Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo dla Idy

24.05.16, 11:18
Z okazji powiekszajacej sie rodziny, ogromna prosba o radesmile troche z przekory nie znamy jeszcze plci ale o imieniu juz myslimy. Mamy coreczke Idę i chce aby imiona ze soba wspolgraly ( czyli raczej nic dlugiego i wymyslnego) Preferowane sa dosc krotkie ( szczegolnie dla dziewczynki), i z zasady nie mega popularne. nazwisko jest dosc dlugie, ladne- takie klasyczne i wszystko do niego pasuje. Dla dziewczynki mam nawet typy: Lara, Łucja, Mila, ale bez mega przekonania. Dla chlopca narazie jeden pomysl: Ignacy. Pustke mam w glowie...
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 11:40
      Proponuję Klarę, popieram Łucję.
      Inne krótkie i niezbyt popularne, przychodzące mi do głowy to Ewa, Nina, Kaja/Gaja, Sara, Olga, Róża, Liwia, Emma, Stella, Zoja.

Pozostałe propozycje zdecydowanie mi się nie podobają.

Jeśli natomiast wam podobają się zdrobnienia w funkcji pełnego imienia- wybór jest teraz spory, także mniej popularnych wersji niż Lena czy Pola.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 12:12
      Dla chłopca Witold, Kajetan, Tymek (Tymon, Tymoteusz), Kornel.
    • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 12:58
      Ida i Łucja super.
      Inne: Klara, Laura, Róża, Gaja, Zoja, Olga, Blanka, Nina.
      Chłopie - Ida i Emil, będzie jak u Astrid Lindgren smile
      Inne: Olaf, Iwo, Kornel, Jeremi, Tymon, Tytus, Feliks, Gabriel.
    • polifonia1983 Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 13:34
      Łucja, Róża, Rozalia, Estera, Nela, Kora
      Seweryn, Jonasz, Kornel, Tadeusz
    • ilia.1 Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 15:02
      Sugestie: Bianka, Blanka, Bogna, Eliza, Flora, Kalina, Klara, Lilia, Liwia, Luiza, Łucja, Róża, Zofia.
      Albert, Bruno(n), Ernest, Feliks, Henryk, Hugo, Jan, Janusz, Joachim, Julian, Juliusz, Karol, Klemens, Konstanty, Leon(ard), Leopold, Ludwik, Maksym(ilian), Nikodem, Olaf, Olgierd, Stefan, Tadeusz, Teodor, Tymon, Wiktor.
      Mila może być zdrobnieniem imion takich jak: Milena, Michalina, Kamila, Malwina, Malina, Emilia, Melania.
    • liliowewzgorze Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 18:02
      Lea, Emma
      Eryk, Aleksy
    • bo_gna Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 18:56
      Z krótkich może:
      dla chłopca - Olaf, Leon, Kornel, Igor, Adam
      dla dziewczynki - Emilia, Liwia, Diana, Łucja, Leonia
    • dolcevita007 Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 21:25
      Z Waszych zenskich typow wybralabym Lucje. Meskie jest jedno, ale Ignacy bardzo mi sie podoba i uwielbiam zdrobnienie Ignas, Ignac.
      Moje propozycje: Kosma, Roch oba sa krotkie wymieniamy Emil tez fajnie z Ida pasuje.
      Dla dziewczynki. Adela, Noemi, Ewa, Eliza, Klara, Lila, Sara, Blanka.
      • emmeleila Re: Rodzeństwo dla Idy 24.05.16, 22:39
        Bardzo dziękuję za wszystkie pomysły. czym dłużej myślę nad imieniami tym więcej mi sie podoba wiec chyba idziemy do przodu. Z męskich (wychodzi na to, że jednak dośc długie) pasuje mi Ignacy, Konrad, Kornel, Adam i nagle pojawił sie jeszcze Sergiusz. I ta Łucja też mi jakoś coraz bardziej pasuje. Róża i Liwia, Nela też. Niestety kilka fajnych imion odpada z różnych względów (albo wybitnie mi kogos przypominają i to jest nie do przejścia - Klara, Eliza albo w najbliższej rodzinie już zajęte - jak Kalina czy Sara.
        • ilia.1 Re: Rodzeństwo dla Idy 25.05.16, 09:40
          Z Twoich propozycji bardzo podoba mi się Konrad. Pasuje stylistycznie do Idy i nie jest obecnie popularnym imieniem. Co więcej posiada świetne zrobienia m.in. Konrado, które jest zakończone na "o" i brzmi dostojnie smile.
