olkat90 06.11.17, 18:32 Co sądzicie o imieniu Ildefons dla synka? Ze zdrobnieniami Ildek lub Fonsik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vi_san Re: Ildefons 06.11.17, 19:08 Jak uwielbiam Gałczyńskiego - jestem na "NIE". A już zdecydowanie przeciwko zaproponowanym zdrobnieniom! Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Ildefons 06.11.17, 21:57 Konstanty Ildefons Gałczyński. Podoba mi się brzmienie Ildefonsa. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Ildefons 06.11.17, 23:05 Może jestem przewrażliwiona, ale przez końcówkę Ildefons kojarzy mi się nieco z Alfonsem, a Fonsik też może być zdrobnieniem od Alfonsa właśnie. Ildek mógłby być . Na pierwsze bym nie nadała, ewentualnie na drugie, jako dopełnienie pierwszego imienia. Choć ten "fons" tak trochę pretensjonalnie brzmi na moje ucho . Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznynokturn Re: Ildefons 07.11.17, 09:13 Mogę się podpisać pod Stokrotką . Dodam jeszcze, że brzmienie pierwszej części imienia bardzo mi się podoba. W ogóle lubię imiona z członem "hild". Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Ildefons 07.11.17, 11:56 Brzmi świetnie, ale tylko jeżeli poprzedza go Konstanty, a po nim następuje Gałczyński Zdrobnienia tragiczne, poza tym, jak już ktoś napisał, brzmienie końcówki kojarzy się z Alfonsem, który jest dla mnie nie do zaakceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ildefons 07.11.17, 19:01 Ja bym się na nie nie zdecydowała (chyba że mając stosowne tradycje rodzinne). Ale gdyby się ktoś zdecydował, to bardzo to szanuję, z tym ze doradzałabym zdrabnianie raczej do Ildka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ildefons 07.11.17, 22:30 Dla mnie to imię, które delikatnie ociera się o krzywdę imienniczą, choć bardzo nie lubię w tym kontekście mówić o imionach i na ogół tego nie robię. No za duży hardkor, mimo że o gustach się ponoć nie dyskutuje Jedyny plus to szacowany imiennik i nawet przyjemne zdrobnienie, jakim jest Ildek (Fonsik to IMO koszmarek). Odpowiedz Link Zgłoś
ravee Re: Ildefons 12.11.17, 09:26 Ildefons? Wyobrażasz sobie co to biedne dziecko będzie musiało przechodzić w szkole? Dzieci są okrutne a to imie jest wręcz perfekcyjne do przykrych żartów i kpin. Twoje ego się mile połechta, że masz syna z oryginalnym imieniem, ale dzieciak nie będzie miał przez nie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ildefons 12.11.17, 11:00 Ale skąd wiesz, że akurat z Ildefonsa się będą śmiały? Przeczytaj sobie ten post: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,15203927,15203927,Goran_krzywda_dla_dziecka_.html?p=15214436 - jest wymowny. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Ildefons 12.11.17, 12:04 Dzieci jak się będą chciały z kogoś śmiać - to powód sobie znajdą - jak nie imię, to że jest niski, wysoki, chudy, gruby, nosi okulary, ma rude włosy, odstające uszy, piegi, krzywe nogi... Cokolwiek. Albo i nie mając żadnego powodu tez się da. Z tym, że Jeśli chodzi o Ildefonsa - to ja akceptuję tylko kiedy przed nim stoi Konstanty a po nim Gałczyński... Samo imię bardzo mi się nie podoba - ani brzmieniowo, ani zdrobnienia. A co do skrótu "Fonsik" zaproponowanego w pierwszym poście - było to zdrobnienie od imienia Alfons - też dla mnie nie do przyjęcia, acz tu brzmienie może być, nie do zaakceptowania raczej ze względu na jednoznaczne skojarzenia z synonimem sutenera. Odpowiedz Link Zgłoś
fimellon Re: Ildefons 12.11.17, 14:05 Ildek, Fonsik... Czemu nie Defek? - do czasu wyjścia z pieluch byłoby to bardzo adekwatne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
skromne-zero Re: Ildefons 12.11.17, 15:00 Nazwijcie dziecko np. "2017". Jak 2017 dorośnie, wybierze sobie imię i zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
hens Re: Ildefons 12.11.17, 15:51 Fonsik alfonsik fonsik alfonsik.............tak będzie wyglądała przerwa w szkole ! Odpowiedz Link Zgłoś
nat-ka50 Re: Ildefons 15.11.17, 18:59 język można sobie złamać, a w ogóle czy to jest imię? kiedy ma imieniny? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Ildefons 15.11.17, 19:57 Od dawna pytanie to już we mnie drzymie, Czy to w ogóle jest imię (-) Ludwik Jerzy, po drobnej trawestacji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ildefons 18.11.17, 13:00 Oczywiście, ze jest to imię: pl.wikipedia.org/wiki/Ildefons Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi [...] 16.11.17, 16:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zalezy od nazwiska.. 16.11.17, 17:51 Imie wogole ladne, ale jakby nieco archaiczne.. Nie wiem, ja bymchyba nie dal tak dzeicku na imie, ale to moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ildefons 17.11.17, 09:28 Imię, które wielkimi literami wali po oczach: "Rodzice mieli hyzia na punkcie Gałczyńskiego". Hyź taki sam dobry jak każdy inny, nawet szlachetny, bo poetycki - ale co dzieciak winny? Dla zaznaczenia hyzia, jeśli hyź mocny i koniecznie musi iść w pokolenia, może być Ildefons na drugie, Wojciech Ildefons Kowalski. Jak dziecko hyzia nie odziedziczy, to drugie imię łatwiej schować, a jak odziedziczy, to będzie z dumą nosić. Baczyński też swojego Kamila dostał po ulubionym poecie rodziców, ale że sam był poetą, to nosił. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbuni Re: Ildefons 20.11.17, 00:06 Ja radziłabym wybrać imię z drugiej dwudziestki najbardziej popularnych: nie będzie wówczas dziecko mieć to samo, jakie ma 1/3 klasy, a nie będzie też nadmiernie udziwnione - jak np. Ildefons. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ildefons 20.11.17, 09:55 > Co sądzicie o imieniu Ildefons dla synka Sądzę, że się dziwię, że ktoś może mieć taki pomysł w ogóle Z drugiej strony - już tyle dziwnie (w moim mniemaniu dziwnie) nazwanych dzieci widziałam, że może i do Ildka bym przywykła... Daleko od Poldka nie jest, a Poldków w moim otoczeniu było dwóch - mój stary szef (Leopold) i dziecko z przedszkola (nie wiem, jakie pełne imię, znam tylko to zdrobnienie). Poldek po Staffie, a Ildek po Gałczyńskim )))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 [...] 21.11.17, 11:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś