roksana78 16.10.04, 20:20 czy te imiona występują samodzielnie?? z tego co wiem, to kiedyś było tylko imie Magdalena, a teraz jest też imię Magda......... wiecie kiedy Magda obchodzi imieniny?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Magda a Magdalena 16.10.04, 20:49 Magda jest nadal zdrobnieniem od Magdaleny, tyle że bywa w tej chwili nadawane jako imię. Imieniny nowe na pewno nie powstały, i jako ich daty należy przyjąć daty imienin Magdaleny. Osobiście uważam nadawanie "imienia" Magda za dziwaczny pomysł, którego nie uzasadnia ani poszukiwanie oryginalnosci (bo zdrobnienie Magda nie jest ani trochę oryginalne, tak jak i imię Magdalena), ani żaden inny powód. Ma jeszcze tę wadę, że imię nie "rosnie" razem z właścicielką i zawsze jest niepoważne, a dziewczynka nie zawsze będzie miała 5 lat - powiedziałabym nawet, ze ten okres w jej życiu będzie relatywnie krótki w stosunku do długości trwania dorosłości, a nawet starości. Czy wyobrażasz sobie 80-letnią staruszkę o imieniu Magda? No i wyobraź sobie jeszcze życie Twojej córki, która bedzie musiała każdej poznanej osobie tłumaczyć, że ma na imię Magda, a nie Magdalena, i często jeszcze wyjaśniać, dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Magda a Magdalena 16.10.04, 22:26 gaudencja napisała: > a nawet starości. Czy wyobrażasz sobie 80-letnią staruszkę o imieniu Magda? > wyobrazam sobie. znam wiele staruszek o tym imieniu, wlasnie magda a nie magdalena. w niemczech to bardzo popularne, ale niezbyt ladne imie. a przed 80 laty bylo widocznie hitem ciezej mi jest sobie wyobrazic babcie vanesse lub dzesike. haha))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 16.10.04, 23:04 marijohanna napisała: > wyobrazam sobie. znam wiele staruszek o tym imieniu, wlasnie magda a nie > magdalena. > > w niemczech to bardzo popularne, ale niezbyt ladne imie. a przed 80 laty bylo > widocznie hitem Mari, ale w Niemczech jest zapewne troche staruszek o imionach, które w Polsce są nie bałdzo. Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Magda a Magdalena 17.10.04, 13:35 hmmm wiesz to kwestia chyba nastawienia... wspomniana magda lub martha (bardzo popularna w polsce) to imiona staruszek i bardzo nie-cool wsrod mlodziezy. obserwuje jednak trend powrotu do imion starych. np. emma czy greta przezywaja renesans. gaudencja napisała: > Mari, ale w Niemczech jest zapewne troche staruszek o imionach, które w Polsce > są nie bałdzo. nie tak do konca,.., staruszki nazywaja sie fajnie (poszukam zaraz w gazecie)..pokolenie 40,50-latke to imiona nie-za-baldzo w polsce dodam jeszcze, ze w niemczech jest podobny trend jak w polsce. "wyszukane" imiona typu dajana (ta pisownia zwlaszcza...) sa hitem wsrod bezrobotnych. ludzie wyksztalceni nadaja imion tradycyjne. nie chce wzbudzac wojny, sa napewno wyjatki, ale takie sa fakty. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 17.10.04, 13:41 marijohanna napisała: > > nie tak do konca,.., staruszki nazywaja sie fajnie (poszukam zaraz w > gazecie).. A gdzie, w nekrologach? A czy masz jakieś zestawienie 10-tki alboli 50-tki imion najczęściej teraz nadawanych w Niemczech? Grzenia podaje 10-tkę, ale z roku 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Magda a Magdalena 17.10.04, 14:00 poszukam... trenuje dzieci w wieku 10-12 lat i hitem przed paru laty byli: jannik (moda trwa do dzis. zle mi sie robi gdy to slysze), dominik, phillip i JAN. mam kilkoro takich brzdacow o tym imieniu. dziewczynki to LENA (bueeh ale tylko dlatego, ze musze nazywac je lena1, lena2 itd.), franziska i SARAH. z imion, ktore mi sie podobaja to saskia (b.popularne wsrod 14-latek). Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna np. miasto bochum 17.10.04, 14:04 namietnie czytam ogloszenia i choc pochodze z innego regionu potwierdza sie to. a wiec 2001: Marie Maria Lea Sophie Sarah Michelle Lara Laura Anna Jana chlopcy: Leon Jan Lukas Pascal Justin Luca Dominik Niklas Maximilian Tim / Tom 2002 Marie Sophie Lea Julia Anna Laura Sarah Johanna Alina Maria / Melissa / Michelle chlopcy: Leon Luca Alexander Niklas Jan Tim Can Justin Maximilian Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 19:01 gaudencja napisała: > Magda jest nadal zdrobnieniem od Magdaleny, tyle że bywa w tej chwili nadawane > jako imię. Imieniny nowe na pewno nie powstały, i jako ich daty należy przyjąć > daty imienin Magdaleny. > odnioslam sie do tej Twojej wypowiedzi ktora sugeruje ze imie Magda to jakas terazniejsza moda i ze nie ma oddzielnych imienin a sa 25 V jest kilka znanych osob ktore nosza to imie, np pani Magda Umer ale zgadzam sie, ze jest ono klopotliwe ja bym wolala nazywac sie Magdalena pozdrawiam a Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 19:19 mygda napisała: > odnioslam sie do tej Twojej wypowiedzi > ktora sugeruje ze imie Magda to jakas terazniejsza moda i ze nie ma oddzielnych > > imienin > a sa 25 V 25 maja - obchodzimy dzień Marii Magdaleny de Pazzi w krajach katolickich imieniny to dzień wspomnienia konkretnych świętych. Zarejestrowanie córki jako Magdy, czy Joasi, czy Agniesi na przykład, nie spowoduje, że powstaną kolejne święte (może w przyszłości ). Można też ustanowic imieniny tym sposobem: ustanawiam, ze od dziś imieniny Kamisi są 31 stycznia. Jeśli chodzi o 25 maja, jak widać, po prostu użyto imienin Marii Magdaleny (zresztą pzryjrzyj sie jeszcze temu linkowi: kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=5&d=25 ). > jest kilka znanych osob ktore nosza to imie, > np pani Magda Umer Ludzie sztuki często noszą pseudonimy artystyczne lub używają innych form swoich imion czy nazwisk. Porównaj: www.google.pl/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&q=%22Magdalena+Umer%22 > ale zgadzam sie, ze jest ono klopotliwe ja bym wolala nazywac sie Magdalena Ok Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 19:48 ja nie jestem czlowiekiem sztuki i to nie jest moj pseudonim jak rodzice mnie rejestrowali i chrzcili nie bylo zadnego problemu, i w jednym i drugim miejscu wiedziano ze to imie wystepuje od dawna samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 19:59 mygda napisała: > ja nie jestem czlowiekiem sztuki > i to nie jest moj pseudonim No tak, ale Ty nie jesteś też Magdą Umer, prawda? Pisałam o niej. > jak rodzice mnie rejestrowali i chrzcili nie bylo zadnego problemu, > i w jednym i drugim miejscu wiedziano ze to imie wystepuje od dawna samodzielni > e To, że zarejestrowali to bez problemu, jeszcze nie oznacza, ze ktos cos "wiedział". Może też oznaczać, że ktos czegoś nie wiedział. Np. nie wiedział czegos ten, kto - zapewne bez problemu - zarejestrował imię Pałlina, Madylda, Maikel, Majkiel, Maksi i Jeży. Czy uwazasz, że jesli ktoś zarejestrował te imiona, to znaczy, ze wystepują one w miare samodzielnie??! Urzędnicy USC bywają niedouczeni, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 20:34 w takim razie ja czegos nie rozumiem : jak wejdzie sie chociazby ( tu daje jako przyklad bo jest "najblizej" ) w pierwsza strone www.edziecko i tam w "imionach" wpisze sie imiona na "M" zenskie jako pierwsze wyskakuje Magda a dalej, ze ten skrot od imienia Magdalena wystepuje jako samodzielne imie i imieniny obchodzone sa 25 maja a Ty probujesz udowodnic ze to ze mam tak na imie jest spowodowane tym,ze urzednik w USC nie wiedzial ze takiego imienia nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 21:38 mygda napisała: > a dalej, ze ten skrot od imienia Magdalena wystepuje jako samodzielne imie i > imieniny obchodzone sa 25 maja Ok, na takie postawienie sprawy jestem w stanie sie zgodzić. Że ten skrtót, zdrobnienie czy jak zwał występuje również jako samodzielne imie, w tym sensie, że bywa nadawany w tej formie. Natomiast Ty cały czas pisałas, ze są to dwa zupełnie oddzielne imiona, i z tym dyskutowałam. > a Ty probujesz udowodnic ze to ze mam tak na imie jest spowodowane tym,ze > urzednik w USC nie wiedzial ze takiego imienia nie ma Prawdopodonie iluś tam urzędników nie wiedziało, a w końcu tych Magd zrobiło sie więcej i awansowały do różnych wykazów imion. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 21:48 Gaudencjo ja ci nic nie chce na sile udawadziac i wcale nie pisalam ze sa to dwa zupelnie rozne imiona wiadomo ze imie Magda jest skrotem od Magdaleny pewnie tak to imie powstalo ale jest uznawane jako oddzielne imie od dawna ! wiec jak ktos bardzo chce tak nazwac swoje dziecko...... to czemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 21:52 mygda napisała: > wiadomo ze imie Magda jest skrotem od Magdaleny ok > ale jest uznawane jako oddzielne imie od dawna ! No, niezupełnie Co najwyżej od 30 lat. Byłaś jedną z pionierek; sprawdzałam w Rymucie. Wcześniej nadań Magdy było tyle, co kot napłakał, tzn. porównywalnie do np. imienia Majkiel. > wiec jak ktos bardzo chce tak nazwac swoje dziecko...... > to czemu nie Jak ktoś bardzo chce, to czemu nie - ale musi się liczyc z pewnymi problemami dziecka, takimi, o jakich piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 22:09 a to pocieszajace zapoczatkowalam nadawanie imienia Magda !! moze sprawdz w takim razie w swoich zrodlach ile jest osob w Polsce i tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna imiona staruszek niemieckich 17.10.04, 13:39 sorrki, sa z ogloszen, hmmm, zmarlych...ale tak np. irma, elsa, inge, gerda, edith,elsbeth, henni, luise, dora, constanze. nie wiem jak wam, mi sie podobajaD Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona staruszek niemieckich 17.10.04, 13:45 marijohanna napisała: > irma, elsa, inge, gerda, edith,elsbeth, henni, luise, dora, constanze. Hmmmm.. ja mam duzo zlych skojarzeń z tymi imionami. Irma - zapyziała kelnerka z obskurnego baru, w którym stołuje się Garfield i Ion. W dodatku Irmina to wg mnie dosyć obciachowe imię. Elsa - była taka lwica z jakiejś książki dla młodzieży, mojej ulubionej w dzieciństwie. Teraz kojarzy mi sie bardzij z imieniem zwierzęcym. Luise - mam prywatne złe skojarzenia z tym imieniem, konkretnie z Luizą, ale to praktycznie żadna różnica. Henni kojarzy mi sie z henną. Do reszty się nie czepiam, bo nie mogę czepiac sie wszystkiego ale przyjaźnie brzmi mi tylko Edith i Constanze. Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna najpopularniejsze w calych niemczech. aktuell;) 17.10.04, 14:10 Julia Hanna (Hannah) Anna Katharina (Catharina) Lea (Leah) Lena Leoni Emilie (Emiliy, Emmelie, Emely, Emelie) Laura Annika (Anika, Anica, Annica) Lara Lisa Marie Sarah (Sara) Johanna chlopcy: Maximilian (Maximillian) Lukas (Lucas) Felix Jonas Moritz Niklas (Niclas, Nicklas) Paul Florian Tim (Timm) Max Alexander Yannick (Yannic, Yanick, Yannik, Janik, Jannic, Jannick, Jannik) Philipp (Phillipp, Philip, Phillip) Erik (Eric) Leon najpopularniejsze iniona podwojne (niemcy sa konsekwentni i tak "wolaja" na dzieci. tutaj durgie imie to nie formalnosc) Lisa Marie (Lisa-Marie) Anna Lena (Anna-Lena, Annalena) Ann-Kathrin bzw. Ann-Cathrin Jan Niklas (Jan-Niclas, Jan-Niklas, Jan Niclas) Jan Philipp (Jan