Dodaj do ulubionych

Teodor czy Jerzy?

12.12.17, 15:59
Czekam na chłopca. Będzie bratem Felicji, więc raczej nie może zostać Kubusiem czy Frankiem (przy całej mojej sympatii). Moim nr 1 był Feliks, ale Felki i Felka mieć nie będę wink
Słabo nam coś idzie z imionami męskimi. Typy zostały dwa:
- Teodor, zdrabniany do Teosia i Tea w późniejszym czasie pewnie, mąż ma obiekcje, że to Bożydar...
- Jerzy, ale ja mam problem ze zdrobnieniem "Jurek" i wolałabym, żeby pozostał Jerzykiem i Jerzym, ale to pewnie nierealne..
Acha, nazwisko kończy się na -wski.
No więc Teodor czy Jerzy...?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 16:34
      Teodor byłby super. Mnie akurat "Boży dar" nie przeszkadza, bo jestem osobą wierzącą. Wręcz takie znaczenie odbieram na plus. Co do Jerzego to mam dokładnie takie same obiekcje - Jerzy, Jerzyk super, ale ten Jurek ... No średnio. Mnie się jednak wydaje, że przy dobrych wiatrach można by go uniknąć. W moim przypadku akurat jak mąż usłyszał, że może Jerzy-nie-Jurek-tylko-Jerzyk to złapał się za głowę, bo dla niego Jerzy to tylko i wyłącznie Jurek wink Także nawet nie mam co debatować, bo jak walczyć z resztą świata, jak tu i sam ojciec by chciał Jurkować.

Tak czy siak jestem za Teosiem, lepiej mi się z Felicją komponuje.
    • lily-beth Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 18:03
      Wolę Jerzego (ale ja lubię wszystkie zdrobnienia), jednak do Felicji Teodor byłby idealny. Jakoś mi ten zestaw brzmi w głowie jak muzyka smile Fela i Teo - pięęęęęknie.
      Ale przeszkadza mu znaczenie, że dar boży, czy że to imię ma polski odpowiednik, czy co?
      • annthonka Re: Teodor czy Jerzy? 13.12.17, 11:19
        Ja dokładnie tak samo smile
    • ilia.1 Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 18:22
      Uważam, że Teodor i Jerzy bardzo dobrze pasują do Felicji. Osobiście wybrałabym Teodora. Niemniej jednak, Teodor i Jerzy to bardzo ładne i tradycyjne imiona.
      Kilka propozycji: Albert, Fryderyk, Henryk, Julian, Klemens, Konstanty, Leopold, Nikodem.
    • izzy_dizzy Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 18:53
      zdecydowanie Jerzy, Jerzyk, super !!! za Teodorem nie przepadam. Może jakieś inny typy ?
    • meggan79 Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 19:18
      Teodor,ale Jerzy też fajny. Za Teosiem przemawia dla mnie to,że jest międzynarodowy i to,że też nie przepadam za Jurkiem, a nie wiadomo czy Jerzyk(fajny!) by się przyjał...
      • meggan79 Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 19:19
        Może Teodor Jerzy?
        Felicja ślicznie, a jak daliście na drugie?
    • stokrotka_96 Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 21:27
      Coś mi teraz zaświtało, że znany polski językoznawca Jerzy Bralczyk prywatnie nie bywa Jurkiem, tylko Jerzykiem smile. Osobiście Jurek podoba mi się nawet bardziej niż Jerzyk, ale jeśli Wam przeszkadza, to warto rozważyć też inne propozycje. Jurka pewnie da się uniknąć, ale może to okazać się trudne. Owszem, są osoby, wobec których nie używa się najbardziej oczywistych zdrobnień, ale są też tacy, którzy są na nie po prostu skazani.
      Wyjaśnij proszę dokładnie, na czym polega problem z Teodorem - czy chodzi tu o to, że mąż jest niewierzący i nie podoba mu się znaczenie imienia, czy wolałby rodzimego Bożydara zamiast greckiego Teodora? Czy może chodzi jeszcze o to, że sam Teodor byłby w porządku, ale mąż nie przepada za słowiańskim Bożydarem i obawia się, że koledzy syna będą dosłownie tłumaczyć z greki imię chłopca? smile Ostatnio polubiłam Teodora - jest wysoko na mojej liście imion dla potencjalnego synka. Chciałabym go wykorzystać przynajmniej na II. Do Felicji pasowałby idealnie! Nawiasem mówiąc, Wasza córcia nosi prześliczne imię! Jerzy to też ciekawa opcja, bo imię zdążyło trochę odpocząć, jednak blednie przy dużo bardziej oryginalnej Felicji.

Wprawdzie chcecie rozstrzygnąć między tymi dwiema możliwościami, ale może spodoba Wam się coś z mojej listy przebojów wink.
      A: Albert, Aleksy
      B: Bazyli, Beniamin, Bernard, Bronisław, BRUNO(N)
      C: Cezary, Cyprian, Cyryl
      D: Dionizy, Dobromir
      F: FRYDERYK
      G: Gustaw
      H: Henryk, Hugo
      I: IGNACY, Iwo
      J: Jan (popularny, ale jakoś tak nawet pasowałby do Feli), JEREMI, Joachim, Jonasz, JÓZEF, Julian/Juliusz (przy czym wolę Juliana)
      K: Kacper, Kajetan, Karol, Kazimierz, Konrad, Konstanty, Kordian, Kornel, Kosma, Ksawery
      L: LEON(ARD), Leopold (szczerze mówiąc, pełna forma przepiękna, ale ten Poldek... chyba że Wam Poldek nie wadzi)
      M: Marceli, Mikołaj, Miron
      N: Nikodem
      O: Olgierd
      R: Radomir/Radosław/Radost, ROCH, Roman, Romuald
      S: Sambor, Sergiusz, Seweryn, Stanisław, Stefan
      T: TADEUSZ, TEODOR smile
      W: Wiktor (popularny, ale jakoś pasuje mi do Felki), WINCENTY, Wit, Witold
      Z: Zygmunt
      • ekler.ka Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 22:02
        Problem z Teodorem...Chodzi o znaczenie, mąż niewierzący a poza tym mówi, że "strasznie wydumane", ale dał szansę. Z kolei Jerzy swoim znaczeniem (rolnik) też nie powala, ale oba mi się podobają ze względu na brzmienie.

Fryderyk był wcześniej u mnie na topie, ale został odrzucony. Podobnie Ludwik.

A Felicja jest Felicją Zofią. Swoją drogą, tu z kolei nie byłam przekonana do pełnej formy imienia, w przeciwieństwie do Feli czy Felki a teraz sama czasem stosuję smile
        • stokrotka_96 Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 23:25
          U mnie była odwrotna sytuacja z Heleną. Na początku Hela mi nie leżała, choć Helenę i Helenkę uwielbiałam, ale tak zakochałam się w Helenie i Helence, że i Helę zaakceptowałam. Mówię na razie o swoich gustach i potencjalnych typach dla córki - dzieci sama nie mam wink. Felicja też jest na liście!
    • aniloria Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 22:15
      Przede wszystkim muszę powiedzieć, że Wasza córka nosi cudowne, moje ukochane imię wink jeśli zaś chodzi o Teodora i Jerzego, to oba te imiona bardzo lubię, choć nie są moimi ulubionymi. Ciut bardziej podoba mi się Teodor. Brat mojego dziadka, Jerzy, nigdy nie był Jurkiem czy nawet Jerzym; zawsze był Jerzykiem. Z drugiej strony ja nie zdecydowałabym się na imię, które ma tak oczywiste zdrobnienie, a które nie byłoby przeze mnie lubiane.
    • gaudencja Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 23:15
      Teoś jest moim zdaniem zdecydowanie ciekawszy. Może być oczywiście też Teofilem. A Florian, Cyryl, Erwin, Edwin, Bonifacy, Jeremi, Idzi, Tytus?
    • penelope.ia Re: Teodor czy Jerzy? 12.12.17, 23:39
      Jestem za Teodorem, Teoś to cudowne zrobienie! Znam jednego Teodora, który już w latach nastoletnich funkcjonował pod pełnym imieniem.
      Z kolei Jerzy mi nie leży, ani w pełnej formie ani w zdrobnieniach. Do Felicji także Teo pasuje bardziej
    • paula.anna Re: Teodor czy Jerzy? 13.12.17, 06:46
      Mamy podobny gust imienniczy ☺.
      Dla brata Felicji wybrałabym chyba Teodora. Choć i Jerzego mam na liście "do nadania".
      Jeśli mąż daje szansę "wydumanemu" i "religijnemu" Teodorowi, który Tobie odpowiada- kuj żelazo, póki gorące 😉.
      Chyba, że znajdziecie inne pasujące obojgu imię.
    • justii23 Re: Teodor czy Jerzy? 13.12.17, 07:04
      Teodor - Jerzy zupełnie do mnie nie przemawia, a Felinka i Teoś brzmią super smile
    • vi_san Re: Teodor czy Jerzy? 13.12.17, 23:00
      Obydwa imiona fantastyczne. Acz ja osobiście wolę Jerzego. Teodor trochę słabo ze zdrobnieniami dla nastolatka/dorosłego. Bo Teoś to jednak dziecinnie, a Teo, no, mi brzmi nieco pretensjonalnie. Jerzy daje "szersze pole manewru" zdrobnieniowego. Plus: znam kilku Jerzych: jednego który od zawsze był wołany "Jurko" - tak jak Bohun smile ; drugiego, który został się Jurcikiem; i trzeciego, który dla wszystkich jest Jerzykiem właśnie, a nigdy Jurkiem.
    • lidianek Re: Teodor czy Jerzy? 14.12.17, 21:48
      Jestem za Teosiem, bo nie lubię zdrobnienia "Jurek". Z tego też powodu odrzuciłam Jerzego przy wyborze imienia dla synka wink Teodor jest na naszej liście dla potencjalnego trzeciego syna tongue_out
    • traubert Re: Teodor czy Jerzy? 15.12.17, 00:44
      Nie obawiaj się Jerzego-Jurka.
      Mam małego Jerzego, nikt go nie nazywa Jurkiem. Od samego początku jest przez nas nazywany Jerzykiem, Jerzynkiem, Jerzkiem, Jerzem. Wszyscy podłapują te zdrobnienia i nawet jeśli ktoś nowo poznany zaczyna jurkować, szybko przestaje.
    • katmandu05 Re: Teodor czy Jerzy? 20.12.17, 10:03
      Oba imiona są w moim top 5, ale ja lubię też wersję "Jurek". Chyba nie nadałabym imienia, którego zdrobnienie nasuwające się większości by mi się nie podobało. M. in. dlatego parę lat temu odrzuciłam moje ukochane w dzieciństwie imię Aleksander, bo ja bym go chciała zdrabniać do Alka,a nie do Olka. smile
    • olinininka Re: Teodor czy Jerzy? 20.12.17, 18:43
      Oba ok. Ale w pelnej formie wole Jerzego (zdrobnienie Jurek ok choc w zdrobnieniu wole Teosia za to nie przepadam za forma Teodor).
    • angelina7-83 Re: Teodor czy Jerzy? 20.12.17, 20:14
      Jerzy dla mnie zawsze będzie Jurkiem, nie mój gust. Dlatego oddaję głos na Teodora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.