marianna4321 17.05.19, 14:32 Właśnie odkryłam to forum, a jestem w pierwszej ciąży. Będzie chłopiec 🤗 Oboje chcielibyśmy coś w miarę rzadkiego z fajnymi zdrobnieniami. Oto kilka naszych typów, może pomożecie wybrać ☺️ Wiktor- podoba mi się znaczenie, jest twarde, mocne, fajne w każdym wieku Daniel- znam tylko jednego chłopca o tym imieniu, a jest ładne, melodyjne. Edmund - propozycja męża, po jego dziadku. Pełna forma bardzo mi się podoba, ale boję się zdrobnień i tego, że to imię jest totalnie niszowe. Marcin- imię fajne, bezproblemowe, bez głupich zdrobnień Konrad - podobna sytuacja jak z Edmundem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katmandu05 Re: Imię dla syna 17.05.19, 17:26 Konrad moim zdaniem jest zupełnie innym imieniem niż Edmund, nie powiedziałabym absolutnie, że będzie niszowe. Wiktor jest bardzo popularny (chyba w okolicy 15 miejsca na liście najczęściej nadawanych imion). Daniel i Marcin to były imiona popularne jakiś czas temu (obecni około 30 latkowie), więc aktualnie może nie nadawane najczęściej, ale w społeczeństwie funkcjonują jako powszechnie znane. Moim zdaniem najładniejsze z podanych to Edmund, ale ja właśnie najbardziej lubię imiona "niszowe" jak to określiłaś; ew. Daniel, ale to chyba dlatego, że mój chłop ma tak na imię. Pozostałe są okej, chociaż jak dla mnie bez szału. A może przypasuje Wam coś z tych imion: Tadeusz, Henryk, Witold, Jerzy, Stefan, Gustaw, Ryszard? To imiona nadawane na podobnym poziomie co Konrad, ciut rzadziej niż Daniel (wg rankingu z 2018), a chyba trochę mniej popularne wśród młodych ludzi (tych obecnych 30latków). Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 18.05.19, 09:04 Chodziło mi z Konradem o to, że nie ma oczywistych zdrobnień, na jedynego znanego mi Konrada mówili „ Kondziu” . Edmunda zaczynam bardzo poważnie rozważać, przekonuje się do niego 😊 Od Jerzego odstrasza mnie trochę nieciekawy Jurek, ale Jerzy, Jerzyk jest cudowny 😄 Tadeusz odpadł, ale Stefan też jest do zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla syna 17.05.19, 17:55 Osobiście wybrałabym Wiktora, Konrada lub Edmunda. Kilka sugestii imion: Teodor, Klemens, Henryk, Ksawery, Nikodem, Feliks, Olgierd, Maksym(ilian), Kornel, Eryk, Julian, Ludwik, Lucjan, Iwo, Konstanty, Bruno(n), Leon(ard), Leopold. Odpowiedz Link Zgłoś
lina_miod Re: Imię dla syna 17.05.19, 21:23 Leopold super i zdrobnienie Poldek też wg mnie genialne Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:23 Podoba mi się Leopold, jakoś zapomnieliśmy o tym imieniu. Teodor i Feliks też są bardzo fajni. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna 17.05.19, 18:14 Witaj Wiktor raczej nie spełnia kryterium imienia w miarę rzadkiego - jest na 15 miejscu co do nadawalności wśród chłopców. Może zamiast niego spodobałby się Wam Witold? Marcin z kolei jest na 8 miejscu wśród imion męskich dla całej populacji - również nie jest w miarę rzadki choć obecnie nadawany nieco rzadziej. Daniel i Konrad były bardziej popularne wśród 20-, 30-latków, obecnie te imiona już nieco wychodza z mody. Nie są w moim guście, ale nieśmiało punkt przyznaję Kondarowi za tradycje z literatury romantycznej. Podobnym brzmieniowo i również literackim imieniem jest rzadszy od Konrada Kordian. Inna podobna brzmieniowo propozycja to Kornel. Edmund jest chyba najciekawszym wyborem spośród Waszych typów, zwłaszcza jeśli miałoby to być stosunkowo rzadkie imię. A czy nie macie także innych ciekawych imion rodzinnych w zanadrzu? Inne propozycje to - poczynając od 31 miejsca w aktualnym rankingu nadawalnosci imon męskich: Julian, Karol, Fabian, Ksawery, Kajetan, Błażej, Tobiasz, Emil, Mieszko, Teodor, Gustaw, Juliusz, Jeremi, Florian, Samuel. Czy coś Wam przypadkło do gustu? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:28 Bardzo Ci dziękuję 😊 W takim razie Wiktor odpada całkowicie, nie miałam pojęcia, że jest tak popularny. Popularność Marcina, aż tak nam nie przeszkadza, bardziej chodzi mi o to żeby nie było po 3 dzieci w klasie o tym imieniu 😀 Z takich imion rodzinnych, które brałam pod uwagę jest jeszcze Stanisław- Staś, Stasio, Staśko kocham, ale jest zbyt duża moda na to imię 😂 Edmund jest całkiem akceptowalny, ale też brak zdrobnień, ale nie mówię nie. Teodor jest faktycznie fajny, Jeremi i Fabian też do zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:34 Edmund ma wbrew pozorom sporo zdrobnień, które pojawiały się na forum: Munio, Muniek, Mundek, Ed, Edmuś, Edmik, Mundzio, Mundzik, Enio, Edzik, Eduś. Ale Teodora, Jeremiego i Fabiana jak najbardziej nadal podtrzymuję Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla syna 17.05.19, 23:06 Proponuje Witolda zamiast Wiktora w takim razie- obydwa imiona sa twarde, silne i dobre w kazdym wieku. Podobne wydaje mi sie imie Teodor, Mieszko czy Zawisza. Edmund i Florian sa delikatniejsze i jezeli chodzi o skroty to Florek jest znacznie poreczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
maryann Re: Imię dla syna 17.05.19, 19:14 Mam męża Wiktora i to imię wydaje mi się najciekawsze - o dziwo nigdy nie był Witkiem ani Witusiem tylko Wiktorkiem. Gdybym ja miala syna, nazwalabym go Tymoteusz - Tymek, Tymus, może nie jest rzadkie, ale też nie w pierwszej 10. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Imię dla syna 17.05.19, 19:30 Muszę być za Konradem, bo to imię siedzi we mnie całe życie Jest jednak całe mnóstwo pięknych imion, które będą na pewno rzadsze i bardziej niszowe, o ile o tym samym myślimy, mówiąc "niszowe". Moje propozycje dla Ciebie to Konstanty (Kostek), Kajetan, Kornel, Emil/Emilian, Tytus, Bruno, Cyprian, Cyryl, Florian, Jeremi/Jeremiasz, Joachim , Radomir, Witosław.. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:30 Pomyślimy nad Jeremim, Cyrylem i Florianem Odpowiedz Link Zgłoś
lina_miod Re: Imię dla syna 17.05.19, 19:51 Witaj Ja też właśnie odkryłam forum, szkoda, że dopiero w drugiej ciąży, ale w sumie dopiero teraz mamy problem z wyborem imienia. Z Twoich propozycji zdecydowanie no.1 u mnie to Edmund, ale jeśli nie do końca przemawiają do Ciebie jego zdrobnienia, to co powiesz na Eryka? Jest dźwięczne i mocne jak Wiktor, a na pewno mniej rozpowszechnione Oprócz tego moje pomysły to: - mocne, jak Twój Wiktor i Konrad, z dźwięcznym "R" jak Twój Marcin: Bruno, Borys, Cyprian, Dorian, Edgar, Gilbert, Igor, Ksawery, Maurycy, Marcel, Norbert, Leonard, Roger - melodyjne i spokojniejsze w klimacie Daniela i Edmunda: Eliasz, Felicjan, Flawiusz, Gaweł, Lucjan, Leon, Olaf, Jonatan, Juliusz, Milan, Modest, Natan, Tycjan, Walenty Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:33 Bardzo dziękuje za odpowiedzi - jeszcze raz wszystko przemyśle, padło wiele imion o których zapomnieliśmy kompletnie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:36 Mamy już dziewczynkę Konstancję Laurę i jest trochę problem ze zdrobnieniami, choć zestaw śliczny. 😘 Dlatego chciałabym znaleźć coś równie ładnego. Odpowiedz Link Zgłoś
penelope.ia Re: Imię dla syna 17.05.19, 22:55 Edmund będzie wspaniale pasował do Konstancji! Rozważacie jakieś drugie imię ? Edmund Stanisław brzmi bardzo ładnie moim zdaniem, a z tego co kojarzę oba imiona występują w Waszej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 18.05.19, 07:12 Właśnie ja nie planowałam drugiego imienia, sama mam i nie używam. Ale mąż nalega i w sumie chyba faktycznie będą 2, Stanisław jest do rozważenia na drugie.Mnie popularność aż tak nie przeszkadza, ale to główne kryterium męża, dlatego na pierwsze na pewno nie będzie 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Imię dla syna 18.05.19, 08:53 Piękny zestaw, Konrad nie będzie pasował Szukałabym czegoś co będzie brzmiało równie pięknie w całości jak właśnie Konstancja Laura. Odpowiedz Link Zgłoś
geraldine777 Re: Imię dla syna 18.05.19, 14:11 Bardzo, bardzo podoba mi się Konstancja Laura. 💜 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 18.05.19, 13:58 Jestem zachwycona waszymi propozycjami 💚Wiele się nam podoba, ale szczególnie przypadł nam do gustu Teodor i Leopold, a to imiona o których oboje zapomnieliśmy. Widzę, że dużo osób też dobrze odbiera Edmunda. Na dzień dzisiejszy chyba będziemy wybierać z tej trójki- Edmund, Leopold, Teodor. Te imiona jakoś najbardziej nam przypasowały, każdy w domu ma swojego faworyta i każdy innego 🤗 Jestem ciekawa co myślicie? Wybór coraz trudniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
lina_miod Re: Imię dla syna 18.05.19, 14:15 Jak dla mnie no.1 Leopold, bo i w pełnej wersji prezentuje się świetnie i ma od groma sympatycznych zdrobnień Gdyby jeszcze tylko fajnie brzmiał z nazwiskiem to mój faworyt, ale pozostałe dwa typy także bardzo ciekawe i na pewno doceniłabym u kogoś inwencję Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla syna 18.05.19, 14:26 Wszystkie trzy świetne. Teodor to jeden z moich top 5, mocny kandydat na imię dla drugiego syna. Nieśmiało myślę też o Leopoldzie, tylko tu mi jakoś mniej pasują Poldkowe zdrobnienia. Są okej, ale wolę te Teosiowe. Edmund natomiast też bardzo pasuje mi brzmieniowo, zdrobnieniowo chyba podobnie jak Leopold. U mnie jednak odpada przez osobiste, rodzinne skojarzenia z pewnym Edmundem. Swój głos egoistycznie oddam na Leopolda lub Edmunda, żeby mi się Teodor za mocno nie spopularyzował ale czego byście nie wybrali to będzie ładnie i niebanalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna 18.05.19, 17:17 Łamałabym się jednak między Leopoldem a Teodorem, nie wykluczając Edmunda, z uwzględnieniem najlepszego dopasowania do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Imię dla syna 18.05.19, 17:43 Dla.mnie z tej trójki zdecydowanie Teodor. Leopold o ile nie byłby Poldkiem mógłby tez być. Odpowiedz Link Zgłoś
djboruta Re: Imię dla syna 18.05.19, 19:55 Dla mnie numer jeden to Leopold <3 piękne imię, super pasuje do Konstancji. Ale pozostałe dwa też świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla syna 18.05.19, 22:49 Najbardziej podoba mi sie Teodor, ale kazde imie jest ladne wiec w sumie, ktore najlepiej pasuje do nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Imię dla syna 19.05.19, 08:36 1.Teodor 2.Leopold 3.Edmund A do imienia siostry(Konstancja jest cudna, może Kosia jako zdrobnienie(?))najbardziej pasuje Leopold Odpowiedz Link Zgłoś
rosalindamaria Re: Imię dla syna 19.05.19, 10:54 Jak dla mnie 1. Leopold 2.Edmund 3. Teodor Myślisz nad drugim imieniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 19.05.19, 15:40 Bardzo wszystkim dziękuje za takie zaangażowanie i pomoc. Termin za miesiąc, a my byliśmy w lesie i ja zaczęłam już panikować ☺️. W rekordowym tempie znaleźliśmy imię dla naszego wymarzonego syna. W końcu mogę się w pełni zrelaksować. Chłopiec będzie się nazywał Leopold Wiktor 💙 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna 19.05.19, 19:52 Świetnie, brzmi rewelacyjnie A jakie piękne ma zdrobnienie! Daj znać, jak już synek będzie na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla syna 19.05.19, 20:46 Przepięknie! Koniecznie się pochwal, gdy będzie już na świecie. A tymczasem spokojnej i zdrowej ciąży oraz pięknego rozwiązania! Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imię dla syna 19.05.19, 21:16 Pięknie!... Gratuluję wyboru!... Bardzo podoba mi się imię Leopold. Miło mi się kojarzy Pochwal się, gdy synek już się urodzi Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Imię dla syna 19.05.19, 21:17 Super, Leopold jest świetny i do tego plusem jest,że nadal rzadko nadawany(mój maż czasem na naszego Leonarda mówi Leopold). A Konstancja i Leopold to wyjatkowo cudny zestaw dla rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 19.05.19, 21:28 Dziękuje 😍 to imię zawdzięczam wam, ktoś je zaproponował na forum i od razu jakoś mi przypasowało. Na szczęście mamy z mężem podobny gust 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna 20.05.19, 20:28 Pod względem podobnego gustu z mężem jesteście w naprawdę świetnej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla syna 21.05.19, 16:17 To zupełnie jak ja z moim. Mamy imiona dla córki i syna, które czekają teraz na wykorzystanie (trzymajcie kciuki, może już wkrótce ) - aż czasem mi szkoda, że ominęły mnie te wszystkie debaty i wybory, tak łatwo nam poszło Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Imię dla syna 21.05.19, 18:19 Trzymamy kciuki! I podziel się imionami☺️☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla syna 23.05.19, 07:03 Cieszę się, że tak łatwo dokonaliście wyboru. Teraz możesz spokojnie rozkoszować się dziewiątym miesiącem ciąży 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
lina_miod Re: Imię dla syna 19.05.19, 21:29 Piękne imiona obojga rodzeństwa, gratulacje wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla syna 20.05.19, 02:07 Swietnie, ze wybor dokonany i taki ladny ladny zestaw. Zycze spokoju i zdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
rosalindamaria Re: Imię dla syna 22.05.19, 13:05 Gratulacje, super wybór 😍 Bardzo ładne, niecodzienne imię Odpowiedz Link Zgłoś
matkaczweorkidzieci [...] 24.05.19, 02:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosalindamaria Re: Imię dla syna 24.05.19, 07:03 Najgorsze to jest twoje zachowanie. Każdy normalny rodzic wybiera najładniejsze dla niego imię... Nie ma się potem co dziwić, że dzieci wyśmiewają rzadkie imiona jak taki „przykład” idzie z góry. A wyzywanie ludzi od idiotów, tylko dlatego, że wybrali imię które nam się nie podoba jest już zdecydowanie poniżej pewnego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 22.06.19, 13:07 Witam ponownie ! 20 czerwca urodził się nasz chłopiec 💙. Wszyscy są zachwyceni Leopoldem i imię nie kojarzy im się już z bezzębnym dziadkiem 😌. Fantastycznie pasuje do naszego małego mężczyzny, miałyście rację. Pozdrawiamy z Poldkiem, który właśnie się obudził 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna 22.06.19, 19:23 Pozdrawiamy Was serdecznie i ściskamy mocno, z uroczym Poldkiem na czele Niech się Wam szczęści Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imię dla syna 22.06.19, 21:29 Gratulacje! Wasz mały mężczyzna ma bardzo piękne imię Pozdrawiam serdecznie Poldka, życzę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Imię dla syna 23.06.19, 00:29 Gratulacje! Pięknie się nazwa, niech rośnie zdrowo Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Imię dla syna 23.06.19, 00:30 nazywa* przepraszam już ledwo widzę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla syna 23.06.19, 22:09 marianna4321 napisał(a): > Witam ponownie ! > 20 czerwca urodził się nasz chłopiec 💙. Wszyscy są zachwyceni Leopoldem > Gratuluję! Nie bardzo jednak zrozumiałam, czy Poldek to wasze pierwsze czy drugie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla syna 24.06.19, 19:44 O, a pisałaś o pierwszej ciąży. Zdradzisz, czyim młodszym bratem jest Leopold? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 24.06.19, 22:31 Dziecko drugie, ale ciąża pierwsza ☺️ Dziewczynka ma na imię Konstancja Laura. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Imię dla syna 24.06.19, 23:29 Pięknie!!! mogłabym tak nazwać córkę Odpowiedz Link Zgłoś
marianna4321 Re: Imię dla syna 24.06.19, 15:36 Dziękuje za wszystkie miłe słowa, to w końcu wy zaproponowałyście mi Poldka i sprawdza się świetnie. Czasem jednak warto postawić na coś rzadszego 😍 Odpowiedz Link Zgłoś