Dodaj do ulubionych

Pomocy - Imię dla córki

03.12.17, 20:38
Dzien dobry
Czekamy z mezem na pojawianie się coreczki i mamy OGROMNY problem z wyborem imienia.
Mieszkamy we Francji (M jeest Francuzem), ale bardzo czesto bywamy w Polsce.
Maz i jego rodzina bardzo chca imie, ktore brzmi "obco" w Polsce, ja bardzo chce imie miedzynarodowe, ktore bedzie miec podobna pisownie. Chcialabym, zeby moja rodzina nie miala problemow z wymowa.
Typy meza : Maëlys - na to imie cala rodzina meza namawia, ale nawet nie chodzi o wymowe, tylko to imie jest tu strasznie popularne
Oleane - niieeeee
Chloe - jw
Moje typy:
Clara - jest dosc popularne we Francji i bardzo lubie Clare/Klare, nie byloby problemow w PL z wymowa
Laura - jw
Leonie - w PL Leonia, nie wiem jak by wymawiali, ale nie wydaje mi sie ze bylby jakis problem
Spoza moich ulubionych, ale akceptowanych mam jeszcze Mathilde (Matylda). Moje propozycje nie bardzo "leza" mezowi. Problem jest w tym ze, M jakos nie za bardzo chce imie ktore tez w PL bedzie dobrze brzmiec, dla mnie to bardzo wazne. Czesto odwiedzam swoja rodzine, a moi rodzice czesto sa u nas i raczej nie chce zeby zle im sie wymawialo imie wnuczki. Mam nadzieje ze doradzicie. Mam dylemat - Dac imie calkiem "obce" czy sprobowac rozmawiac z M ?
M bardzo zalezy na jego wyborze wiec nie wiem czy coś ugram... (przepraszam za brak polskich znakow)

Pozdrawiam Karolina ☺
Obserwuj wątek
    • ilia.1 Re: Pomocy - Imię dla córki 03.12.17, 20:50
      Sugestie imion miedzynarodowych (pisownia może trochę się różnic w zależności od kraju): Agata, Amelia, Anastazja, Anna, Aurelia, Eleonora, Eliza, Emilia, Emma, Flora, Helena, Ida, Idalia, Julia, Kornelia, Lawinia, Lidia, Lilia, Liliana, Magdalena, Marcelina, Marianna, Natalia, Nina, Oktawia, Olimpia, Paulina, Stella, Zofia.
      Popieram Klarę, Laurę i Leonię - tradycyjne i bardzo ladne imiona.
    • gaudencja Re: Pomocy - Imię dla córki 03.12.17, 23:03
      Witaj!

Chloe wymawia się po polsku tak, jak się pisze - we Francji za to chyba Chloe jest bardzo popularna. Imię w podobnym typie to Zoe, chyba nie powinno być dużych różnic w wymowie między Polską a Francją. Jeszcze Lea. Co ciekawe, na BTN znalazłam wśród francuskich imion... Wandę. A nuż się spodoba Wam obojgu.

Może do francuskiej części rodziny trafi argument, że polscy dziadkowie chcieliby nie mieć problemów z wymowa imienia wnuczki? Bądź co bądź jest to też ich wnuczka.

Nie wiem, może przy trudnościach negocjacyjnych zaproponuj Przybygniewę albo Grzymisławę i się trochę poupieraj przy nich? Może da im to coś do myślenia? W ogóle po co włączać rodzinę, wybór imienia to sprawa Twoja i męża, nie powinna być konsultowana przez niego z krewnymi.
      • annaka15 Re: Pomocy - Imię dla córki 03.12.17, 23:10
        Zgadzam się. Nie rozumiem tego, że nie chcą aby imię brzmiało znajomo w Polsce. Co to dla nich zmieni? Taki argument nie powinien być wyznacznikiem.
        Clara, Leonie, Matylda - popieram, piękne imiona.
        A poza tym Nina, Anna, Paulina, Gabriela, Emilia, Marianna, Joanna.
        • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 17:06
          Marianna i Zoe fajnie, zaproponuje mezowi- dzięki.
          Emilie/Emily proponowalam ale mezowi średnio pasuje mi zresztą też.
          Lea jest już w rodzinie.
      • lily-beth Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 21:54
        > Może do francuskiej części rodziny trafi argument, że polscy dziadkowie chcieliby nie mieć problemów z wymowa imienia wnuczki? Bądź co bądź jest to też ich wnuczka.

