Dodaj do ulubionych

imiona dzieci klasa I

27.01.17, 12:11
Imiona z klasy mojej córki, pierwsza klasa w szkole liczącej około 170-190 uczniów rocznik 2009 -2010

Agata
Amelia
Daria
Dominika
Katarzyna
Lena
Liliana
Milena
Oliwia

Dawid
Filip x2
Hubert
Jakub x3
Kajetan
Mikołaj
Obserwuj wątek
    • olianka Re: imiona dzieci klasa I 27.01.17, 12:32
      Podoba mi się Kajetan, pozytywnie zaskakuje Agatka.
    • dalenia Re: imiona dzieci klasa I 27.01.17, 13:21
      O masakra, na 9 chłopców jest 3 Kubusiów - biedna pani nauczycielka wink U chłopców Kajetan na plus. Fajnie, że dziewczynki trochę bardziej różnorodne. Najciekawsza chyba Daria i Agata, pozostałe to dość standardowe imiona małych dziewczynek.
      • justii23 Re: imiona dzieci klasa I 30.01.17, 09:45
        W najbliższym mi otoczeniu mam aż trzy "małe" Darię więc dla mnie ono popularniejsze niż Lena big_grin Agatki też mam dwie smile ta liczba Kubusiów przeraża fakt
    • bo_gna Re: imiona dzieci klasa I 27.01.17, 14:38
      Dziewczynki praktycznie wszystkie mi się podobają poza Amelią i Leną, nie tylko dlatego że modne po prostu nie przepadam, z kolei Oliwię jakoś nawet lubię smile Chłopcy- nie przepadam za Dawidem i już widzę frustrację chłopców - 3 Jakubów.
    • abiela Re: imiona dzieci klasa I 27.01.17, 21:58
      Kajetan najciekawszy, reszta imion bardzo osłuchana.
    • paula.anna Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 08:04
      Kaśkę odbieram ciotkowato, nie przepadam za nią.
      Wyróżniają się Agata i Daria, choć znowu, spoza listy moich ulubionych wink.
      Dobrze, że chociaż dziewczynek nie trzeba wołać po nazwisku czy jakoś inaczej różnicować.

Rodzynek Kajtek cieszy oko.
      • justii23 Re: imiona dzieci klasa I 30.01.17, 09:47
        Kasia u mnie nadawana może nie często ale znam ze 4 dziewczynki noszące to imię do lat 7 smile
    • annthonka Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 09:52
      Pozytywnie wyróżnia się Kajetan, negatywnie Katarzyna spóźniona o jedno pokolenie. Reszta jest tak osłuchana, że nie wzbudza żadnych emocji.
      • lily-beth Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 11:30
        Bez przesady z tą Katarzyną. W 2009 r. imię było na 33 miejscu na liście nadań, więc dla rówieśników jest zwyczajne i raczej popularne, na pewno nie będzie odbierane ciotkowato. Nawet w obecnym roczniku jeszcze mała Kasia nie odstaje.
        • annthonka Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 12:25
          Nic na to nie poradzę, odbieram Katarzynę ciotkowato. Zresztą ktoś jeszcze w tym wątku miał podobne odczucia, więc nie jestem jedyna.
          • lily-beth Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 12:55
            To że imię było modne w pokoleniu obecnych mam, nie znaczy że od razu staje się ciotkowate. Mnie tez się zresztą do niedawna takie wydawało, ale skonfrontowałam swoje odczucia z suchymi statystykami. Kasia odchodzi, ale powoli (o wiele szybciej spadła np. Agnieszka), dla rówieśników będzie tak samo normalna, jak Basia czy Małgosia. Można mieć odczucia, jakie się chce, ale z pewnością nie można powiedzieć, że Katarzyna z 2009/2010 r. jest spóźniona o pokolenie.
        • paula.anna Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 14:53
          Lily, chyba mam prawo odbierać Kaśkę ciotkowato wink?
          Nie twierdzę, że JEST ciotkowate, być może dla innych nie jest.
          • lily-beth Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 19:01
            Tak jak napisałam wyżej - odbierać można wedle uznania, odbiera się subiektywnie, ja mogę stwierdzić, że Maja jest ciotkowata, bo znam dwie w moim wieku i co komu do tego wink Ale nie można twierdzić, że obiektywnie jest spóźniona o pokolenie, bo w obecnym pokoleniu jest zupełnie zwyczajna = według statystyk.
            I żeby nie było - nie lubię tego imienia...
    • gaudencja Re: imiona dzieci klasa I 28.01.17, 14:05
      Miło popatrzeć na Kajetana.
      Wśród dziewczynek zdecydowanie rządzi "il" lub "li". Jest w większości imion.
      • justii23 Re: imiona dzieci klasa I 30.01.17, 09:55
        u dziewczynek standardowo choć przyznaję nie tylko w klasie u mojej Lili, brakuje u mnie Jasiów, Antosiów a nawet Adamów ( w najbliższym otoczeniu), za to jest Ignacy o którym zapomniałam u chłopców w klasie, pomimo rosnącej popularności Liliany, moja jest jedyna w szkole, oddziale przedszkolnym i w moim otoczeniu, widzę rosnąca popularność Gracjana - nie wiem czy to moda okoliczna ale znam już kilku małych chłopców noszących to imię
    • karola1705 Re: imiona dzieci klasa I 30.01.17, 11:32
      Kajetan zdecydowanie rządzi wink U dziewczynek nieco zaskakuje mnie mała Kasia, dawno nie spotkałam się z tym imieniem u małej dziewczynki. Osobiście nie przepadam za Katarzyną, ale wśród wszechobecnych Lenek, Julek i Zuzanek wyróżnia się raczej na plus. Dominika jest chyba popularniejsza niż myślałam. Agatek znam kilka więc nie szczególnie mnie dziwi. A Jakub nadawany jest chyba hurtowo więc też mnie to nie dziwi, że jest ich aż 3. Najbardziej wyróżniają się chyba Daria i Kajetan.
      • gaudencja Re: imiona dzieci klasa I 01.02.17, 21:27
        karola1705 napisał(a):

Osobiście nie przepa
        > dam za Katarzyną, ale wśród wszechobecnych Lenek, Julek i Zuzanek wyróżnia się
        > raczej na plus.

Katarzyn jest raczej sporo więcej niż Julek i Zuzanek, Kasia jest wszechobecna od dużo dłuższego czasu. Myślę, ze czas, aby odpoczęła nieco.
    • justii23 Re: imiona dzieci klasa I 15.02.17, 08:59
      dopisuje zapomnianego Ignacego
    • helishouse Re: imiona dzieci klasa I 15.02.17, 11:10
      Co to za czasy, że Agata wydaje się oryginalnasmile
      Podoba mi się Daria, choć nieistniejąca córka miała być Lila, Lilianna.
      Spotykam dużo Kajetanów i Ignacych, ale Huberta nie znam żadnego - brałam to imię pod uwagę, a odpadło przez brak podobających mi się zdrobnień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.