21.04.19, 14:28
imię ładne, delikatne, łatwe do wymówienia, klasyczne, a zupełnie nienadawane.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Lawinia 21.04.19, 17:31
      Mnie się też bardzo to imię podoba. Nawet myślałam o nim ostatnio w kontekście imienia dla trzeciej wink córki. Ale jednak nie miałabym odwagi, by ją nadać. Mogę tylko podziwiać w teorii i dopingować bardziej odważnych.

Myślę, że niska popularność może wynikać z powodu lawinowych skojarzeń. Pierwsze nasuwające się zdrobnienie to Lawinka, mnie samej ono średnio pasuje.
    • niwius Re: Lawinia 21.04.19, 17:37
      Kojarzy mi się z lawiną. Poza tym nie lubię imion zakończonych na -nia.
      • miraflores5 Re: Lawinia 21.04.19, 19:51
        Jedyna Lawinia, jaką niegdyś "poznałam"to Lawinia Herbert z "Małej księżniczki".Nie była to postać pozytywna. Co do reszty podpisuję się pod poprzedniczkami. Nie podoba mi się.
        • meggan79 Re: Lawinia 22.04.19, 10:01
          Podoba mi się nawet i o dziwo wcale nie skojarzyłam go z lawina.
          • raczek47 Re: Lawinia 23.04.19, 21:53
            Kojarzy mi się z XIX wiecznymi romansidłami i prozą L.M.Montgomery, takie klimaty.
            Panna pijąca ocet, by dodać cerze bladości,koronkowa parasolka i mitenki.Eteryczna,histeryczna,szybko wychodzi za mąż. Nie mój typ,zdecydowanie.
      • katikaaa Re: Lawinia 24.04.19, 13:23
        Tak samo uważam. I to "nia" na końcu kojarzy mi się zawsze z nieładnym zdrobnieniem a nie pełnym imieniem (Małgonia, Kasiunia, fe)
        • gaudencja Re: Lawinia 25.04.19, 19:14
          Wymawia się je jak w nazwie państwa "Dania", a nie jak w nazwie jedzenia "dania".
    • rosynanta Re: Lawinia 25.04.19, 13:07
      Brzmi ładnie, ale chyba nie miałabym odwagi.
      Czy klasyczne? Hm... smile Chyba kwestia definicji klasyki wink

56 nadań na ten moment, to naprawdę bardzo mało.
      • meggan79 Re: Lawinia 26.04.19, 11:24
        Ma swój urok.
    • chayah Re: Lawinia 11.11.20, 14:32
      Lubię to imię wink
      Moja mama, jak pierwszy raz je usłyszała, miała skojarzenie brzmieniowe "lazania"... tongue_out
    • sulika Re: Lawinia 11.11.20, 18:04
      Podoba mi się. Skojarzeń z lawina nie mam, tylko z ,, Małą księżniczką"
      • sulika Re: Lawinia 11.11.20, 18:07
        Miało być ,,z lawinĄ". Prawda jest taka, że Lawinia z książki F. H. Burnett nie była postacią pozytywna, ale nie wpływa to na mój odbiór imienia, i tak mi się ono podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.