Philip, Jan-Philipp) Jan-Luca Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najpopularniejsze w calych niemczech. aktuell 17.10.04, 14:21 Fajne. U nas z tych imion (nadających się w PL) nie spopularyzowaly sie jeszcze: Leonia, Feliks i Maurycy. Lea, Leon, Florian, Tymoteusz i Tymon (<- Tim) zaczynają się pojawiać. Joanna na razie przebrzmiała. Jonasz - chyba się nie upowszechni, choć kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najpopularniejsze w calych niemczech. aktuell 17.10.04, 14:23 Aha - ciekawe jest to, ze wśród najpopularniejszej piętnastki imion żeńskich pięć to krótkie imiona na "L". Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: najpopularniejsze w calych niemczech. aktuell 17.10.04, 14:28 coreczka mojego szefa ma na imie leonie (leoni). jest urocza i sliczna i taka milusia) niedlugo przyjdzie na swiat ich druga dziewczynka, ciekawe jak bedzie miala na imie) a jesli chodzi o L, to bardzo popularne wsrod dziewczynek jest rowniez LINA ("stare" imie staruszkowe, ktore powrocilo). niestety po polsku strasznie glupie.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najpopularniejsze w calych niemczech. aktuell 23.10.04, 00:47 marijohanna napisała: > Lara > Lisa No tak, odkryłam właśnie, że Lara to Larysa. A Lisa to oczywista Eliza. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 DO GAUDENCJI;;;; ;))) 19.10.04, 19:32 Niestety nie masz racji.Jako posiadaczka imienia Magdalena troszkę się tym interesowałam.Magdalena i Magda to dwa różne imiona. Magdalena obchodzi imieniny m.in. 29 maja, natomiast Magda 25 maja.Możecie sprawdzić..ps.jednak do tej pory spotkałam tylko dwie dziewczyny, które nosiły imię Magda i tak miały wpisane we wszystkich dokumentach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: DO GAUDENCJI;;;; ;))) 19.10.04, 22:17 madzialena22 napisała: > Niestety nie masz racji.Jako posiadaczka imienia Magdalena troszkę się tym > interesowałam.Magdalena i Magda to dwa różne imiona. Taak? A czy możesz mi powiedzieć, na jakiej podstawie tak twierdzisz? Bo wygląda na to, że masz informacje lepsze, niż autorytety naukowe, po których powtarzam - sprawdź w słowniku imion PWN Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Magda to osobne imię 19.10.04, 22:57 i co się tak denerwujesz? mówię co wiem... gdyby to imię nie istniało,to przeciez nie byłoby rejestrowane w urzędzie. Po 2 z tego co mi wiadomo, na wszelkich dokumentwch musi być pisana zawsze pełna wersja imienia, np Przemysław a nie Przemek. A są dziewczyny o imieniu Magda i tak mają wpisane w dowodach itp. Po 3 gdyby imienia nie było,to nie znalazłoby się w kalendarzu: wystarczy sprawdzic, tak samo w internecie (nie mówie,ze w każdym .to tak jak z Magdaleną, prawie w kazdym jest napisane,ze ma imieniny 29 maja, a tylko w niektórych,ze takze 13 maja). Ja znam Magdaleny i Magdy,i forma Magda nie jest tu uwazana za zdrowbnienie, tylko osobne imię,. Pozdrawiam Magdy i Magdaleny ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda to osobne imię 19.10.04, 23:04 madzialena22 napisała: > i co się tak denerwujesz? mówię co wiem... gdyby to imię nie istniało,to > przeciez nie byłoby rejestrowane w urzędzie. Porażająca logika. W takim razie istnieje też imię Dejzi, Andrzelina i Pałlina. Wszystkie zarejestrowane w USC w Polsce. Magda to nie imię, tylko zdrobnienie od Magdaleny, rejestrowane w urzędzie w tej formie. Wybacz moją irytację, ale ten temat był już wąłkowany na forum kilka razy, a bardzo lubię ludzi, którzy są mądrzejsi od redaktorów naukowych PWN-u. Tzn. o ile oczywiście mają podstawy, żeby tak o sobie myśleć. Paps Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Magda to osobne imię 19.10.04, 23:13 gaudencja napisała: > > Porażająca logika. W takim razie istnieje też imię Dejzi, Andrzelina i > Pałlina. Wszystkie zarejestrowane w USC w Polsce. I jeszcze Blejk - mój ostatnio odkryty faworyt)))) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Magda to osobne imię 19.10.04, 23:11 madzialena22 napisała: > i co się tak denerwujesz? mówię co wiem... gdyby to imię nie istniało,to > przeciez nie byłoby rejestrowane w urzędzie. W urzędach rejestrują nie takie rzeczy Co wcale nie dowodzi, że dzięki temu imię zostaje "usankcjonowane". Na przykład moja mama ma sąsiada - wszyscy mówią do niego Jurek: niedawno dowiedziała się z lektury jego dowodu osobistego, że tak go właśnie zerejestrowano. Fakt ten jednak w odbiorze większości nie czyni przecież z Jurka samodzielnego imienia: nadal pozostaje zdrobnieniem od Jerzego. Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 do madzialena22 20.10.04, 00:09 Masz rację, są imieniny Magdy 25.V. albo 27.V. Dzięki za pozdrowienia... Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaur Re: Magda a Magdalena 23.10.04, 11:32 gaudencja napisała: bardzo lubię > ludzi, którzy są mądrzejsi od redaktorów naukowych PWN-u. Tzn. o ile oczywiście > > mają podstawy, żeby tak o sobie myśleć. (Krótkie fanfary w tle) No, nareszcie ktoś komuś przywalił... Już tak długo było zbyt kulturalnie i z poszanowaniem uczuć...Nuda! A nóż widelec uda się znów wszcząć awanturkę? Czym byłoby życie bez adrenaliny a to forum bez Gaudencji? Ojej, też mam dzisiaj chyba świńskie południe...Nie zwracajcie na mnie uwagi. (Chyba, że nie możecie się powstrzymać ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 23.10.04, 14:02 marysiaur napisała: Już tak długo > było zbyt kulturalnie i z poszanowaniem uczuć...Nuda! A nóż widelec uda się > znów wszcząć awanturkę? (...) > Ojej, też mam dzisiaj chyba świńskie południe... DD No właśnie Czemu wyciagasz moj post sprzed 4 dni; już tak długo było przyjemnie Chyba nie chcesz wywołac awantury )) To jest jedna odpowiedź. A druga, to taka, że zastanawiam sie, czy ludzie ostatnio nie mają uczuć ortograficzno-gramatycznych, przy chym chodzi o odczucie tych, co piszą źle, że robią to dobrze. W zadnym wypadku nie należy naruszać tego ich mniemania, bo przecież są do swoich błedów bardzo przywiązani!! Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaur Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 18:22 1)gaudencja napisała: Czemu wyciagasz moj post sprzed 4 dni; Podejrzewam, że z tego samego powodu, z jakiego ty odpisujesz na niektóre posty - po prostu nie mogłam się powstrzymać. Ty robisz to prędzej, bo częściej zaglądasz. Moja średnia przerwa w korzystaniu z internetu to 3 dni. (Mąż mnie podstępem odciąga, bo ponoć się uzależniam... ) 2)gaudencja napisała: ...zastanawiam sie, czy ludzie > ostatnio nie mają uczuć ortograficzno-gramatycznych, przy chym chodzi o > odczucie tych, co piszą źle, że robią to dobrze. Jeśli chodzi o mnie, to wal śmiało! Jak dla mnie - za mało tu się dzieje. Równie dobrze możesz się też powstrzymać - nie jest mi to niezbędne do szczęścia. Jeżeli chodzi o kogoś innego, to myślę, że jeśli nie będziesz chciała urazić czyichś uczuć, to nie zrobisz tego, bo zwrócisz uwagę w sposób delikatny, prawda ? )) Już nie tylko do Gaudencji: W sprawie Magdy/ Magdaleny- to ciekawe, co piszecie. Mnie osobiście bardziej podoba się jednak forma (imię?) Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 18:43 marysiaur napisała: Jeżeli chodzi o kogoś innego, to myślę, że jeśli nie będziesz > chciała urazić czyichś uczuć, to nie zrobisz tego, bo zwrócisz uwagę w sposób > delikatny, prawda ? )) Pewnie, chyba że mi już ręce opadną Albo pojawią się jakieś dyszące żadzą zemsty anonimy i nowe nicki, które czytają już forum od 10 lat, ale zdenerwowały się, ze nic nie wnoszę (w odróznieniu od nich samych) i wreszcie poczuły przymus wytknięcia mi tego Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 18:28 ja jestem Magdą i o ile pamietam bylam nia od urodzenia a mam 32 lata )) wiec na pewno ta wersja wystepowala tez "kiedys" imieniny obchodze 29 V ale powiem Ci ze jest to klopotliwe ZAWSZE musze sie tlumaczyc gdy podaje swoje dane w urzedach itp mowie Magda, zaczynaja pisac Magdalena ja wtedy ze samo Magda przewaznie ludzie mi jakos nie dowierzaja nie wiem skad rodzicom wpadla do glowy ta Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 18:31 acha i jeszcze jedno imieniny Magdy sa 25 V ja jednak obchodze w Magdaleny bo i tak wszyscy zapominaja Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 18:36 mygda napisała: > acha i jeszcze jedno imieniny Magdy sa 25 V > ja jednak obchodze w Magdaleny bo i tak wszyscy zapominaja wiec Gaudencjo Twoje wiadomosci nie sa aktualne, gdyz Magda i Magdalena to 2 imiona wystepujace oddzielnie mnie tak zarejestrowali w 1972 roku )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 18:50 mygda napisała: > wiec Gaudencjo Twoje wiadomosci nie sa aktualne, gdyz > Magda i Magdalena to 2 imiona wystepujace oddzielnie > mnie tak zarejestrowali w 1972 roku )))))))))) No tak, a gdyby zarejestrowali Joasię, to też nagle by sie okazało, ze Joasia i Joanna to dwa imiona wystepujące oddzielnie? Czy jednak Twoim zdaniem byłoby to zdrobnienie od Joanny zarejestrowane jako imię? Imię nie powstaje razem z odrębną etymologią tylko dlatego, ze ktoś je zarejestrował. Powtarzam - czy uważasz, że istnieje imię Drzesika? A Szyja? (a przecież są zarejestrowane w Polsce, i to dawno temu). Nawet formy imion z taką tradycją, jak Jeremi i Jeremiasz nie stały się nigdy dwoma imionami występującymi oddzielnie, tylko zawsze były dwiema postaciami tego samego imienia. Tym bardziej Magda i Magdalena nie są dwoma oddzielnymi imionami, ani nawet - byc może na razie - dwiema zupełnie równoprawnymi formami tego samego imienia. A że nie są równoprawne, o tym najlepiej świadczy to, jak są traktowane przez ludzi - co sama powyżej opisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Magda a Magdalena 24.10.04, 19:14 odpowiedzialam na Twoj post ale gdzies mi wskoczylo "wysoko" i trezba troche poszukac Odpowiedz Link Zgłoś
turkuc_podjadek zgadzam sie z madzialena22! 26.10.04, 16:38 Czesc dziewczyny! Zaintrygowala mnie ta wasza dyskusja...Ja jestem Magdalena, obchodze od 29 lat imieniny 29 maja. Od dziecka wolaja na mnie magda, madzia, magdusia, madziak, mam pelno zdrobnien. WSe Francji, gdzie mieszkam od 10 lat jestem MAGDALENA bo magda brzydko brzmi z francuskim akcentem na ostatnia sylabe, natomiast Magdalene Francuzi uwielbiaja ( nawet znam dwie dziewczynki ktore nosza to imie). Z wlasnego doswiadczenia wiem ze Magdalena i Magda to dwa rozne imiona, przynajmniej jezeli chodzi o Magdy z rocznika 75. W mojej klasie bylysmy dwie Wisniewskie: Magdalena ( czyli ja) i Magda ( moje najlepsza kolezanka). W dzienniku i pozniej w dowodzie miala ona wpisane imie MAGDA. imieniny obchodzilysmy wspolnie. pozdrawiam wszystkie Magdy i Magdaleny Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 Re: zgadzam sie z madzialena22! 26.10.04, 19:48 Jeremi i Jeremiasz to oczywiscie to samo imie, ale Magda i Magdalena to dwa różne imiona, chociażby dlatego, że obchodza imieniny w różnym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 Re: zgadzam sie z madzialena22! 26.10.04, 19:58 Aaaa najbardziej mi się podoba zdrobnienie Madziana, mam 23 lata i nadal lubię jak tak do mnie mówią (tylko dwie osoby na tej ziemi tak mnie nazywały, ale lubię tę formę). Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Re: zgadzam sie z madzialena22! 28.02.05, 23:55 Magda i Magdalena to dwa różne imiona, choc Magda funkcjonuje też jako zdrobnienie od Magdalena. Moja przyjaciółka ma na imię Magda, a ja Magdalena (ona ma imieniny 25 a ja 29 maja), choć nikt tak na codzień do mnie nie mówi (ale w oficjalnych sytuacjach zawsze tak się przedstawiam i tak się podpisuję). Bardzo podoba mi się moje imie, chociaz w moim roczniku(77) jest bardzo popularne. Dodam jeszcze, że moja mama też ma na imię Magdalena) Moja przyjaciółka Magda i ja mówimy do siebie per Madziuniu Bardzo lubię odpowiedniki mojego imienia w innych językach, uważam, że sa bardzo romantyczne i kobiece Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Magda a Magdalena 01.03.05, 10:41 Myślę, że powyzszy spor bierze sie min. z roznego rozumienia, czym jest samodzielne imie. Gaudencja jest dosc konserwatywna w swych zapatrywaniach i zwraca uwage na to, ze Magda jest skrótem od Magdaleny, Pola od Apolonii, Nadia od Nadzieżdy itd. I to wszystko prawda i nie rozumiem, czemu wielbiciele tych imion tak sie bulwersują i atakuja Gaudencje za te kilka słow prawdy. Wezmę przykład z mojego podwórka. Moj syn ma na imie Jędrzej i chyba każdy wie, że jest to inna forma imienia Andrzej (która występuje od XIX w. jako odrebne imie, co nie zmienia faktu, że z Andrzejem ma duzo wspólnego). I ja nie widze powodów by sie denerwowac, czy tym faktom zaprzeczać. Magda jako Magda a nie Magdalena ma troche krótszą nadawalnośc jak Jędrzej, podobnie Pola, ale jest taka tendencja. I tym tez się ma co denerwowac, czy nam się to, Gaudencjo podoba czy nie Osobiście, podobnie jak Gaudencja, wole pełne formy, jak Magdalena czy Apolonia (aczkolwiek skrót Pola jest milusi) bo daja duzo więcej możliwości i maja swój urok i dluzsza tradycje. A jesli o Magdę to uwazam, że ten skrót, który przyjąl sie jako odrębne imie, ma duzo mniej uroku od Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda a Magdalena 01.03.05, 11:33 lukrecja_mniam napisała: I ja nie widze > powodów by sie denerwowac, czy tym faktom zaprzeczać. Magda jako Magda a nie > Magdalena ma troche krótszą nadawalnośc jak Jędrzej, podobnie Pola, ale jest > taka tendencja. I tym tez się ma co denerwowac, czy nam się to, Gaudencjo > podoba czy nie Nie tyle sie tym denerwuję, choc rzeczywiście uważam taką tendencję za dziwaczną, co denerwuje mnie to, o czym pisałaś powyżej - uparte i kontrfaktyczne zaprzeczanie, że Magda to skrócona (zdrobniała) wersja Magdaleny (tak jak gdyby Magda nagle wyemanowała z niczego). Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Magda a Magdalena 01.03.05, 14:52 Rozumiem cie doskonale. Plus argumenty typu: skoro zarejestrowali tzn., ze jest takie imie. I to sie powtarza w nieskonczonosc. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia może kiepski przykład, ale.. :) 01.03.05, 17:05 zdaje się, że Pani Goebbels była właśnie Magdą, Magda Goebbels? Sorry za kontrowersyjny (i z zagranicy) przykład,ale tak mi do głowy przyszedł . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: może kiepski przykład, ale.. :) 01.03.05, 17:07 kalinosia napisała: > zdaje się, że Pani Goebbels była właśnie Magdą, Magda Goebbels? Sorry za > kontrowersyjny (i z zagranicy) przykład, No tak, faktycznie kiepska patronka dla Magd No i zagranicą wersje podstawowe imion mogą się różnic od polskich, co ogranicza zasięg przykładu do konkretnego kraju pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś