kirr88 04.02.19, 08:10 Czy to 2 rozne imiona? Podobno imie Kuba od niedawna jest zupelnie odrebnym imieniem. Czy dalibyscie na imie dziecku Kuba, w przypadku kiedy jego tata jest Jakubem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sofia_87 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:22 Nie, w ogóle nawet nie pomyslalabym o tym imieniu dla mojego dziecka, zbyt wiele znałam chomików, świnek morskich, kotów i psów o tym imieniu . A tak w ogóle mi się to imię nie podoba i nie rozumiem jego popularności Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:28 kirr88 napisała: > Czy to 2 rozne imiona? Podobno imie Kuba > od niedawna jest zupelnie odrebnym imieniem. Nie słyszałam o tym. Ale czasem tak jest, np. Pola czy Magda to osobne imiona i zdrobnienia od Apolonii i Magdaleny. > Czy dalibyscie na imie dziecku Kuba, w przypadku kiedy jego tata jest Jakubem? Nie dałabym Kuba, już prędzej Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:28 Tak, podobno można dać Kuba zamiast Jakub. Nie, nie dałabym dziecku tak podobnego imienia jak ma ojciec, nawet jeśli do męża będziesz mówić Jakub a do syna Kuba. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:38 Teraz to można chyba dać jakie chcesz Nie, nie dałabym bo to zdrobnienie i głupio wygląda. Tak jakbyś dała córce na imię Kasia, w przypadku dziecka jeszcze ok, u dorosłego słabo. Służbowo spotkałam się kiedyś z panem o imieniu Zbyszek, jak podawał dane, to musiałam się upewnić, czy aby na pewno nie Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:39 A imię Jakub mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:43 Znam rodzinę gdzie mama na na imię Anna, a córka Hanna. Jeśli tylko komuś się podoba, to nie widzę problemu, aby nadać dzieciakowi imię podobne do imienia matki/ojca. A Kuba to fajne imię dla dzieciaka. Jakoś tak wyszło, że każdy Kuba, którego znam/ znałam był spoko gościem i o Kubach tylko dobrze mogę mówić.. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:14 To teraz wyobraź sobie, że rekrutujemy na stanowisko kierownicze i przychodzi pan 40+ i przedstawia się jaki Kuba, albo pani i przedstawia sie jako Marysia. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:37 za 30 lat jak pójdą do pracy, będzie to już normalne Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:50 Jessica, Brajan itd powinni już wchodzić na rynek pracy, nikt taki do mnie nie trafił, a praktykantów mam mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:07 > Jessica, Brajan itd powinni już wchodzić na rynek pracy, nikt taki do mnie nie trafił, a praktykantów mam mnóstwo Pytanie, czy Dżesiki i Brajany w ogóle wchodzą na rynek pracy <myśli> Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:15 Wchodzą, mojego męża podwładny jest Brajanem. Duża amerykańska korporacja. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:56 Nie sądzę, żeby za 30 lat to było normalne. Nie ma jakiegoś szczególnie silnego trendu nadawania zdrobnień imion. Wciąż jest to rzadkość. Jest wprawdzie kilka przypadków, które się już przyjęły (np. wspomniana Pola) ale traktowałabym je jako wyjątki potwierdzające regułę. Poza tym, są imiona, które w wersji zdrobnieniowej brzmią jeszcze w miarę OK (np. Magda), ale większość jednak brzmi infantylnie i niepoważnie (Basia, Ania, Małgosia, Tomek, Franek czy Kuba właśnie). "Dr Ania Iksińska przyjmuje w poniedziałki i środy", "Wykłady z historii mysli ekonomicznej poprowadzi prof. Kuba Igrekowski", "Podziekowania załodze w imieniu całego zarzadu złozyła prezes Małgosia Nowak" - zdrobnienia w sytacjach oficjalnych brzmią w języku polskim ciut niefortunnie. Najgorsze jednak, moim zdaniem, w nadaniu dziecku imienia bedącego zdrobnieniem, jest to, że dziecko prawdopodbnie do końca zycia bedzie się borykać z róznymi urzedowymi i innymi błedami, a także bedzie musiał podkreślać, że ma na imię KUBA nie Jakub, co moze być irytujące i meczace. Osobiście znałam kiedyś Darka (nie Dariusza), który właśnie z takimi problemami się borykał i mial już ich dosyć. W opisanym przez Ciebie przypadku sytuacja jest jeszcze bardziej dziwna - nadanie dziecku imienia bedącego zdrobnieniem od imienia ojca jest niepoważne, jest jakby zrobieniem sobie żartu z dziecka, umniejszeniem jego wartosci na wstepie, podkreślenia nizszości w stosunku do ojca, który jest prawdziwym Jakubem - człowiek powaznym, dorosłym. Dla mnie nie do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 11:06 itka-julitka napisał(a): > Nie sądzę, żeby za 30 lat to było normalne. Nie ma jakiegoś szczególnie silnego > trendu nadawania zdrobnień imion. Wciąż jest to rzadkość. Jest wprawdzie kilka > przypadków, które się już przyjęły (np. wspomniana Pola) ale traktowałabym je > jako wyjątki potwierdzające regułę. Akurat Kuba nie jest imię rzadkie, w 2017 r nadane było 917 razy (dla porównania: Rafał 560, Łukasz, Daniel 680) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:15 itka-julitka napisał(a): > W opisanym przez Ciebie przypadku sytuacja jest jeszcze bardziej dziwna - nadan > ie dziecku imienia bedącego zdrobnieniem od imienia ojca jest niepoważne, jest > jakby zrobieniem sobie żartu z dziecka, umniejszeniem jego wartosci na wstepie, > podkreślenia nizszości w stosunku do ojca, który jest prawdziwym Jakubem - czł > owiek powaznym, dorosłym. Dla mnie nie do przyjecia. ty tak na poważnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:13 No, jednak w rekrutacji na stanowisko postawiłabym na kompetencje i osobowość (oba tak samo ważne). Imię byłoby jednym z ostatnich kryteriów. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 22:27 I później wysyłasz Małgosię z Jasiem w delegację, albo na negocjacje z inną firmą. Dziękuję, postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Imiona: Jakub i Kuba 05.02.19, 08:45 Przecież on ma Radosław a imienia Radek używał głównie mieszkając zagranicą. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 20:02 Bo tak to właśnie jest. Mój syn jest Jakubem jak cos nawywijał i Kubą a nawet Kubusiem w okresie „pokoju” Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla125 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:44 Jakub mi się podoba, zdrobnienia Kuba nie znoszę. I tak, to nadal jest zdrobnienie Jakuba, nawet jeśli można je mieć w metryce jako oficjalne imię. Idiotyczny trend, moim zdaniem. Tak samo jak używanie tych wszystkich Radków, Wojtków i właśnie Kub przez dorosłych mężczyzn w oficjalnych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:50 Jakub ładne imię ale niestety od lat zbyt popularne. Syna nie nazwałabym Kubą bo jakoś kiepsko brzmi u dorosłego mężczyzny. Oczywiście w rodzinie i tak pewnie żona, rodzeństwo czy starsi rodzice będą mówić do końca- Kubusiu ale w kontaktach zawodowych dziwne by to brzmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 08:55 W życiu na męża nie powiedziałam 'Kubusiu' i raczej nie powiem. Okropne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:20 To są 2 imiona- znam bardzo dużo Jakubów (na których wszyscy mówią Kuba) oraz 2 chłopców którzy mają w metryce Kuba. Podobnie jest z imieniem Aleksandra -bardzo teraz popularne, ale znam też 1 dziewczynkę ma wpisane Ola w metryce (nawet kiedyś napisałam o tym wątek). Imię Jakub-Kuba jest tak popularne, od kilkunastu lat, że szukałabym innego imienia. W klasie, grupie przedszkolnej często trzeba mówić Kuba X,Y,Z żeby było wiadomo o którego chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:46 to właśnie mnie ciekawi, gdzie te wszystkie Jakuby i Amelie...córka w 7 klasie, ani w przedszkolu ani w szkole (nie było żadnej Amelii, syn w żłobku, Jakuba żadnego Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:37 Ale nikt by się nie zdziwił gdybyś tak robiła. W pracy jednak dość dziwnie by wyglądała taka plakietka czy wizytówka z napisem Kuba Kowalski. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:14 No cóż, mój mąż w papierach urzędowych wszędzie ma Jakub, ale na wizytówce Kuba (ale on na dg i wolny zawód- z tych artystycznych). Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:42 Kuba nie, brzmi nieładnie, Jakub to zupełnie inna bajka. Nie podoba mi się nadawanie imion rodziców dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:52 Znam rodzinę, w której syn nosi imię ojca. Co więcej, trwa to przynajmniej od trzech pokoleń. A że nazwusko mają odimienne, to powoduje dodatkowe zdziwienie . I tak Marek Markowski,* syn Marka, wnuk Marka (wszystcy Markowscy). Mnie to juz nie dziwi - rodzinę znam od "zawsze", imię jest całkiem fajne - żadne tam wymyślne, czy staromodne. Powiedzmy, że rodzina (bardzo ok) ma specyficzne poczucie humoru. Zresztą chyba wolę tak niż Urszula Kochanowska, albo Izabela Łęcka. *w przypadku opisywanej rodziny występuje inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 09:54 A co do Kuby, jednak w przypadku dorosłej osoby wolę Jakub. Swego czasu aktor Wojciech Pszoniak miał fazę bycia Wojtkiem Pszoniakiem. Nawet oficjalnie. No, nie. Odebrałam to jako zwykły infantylizm, chęć odmołodzenia się itp, itd. Oczywiście to są moje subiektywne odczucia Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 12:27 Pszoniak mógł używać tego zdrobnienia ze względu na pracę we Francji. Łatwiej Francuzom powiedzieć prawidłowo "Wojtek" niż "Wojciech". Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:09 We Francji - rozumiem, jednak w Polsce miałam odbiór, jaki miałam... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:11 Zresztą takie samo odczucie mam w przypadku Marysi (Sadowskiej np), czy Gosi (Andrzejewicz, Rozenek-Majdan) itp... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:11 U mnie tak jest. Brat ma takie samo imię jak ojciec. Niezłe numery z tego wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Imiona: Jakub i Kuba 05.02.19, 09:30 Ja mam takie samo imię jak ciotka. Pamiętam, jak leciałyśmy razem do Warszawy, nie wiem, czemu musiałam podać legitymację szkolną oprócz dowodu osobistego (zniżki? ale w samolocie? no cholera wie), ale musiałam, a ponieważ legitymacja była sprzed przeprowadzki, to była na inny adres niż dowód. Facet od dwóch babek dostał trzy dokumenty, każdy na to samo imię i nazwisko i każdy z innym adresem, i zgłupiał. Odpowiedz Link Zgłoś
berenika27 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:14 Też znam taką rodzinę. Nadawanie tego samego imienia pierworodnemu to ich wielopokoleniowa tradycja. Ponadto od przynajmniej trzech pokoleń wszyscy panowie w tej rodzinie wykonują ten sam zawód. Znam też inną rodzinę w której córce nadano takie samo imię jakie nosi jej mama. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:17 Znam taką rodzinę, ale przyznam, że nie rozumiem tej tradycji. O ile zagramanicą mówi się Frank, Frank junior, Frank III to jeszcze łatwo rozróżnić, choć nadal uważam to za pretensjonalne, no ale co komu się podoba. Sama nie dałabym synowi imienia ojca ani córce mojego własnego. To przecież odrębne byty, nowe osoby a nie małe wersje ojca i matki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 11:09 Ja też znam taką rodzinę, tylko tam w użyciu codziennym jest drugie imię, które już się różni. Odpowiedz Link Zgłoś
berenika27 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 19:01 To tym bardziej dziwi nadawanie dziecku imienia matki czy ojca skoro w użyciu jest inne imię. Jakby innych imion już nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 19:04 W przypadku o którym mówię to tradycja od co najmniej 5 pokoleń (tyle znam wstecz), myślę że to dla nich ważniejsze niż fakt, że ktoś uzna to za dziwactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 10:09 30 lat temu miałam w klasie Kubę, który był Kubą, a nie Jakubem. Więc może nie tak całkiem od niedawna . Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 12:41 Ja miałam koleżankę o imieniu Paula i bardzo się denerwowała, gdy ktoś nazywał ja Paulina. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 11:00 dawno temu, czytałam w Płomyku o dziewczynie imieniem Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 14:51 To chyb Filipinka była, bo też to czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 12:40 A czy to nie jest jakaś moda z zachodu na używanie zdrobnień w każdej, nawet oficjalnej sytuacji? Mick Jagger, Tori Spelling (Victoria! czy ktoś w ogóle o tym wiedział?), księżna Kate. Mieszkam w UK i tu co drugi facet 30-40+ to Steve i ta forma jest używana wszędzie- w pracowych dokumentach, mailach, u lekarza. Ale gdzieś, chyba tylko w akcie urodzenia, jest forma pełna imienia jednak, tym bardziej nie rozumiem zdrobnienia jako imienia oficjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 14:27 Przeciez w Polsce tez tak jest, nawet nie skrocone formy a te infantylne zdrobnienia. I co z tego ze w apliakacji o prace jest Katarzyna, Malgorzata Hanna czy Jakub skoro gdy juz pracowac zacznie to i tak zwraca sie pani Kasiu/Malgosiu/Haniu czy panie Kuba. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 18:33 Ale czym innym jest pani Gosia w rozmowie miedzy pracownikami, a Gosia Malinowska na liscie obecności czy płac, czy na wezwaniu do gabinetu lekarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 21:04 Nie widze zadnej roznicy. Spodziewasz sie ze Gosia Malinowska lekarz bedzie miala 13 lat? Co jest istotniejsze kompetencje czy forma imienia? W Polsce nadaje sie pelne formy imion ktore funkcjonuja tylko w dokumentach bo wszyscy z automatu zwracaja sie Kuba, Kasia czy Gosia, nawet z Anny musza zrobic Anke, ale juz podpisanie email Kasia Nowak to wzbudza oburzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 21:45 Ogólnie to mi to lotto, po prostu widzę różnice w uzusie form pełnych i potocznych (to niekoniecznie jest zdrobnienie) w języku polskim i w języku angielskim. Tak jeszcze dodam politycznie: ktoś pamięta, jak Sikorski był Radkiem Sikorskim? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_czajka Re: Imiona: Jakub i Kuba 05.02.19, 08:21 U Sikorskiego to było chyba związane z wieloletnim pobytem za granicą, Anglikom łatwiej było wymówić "Radek" niż "Radosław"; gdy wracał do Polski miał już wyrobione nazwisko i z rozpędu i u nas został Radkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Imiona: Jakub i Kuba 05.02.19, 09:40 A w Polsce zwraca sie Radoslawie? Raczej nie, dlatego ludzie majacy dlugie imiona funkcjonuja z ich krotszymi formami, coraz czesciej tez podpisuja tak, umieszczaja w takiej formie na wizytowkach itp. Poprostu wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 12:46 Kiedyś jedna z mam zwróciła mi uwagę, że syn jej ma na imię Kuba, a nie Jakub. Byłam przekonana, że Kuba to zdrobnienie.Mamcia święcie oburzona- jak można tego nie wiedzieć- że imię Kuba też istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 12:49 Nie, to jest jedno imię i zawsze tak było. Ale oczywiście mnóstwo osób chciało swego czasu zrobić z tego oddzielne imię. Bo jest bardziej cool? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:08 Znam dzieci, które mają na imię Kuba.Oficjalnie zapisane w dokumentach- Kuba.Wybór rodzica uważam- ocenianie tego jest pozbawione sensu( cyt.:" bo jest bardziej cool"). Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:12 Nie wiesz jak to jest? Ci co nadają tradycyjne imiona pewnie aspirują do wyższych sfer; ci co nowoczesne - udziwniają niepotrzebnie; ci co za rzadkie - krzywdzą dziecko; ci co z czołówki listy - zero wyobraźni i owczy pęd, itd. Tylko JA nazywam swoje dziecko odpowiednio, wszyscy inni jacyś lewi Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:09 Ale nadawne jest jako Jakub i Kuba. Jak ktoś ma w dowodzie "Kuba" to Jakubem nie jest. Imiona dzieciom nadaje się według gustu, a nie żeby być cool. Co to w ogóle za pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:27 Ja to widzę tak, że się komuś ubzdało coś w głowie i chciał mieć Kubę zamiast Jakuba. I tyle. Bo mu się wydawało, że będzie nowoczesniej, fajniej i w ogóle extra. I mnie się to nie podoba, i mogę to oceniać. Jakub to Jakub. Nie popadajmy w przesadę. Kubę większość osób w jego dorosłym życiu będzie zapisywać jako Jakub, bo im do głowy nie przyjdzie, że to błąd. Tylko kłopot dla dziecka.... To jak Magdalena i Magda. Też wymysł bzdurny. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 13:35 Generalnie wybierając imię dla dziecka szukasz takiego które będzie "fajne i w ogóle ekstra". Ty wybierałaś za pomocą rzutu monetą, czy wzięłaś jakieś z przydziału? Nazywasz to "ubzduraniem w głowie" tylko dlatego że imię ci się nie podoba. Słabe to strasznie. A, i nie wiesz jak się potoczą losy Kuby, wiele imion wywodzi się od innego. Alina i Alicja mają wspólną etymologię, Anna i Hanna takoż (któreś było zdrobnieniem, ale nie pamiętam w która stronę); Janusz powstał jako zdrobnienie Jana, i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 14:08 Ty w ogóle nie zrozumiałas co napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 21:11 lot_w_kosmos napisała: > Ty w ogóle nie zrozumiałas co napisałam. Krytykujesz bo tobie sie cos tam nie podoba, tobie nie musi. Dla mnie Kuba to przede wszystkim nazwa kraju ale rozumiem ze moze funkcjonowac jako imie jesli sie komus podoba. A jesli bede musiala zapisac to zapytam zeby przeliterowano albo poprostu Kuba czy Jakub. Jaki to problem? Zaden, wystarczy chciec. Paris to nazwa miasta ale funkcjonuja jako imie, jagoda to nazwa owocu ale funkcjonuje jako imie itd. Troche luzu porostu i tolerancji dla wyborow innych. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 14:44 Słowo- klucz: tobie się nie podoba.Ale pani Kowalskiej, Sucheckiej i innej - owszem, podoba się.Nie- ubzdurało się, lecz zwyczajnie się podoba.Idąc tym tokiem myślenia: Jakub to Jakub, a Kuba to ...Kuba.Czy Kuba to fajniej, nowocześniej? - trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 19:06 Moja mama na na imię Halina a siostrzenica Kalina. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.w40 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 20:05 Znam jednego Kubę - lat 14 i bardzo wielu Jakubów w różnym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 21:40 Wg Wikipedii od 2009 r oficjanie, ale ja slyszalam o Kubie jako oddzielnym imieniu juz w latach 90. Czyli niektore urzedy rejestrowaly na prosbe rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 21:45 Poza tym ani Jakub ani Kuba MI sie nie podobaja tak jak Amelie, Wiktorie, Weroniki i Franciszkowie obu plci. Podobne zdania mam o Leokadiach, Eliaszach i jeszcze by sie kilka znalazlo. Ale sa ludzie, ktorym one odpowiadaja i dobrze, przynajmniej wciaz istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Imiona: Jakub i Kuba 04.02.19, 22:38 Ja bym się upierała, że to samo. Odpowiedz Link Zgłoś