Powiem więcej, to jest też Twoja córka, a Ty jesteś Polką i chcesz, aby imię było używane także w języku polskim. I to powinno w ogóle zamknąć dyskusję na temat Maelys i pochodnych. Nie rozumiem w ogóle, co to znaczy, dlaczego masz nie mieć zupełnie NIC do powiedzenia w kwestii imienia własnego dziecka, natomiast megaistotna jest opinia teściowej (ciekawe, że drugiej teściowej już nie)? Popieram Grzymisławę, powiedz, ze to Twoja propozycja i jak mąż nie chce, to niech się wysili i sam zaproponuje coś międzynarodowego, czemu inicjatywa ma leżeć wyłącznie po Twojej stronie. Powiedz też, że jeśli brane pod uwagę są opinie i sympatie mamy/rodziny męża, to imię musi zyskać akceptację Twojej mamy, taty, dziadka i kuzynki szwagra i od tej pory zamierzasz każde imię z nimi konsultować... Oczywiście nie możesz nadać takiego imienia, które nie zostanie przyjęte jednogłośnie przez całą Twoją rodzinę...

>W ogóle po co włączać rodzinę, wybór imienia to sprawa Twoja i męża, nie powinna być konsultowana przez niego z krewnymi.
        Amen.
    • dolcevita007 Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 00:32
      Mysle, ze koniecznie powinnas porozmawiac z mezem i niech kazdy zrobi liste ze swoimi imionami. On niech przestudiuje polskie , a Ty francuskie. Jesli Tobie zalezy na tym, zeby imiona byly uniwersalne to powinien to uszanowac.
      Nie znam imienia Oleane.
      Laura i Clara czy Klara swietne typy , chociaz Laure wymawiaja we Francji Lora. Nie dajcie sobie wtracac sie rodzinie w nadawanie imion Waszemu dziecku. To przywilej rodzicow chyba, ze Tobie nie przeszkadza.
      Leonie kiedys sprawdzalam w statystykach tez jest dosc popularne, ale podoba mi sie .
      Jeszcze moze Noemi, ale brzmi moze malo polsko.
      inne propozycje: Elsa lub Elza, Helena, Alicja, Emilia, Ewa, Irena, Julia, Leopoldine- urocze?, Léa, Melania tez uwazam dobra propozycja, Nina, Sabine, Severine, Valentine, Odette, wersje do uzgodnienia z mezem moze w strone francuska lub polska, nie chcialo mi sie pisac w dwoch wersjach jezykowych wszystkiego, bo mieszkajac we Francji znasz je doskonale.
      Podoba mi sie Maëlys, ale z wymowa u Polakow moze byc ciezko. Z Twoich typow najbardziej Clara, Laura i Leonie zreszta tez sa sliczne.
      • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 16:59
        Noemi nie podoba nam się.
        Problem jest też taki ze wiele uniwersalnych imion jest zajetych u meza w rodzinie m.in. Helena, Alice, Emma, Mélanie (bardzo lubię to imię ale mamy w rodzinie mała dziewczynke o tym imieniu), Juliette, Agathe, Eva , Anna.
        Do mojej listy dodalam jeszcze Cornelie, Marie, Nine, Maye, ale maz kręci nosem.
        Zaproponował Lou-Anne i Maëve, ale wiem ze w PL będą problemy, a mnie samej te imiona nie pasuja. Sama Eva/Ewa byłaby ok, ale nasi znajomi maja corke i tak sie nazywa, a ja nie chce "dublowac".
        Clara, Laura i Leonie nie bardzo pasuja M.
        Myślałam jeszcze nad Maria ale tesciowej nie bardzo pasuje. Trzymajcie mnie 😏
        • angelina7-83 Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 18:51
          Maria nie podoba się Twojej teściowej, dlatego tak nie nazwała swojej córki (jeśli oczywiście córkę posiada). To Wasze dziecko Twoje i Twojego męża, ona już rodziła i imion jej nie wybierałaś. Tak, więc najlepiej niech się nie wtrąca zarówno ona, jak i reszta rodziny. Pamiętaj, że nikomu nie dogodzisz, a imię ma się tylko Wam - rodzicom podobać. Reszcie rodziny przedstawicie córeczkę i starczy, muszą zaakceptować każde imię, nawet gdyby miała mieć na imię np Brunhilda. Powiedz teściowej, że Maëlys nie podoba się bratowej Twoje babci wink
    • dalenia Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 17:23
      Nie bardzo rozumiem, dlaczego mąż i jego rodzina mają mieć więcej do powiedzenia w zakresie imienia Waszego dziecka? Absolutnie nie godziłabym się na imię typu Maëlys. To będzie taka samo wnuczka dla polskiej rodziny, jak i francuskiej - myślę, że każdy ma prawo potrafić wymienić jej imię. Koniecznie porozmawiaj z mężem, i przestań angażować w tę decyzję dalszą rodzinę (szczególnie teściową ...).

Twoje typy są w porządku. Na temat mężowych typów w sumie nie mam zdania, bo ja nawet nie wiem, jak się wymawia niektóre z tych imion.
    • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 22:35
      Lista moich prooozycji :
      Laura, Clara, Leonie, Mathilde, Lena, Gaia, Constance, Aurélie, Martina, Adéle, Maria, Marianna, Zoya/Zoja.
      Najchętniej nadałabym Clarę bądź Aurelie.
      Mąż najchętniej wybrałby Maëlys. Jakoś nie mogę się z Nim dogadać, a w dodatku On nie widzi problemu w tym, że jego rodzina się wtrąca. Z tą wymową to nie jest tak, że chodzi mi tylko o moją rodzinę ale o sam fakt, że moje dziecko będzie w PL czesto. Z drugiej strony wiem, że to tutaj mieszkam z mężem, to jego kraj i sama się na to zdecydowałam.
      • gaudencja Re: Pomocy - Imię dla córki 04.12.17, 23:55
        Zoja jest imieniem wschodnim, z obszaru prawosławia, odpowiednikiem Zoe (mało popularnej w Polsce).
        Brzmi to tak, jakbyś nie miała żadnego wpływu na imię własnego dziecka. Tak nie powinno być. Spróbuj przez jakiś czas forsować imię typu Zdzisława albo Kazimiera, tak półserio. Może to Ci ułatwi rozmowę z mężem. Nie zdecydowałaś się poprzez emigrację na pozbawienie się wpływu na cokolwiek. A dziecko i tak będzie miało francuskie nazwisko, na które 100-procentowy wpływ ma Twój mąż, więc powinnaś Ty mieć wpływ na imię.
        • dalenia Re: Pomocy - Imię dla córki 05.12.17, 10:44
          O, to, to! Zgadzam się z Gaudencją. Nie mogę zrozumieć, jak można narzucać współmałżonkowi imię dla wspólnego dziecka, nie zważając na jego gust. Dla mnie to nie do pomyślenia - imię dla dziecka wybiera się razem i ma się podobać (mniej lub bardziej) i mamie, i tacie. Koniec, kropka.
    • red.tulipan Re: Pomocy - Imię dla córki 05.12.17, 13:04
      Bardzo Ci współczuję. Ale pamiętaj, że to nie jest tak, że nie wiesz czy coś ugrasz. Imię musi się Wam podobać. Ja też mam obecnie problem z imieniem dla córki, ale wierzę że ja i mąż znajdziemy jakiś kompromiswink
      Nie pytamy rodziny co myślą, chociaż wiem, że babcia moja nieznosi imienia Aniela ale za to uwielbia Lena. Nikomu raczej nie podoba się imię Melania, które ja forsujewink
      Ale przy synu było podobnie. Jak powiedzieliśmy że będzie Ignacy, to moj tato zapytal- na o dobra a tak powaznie?dzisiaj oczywiście Ignacy jest kochanym wnukiem, jego imię ma setki wariacji i nikt nie pamieta, że się na początku krzywiliwink
      Powodzenia
    • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 06.12.17, 19:42
      Nadal nic nie wybraliśmy...
      Mąż przestudiowal moją listę, lecz nic mu się nie spodobało. Ja dodalam jeszcze Hanne i Rosalie a M dodał Astrid, Magali i Lolę. Żadne mi nie pasuje...
      • gaudencja Re: Pomocy - Imię dla córki 06.12.17, 20:41
        Lola to po polsku zdrobnienie od Karoliny.
        A może wspólnie przestudiujcie jakąś większą listę imion?
        • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 06.12.17, 21:28
          Czytaliśmy, znalazłam fajną listę imion francuskich i polskie odpowiedniki, ale jakoś nic to narazie nie dało. Będziemy jeszcze myśleć
          • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 07.12.17, 08:50
            A właśnie - może Karolina? Wprawdzie to Twoje imię, ale jakby na nic innego się nie zgodził? smile
            • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 07.12.17, 13:14
              Raczej nie... Nie chcę, by córka nazywała się tak samo, to chyba dość niewygodne. 😅
    • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 07.12.17, 21:17
      Przeglądam listę imion francuskich i tak: Mia, Mila, Milena, Elza, Zofia/Sofia, Celina/Celine, Paulina/Pauline, Lisa (może nie polskie, ale łatwe w wymowie), Luna, Sara/Sarah, Wiktoria/Victoria, Faustyna/Faustine, Lana, Lina, Celia, Walentyna/Valentine, Waleria/Valerie, Apolonia/Apolline, Eleonora/Eleonore, Lilia/Lila, Lilianna/Lilianne, Celestyna/Celestine, Flora, Anastazja/Anastasia, Marina/Marine, Diana/Diane, Gabriela/Gabrielle, Aurora/Aurore, Felicja/Felicie, Melinda, Alana, Stella, Nelia, Cecylia/Cecile, Noelia/Noelie, Joanna, Lidia/Lydia, Talia, Alina, Gaja/Gaia
      • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 08.12.17, 19:54
        Myślałam o Zosi, ale chyba odpada bo najprawdopodobniej u siostry będzie Zośka.
        Coraz bardziej podoba mi się Adéle, a w Polsce byłyby Adelką, i w PL nie jest to chyba popularne imię więc + .
        Lilianna/Lilianne też mi "chodzi" po głowie, ale nie wiem, muszę się skonsultować z M.

Gaia też na mojej liście, ale cóż...
        Mąż wciąż uparty najbardziej Maëlys, a później
        Lou-Anne i Maëva.
        • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 09.12.17, 19:35
          Adele byłaby całkiem dobrym rozwiązaniem smile. Na bieżąco rozmawiaj z mężem o swoich pomysłach - będziesz wiedziała, czy możesz poprzestać, czy musicie szukać dalej.
        • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 09.12.17, 20:53
          Może jeszcze Leocadie?
        • angelina7-83 Re: Pomocy - Imię dla córki 09.12.17, 21:03
          Adela - bardzo ładnie smile i Lilianna również, ale z większą przewagą na Adelę.
          stokrotka_96 dużo ładnych imiona zaproponowała, więc może coś Wam się spodoba.
    • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 21.12.17, 16:34
      Witam wszystkich!
      Chciałam Was poinformować, że 19.12 o godzinie 16;53 na świat przyszła nasza córeczka. Troszkę się pospieszyła, ale chyba chciała szybciej zobaczyć świat, jest cudna!
      Co do imienia to nadal nie podjęliśmy decyzji. Prawdopodobnie będzie Maëlys...😏
      • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 21.12.17, 19:42
        Gratuluję córeczki! smile
        Tylko szkoda, że mąż naciska i nie liczy się z Twoim zdaniem... Może jeszcze coś ugrasz, zastanówcie się na spokojnie.
        W końcu urodziłaś małą, namęczyłaś się - jakaś nagroda Ci się należy wink.
      • dalenia Re: Pomocy - Imię dla córki 22.12.17, 11:29
        Serdecznie gratuluję córki. Jednocześnie mam cichą nadzieję, że jednak nie zgodzisz się na Maëlys ....
        • paula.anna Re: Pomocy - Imię dla córki 22.12.17, 17:24
          Gratulacje!
          Mam nadzieję, że jednak znajdziecie imię podobające się wam obojgu. No chyba, że już czujesz się przekonana do pomysłu męża.
          A przy okazji- jak czyta się to imię o którym piszesz?
      • lily-beth Re: Pomocy - Imię dla córki 23.12.17, 14:21
        Gratulacje. Mam nadzieję, że uda się podjąć decyzję jednak wspólnie.
      • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 23.12.17, 14:51
        Powiem szczerze, że nie jestem przekonana do Maëlys...
        • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 24.12.17, 00:34
          Koniecznie powiedz o tym mężowi - może w końcu będzie jakiś kompromis smile.
        • lily-beth Re: Pomocy - Imię dla córki 24.12.17, 22:53
          I chcesz całe życie zwracać się do córki imieniem, do którego nie jesteś przekonana? Jeśli nie, to się nie zgadzaj, szukajcie.
    • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 25.12.17, 17:45
      Ustaliliśmy narazie kilka imion, nie są moje ulubione, ale mąż akceptuje i nie będzie z nimi problemu w PL .
      Maïa (Maja) - w PL strasznie popularne, ale u nas nie, co sądzicie?
      Gaia (Gaja) - w PL chyba nie jest bardzo popularne, u nas też nie
      Olga - jw
      Kurczę "chodzi" za mną Adéle i Aurélie, z wielką chęcią nadałabym, któreś z nich, ale wiem ze niestety się nie uda.
      Które z trzech Maja/Gaja/Olga podoba wam się najbardziej? W PL Maja i Gaja trochę brzmią skrótowo, chociaż przecież pełno teraz Len, Pol itp.
      Jakbyśmy mieszkali w PL to raczej na Majkę bym się nie zdecydowała, ale teraz nie wiem. Z tych trzech Maja chyba najbardziej mi odpowiada, ufff nie wiem...

• paula.anna Re: Pomocy - Imię dla córki 25.12.17, 19:36
        A ja Mai nie znoszę...
        Więc wolałabym Olgę. Choć to imię również spoza listy moich ulubionych.
        To Twoje dziecko, wybierz jak najlepiej dla siebie.
      • gaudencja Re: Pomocy - Imię dla córki 25.12.17, 21:44
        Z tych trzech wybrałabym jednak Maję, ew. Gaję. Olga to rosyjska wersja Helgi. W Polsce popularność Olgi kształtuje się pomiędzy Mają a Gają.
        Jest jeszcze imię Gajana, bardzo rzadkie.
        Na Twoim miejscu zastanawiałabym się obecnie, z którym z tych trzech imion chciałabyś "żyć" do końca życia, a nad popularnością - dopiero wtedy, gdyby któreś z nich podobały Ci się na równi (a trzecie mniej).
    • karolina.a90 Re: Pomocy - Imię dla córki 25.12.17, 22:56
      Decyzja podjęta ! Długo rozmawialiśmy, jeszcze raz czytaliśmy imiona i przy głośnym czytaniu tych imion z patrząc w oczy córeczki, które pasuje do Niej najbardziej - LAURA OLEANE.
      A powiem wam, że już byłam taka zła, że mąż na żadne się nie chce zgodzić (oprócz wcześniejszych i tych trzech uniwersalnych Maja/Gaja/Olga) już prawie byłaby Mają. Na szczęście sam zaczął rozmawiać i przeprosil, ze tak nalegał na Maëlys 😉 więc jestem zadowolona, że dziadkowie spokojnie będą wymawiać imię wnuczki i ze jak będziemy w PL nie będzie problemów. Coś Mąż mówił, że Jego rodzicom trochę nie pasuje i wolą bardziej wersje Oleane Laura ale cóż... 😆
      • stokrotka_96 Re: Pomocy - Imię dla córki 25.12.17, 23:22
        Gratuluję kompromisu - Laura sprawdzi się i w Polsce, i we Francji smile
      • paula.anna Re: Pomocy - Imię dla córki 26.12.17, 06:02
        Super, cieszę się!
        Witaj Lauro!
      • gaudencja Re: Pomocy - Imię dla córki 26.12.17, 10:08
        To Wam ma pasować, a nie dziadkom. Ważne tylko, by dziadkowie dali radę wymówić imię, z jednej i z drugiej strony. Ogromnie się cieszę, że udało się dojść do kompromisu, i to jeszcze naprawdę fajnego smile Wszystkiego najlepszego dla Was! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.