Dodaj do ulubionych

Imię dla córki

01.05.18, 20:31
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać imię dla córki, która ma się pojawić na świecie 3 czerwca.
Typ męża to Nina, ale mi jakoś średnio pasuje do krótkiego nazwiska (Rosa), Janina odpada bo mamy w rodzinie.
Mi podoba się Stefania i Felicja, ale raczej nie przejdą u męża.
Biorę też pod uwagę Helenę, ale aktualnie popularna, na mojej liście jeszcze jest Rozalia, ale chyba za bardzo podobna do nazwiska tak samo Róża.
Imieniem kompromisowym jest Basia, ale też popularna.
Mam nadzieję, że coś doradzicie.
Moje straszaki to Melania i Teodor.
Pozdrawiam, Iga.
Obserwuj wątek
    • ilia.1 Re: Imię dla córki 01.05.18, 21:08
      Melania i Teodor to piekne i tradycyjne imiona. Uwazam, ze wspomniane imiona (Nina, Felicja, Stefania, Helena, Rozalia, Barbara) pasuja do Teodora i Melanii.
      Sugestie: Aurelia, Jaśmina, Gabriela, Łucja, Klara, Lilian(n)a, Kornelia, Matylda, Ida, Idalia, Ludwika, Marcelina, Emma, Teresa, Lawinia, Letycja, Stella, Adela, Alina, Emilia, Flora.
      • miraflores5 Re: Imię dla córki 01.05.18, 22:04
        Wszystkie rozważane imiona są bardzo fajne. Z uwagi na nazwisko zrezygnowałabym z Rozalki, choć nie ukrywam, że z żalem. Z tego samego względu unikałabym też imion dwusylabowych czyli Niny też, chociaż nie jest najgorsza , postawiłabym właśnie na dłuższe. Ale ja generalnie nie jestem zwolenniczką modnych ostatnimi czasy imion krótkich, będących etymologicznie zdrobnieniami. Basia w porządku, ale raczej nie ten styl co Melania i Teodor.Felicja jest fajna, Helenka stylistycznie pasuje, za to odbiega popularnością od imion rodzeństwa. Postawiłabym na Stefanię, która świetnie komponuje się z Melanią i Teodorem a ponadto bardzo mi się ostatnio spodobała. Podrzucam Leonię, Cecylię, Florentynę.
    • karola1705 Re: Imię dla córki 01.05.18, 22:54
      Moim zdniem Nina jest OK. Fakt,że dłuższe imiona trochę lepiej komponują się z Waszym nazwiskiem, ale ogólnie rzecz biorąc mogłaby być. Rozalia i Róża są świetne, ale rzeczywiście gorzej współgrają z nazwiskiem. Jeśli Basia jest wspólnie wypracowanym kompromisem, to czemu jej nie nadac? Imię ma się podobać przede wszystkim Wam, rodzicom smile Rodzeństwo Melania, Teodor i Basia brzmi całkiem fajnie i miło dla ucha. Helenkę lubię i mimo jej popularności popieram. A może spodoba się Wam Matylda, Aniela, Klara, Łucja, Idalia, Laura, Eliza lub Luiza.
      • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 02.05.18, 11:41
        Matylda bardzo fajna, ale zajęta w rodzinie niestety. Klar u nas ostanio pełno, więc odpada. Idalia jest ok, ale mężowi nie pasuje, Łucja też w rodzinie.
    • olinininka Re: Imię dla córki 02.05.18, 06:44
      Od razu odrzucilabym Roze oraz Rozalie - z nazwiskiem brzmia smiesznie, takie maslo maslane.
      Do rodzenstwa dobralabym Stefanie smile choc pozostale tez pasuja. Do nazwiska Rosa wedlug mnie lepiej komponuja sie dluzsze imiona moze Anastazja Rosa, Marcelina Rosa, Marianna Rosa choc wymieniona Helena Rosa czy Stefania Rosa tez brzmia ciekawie
    • annthonka Re: Imię dla córki 02.05.18, 11:23
      Do Waszego nazwiska wybierałabym dłuższe imiona. Nina Rosa jakoś nie brzmi. Odrzuciłabym też wszystkie imiona "kwiatowe" jak Róża, Lilia, Jaśmina

Stefania byłaby świetnym wyborem, może uda Ci się jeszcze przekonać męża.

A może jeszcze Konstancja, Sabina, Lucyna, Klementyna, Ludmiła, Miłosława, Regina.
      • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 02.05.18, 11:46
        Bardzo chciałabym tą moją Stefanie, ale cóż nic na siłę. Mąż zaproponował Olgę, ale nie wiem czy nie za twarda (?) Olga Rosa?
        A Leonia? Albo Blanka?
        • annthonka Re: Imię dla córki 02.05.18, 12:30
          Leonia jak najbardziej w porządku. Olga sama w sobie jest ok, ale znowu, z Waszym nazwiskiem brzmi "za krótko".
          Blanka, hmmmmm, jakoś mi ta "biała rosa" nie do końca pasuje.

Ula fajna, Basia w sumie też, tyle że bardziej popularna niż imiona starszaków. Pracuj nad mężem w kwestii Stefanii, to jest naprawdę idealny zestaw!
        • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 02.05.18, 12:31
          Leonia Rosa - jak dla mnie super. Pasuje najbardziej, poza Stefanią smile.

Olga Rosa - trochę jak jeden wyraz, więc odrzuciłabym.

Blanka Rosa - hm... "blanka" to biała, "rosa" różowy. Za dużo kolorów chyba wink. Choć Blanka sama w sobie jest śliczna smile.
    • bo_gna Re: Imię dla córki 02.05.18, 11:44
      Z tych co podałaś najbardziej lubię Helenę, jeśli zależy Ci jednak na tym by nie było popularne to odpada, bo Helena coś mi się wydaje, że będzie niedługo następczynią Zosi. Proponuję Mariannę (chociaż Mela i Mania brzmi podobnie), Klementynę (urocza Klemi), Urszulę lub Otylię (szkoda, że osobiście nie namówiłam męża na to imię).
      • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 02.05.18, 11:51
        Ulę dodałam do listy, mąż coś kręci nosem ale mówi że w ostateczności mogłaby być.
        Jeszcze myślę nad Ewą, jest międzynarodowa, urocze zdrobnienia, popularna ale chyba nie tak bardzo wśród dzieci,jedno z niewielu imion które lubi mój mąż, to taki kompromis jakbyśmy nie mogli podjąć decyzji.
        • bo_gna Re: Imię dla córki 02.05.18, 14:41
          Ewa - fajne, ale chyba za krótko z nazwiskiem... Barbarę bym odrzuciła bo razem z nazwiskiem wychodzi trochę (a nawet bardzo) jak Barbarossa. Jeśli nie Ula to może Leonia, którą wcześniej podałaś. Jest świetna! Wróżę jej większą popularność, ale nie w ciągu najbliższych 10 lat, dobrze brzmi z nazwiskiem, słodkie zdrobnienia i poręczna w całości.
    • gaudencja Re: Imię dla córki 02.05.18, 11:55
      Hej!
      Czy nie wybierałaś u nas kiedyś imienia dla Teodora?
      Nina rzeczywiście z nazwiskiem jest zbyt krótka, innym kompromisowym imieniem, jeśli Janina odpada, moze byc Antonina - obecnie jej popularnosć rośnie i będzie imieniem częstszym niż imiona dwojga starszaków. Są też inne, rzadsze imiona, kończące się na -nina, jak np. Saturnina.

Inne propozycje: Łucja, Oktawia, Waleria, Ludwika, Ludwina, Teofila (tylko ze mocno nawiązuje do Teodora), Marcjanna. Imię powinno być raczej trzysylabowe.
      • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 02.05.18, 17:44
        To mój pierwszy raz na tym forum😉
        Nina po przemyśleniu odpada u mnie, a mąż nadal ma nadzieję. Antonina niestety nie, bo jakoś nam obojgu nie pasuje. Marcjanna to fajna propozycja! Dzięki
    • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 02.05.18, 12:25
      Melania i Teodor to rewelacyjne imiona!

Róża i Rozalia są śliczne - ostatnio coraz bardziej chodzi mi po głowie ta pierwsza, jednak nie pasują do Waszego nazwiska i kategorycznie bym je odrzuciła, choć z bólem serca.
      Nina Rosa - nie ma tragedii, chociaż jak dla mnie za krótkie imię do tak krótkiego nazwiska. Samo imię w porządku, choć inne Twoje propozycje podobają mi się bardziej.

Stefania jest super. Zapytam Cię tylko, czy pasowałyby Ci Stefa lub Stefka? Mimo mojej sympatii do Stefanii/Stefci/Steni, ze względu na ryzyko Stefy lub Stefki czy, nie daj Boże, Sztefy (mieszkam na Śląsku), Stefania odpadła jako pierwsze imię.
      I czy nie przeszkadzałby Ci rym Melania-Stefania? Mnie akurat takie rymy nie przeszkadzają, zwłaszcza że to pełne formy i nie używa się ich często na co dzień, ale są osoby, które jak ognia unikają rymów.

Felicja i Helena też mogłyby być strzałem w dziesiątkę, tylko zapytam znowu o rymy. Mela-Hela, Mela-Fela - czy to nie byłby problem? Dla mnie i takie rymy nie byłyby szczególnie problematyczne, nie decydowałabym się za to na Karinę i Kalinę, Arletę i Anetę itd.

Barbara, Basia - lubię mimo popularności wink. Tylko myślę, czy nie za dużo "r" w zestawie Barbara Rosa. Trochę jak nazwa restauracji wink.

Moje sugestie: ANATOLIA, ANTONINA, ADELA, MARCELINA, MICHALINA, ŁUCJA, MATYLDA, LIDIA, AURELIA, APOLONIA, CELINA, FLORENTYNA, CECYLIA, ELEONORA, CELESTYNA, LEONIA, LEONTYNA, LIGIA.

Przy czym teraz zastanawiam się nad Florentyną, czy Florentyna i Rosa nie tworzą zbyt przyrodniczej kompozycji. Ale o dziwo jakoś mnie nie razi wink. Nie wiem, jak inni.

• paula.anna Re: Imię dla córki 02.05.18, 13:24
      Do tak krótkiego nazwiska zdecydowanie lepiej, brzmieniowo, pasuje dłuższe imię. No i starszaki mają dłuższe.
      Nina Rosa, Olga Rosa itp wg mnie brzmią mocno "tak se" uncertain.
      Helena nudna.
      Rozalii szkoda, byłaby też idealna, ale z tym nazwiskiem nie idzie w parze wink

Do "kompletu" z Melanią i Teodorem idealna byłaby Stefania i Felicja. Może mąż da się jeszcze przekonać? A "jego" imię na drugie?
      Proponuję Aurelię, Mariannę (chyba dla mnie nie byłaby zbyt podobna do Melanii), Anielę, Franciszkę, Jadwigę, Antonię, Floriannę, Florentynę.
    • luska.s Re: Imię dla córki 02.05.18, 15:42
      Felicja i Rozalia bardzo mi się podobają. Leonia świetne. Basia i Blanka również ładne
    • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 02.05.18, 17:55
      Strasznie trudno coś wybrać...
      Po wykluczeniu imion, które nie pasują do nazwiska i takich których nie akceptuje mąż to nie mam dużego wyboru.
      Leonia, Urszula, Helena (tutaj nie wiem, bo przrszkadza mi ta popularność), Marcjanna.
      Przy bliźniakach jakoś łatwiej nam się wybierało🤔
      • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 03.05.18, 11:01
        Helena byłaby świetna, ale rozumiem Twoje obawy, że będzie zyskiwać na popularności. Sama uwielbiam to imię i jest w sumie moim najmocniejszym typem, ale jeśli wskoczy do pierwszej dziesiątki, to najprawdopodobniej z niego zrezygnuję, choć z bólem serca.

Leonia byłaby ciekawa - pasowałaby do reszty dzieci i jest oryginalna. Chociaż bardzo lubię Leonię, to z imion żeńskich z członem "leo" najbardziej podoba mi się Eleonora wink. Leontyna też niczego sobie.

Marcjanna jakoś mnie osobiście nie przekonuje - wzbudza zbyt marsjańskie skojarzenia. Jednak ważne jest to, żeby Wam się podobało smile.

Urszula też by się wpasowała - Ula, Ulka, Uleczka, Ulcia, Urszulka, Usia (u mnie na Śląsku tak się Urszulę zdrabnia często). Szczególnie podobają mi się Ulka, Usia i Urszulka wink. Znaczenie imienia też na plus - niedźwiedzica. Wśród dzieci niespotykane często.
      • paula.anna Re: Imię dla córki 03.05.18, 15:58
        Leonia lub Marcjanna.
        Urszula też może być, choć większość życia byłaby pewnie Ulą... No ale nieczęsto się na szczście używa imienia i nazwiska razem, jeśli nie chodzi o Julkę, Kubę, Zośkę i spółkę wink
        O Helenie już się wypowiadałam.
    • dolcevita007 Re: Imię dla córki 02.05.18, 22:18
      W rodzinie mialam Marianne o takim nazwisku mysle , ze sie dobrze komponuje.
      Moje propozycje Salomea, Cecylia, Anastazja, Michalina, Bernadeta, Walentyna, Waleria, Jowita, Judyta, Aldona.
      Stefania i Felicja przesliczne .
    • inga.a.m.r Re: Imię dla córki 03.05.18, 16:58
      Fajne imiona bliźniaków.
      Szkoda że Stefania i Felicja odpadły, Helenka bardzo mi się podoba, ale ja odrzucam ze względu na popularność.
      Marcjanna bardzo ok.
      Leonia świetna, wybrałabym właśnie to imię.
    • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 04.05.18, 17:27
      Mam pytanie do założycielki wątku - czy zdrabniacie Teodora i Melanię? Jeśli tak, to jak? smile Szczególnie jestem ciekawa tego pierwszego. Oczywiście, Melanię zdrabnia się zwykle do Meli/Melki, ale czy oprócz tego używacie jakichś innych fajnych zdrobnień? wink
      • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 04.05.18, 23:26
        Melania najczęściej jest Melką, a Teodor to Teoś, Teo, Tedzik, Tosiek.
        Mężowi wpadła w ucho Inga, nie jest zła, ale wykluczam z powodu tego, że ja mam na imię Iga więc jest mega podobnie (dla męża to całkiem inne, niepodobne imiona). Tak teraz myślę, że chyba Idę/Idalię też muszę wykreslic?
        Narazie dla mnie chyba Leonia ew. Urszula, ale mąż nie s jest przekonany. Podoba mi się też Adela i Aurelia, które były wcześniej proponowane.
        Na tą chwilę wspólnie ustalonym kompromisem jest tylko Laura, podoba mi się, ale martwi mnie ta rosnąca popularność. Mąż już kiedyś mówił o Laurze, teraz entuzjazm mniejszy, ale inne jakoś mu się nie widzą. No sumie Laura dla mnie lepsza niż Nina. Jeszcze będziemy myśleć, to musi być takie imię "po środku" ani męża Nina, której ja bardzo bardzo nie widzę, ani moja Stefania, której nie cierpi mąż.
        Trzymajcie kciuki za fajny kompromis!
        • gaudencja Re: Imię dla córki 05.05.18, 13:00
          Laura jest naprawdę niezła, nie proponowałam jej tylko dlatego, że ma konotacje roślinne, a nazwisko ma również swoje znaczenie w jęz. polskim, czynnościowo związane z roślinami (nie wiem, jak to lepiej ująć wink). Marcjanna odpadła?
          Urszula też jest niezła, jeśli Wam nie spowszedniała z uwagi na dużą częstość w pokoleniu babć. Aurelia też fajna. Jeśli chodzi o Adelę, to ja osobiście wolę podstawowe, nieskrócone formy dwuelementowe, w przypadku Adeli to np. Adelajda, Adalwina itd. Adela jest już zdrobnieniem. No i w przypadku Waszego nazwiska może być mylące, czy to jest "Adela Rosa", czy np. "A. de la Rosa" wink albo nawet "A. Delarosa" wink
          • miraflores5 Re: Imię dla córki 05.05.18, 15:08
            Skoro Tobie nie pasuje Nina , a Twój mąż nie cierpi wręcz Stefanii, to nie ma sensu...Laura bardzo popularna ostatnimi czasy, jednak na tyle ładna, szlachetna i kobieca, że nie bałabym się popularności. A Aurelka chodzi za mną od kilku lat, a zatem byłabym na pierwszym miejscu za nią, potem za Laurą-a co powiesz na formę Laurencja?, na trzecim miejscu za Leonią. Urszulę darowałabym sobie, jakaś taka przyciężkawa jak dla mnie. Dużo fajnych propozycji już padło, a co myślisz o Emmie-zagranicą straszliwie popularna , w Polsce jednak nie, lub Stelli(nie padły chyba)? W ramach szaleństw proponuję Leę.
        • paula.anna Re: Imię dla córki 05.05.18, 16:19
          Trzymam kciuki za Aurelię ☺.
          Laura ok, a Aurelia dla mnie świetna. I do nazwiska i do imion rodzeństwa. I w ogóle.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 05.05.18, 20:34
          Adela OK, choć Adelajda podobałaby mi się jeszcze bardziej. Jednak chyba zbyt pompatyczna jak na XXI w., niestety. Laura wydaje się nieco nudna przy Melanii i Teodorze.
          Dlatego też kibicuję najmocniej Leonii, Aurelii i Urszuli smile.
        • abiela Re: Imię dla córki 06.05.18, 01:06
          Laura dla mnie byłaby zbyt popularna, ale może inne imię na "l" przekona męża? Na przykład Lea, choć do nazwiska raczej za krótka, proponowana przez Ciebie Leonia byłaby idealna, albo Letycja? Leokadia?
          Adelę uwielbiam więc jestem za!
          Zamiast Niny może Antonina? Albo Antonia?
    • abiela Re: Imię dla córki 06.05.18, 01:04
      Do Melanii i Teodora idealnie pasują Stefania i Felicja oraz Helena. Rozalię bym odrzuciła ze względu na nazwisko.
      MOze uda się przekonać męża?

• mamaitwinsy Re: Imię dla córki 08.05.18, 16:03
      A Jasmina lub Jaśmina?
      • dalenia Re: Imię dla córki 08.05.18, 16:45
        Jasmina przez "es" to w ogóle dziwny pomysł, IMO strasznie pretensjonalny. Jaśmina jak najbardziej okej, myślę, że fajnie pasuje.
      • paula.anna Re: Imię dla córki 08.05.18, 17:17
        Wolę Stefanię i Felicję 😉, ale JaŚmina też ok.
      • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 08.05.18, 21:06
        Jeśli już, to Jaśmina. Z "ś" smile. Jednak myślę, czy Jaśmina (mimo że sama w sobie może byłaby OK) zestawiona z Rosą nie stworzyłaby zbyt botanicznego zestawu. Niektórym by to wadziło, ale za to niektórym wręcz może się to spodobać smile.
      • gaudencja Re: Imię dla córki 08.05.18, 21:55
        Wykluczone, przy rzeczownikowym nazwisku (rosa ma wszak konkretne znaczenie w jęz. polskim) powstaje wrażenie, ze rodzice chcieli zażartować sobie kosztem dziecka.
        • dalenia Re: Imię dla córki 08.05.18, 22:12
          Fakt, zapomniałam o nazwisku! Jaśmina Rosa rzeczywiście nie jest najlepszym pomysłem.
    • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 09.05.18, 20:27
      Jeśli mój mąż nie zmieni zdania na to najprawdopodobniej będzie Leonia, a jeżeli m się "odwidzi" to będzie chyba Laura. Oczywiście wspominam mu ciągle o Felicji i Uli, może mu się nagle spodobaj😉.
      • dalenia Re: Imię dla córki 09.05.18, 22:57
        Leonia ekstra! Ula jakoś średnio, mocno standardowa. A Felicję, choć piękna, to też bym odrzuciła przy Meli
        (Fela i Mela, no niekoniecznie ...).
        • miraflores5 Re: Imię dla córki 09.05.18, 23:43
          Fela i Mela-faktycznie, nie zwróciłam wcześniej uwagi. Ula-raczej nie...za to Laura i Leonia są świetne, każde z tych dwóch imion będzie doskonałym wyborem!
          • bonbon12 Re: Imię dla córki 10.05.18, 00:27
            Za to Leonia i Melania brzmią podobnie w pełnej formie. Zależy co komu przeszkadza, osobiście wolałabym uniknąć takich zestawów.
            • dalenia Re: Imię dla córki 10.05.18, 15:31
              Gdyby Melania funkcjonowała pod pełną wersją, i założyłabym, że Leonia również będzie - to pewnie też bym nie polecała. Ale, że Melania to na co dzień Mela, a i Leonia doczeka się zdrobnień, no to nie widzę problemu.
              • bonbon12 Re: Imię dla córki 10.05.18, 21:45
                Dlatego pisałam z własnego punktu widzenia, po prostu lubię pełne formy imion i mając dzieci pewnie często używałabym ich też na co dzień.
        • paula.anna Re: Imię dla córki 10.05.18, 12:34
          A ja bym nie odrzucała! Bo uwielbiam Felicję.
          Dziewczyny nie są siostrami syjamskimi. Zapewne nie mają szans trafić do jakiejś grupy (przedszkolnej itp) razem- Melania jest chyba najstarsza? Więc zakładam, że ma minimum 3 lata wink.
          Poza tym Mela i Fela to nie są jedyne opcje.
          • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 10.05.18, 16:11
            Melania i Teodor (bliźniaki) mają po 4 lata. Melania zazwyczaj jest Melką, rzadko Melą.
            Powiem szczerze, że Leonia i Melania dla mnie nie są na tyle podobne, żeby było to problemowe, więc nie rezygnujemy. Fela i Mela trochę to przeszkadza ... ale nie jestem pewna czy trzeba wykluczyć, bo Melania naprawdę rzadko jest Melą (nawet w przedszkolu) a zresztą Felicja nie zawsze będzie Felą. Nie przejmuje się tak tą Felicją, bo i tak najprawdopodobniej mąż nie zaakceptuje tego imienia.
            • paula.anna Re: Imię dla córki 10.05.18, 17:03
              Gdyby jednak zaakceptował Felicję, chętnie podrzucę kilka zdrobnień.
              4 lata temu rozważałam Felicję, a urodził się Feliks ☺.
            • dalenia Re: Imię dla córki 11.05.18, 17:32
              To oczywiście Twoja decyzja, Ty będziesz wołać swoje dzieci wink Dla mnie Felicja i Melania jednak są zbyt podobne w zdrobnieniach, bym mogła je nadać córkom.
      • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 11.05.18, 01:18
        Mocno kibicuję Leonii! Jest taka nietuzinkowa. Co więcej, Leonia i Melania brzmią razem bardzo dobrze - wspólna końcówka
        "-nia" w ogóle mi nie wadzi. Leonia i Melania mimo tej samej końcówki nawet się nie rymują.
        Potem jestem za Urszulą, Felicją (Felicja może i sama w sobie ciekawsza od Uli, ale Mela-Fela...; dla mnie to nie byłby jakiś duży problem, ale jeśli Wam to przeszkadza...), a na ostatnim miejscu Laura.

Mam nadzieję, że wybierzecie coś, co Was oboje będzie satysfakcjonowało! smile
        Pozdrawiam
    • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 31.05.18, 17:51
      Z radością donoszę, że 29.05 urodziła się Franciszka Leonia. Dziękujemy za wasze rady i opinie😉. Frania to taki spontaniczny wybór, ale uważam że idealnie pasuje.
      • meggan79 Re: Imię dla córki 31.05.18, 19:22
        Ciekawy i nietuzinkowy wybór! Gratulacje i zdrowia!
      • paula.anna Re: Imię dla córki 01.06.18, 08:03
        Gratulacje!
        Witaj Franciszko ☺.
      • stokrotka_96 Re: Imię dla córki 02.06.18, 10:39
        Witaj, Franiu! smile Super dopasowane do Teodora i Melanii. Bardzo retro, tak jak lubię. Szczególnie podobają mi się zdrobnienia Frania, Franka i Franeczka.Wszystkiego najlepszego dla Mamy i Frani!
        • miraflores5 Re: Imię dla córki 02.06.18, 17:08
          Gratulacje! Czasem tak jest, że spodoba się imię którego nie braliśmy wcześniej pod uwagę. Cieszę się, że na drugie wylądowała "moja" Leonia
      • mamaitwinsy Re: Imię dla córki 02.06.18, 20:50
        Dziękujemy za miłe słowa, Franciszka już oficjalnie zarejestrowana. 😊
      • gaudencja Re: Imię dla córki 02.06.18, 23:44
        Świetny wybór, gratuluję córeczki! smile
      • dalenia Re: Imię dla córki 03.06.18, 22:45
        Moje gratulacje! Uwielbiam Frankę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.