emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 08.02.23, 18:52 Lubię oba imiona, Alicję bardziej. Może mają dużo nadań, ale doceniam, że to nie Antek (14 nadań, ogółem 153 Polaków) i Ala (w 2022 góra jedno nadanie, ale ogółem 1443 Polki). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 10.02.23, 23:26 Wojciech i Amelia Aneta i Artur Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 10.02.23, 23:31 Stanislaw i Nela Nikodem i Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 10.02.23, 23:37 > Stanislaw i Nela Dla trzeciego dziecka Kalikst(a). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 11.02.23, 04:54 Mikołaj Józef (1977) i Wioletta (1983) Zaskakujący zestaw? Raczyńscy. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 14.02.23, 10:59 Faustyn i Eufemia (zw. Fenią) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 14.02.23, 14:44 Kacper i Kasia - dzieci Moniki i Jędrzeja, z dedykacji w książce Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 24.02.23, 07:08 Adam Aleksander i Gabriela Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 20.03.23, 00:47 Maciej i Zuzanna - dzieci polskiej autorki publikującej jako B.K. Staron Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 20.03.23, 20:01 Kacper i Paulina (dorośli) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 21.03.23, 22:13 Kajtuś i Ula - dzieci Anny i Łukasza Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 24.03.23, 16:43 Agnieszka (ok. 1990) i Michał Halszka i Jakub - dzieci Danuty i Piotra Kazio i Krysia - dzieci Filipa Springera (z podziękowań w książce) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 29.03.23, 21:20 Fabian i Patrycja (2 lata starsza) - z internetu Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 31.03.23, 20:14 Alicja (10) i Jakub (5) - dzieci Patrycji i Sławomira Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 04.04.23, 08:29 Jan Dawid (1987) i Ruta - dzieci prof. Pawła Śpiewaka Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 04.04.23, 12:59 Ruta, biblijna, dość oryginalna przez to, że w Polsce rzadko nadawana, chyba, że w rodzinach pochodzenia żydowskiego albo pośród wspólnot chrześcijańskich, czasami na fali imion ziołowych, takich, jak Melissa. Profesor twierdził, że 'ludzie nie będą mieli nic i będą szczęśliwi' - w obliczu śmierci z pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 04.04.23, 22:06 Który profesor? Poproszę o nazwisko i źródło cytatu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 05.04.23, 11:23 Jan Śpiewak, który jest synem zm. niedawno profesora Pawła Śpiewaka, prezentował opinię na temat tzw. ' Wielkiego Resetu', która wzburzyła wielu ludzi. Mam gdzieś zapisany link, a wywiad był dość głośny w necie, więc musiał pojawić się też w telewizji ( nie wiem, bo prawie nie oglądam tv). Każdy chce sam o sobie decydować, a zmuszanie ludzi do rezygnacji z posiadania to totalna kontrola i właśnie ' posiadanie' uległej biomasy. Przeważnie takie treści postulują grupy, które same nie chcą zrzec się posiadania, a posiadać więcej wpływów dzięki rezygnacji innych z dóbr, usług oraz szerokiego dostępu do informacji i wiedzy. Komunizm już zaistniał i niestety nie sprawdził się, a tutaj proponowana jest turbowersja pozornego szczęścia, które jest niczym innym, jak pozbawieniem niezależności i decyzyjności w każdej chwili. Co akurat dla mnie i wielu ludzi jest wyjątkowo istotne, nie fakt posiadania, a każdorazowa możliwość użytku, wolność wyboru bez pytania o zgodę, czy obowiązkowego współdzielenia. Do tego nawiązałam w komentarzu. Z Janem nie zgadza się mnóstwo osób, wzbudza powszechne kontrowersje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 06.04.23, 00:41 niii napisała: > Jan Śpiewak, który jest synem zm. niedawno profesora Pawła Śpiewaka, prezentowa > ł opinię na temat tzw. ' Wielkiego Resetu', która wzburzyła wielu ludzi. Mam gd > zieś zapisany link, a wywiad był dość głośny w necie, więc musiał pojawić się t > eż w telewizji Nie prosiłam o mętne wyjaśnienia, że syn kogoś coś powiedział w czymś, co musiało być w telewizji i było głośne w necie, tylko o konkretny cytat z profesora (w tym przypadku Pawła Śpiewaka), który mu przypisujesz. W tej sytuacji poproszę o wskazanie konkretnego wywiadu z Pawłem Śpiewakiem, a którym to powiedział, lub jego publikacji, w której to napisał. Publikacja ma zawierać kontekst - twierdzisz, że ktoś kogoś do czegoś zmusza - ale może akurat prorokuje? Z rzekomego cytatu bynajmniej nie wynika przymuszanie. Jeśli rzeczony profesor nie jest autorem tego cytatu, nie siej dezinformacji (tak, wiem, że każdy troll uwielbia to robić i bez tego nie byłby tym, kim jest, straciłby swoją tożsamość - ale jednak ty tutaj tego nie rób) i nie chrzań dla zatarcia złego wrażenia o uległych biomasach i innych tego typu wymysłach, tylko przyznaj, że zmyślałaś (być może w celu przejęcia totalnej kontroli nad uległą biomasą, w którą się zamienimy, jeśli będziemy bezkrytyczni i łykniemy jak pelikan to, co piszesz). ( nie wiem, bo prawie nie oglądam tv). Każdy chce sam o sobie d > ecydować, a zmuszanie ludzi do rezygnacji z posiadania to totalna kontrola i wł > aśnie ' posiadanie' uległej biomasy. Przeważnie takie treści postulują grupy, k > tóre same nie chcą zrzec się posiadania, a posiadać więcej wpływów dzięki rezyg > nacji innych z dóbr, usług oraz szerokiego dostępu do informacji i wiedzy. Postaw kropkę nad "i" i nazwij te grupy, one przecież nie są takie nieokreślone niczym wróg komunizmu w przemówieniach pierwszych sekretarzy KC. Mają jakieś imię. Jakie grupy masz na myśli (oczywiście na podstawie swojego bogatego 15-letniego życiowego doświadczenia)? Może Kościół katolicki albo szerzej, chrześcijaństwo? Cytuję Pismo św.: "Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: «Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!» 22 Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości. 23 Wówczas Jezus spojrzał wokoło i rzekł do swoich uczniów: «Jak trudno jest bogatym wejść do królestwa Bożego». 24 Uczniowie zdumieli się na Jego słowa, lecz Jezus powtórnie rzekł im: «Dzieci, jakże trudno wejść do królestwa Bożego 8. 25 Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa Bożego»." Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 07.04.23, 01:19 Nie będę nazywać żadnej grupy, chodziło o każdą wyznaniowosc ogólnie, nie konkretną religię, bo laickość jest gwarantem stabilności państwa ( wtedy żadna religia nie może być powyżej konstytucji i praw człowieka). Nie mam nic przeciwko słowu Biblii, a przeciw nadinterpretacji, przez które potem prześladuje się m.in. kobiety - owszem. Przykładem są programy edukacyjne, ograniczające rolę kobiet i redukujące nas, a jeszcze innym - groźne uwikłania religii w propozycje ustaw, gdzie reguluje ona wybory dotyczące życia na wzór Salwadoru, gdzie nawet poronienie jest już 'zbrodnią'. Dla mnie istotne jest tylko zwierzchnictwo samego Stwórcy. Mądry człowiek nie dyskutuje z 'hierarchią' - pokazuje pewnie racjonalne argumenty, które muszą być uznane za bezdyskusyjne, a jednocześnie przestrzega prawa, po prostu jest sprytniejszy niż twórcy szkodliwych przepisów albo rang pozwalających na indoktrynację, nadmierną kontrolę, abstrakcyjne nakazy ( np. maski, których świadomi ludzie dbający o zdrowie, w tym ja, nie noszą). To, co wyrażam, nie jest trollingiem, a indywidualną opinią. Nikogo nie wyzywam od ogrzyc, strzyg czy trolic tylko dlatego, że ktoś tkwi przy swoim zdaniu. A poziom finansowy rodziców osób poniżej 18 nie wpływa na czyjś, bo to tylko osiągnięcia rodziców. Nie dążę do bogactwa czy poszerzania własności, a do rozwoju osobistego, duchowego, podejmowania zawsze własnej decyzji, z czego mogę skorzystać. A trzymające władzę liderzy nie wszystko wiedzą lepiej i narzucają uogólniając. Masz rację, w takim wieku dopiero zbieram doświadczenia i nic jeszcze nie osiągnęłam, dopiero dążę. Innym stąd mogę na pewno zazdrościć bycia Mamą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 07.04.23, 20:06 niii napisała: > To, co wyrażam, nie jest trollingiem, a indywidualną opinią. Nikogo nie wyzywam > od ogrzyc, strzyg czy trolic tylko dlatego, że ktoś tkwi przy swoim zdaniu. Aha. Czyli nieprawdą jest to co napisałaś, jakoby "Profesor twierdził, że 'ludzie nie będą mieli nic i będą szczęśliwi'". Był to trolling w czystej postaci. Wygłaszasz rzekome cytaty, których pochodzenia nie jesteś w stanie udokumentować. Nie rób tego więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 13.04.23, 00:28 Prawdą. Młody profesor, syn zmarłego profesora. Myślałam, że to jasne, bo wywiad z Janem Śpiewakiem jest powszechnie dostępny i był także emitowany w telewizji. Bardzo szkodliwe poglądy ma ów Jan i nie służą ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 13.04.23, 00:31 To nie są rzekome cytaty, wystarczy odnaleźć źródło w wywiadzie. Po co ta dziwna krytyka, nie rób tego więcej zanim nie dotrzesz do prawdziwej informacji, a był nią wyczerpujący wywiad tego globalisty. Ma tu rację ramówka telewizji oraz nagrania dostępne w sieci. Z mojej strony EOT, dowody leżą na dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 16.04.23, 18:58 niii napisała: > To nie są rzekome cytaty, wystarczy odnaleźć źródło w wywiadzie. Cóż cię zatem przed tym powstrzymało? Właśnie o to cię prosiłam - o zacytowanie konkretnej wypowiedzi prof. Pawła Śpiewaka, z podaniem linku, którą ro wypowiedź mu przypisujesz. Nie potrafiłaś tego zrobić i nie siej dezinformacji. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 19.04.23, 11:46 Nikt nie sieje. Źródło jest ogólnodostępne i przytoczę na pewno jak tylko znajdę zapisany link, choć jest to OT, to może być wnoszący dla innych również. I nie odniosłam się do ś.p. Pawła Śpiewaka, a Jego Syna. Nie chodzi o narodowość, a o stanowisko, że ludzie mają wyrzec się wszystkiego, w tym wolności przemieszczania się i zamawiania dowolnie usług, co w systemie współdzielenia jest często niewykonalne naraz ( zbyt mało przydzielonych zasobów w tym samym czasie zamówienia przez różne osoby), a od tego może zależeć często zdrowie, życie. Zauważ, że traktuję Cię z szacunkiem i odnoszę się przyjaźnie, miło, i bardzo cenię zdanie każdego stąd, w tym Twoje. Nie chcę się kłócić - jest piękny, wiosenny dzień, a Ty jesteś mądrą, łagodną i uroczą, najmilszą Gaudencją Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 20.04.23, 20:57 niii napisała: > Nikt nie sieje. Owszem, siejesz - dezinformację i chaos. Wyraźnie napisalaś, że powiedział to "profesor", więc oczekuję cytatu z Pawła Śpiewaka albo przeproszenia za dezinformację. Nie odwracaj kota ogonem. Nie chodzi o narodowość, a > o stanowisko, że ludzie mają wyrzec się wszystkiego, w tym wolności przemieszc > zania się i zamawiania dowolnie usług, Kolejne kłamstwo. Twój rzekomy cytat to "Profesor twierdził, że 'ludzie nie będą mieli nic i będą szczęśliwi'". A zatem na podstawie tego rzekomego cytatu nie można orzec, że ktokolwiek żądał od kogokolwiek czegokolwiek, jedynie - że prorokował, zapowiadał coś (mniej lub bardziej prawdziwie). Jak jednak teraz twierdzisz, nie Profesor, a syn, i nie zapowiadał, ale żądał, i nie nieposiadania niczego w sensie materialnym, a nawet swobody przemieszczania się. Typowe radio Erewań (warto zwrócić uwagę na to, kto prowadził propagandę w tym radiu). > Zauważ, że traktuję Cię z szacunkiem i odnoszę się przyjaźnie, miło, i bardzo > cenię zdanie każdego stąd, w tym Twoje. Nie chcę się kłócić - jest piękny, wio > senny dzień, a Ty jesteś mądrą, łagodną i uroczą, najmilszą Gaudencją Wspaniale. Te wszystkie zaklęcia w połączeniu z tym, co robisz, na forum, to czyste pustosłowie. Najlepszy wyraz traktowania mnie z szacunkiem, najlepszy dowód cenienia mojego zdania i niechęci do kłótni dasz wtedy, kiedy zaczniesz pisać prawdziwe, rzetelne informacje i przestaniesz trolować. Nie mam ambicji bycia łagodną i najmilszą dla trolla i nigdy tego nie obiecywałam, ale dla rzetelnej, uczciwej intelektualnie forumowiczki - to zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 23.04.23, 14:53 Nie zm. profesor Paweł, a Jan Śpiewak. Dowody są dostępne w archiwum telewizji, oraz w sieci, niepoważnie się szarpać z faktami Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 23.04.23, 18:12 W takim razie przeproś za to, co napisałaś o Pawle Śpiewaku. Jan Śpiewak nie jest profesorem. Ponadto jest bardzo niegrzeczne rzucać słowa na wiatr, a potem oczekiwać od innych, że będą kopać po internecie, żeby udowodnić twoje twierdzenia. Kolejne oszczerstwa, których nawet nie zamierzasz udowodnić, będą kasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 23.04.23, 19:03 Nie będę przepraszać, odsyłam do linków. Zamieszczam screen, z którym można się zapoznać. I nie mówię źle o osobie, a o szkodliwości poglądów. W linku poniżej neguje, by Polacy mieli swobodny udział na rynku mieszkaniowym i kupowali tyle mieszkań, ile chcą, by na tym móc zarabiać. Skończ z zarzutami i zapoznaj się z poglądami Jana Śpiewaka. Chciałby ograniczyć dostęp do wszystkiego, co jest własnością i rozwija jednostkę, nie tylko finansowo. Mam prawo nie zgadzać się i przedstawić swoje zdanie, bo nikogo tym nie obrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 23.04.23, 20:56 niii napisała: > Nie będę przepraszać, odsyłam do linków. Przeproś, bo nadal nie udowodniłaś, jakoby "Profesor twierdził, że 'ludzie nie będą mieli nic i będą szczęśliwi'. Nawet przy życzliwym założeniu, że nieświadomie się pomyliłaś i nie miałaś na myśli tego akurat profesora, a jego syna. Przypadkowy screen na przypadkowy temat nie ma nic wspólnego z tym, co kłamliwie twierdziłaś. Kolejny post z kolejnymi kłamstwami skasowałam - idź z tymi twierdzeniami na forum dla troli i dyskutuj tam sobie na takie tematy z kolegami. To jest forum o imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 24.04.23, 13:30 Jeszcze raz powtarzam - wyłącznie syna profesora Pawła Śpiewaka, czyli Jana, który w ogóle nie kryje się ze swoimi poglądami. A to, że ludzie krytykują poglądy, nie oznacza tego, że atakują osobę. Poza tym nie aktywista Jan jest źródłem tych niebezpiecznych też, a globalistyczne agendy, których treść powiela. Masz Syna, gdyby to On miał np. odebrane prawo do posiadania samochodu czy innych własności, a pilnie musiałby znaleźć się np. w szpitalu czy w urzędzie, i od tej obecności zależałoby jego zdrowie, życie, nauka, praca, a w międzyczasie ogłosiłby, że wprowadzają limit przemieszczania się, to przyznałabys mi rację. Jako zorientowana warszawianka zresztą wiedziałabyś, że profesor Paweł Śpiewak był liberałem, a Jego Syn jest lewakiem, a takich poglądów raczej się nie da pomylić. Na szczęście ludzie nie pozwolą sobie na brak decyzyjności, a to właśnie przedstawia brak własności osobistej. Nie chcę się z Tobą kłócić, wyjątkowa Gaudencjo. Więcej linków mogę wkleić jak tylko znajdę pośród mnóstwa innych z Janem Śpiewakiem. Osobiście nic do Niego nie mam, ujawnił również wiele korupcji, krytykuje udział bezmyślnych celebrytów w tv, jednak myli się bardzo odnośnie prawa własności i dostępu do niej. Przyjemnego dnia mimo wszystko, i mnóstwo uśmiechu w Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 24.04.23, 20:46 niii napisała: > o. Więcej linków mogę wkleić jak tylko znajdę pośród mnóstwa innych z Janem Śpi > ewakiem. Nie jest potrzebnych "więcej" linków. Wystarczy tylko jeden, który potwierdzi, jakoby "twierdził, że 'ludzie nie będą mieli nic i będą szczęśliwi'. Przyjmijmy już za dobrą monetę twoje grubymi nićmi szyte wyjaśnienia, jakobyś od początku miała na myśli Jana Śpiewaka (choć czyniłaś mało eleganckie aluzje do śmierci jego ojca), skoro jednak to Jan powiedział coś takiego, udowodnij to albo przeproś za kłamstwa i dezinformacje. Twój pogląd na temat Jana Śpiewaka mnie nie interesuje. Najpierw sama bądź rzetelna i prawdomówna, a dopiero potem porywaj się na ocenianie innych. Poglądy notorycznego kłamcy nie mają żadnej wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 24.04.23, 21:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 24.04.23, 21:49 niii napisała: > , wywiad z 2022 roku znajduje się w sieci i nie mam go jak tu wkleić z poziomu > telefonu, zresztą jest ich mnóstwo i sam zainteresowany wypowiada się co chwilę > o narzuceniu poważnych ograniczeń. Nie interesują mnie dowolne wypowiedzi Śpiewaka (który bynajmniej nie jest zainteresowany naszą dyskusją, jak sądzę), a jedynie ta jedna, którą przytoczyłaś jako cytat, opatrując ją cudzysłowami. Jeśli jej nie jesteś w stanie znaleźć pomimo aż takiej obfitości źródeł internetowych, to przeproś za kłamstwa. Przy okazji, oszczędź sobie tych pseudopublicystycznych wynurzeń na temat Jana Śpiewaka, to nie to forum. Kasuję twój post, ponieważ otwierasz nowe wątki z nowymi oszczerstwami. Prosiłam cię, byś tego nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 24.04.23, 21:57 Nie zamierzam za nic przepraszać, bo napisałam prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 24.04.23, 22:17 Jak dla mnie może być to forum dla ociężałych umysłowo neonowych słonic zdających egzamin z żucia plastiku Niestety screen nie był przypadkowy, a tematyczny ale do wyciągania własnych wniosków potrzebny jest analityczny, a nie telewizyjny typ myślenia. Sama stwierdziłam, że nie jest to temat na forum o imionach, jednak prosiłaś o wciąż nowe dowody, choć są ogólnodostępne wszędzie. Nikt nie popełnia oszczerstwa, publikując screen z konkretnego wywiadu, który wystarczy odnaleźć w Internecie. A także z kolejnych - poglądy aktywisty są jawne i znane. Ok, będę dyskutować z kolegami, ich również nie zamierzam przepraszać. Nie uczęszczam na forum trolli, za to krótkowzroczne słonice za długo przeżuwają i zatruwają powietrze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 24.04.23, 22:39 Nie, prosiłam o jeden dowód, który faktycznie potwierdzi rzekomy, stworzony przez ciebie i kłamliwy cytat. Nie pokazałaś go. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 24.04.23, 23:21 Nie da się tego tutaj wkleić, za to wszędzie można znaleźć i jak mi się uda, udokumentuję. Nie ma nic złego w sprzeciwie wobec wyzysku i kontroli. Spokojnej nocy, dociekliwa Gaudencjo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 26.04.23, 00:07 niii napisała: > Nie da się tego tutaj wkleić, za to wszędzie można znaleźć Cóż to za dziwo, że nie da się wkleić a wszędzie można znaleźć? Wyjaśnij ten problem techniczny w szczegółach, bo uznam, żeś gołosłowna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 28.04.23, 01:18 Jeśli masz czas na pisanie na forum, to masz czas na odpowiedź. Nie uchylaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 05.05.23, 03:58 Uważna Gaudencjo, nie uchylam się, a odpowiedź można znaleźć w wywiadzie Jana Śpiewaka w temacie mieszkań. Posługuje się maksymą K. Schwaba odnośnie szczęścia, oraz limitu posiadania bądź zniesienia własności osobistej. Nie rozumiem, o co ten szum, skoro ten aktywista przejawia takie poglądy i otwarcie je prezentuje w wielu wywiadach. Ja nie twierdzę, że On jest zły, zawładnęła Nim iluzja i zauważa to bardzo 'przekrojowo' społeczeństwo. Rozsądni ludzie wiedzą, że owa idea kiedyś już zaistniała w lżejszej postaci, jest 'szlachetna' jedynie na papierze, a w rzeczywistości poważnie zagrażająca nawet realizacji bieżących istotnych celów, co dopiero planów, marzeń, wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 06.05.23, 12:16 niii napisała: > Uważna Gaudencjo, nie uchylam się, a odpowiedź można znaleźć w wywiadzie Jana Ś > piewaka w temacie mieszkań. W takim razie znajdź ją i bezpośrednio tu zacytuj z podaniem linka. Posługuje się maksymą K. Schwaba odnośnie szczęścia > , oraz limitu posiadania bądź zniesienia własności osobistej. Nie rozumiem, o c > o ten szum, skoro ten aktywista przejawia takie poglądy Nie da się przejawiać poglądów, można je najwyżej przedstawiać lub prezentować, można też np. wyrażać. Szum jest o rzetelność. Nie wczytuję się w poglądy tego pana, dlatego chciałabym, żebyś jako autor(ka?) wielu fałszywych cytatów z forum, z którymi polemizowałaś z zapałem godnym lepszej sprawy, udowodniła, że kolejny cytat jest faktycznie cytatem, a nie twoim kolejnym zmyśleniem. Już w toku tej dyskusji okazało się, że ów rzekomy cytat nie jest cytatem z "profesora", jak początkowo twierdziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 07.05.23, 18:37 Nie muszę znajdować bo Jego wypowiedzi są powszechnie dostępne, a On sam wypowiadał się w wywiadzie dla prawdopodobnie Polsatu lub TVNu w temacie mieszkań i innych dóbr, że ' nie musimy dysponować własnością '. Potrafię odróżnić szkodliwe poglądy od idei, i od człowieka i kończę ten temat dlatego, że na stronie J Ś można znaleźć bez problemu nie tylko ten, a wiele wywiadów i to wraz z jego adwersarzami i ich kontrargumentami. Na szczęście ta ideologia braku własności prywatnej zaczyna być właściwie dekodowana, wraz z ekoszaleństwem i ktoś te kuriozalne poglądy już ładnie wyjaśnił w ostatnim podsumowaniu o tym, kto korzysta na sztucznym kryzysie. Podobnie w wątku o Annie źle mnie zrozumiałaś, bo ja nie twierdzę, że Anna ogólnie przestała być milionowym i najpopularniejszym imieniem, a tylko to, że dorosłe Anny niezadowolone ze swojego imienia zmieniają na oryginalne lub podobne, jak właśnie Ana, Anabella, Anja, Anika, Ananya, Ania, jak również nadają takie imiona rodzice, którym podoba się brzmienie Anny, jednak chcą uniknąć przezroczystości imienia. Posiadam takie info od znajomych, których rodzice pracują w USC. Nie uważam, że mam monopol na rację, chciałam tylko zobrazować, co zasugerowałam słusznie w komentarzu. Mam nadzieję, że teraz jest to czytelne. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 08.05.23, 01:14 niii napisała: > Nie muszę znajdować bo Jego wypowiedzi są powszechnie dostępne, To nie znajduj, ale zacytuj na forum, o co byłaś wielokrotnie proszona. Dokładnie to, co twierdziłaś, że napisał "profesor", a nie cokolwiek innego, co wydaje ci się zbliżone w treści. Cytat to cytat, fraza w cudzysłowie powinna się co do słowa znaleźć w wypowiedzi Śpiewaka, w przeciwnym razie twoja wypowiedź zawierała kłamstwo. > wersarzami i ich kontrargumentami. Na szczęście ta ideologia braku własności pr > ywatnej zaczyna być właściwie dekodowana, wraz z ekoszaleństwem Dziękuję ci za użycie tego słowa. Zrobiłam małe wyszukiwanie na FB, wyszło mi, kto używa tego neologizmu i już wiem, jakiej opcji politykiem jesteś. Trochę wstyd, że osoba prawicowa (a prawica się deklaruje jako konserwatywna) jest zwolennikiem takiego multi-kulti (że cię zacytuję) psucia naszego dziedzictwa kulturowego, jakim jest imiennictwo. Nie wspomnę już o psuciu języka polskiego, zamierzonym (neologizmy) i niezamierzonym (zwykła nieporadność językowa i grafomania). A jeszcze większy wstyd (i perwersja zarazem), to podszywanie się pod nastolatkę na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 08.05.23, 18:25 Muszę Cię rozczarować - żadna partia obecna w Sejmie nie jest w tej chwili dobra dla praw człowieka, w tym kobiety, naprawdę źle mnie oceniasz, nie znając. Jestem tylko obserwatorem, przeciwko skrajnym nurtom, i prawicowym, i lewicowym, jak również przeciw liberałom. Moje konto jest poza prawdziwymi treściami pomocowymi tzw. Mockumentem, i nie zawiera niczego osobowego, a parodię. Będę wspierać całkiem nowe ugrupowania, które zrealizują program dla każdej grupy społecznej i wiekowej. A to, w jaki sposób piszę, nigdzie mnie nie szufladkuje, piszę po swojemu, nikogo nie naśladuję, nikt mnie nie wynajmuje. O mnie można tylko powiedzieć, że bronię utrzymania naszych, nie tylko moich wolności, zachowania praw, osiągnięcia wzrostu w różnych sferach i NIE planuję mieszać się w brudy polityki, przeciwnie - lepiej założyć organizacje pomocowe, aktywizujące społeczeństwo oddolnie i kontrolujące aparat prawa. By np. nie dochodziło w przyszłości do sterroryzowana bezprawnymi przepisami ludności, jak miało to miejsce w czasie pandemii. Jestem za uwspólnieniem, rozszerzeniem współdzielenia ale z równoczesnym zachowaniem osobistej własności. Nie dla posiadania, a możliwości działania, kiedy potrzebujemy szybkiej i samodzielnej decyzji i dostępu. Jan Śpiewak to niedoświadczony idealista - częściowo ma rację, jeśli chodzi o powstrzymanie bezwstydnego bogacenia się najbogatszych kosztem innych ludzi ale nie do końca, bo to ograniczy rozwój i bezpieczeństwo pozostałych. Popieram neologizmy i będę ich używać zawsze. Nie ja ukułam termin multi-kulti, tylko różni badacze kultur. Szczerze piszę, że jestem za pielęgnacją języka, kultywacją zwyczajów, jak również za rozwojem i ubogaceniem nowymi imionami. Bardzo miło i kulturalnie się do wszystkich odnoszę, także w Twoją stronę. Mój polski jest wyrazisty, oryginalny nie tylko poprzez neologizmy, a wyrażenie siebie i przy tym przejrzysty, poprawny stylistycznie. Być może w Warszawie inaczej kształtuje się zdania, niż na zachodzie kraju obecnie i stąd Twoje zarzuty o nieskładn- Ości. To, co Ty uważasz za grafomanię, rozsądna większość uzna za dar przenoszenia wizji w tekst. Podobnie jest z wokalistami - u jednych tylko poprawna emisja, u innych przekonujące o byciu w chwili malowanie pejzaży emocji głosem. Liczą się reakcje neutralnie nastawionych i kompetentnych w temacie tworzenialudzi. Sama naliczyłam w Twoich wypowiedziach różne niespotykane neologizmy Twojego wyłącznego użycia oraz błędy rzeczowe, składniowe, które czasem w pośpiechu każdy człowiek popełnia, w tym i Ty, bo nie jesteśmy ekspertami bezbłędnej polszczyzny, drugim profesorem Bralczykiem czy Miodkiem. Czasem też szybsze pisanie z poziomu telefonu sprawia, że automatyczny słownik zmienia wyrazy czy ich odmiany. Traktuję dobrze wszystkich i również mam prawo jak każdy do wyrażenia swojej opinii. I w moim i innych odczuciu imiona takie jak Nicola, Oliwia, Jessica, Marcel mogą być piękne, tak w Twoim nie muszą i każdy ma swoje racje. Atakujesz, a podchodzę naprawdę przyjaźnie. Gdybym nie była osobą esencjonalnie piszącą, nie chcieliby ze mną współpracować różni twórcy sieciowi czy muzycy. Wspieram polskie imiennictwo, 'korzenne' imiona, jak i fantazyjne czy pochodzące z natury i Wszechświata. Możesz jeszcze sprawdzić moje konto na Instagramie, żeby poszerzyć swoją wiedzę i zrozumieć, że jestem osobą całkowicie apolityczną. Każdy z moich postów mówi o czymś istotnym dla nas wszystkich, poza zdjęciem kota. I nikt mi nie zabroni bycia wewnątrz nastolatką czy badań społecznych. Od innych słyszę bardzo dobre słowa o mojej sprawności językowej, także pisanej, więc się nie przejmuję. Nadal uważam, że jesteś