          Łucja, Róża, Liwia też brzmią świetnie i pasują do Idy. A co myślisz o nieco dłuższych, 6 lub 7 literowych imionach typu Rozalia, Aurelia, Natalia, Ludwika, Dorota, Jaśmina, Helena, Letycja, Regina, Kornelia? Moim zdaniem one także pasują. Pozdrawiam.
        • paula.anna Re: Rodzeństwo dla Idy 25.05.16, 09:50
          O, przybyło męskich.
          Najbardziej podoba mi się Ignacy.
          Zdecydowanie odrzuciłabym Konrada, zupełnie nie moja bajka.
          Kornel bez zachwytu.
          Adam bezpieczny wink. Podobnie jak Piotr, Karol, Tomasz, Rafał, Robert itp
          Sergiusza chyba doceniłabym u kogoś?
          A może Borys, Brunon, Iwo?
          Nowocześnie wink: Eryk, Olaf, Oskar?
        • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 25.05.16, 21:58
          Ignacy świetny, ewentualnie Adam. Róża lub Łucja. Na forum jest mama Idy i Łucji oraz mama Idy i Adamasmile
        • dalenia Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 13:21
          Dla dziewczynki popieram wszystkie (poza Nelą - bardzo infantylna), szczególnie zaś podoba mi się Róża, choć i Łucja bardzo fajna. Wśród imion męskich jestem zdecydowanie za Ignacym, ewentualnie Kornelem albo Konradem (tu przeszkadza mi brak fajnych zdrobnień, bo Kondzio średnio mi odpowiada). Adam jest szalenie popularny, a Sergiusz w moim odczuciu pretensjonalny.
        • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 31.05.16, 09:38
          Daj znac co wybierzeciesmile
    • sweet_sour Re: Rodzeństwo dla Idy 25.05.16, 09:26
      Ja głosuję na Łucję dla dziewczynki. Ewentualnie Róża albo Aniela zdrabniana do Neli. A dla chłopca z twoich typów Ignacy i Konrad są fajne. I dorzucam Jeremiego od siebie smile Może jeszcze Bruno albo Leon?
    • nowalij_ka0 Re: Rodzeństwo dla Idy 25.05.16, 16:37
      Świetne imię córki smile
      Propozycje dla dziewczynki: Laura, Nina, Olga, Gaja
      Dla chłopca: Bruno, Iwo, Olaf, Leon, Jeremi
    • aledziwok Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 01:48
      Z podanych przez Ciebie najbardziej podoba mi się Ida. Od siebie dodam Emmę, Olgę, Różę.
      Za Ignacym nie przepadam, ale ma ładne zdrobnienia i pasuje do Idy. Z moich propozycji dla chłopca: Tymon, Bruno, Gilbert, Ernest, Eryk, Kordian.
      • aledziwok Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 01:49
        Autokorekta smile Oczywiście miałam na myśli Łucję, a nie Idę.
    • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 14:16
      Dla dziewczynki podoba mi się Łucja. Ignacy to dla mnie niestety jedno z brzydszych imion.
      Może Olaf, Emil, Eryk, Bruno, Leon, Witek
      Sara, Róża, Klara, Ada, Olga, Ewa, Eliza, Pola
      • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 14:20
        Poza tym Ida i Ignac jak dla mnie zbyt podobne, dziwne, że takie czułe oczy na tym forum a tego nie wypatrzyły.. no ale w końcu to Ignacy a nie jakiś pretensjonalny Igor. Podoba mi się Konrad, Kornel i Adam, Sergiusz nie za bardzo ze względu na to, że dla znajomych pewnie będzie Serkiem..
        • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 21:08
          Dla mnie Ida i Ignacy nie są zbyt podobne - ze względu na długość Ignacego naprawdę trudno pomylić go z Idą. A sama akurat nigdy nie wołałabym Ignac, mam dreszcze od takiego skrótu.
          • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 26.05.16, 21:48
            myślisz, że będzie całe życie Ignasiem? Wyobrażasz sobie jakiegoś przystojnego dorosłego faceta, który przedstawia się Ignaś?? Tak wiem będzie całe życie Ignacym, jakoś nie wierzę żeby koledzy cały czas zwracali się per Ignacy. A Igi jak dla mnie pretensjonalne i totalnie niemęskie.
            • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 08:00
              No pewnie, że nie big_grin Myślę, że będzie Ignacym. Tak jak Kacper nie jest całe życie Kacperkiem, a Mikołaj - Mikołajkiem. Niektórych imion po prostu używa się w pełnej formie.
              Dla mnie akurat Ignac to jakiś pseudoskrót. Czy na Ksawerego mówi się od jakiegoś wieku Ksawer, a na Jeremiego - Jerem?
              • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 08:09
                A, i zgadzam się, ze Igi jest pretensjonalne, jak wszystkie skróty w stylu "hamerykańskim" do -i wink
                Dla chcącego nic trudnego, ostatnio w parku spotkałam maego Ignasia, na którego tata wołał Gutek. Może zdrobnili Ignacy-Igutek-Gutek.
                Zapytałam męża, jak wołałby na kolegę Ignacego, i powiedział, że na 100% Icek big_grin
                • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 20:43
                  Icek też mnie jakoś nie powala
                  • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 20:46
                    albo Idzi (tak, wiem że to osobne imię)
                  • dolcevita007 Re: Rodzeństwo dla Idy 29.05.16, 23:51
                    Na doroslego Ignacego mozna wolac Ignac, ja to zdrobnienie uwielbiam . Znalam kogos na kogo tak wolalismy i mam dobre skojarzenie. Nie jestem zwolenniczka tej samej litery u rodzenstwa, ale czesto rodzice tak wybieraja. Z nowej listy meskich na drugim miejscu stawiam Kornela. Konrad zbyt osluchany przeze mnie, a i Emil tez mi pasuje.
        • dalenia Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 12:27
          Dobrze, że Twoje "czułe oczy" to wypatrzyły smile Według mnie Ida i Ignacy mają takie podobieństwo, że zaczynają się na "I" - tyle.
          • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 20:45
            Och dziękuję za komplement. Dla mnie te imiona się zlewają i tyle. Ida i Iga pewnie dla ciebie też nie są podobne.
            • dalenia Re: Rodzeństwo dla Idy 30.05.16, 11:44
              Ida i Iga podobne, owszem. Ale Ignacy jednak brzmi inaczej niż Iga, co nie? wink
              • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 31.05.16, 12:43
                oczywiście, że inaczej, ale będziemy się tak każdej literki porównywać.. Dla was Ignac to takie piękne imię że choćby miało być rodzeństwo Ignac 1 i Ignac 2 to byście się zachwycały. Wyobraź sobie, że np. Lilka i Emilka też jak dla mnie się "zlewają", a jak popatrzeć na każdą literkę z osobna to wgl nie są podobne. Wyraziłam swoje zdanie i tyle, dla mnie są za podobne, dla ciebie nie.
                • paula.anna Re: Rodzeństwo dla Idy 31.05.16, 13:03
                  Dla kogo "dla was", z ciekawości pytam?
                  Mamy tu, jak w naszej "polityce" my i oni?
                  I ja pewnie jak zwykle jestem gorszego sortu, cóż, przywykłam.
                  BTW, za Ignacym nie przepadam tongue_out.
                  • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 12:31
                    Polityki w to bym nie mieszała, to nie to forum. "dla was" - bardzo dużo osób z tego forum zachwyca się tym imieniem, aż strach napisać coś na nie.
                • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 31.05.16, 13:38
                  Każdemu wolno moec swoje zdanie, nie kłóćmy sie. Ja lubię imię Ignacy, ale właśnie skrótu Ignac nie i brakuje mi troche czegos dla nastolatka-ale myslę, ze mały może być Ignaś a potem od razu Ignacy, to w końcu jedna litera różnicy niż w IgnacsmileIda i Ignaś brzmia według mnie dobrze.Odczucia co do podobienstwa sa naprawdę osobiste, sa przeciez siostry Kasia i Asia, Ola i Ala, a dla mnie już Lila i Nela zlewaja sie lekko i miedzy innymi dlatego dla 3córki Aniela/Kornelia-moje ukochane raczej by nie przeszły.Na przyklad moje mama twierdzi, ze Lila i Ida sa podobne. I myli je czasem..ile osób tyle opinii.
                  • paula.anna Re: Rodzeństwo dla Idy 31.05.16, 13:43
                    Opinię niech każdy ma swoją, to jasne. Oczywista oczywistość, że tak powiem.
                    Ale niech ją też ten "każdy" kulturalnie ubiera w słowa i nie oczekuje, że inni się będą z nim zgadzać. Na zasadzie "kto nie z nami, ten przeciwko nam".
                    Bo ten tego...
                    • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 31.05.16, 14:09
                      No wlasnie badzmy kulturalni i grzeczni dla siebie nawzajemsmileniech forum nie bedzie polem walki bo to nie ma sensu.
                    • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 12:40
                      Ja nie oczekuję, że ktokolwiek będzie się ze mną zgadzać. Raczej sama wiem, że co do tego imienia mam inne zdanie niż większość na tym forum, ale mimo to napisałam swoje zdanie, wiedząc jaka jest reakcja innych. Ignacy nie podoba mi się - wiem, że się ze mną nie zgadzacie, ale patrz w drugą stronę, ja się nie muszę zgadzam z wami. Zresztą tu się nie ma z czym zgadzam, imię to kwestia gustu i odczucia są ty czysto subiektywne.
                  • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 12:37
                    Między Ignacym a Ignacem faktycznie może jedna literka różnicy, ale sylaby tu 2, a tu 3 i chyba to ma większe znaczenie przy "długości" imienia. (Jeśli kogoś uraziłam to z góry przepraszam).
                • dalenia Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 08:56
                  Wyraziłaś swoje zdanie, jasne - wytykając przy tym jakieś "czułe oczy forum", które nie zauważyły tego podobieństwa, jak gdyby było ono oczywiste. A wcale oczywiste nie jest i na to zwróciłam Ci uwagę.
                  • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 10:55
                    Ale to nie ja!
                    • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 10:55
                      Ja tylko nawołuję do zgody,tak ogólnie
                    • dalenia Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 12:03
                      Meggan, spójrz pod czyim postem pojawiła się moja odpowiedź.
                      • meggan79 Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 13:18
                        Nie ma problemu.A ja już wyłączam się z dyskusji aby nie było więcej nieporozumień.I wrócę aby sprawdzić jakie imię wybrano.Pozdrawiam,megi
                  • luska.s Re: Rodzeństwo dla Idy 01.06.16, 12:34
                    Przepraszam cię bardzo, jeśli cię uraziłam. Uwaga ta nie była skierowana do ciebie, chyba że o czymś nie wiem.
    • aka10 Re: Rodzeństwo dla Idy 27.05.16, 20:59
      Emil wink Ida i Emil. Klasykawink
      • mel_bi Re: Rodzeństwo dla Idy 09.06.16, 00:35
        Ida i Emil to śliczny zestaw literacki, popieram smile
        Gdybym miała syna, to moja Ida miałaby brata Eryka.
        A ponieważ mam dwie córki, to moja Ida ma siostrę Łucję smile
        Wszystko skandynawskie smile
    • gaudencja Re: Rodzeństwo dla Idy 11.06.16, 16:57
      Mila, Nela, Lara są zdrobnieniami i są z zupełnie innej bajki niż imię Waszej córki (od Emilii, Mileny itd.; Anieli lub Kornelii; Larysy). Ja bym je odrzuciła.
      Zdrobnieniem nie jest za to Nila albo Lina, a także Nonna, Gemma czy Stella.
      • gaudencja Re: Rodzeństwo dla Idy 11.06.16, 16:57
        Dorzucam jeszcze Ligię, Lillę i Eunikę.
        • abiela Re: Rodzeństwo dla Idy 12.06.16, 00:02

gaudencja napisała:

> Dorzucam jeszcze Ligię, Lillę i Eunikę.

Te same imiona chciałam zaproponować.
          Łucja i Róża także bardzo mi się podobają. A co powiesz na Stellę?
          Ignacy dla chłopca super.
          Mój bliski kilkuletni Ignacy jest przeze mnie od zawsze nazywany Ignacym, nikt sie nie dziwi.
    • emmeleila Re: Rodzeństwo dla Idy 03.08.17, 10:08
      Z duuużym opóźnieniem daję znać- 9.11.2017. urodził sie zdrowiutki, rumiany kochany Ignacy. Mąż był zdecydowany na 100%, ja trochę mniej. Na nic innego jedank nie mogliśmy sie zdecydować, cały czas chodziło za nami to imię. Do właściciela pasuje, czy zadowolony będzie to się okaże za jakiś czaswink mam nadzieję, że tak. trochę mi przeszkadza, że jest coraz bardziej popularne, ale fajnie brzmi z nazwiskiem. a dodatkowo, zupełnie nie wiem czemu, ma ksywę mały Jonh'y. wink
      • paula.anna Re: Rodzeństwo dla Idy 03.08.17, 10:52
        Gratulacje!
        Witaj, już duży, Ignacy.
      • mamaizgraja Re: Rodzeństwo dla Idy 03.08.17, 11:17
        Gratulacje !
        Bardzo ładne imię wybraliście! 😉
      • gaudencja Re: Rodzeństwo dla Idy 05.08.17, 00:07
        Bardzo lubię to imię, świetny (MSZ) wybór smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.