06.11.17, 18:32
Co sądzicie o imieniu Ildefons dla synka? Ze zdrobnieniami Ildek lub Fonsik? smile
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: Ildefons 06.11.17, 19:08
      Jak uwielbiam Gałczyńskiego - jestem na "NIE". A już zdecydowanie przeciwko zaproponowanym zdrobnieniom!
    • niwius Re: Ildefons 06.11.17, 21:57
      Konstanty Ildefons Gałczyński.
      Podoba mi się brzmienie Ildefonsa.
    • stokrotka_96 Re: Ildefons 06.11.17, 23:05
      Może jestem przewrażliwiona, ale przez końcówkę Ildefons kojarzy mi się nieco z Alfonsem, a Fonsik też może być zdrobnieniem od Alfonsa właśnie. Ildek mógłby być smile. Na pierwsze bym nie nadała, ewentualnie na drugie, jako dopełnienie pierwszego imienia. Choć ten "fons" tak trochę pretensjonalnie brzmi na moje ucho wink.
      • slonecznynokturn Re: Ildefons 07.11.17, 09:13
        Mogę się podpisać pod Stokrotką smile. Dodam jeszcze, że brzmienie pierwszej części imienia bardzo mi się podoba. W ogóle lubię imiona z członem "hild".
    • lily-beth Re: Ildefons 07.11.17, 08:57
      Zdecydowanie NIE.
    • annthonka Re: Ildefons 07.11.17, 11:56
      Brzmi świetnie, ale tylko jeżeli poprzedza go Konstanty, a po nim następuje Gałczyński wink

Zdrobnienia tragiczne, poza tym, jak już ktoś napisał, brzmienie końcówki kojarzy się z Alfonsem, który jest dla mnie nie do zaakceptowania.
    • gaudencja Re: Ildefons 07.11.17, 19:01
      Ja bym się na nie nie zdecydowała (chyba że mając stosowne tradycje rodzinne). Ale gdyby się ktoś zdecydował, to bardzo to szanuję, z tym ze doradzałabym zdrabnianie raczej do Ildka.
    • dalenia Re: Ildefons 07.11.17, 22:30
      Dla mnie to imię, które delikatnie ociera się o krzywdę imienniczą, choć bardzo nie lubię w tym kontekście mówić o imionach i na ogół tego nie robię. No za duży hardkor, mimo że o gustach się ponoć nie dyskutuje wink Jedyny plus to szacowany imiennik i nawet przyjemne zdrobnienie, jakim jest Ildek (Fonsik to IMO koszmarek).
      • dalenia Re: Ildefons 07.11.17, 22:31
        *szacowny ten imiennik, oczywiście smile
    • ravee Re: Ildefons 12.11.17, 09:26
      Ildefons? Wyobrażasz sobie co to biedne dziecko będzie musiało przechodzić w szkole? Dzieci są okrutne a to imie jest wręcz perfekcyjne do przykrych żartów i kpin. Twoje ego się mile połechta, że masz syna z oryginalnym imieniem, ale dzieciak nie będzie miał przez nie życia.
      • gaudencja Re: Ildefons 12.11.17, 11:00
        Ale skąd wiesz, że akurat z Ildefonsa się będą śmiały?
        Przeczytaj sobie ten post: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,15203927,15203927,Goran_krzywda_dla_dziecka_.html?p=15214436 - jest wymowny.
        • vi_san Re: Ildefons 12.11.17, 12:04
          Dzieci jak się będą chciały z kogoś śmiać - to powód sobie znajdą - jak nie imię, to że jest niski, wysoki, chudy, gruby, nosi okulary, ma rude włosy, odstające uszy, piegi, krzywe nogi... Cokolwiek. Albo i nie mając żadnego powodu tez się da.
          Z tym, że Jeśli chodzi o Ildefonsa - to ja akceptuję tylko kiedy przed nim stoi Konstanty a po nim Gałczyński... wink Samo imię bardzo mi się nie podoba - ani brzmieniowo, ani zdrobnienia. A co do skrótu "Fonsik" zaproponowanego w pierwszym poście - było to zdrobnienie od imienia Alfons - też dla mnie nie do przyjęcia, acz tu brzmienie może być, nie do zaakceptowania raczej ze względu na jednoznaczne skojarzenia z synonimem sutenera.
    • fimellon Re: Ildefons 12.11.17, 14:05
      Ildek, Fonsik... Czemu nie Defek? - do czasu wyjścia z pieluch byłoby to bardzo adekwatne zdrobnienie.
    • skromne-zero Re: Ildefons 12.11.17, 15:00
      Nazwijcie dziecko np. "2017". Jak 2017 dorośnie, wybierze sobie imię i zmieni.
    • hens Re: Ildefons 12.11.17, 15:51
      Fonsik alfonsik fonsik alfonsik.............tak będzie wyglądała przerwa w szkole !
    • energia100 Re: Ildefons 12.11.17, 16:23
      Dobre ale dla kota lub świnki morskiej.
    • kibelki4 Re: Ildefons 12.11.17, 21:16
      alfons
      • nat-ka50 Re: Ildefons 15.11.17, 18:59
        język można sobie złamać, a w ogóle czy to jest imię? kiedy ma imieniny?
        • yoma Re: Ildefons 15.11.17, 19:57
          Od dawna pytanie to już we mnie drzymie,
          Czy to w ogóle jest imię smile

(-) Ludwik Jerzy, po drobnej trawestacji
        • gaudencja Re: Ildefons 18.11.17, 13:00
          Oczywiście, ze jest to imię:
          pl.wikipedia.org/wiki/Ildefons
    • mmagi [...] 16.11.17, 16:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • camel_3d zalezy od nazwiska.. 16.11.17, 17:51
      Imie wogole ladne, ale jakby nieco archaiczne.. Nie wiem, ja bymchyba nie dal tak dzeicku na imie, ale to moja opinia.
    • minerwamcg Re: Ildefons 17.11.17, 09:28
      Imię, które wielkimi literami wali po oczach: "Rodzice mieli hyzia na punkcie Gałczyńskiego".
      Hyź taki sam dobry jak każdy inny, nawet szlachetny, bo poetycki - ale co dzieciak winny?
      Dla zaznaczenia hyzia, jeśli hyź mocny i koniecznie musi iść w pokolenia, może być Ildefons na drugie, Wojciech Ildefons Kowalski. Jak dziecko hyzia nie odziedziczy, to drugie imię łatwiej schować, a jak odziedziczy, to będzie z dumą nosić.
      Baczyński też swojego Kamila dostał po ulubionym poecie rodziców, ale że sam był poetą, to nosił.
      • rabbuni Re: Ildefons 20.11.17, 00:06
        Ja radziłabym wybrać imię z drugiej dwudziestki najbardziej popularnych: nie będzie wówczas dziecko mieć to samo, jakie ma 1/3 klasy, a nie będzie też nadmiernie udziwnione - jak np. Ildefons.
    • mama-ola Re: Ildefons 20.11.17, 09:55
      > Co sądzicie o imieniu Ildefons dla synka

Sądzę, że się dziwię, że ktoś może mieć taki pomysł w ogóle smile

Z drugiej strony - już tyle dziwnie (w moim mniemaniu dziwnie) nazwanych dzieci widziałam, że może i do Ildka bym przywykła... Daleko od Poldka nie jest, a Poldków w moim otoczeniu było dwóch - mój stary szef (Leopold) i dziecko z przedszkola (nie wiem, jakie pełne imię, znam tylko to zdrobnienie).
      Poldek po Staffie, a Ildek po Gałczyńskim smile))))))))
    • mariner4 [...] 21.11.17, 11:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.