzy imiona, czy lista jest jeszcze otwarta? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 13:43 Skoro otwarta to pozwolę sobie dorzucić kilka propozycji Aleksy (zawsze może być Alkiem, Aleksem - niekoniecznie Olkiem) Beniamin, Błażej, Bruno(n) Cyprian Ernest, Eryk, Erwin, Edwin Feliks Joachim, Jonatan, Jeremi Kornel, Ksawery, Kajetan, Konrad Olaf Tobiasz, Tymon, Tymoteusz Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla synka :) 20.04.16, 14:26 To ja również dorzucę kilka imion. Nie wiem, czy trafię w Twój gust. Maksymilian, Tymon, Nikodem, Kornel. Leon też jest bardzo w porządku. Na Aleksandra można mówić Alek, wcale nie musi być Olkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla synka :) 22.04.16, 15:22 z tych trzech zdecydowanie Filip, Leon też mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Imię dla synka :) 24.04.16, 07:46 Taka kolejność:Leon, Filip, Nataniel Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla synka :) 01.05.16, 18:50 A może Leander? Prawie jak Leon +Aleksander. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla synka :) 19.06.16, 23:25 Filip - średnio, ale nie jest najgorszy, tylko ta popularność Oliwier - na polskim gruncie może być źle odbierany, nie podoba mi się brrr Nataniel - hmm... chyba podoba mi się najbardziej choć jest trochę "zachodni" ale ma ładne brzmienie Znam kilku małych Filipów dlatego nie wybrałabym tego imienia. Oliwier też jest dosyć popularny szczególnie u rodzin z niższych sfer przykro mi. A Nataniela nie znam żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
p-ix2 Re: Imię dla synka :) 26.06.16, 10:43 Julian brat Niny tak jest u nas, rzadne 4literowe męskie mi nie pasowało.. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Imię dla synka :) 27.06.16, 15:19 Z tych 3 podanych przez Ciebie nie wybrałabym żadnego. Filipów znam całe mnóstwo, w większości są to dzieci do 10 roku życia i jednego w wieku licealnym. Wiem,że imię Oliwier nosi synek dawnej znajomej ze szkoły. Za to bardzo mi się podoba proponowany Ci już Aleksander, Leon także. Może spodoba Ci się Błażej, Bruno(n), Daniel, Emil, Ignacy, Julian, Kamil, Konrad, Mikołaj, Miłosz, Tymoteusz Odpowiedz Link Zgłoś
andracyt Re: Imię dla synka :) 08.10.16, 02:31 Filip - gdy byłam małą dziewczynką bardzo podobało mi się imię Filip, teraz jednak wyrosłam. Nie jest w moim stylu, ale uważam, że jest całkiem ładne. Oliwier - zupełnie nie moja bajka. Nie podoba mi się, brzmi nieco pretensjonalnie. Nataniel - ma ładne brzmienie, ale podobnie jak Oliwier może wydawać się pretensjonalny. Inne: Aleksander, Bruno, Błażej, Eliasz, Gabriel, Konrad, Kajetan, Maksym, Mikołaj, Tymoteusz, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś