sarabi 04.10.04, 12:06 Witam ponownie. Wciąż wyszukuję propozycji imienia dla mojej córeczki. Kolejna z nich to Dobrochna (Dobrusia). Co myślicie? Pozdrawiam, KAmila Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 12:31 Piekne imie ze wzgledu na zakonczenie -chna. Ja jednak wole Miłochna, Radochna, Świętochna. Dobrochna jest slodkie i powinnas o nim powaznie pomyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 12:46 Bardzo fajne imię Dobrusia - slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 14:39 Dobrochna i Dobromiła to baaaaaardzo fajne imiona, no i oczywiscie Dobrusia brzmi świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 15:36 Nie podoba mie się ani jedno imię zaproponowane w tym wątku, łee... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 16:13 lady napisała: > Nie podoba mie się ani jedno imię zaproponowane w tym wątku, łee... > W tym wątku jest mowa tylko o jednym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 05.10.04, 10:00 cysia.b napisała: > lady napisała: > > > Nie podoba mie się ani jedno imię zaproponowane w tym wątku, łee... > > > W tym wątku jest mowa tylko o jednym imieniu Dobrochna, Dobromiła, Radochna, Świętochna... a byc może jakieś pominęłam. jedno? Czytaj dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 17:09 Jestem jak najbardziej za! To piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 19:56 A mnie własnie ta końcówka "-chna_ jakos nie lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Dobrosława 04.10.04, 20:38 aniadm napisała: > A mnie własnie ta końcówka "-chna_ jakos nie lezy. Ściśle mówiąc, Dobrochna jest formą urobioną od Dobrosławy, jak podaje Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. I właśnie imię Dobrosława, z możliwością zdrabniania na Dobrochnę, Dobroszę, Dobrusię itd. uważałabym za najlepsze rozwiązanie w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 04.10.04, 20:04 dla mnie te -chny brzmia jakos ciężkawo. ale lepsze takie imie jak te inne oklepane-osłyszane. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2 Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 06.10.04, 09:37 Oczywiscie ma prawo podobać Ci się każde imię, ale czy wszyscy muszą sugerować się "Na dobre i na złe"? Zycie to film, ludzie! Miejmy troszkę w sobie ambicji i kreatywności! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 06.10.04, 11:15 maja2 napisała: > Oczywiscie ma prawo podobać Ci się każde imię, ale czy wszyscy muszą sugerować > się "Na dobre i na złe"? Zycie to film, ludzie! Miejmy troszkę w sobie ambicji > i kreatywności! A wiesz co, mi się to imię też podoba, mimo że nawet nie wiem, o czym jest "Na dobre i na złe" (to jakiś serial chyba, tak?) Odpowiedz Link Zgłoś
sarabi Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 06.10.04, 15:21 maja2 napisała: > Oczywiscie ma prawo podobać Ci się każde imię, ale czy wszyscy muszą sugerować > się "Na dobre i na złe"? Zycie to film, ludzie! Miejmy troszkę w sobie ambicji > i kreatywności! Nie oglądam praktycznie tego serialu i może dlatego nie kojarzę sobie nikogo o tym imieniu. Wiem też, że jest moda na imiona z seriali, ale ja nie podążam za nią (tak jak w pozostałych dziedzinach życia). Zarzut braku ambicji i kreatywności jest więc bezzasadny. Mój wybór podyktowany jest wyłącznie tym, czy dane imię mi się podoba czy nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 06.10.04, 13:42 cudowne imie!!!!!!!!!!!!! moje ulubione razem z jovanka Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.w Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 07.10.04, 00:08 Wdzięczne i nie oklepane.Jeśli będę miała drugą córeczkę na pewno wezmę je pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
brendastar Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 08.10.04, 10:57 ładne, bardzo "ciepłe")) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 11.10.04, 09:45 sama z ciekawością czytam co piszecie na temat tego imienia i nie będę się wypowiadać, bo noszę imię Dobrosława. Rzeczywiście często nazywają mnie Dobrochną, bardzo lubię to zdrobnienie, bo kojarzy mi sie z moją babcią, która tak właśnie do mnie mówiła. Moja koleżanka nazwała swoją córeczkę Dobrochną, ale zdrabniają ją Dobrosia. Ja też "od zawsze" byłam Dobrosią - nie znoszę zdrobnienia Dobrusia (i nie wiem dlaczego!) Odpowiedz Link Zgłoś
dgor Re: DOBROCHNA - co myślicie?????????????????????? 17.10.04, 01:01 popieram Piękne jest to imię Odpowiedz Link Zgłoś