mądrą, cudowną i wrażliwą Gaudencją Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 08.05.23, 19:46 niii napisała: > Muszę Cię rozczarować - żadna partia obecna w Sejmie nie jest w tej chwili dobr > a dla praw człowieka, w tym kobiety, naprawdę źle mnie oceniasz, nie znając. Bardzo wyraźnie widać, jakimi tematami wałkowanymi przez które partie żyjesz i jakich obraźliwych neologizmów używasz. Język nie kłamie. J > estem tylko obserwatorem, przeciwko skrajnym nurtom, i prawicowym Wręcz odwrotnie, z takiego właśnie nurtu się wywodzisz. Jeśli chcesz się od niego wiarygodnie odcinać, musiałabyś najpierw inaczej myśleć, a potem inaczej pisać. > zielnej decyzji i dostępu. Jan Śpiewak to niedoświadczony idealista Ty jako 15-latka jesteś oczywiście znacznie bardziej od niego doświadczona. Wróćmy więc do pierwotnego tematu. Jak już ci napisałam, ten pan mało mnie interesuje, ale podaj źródło rzekomego cytatu z niego. Jeśli tego nie zrobisz, wszystkie twoje następne posty w tym OT zostaną skasowane. Koniec już tego wykręcania kota ogonem z twojej strony i brnięcia w zaparte w kłamstwo co do jego wypowiedzi. > wo pozostałych. Popieram neologizmy i będę ich używać zawsze. Nie ja ukułam ter > min multi-kulti, tylko różni badacze kultur. Politycy twojego nurtu, a nie żadni "badacze". Szczerze piszę, że jestem za pielę > gnacją języka, kultywacją zwyczajów, jak również za rozwojem i ubogaceniem nowy > mi imionami. Jesteś za zniszczeniem dotychczasowego zasobu imienniczego, jego wyrugowaniem i zastąpieniem go angielskim imiennictwem. > Bardzo miło i kulturalnie się do wszystkich odnoszę, także w Twoją stronę. Mó > j polski jest wyrazisty, oryginalny Jest grafomański. A teraz wróćmy do cytatu ze Śpiewaka i jego źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 09.05.23, 23:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 08.05.23, 19:36 Nie podszywam się pod nikogo, nie publikuję nigdy deprawujących treści, więc jaka to perwersja? Bez przesady. Każdy może być sobą, dokąd nie narusza czyjejs prywatności i wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 23.04.23, 19:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 24.04.23, 13:36 Przepraszam, jeśli ktokolwiek pomylił ojca z synem. Ja od razu napisałam o synu, nie wiedziałam, że tylko śp. Paweł Śpiewak był profesorem Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 06.04.23, 12:45 Hanna i Hugo Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 06.04.23, 12:46 Starsza siostra (która ma imię po babci) wybierała imię dla młodszego brata i powstał taki zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 14.04.23, 07:49 Napewno interesujacy zestaw. Ciekawe gdzie to imie uslyszala Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 11.04.23, 09:13 Franciszek i Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 14.04.23, 07:48 Stanislaw i Oliwia Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 18.04.23, 07:15 Filip i Laura Nikodem i Milena Pawel i Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 29.04.23, 15:40 Kamila i Paweł - dzieci Piotra Nela (starsza) i Olek (3 lata?) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 30.04.23, 00:08 Anna (35 lat) i Piotr Z programu "Rolnik szuka żony". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 01.05.23, 20:02 Ala (starsza) i Bartek Lena (przedszkole/szkoła) i Maksymilian (wiek szkolny) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 02.05.23, 23:03 Maks i Natalia, 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 04.05.23, 22:40 Aleksandra i Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 21.05.23, 11:09 Karina (2010) i Noam (2013) - dzieci Pawła i Anety z bloga "Świat Karinki" Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Zestawy "brat + siostra" - imiona 23.05.23, 12:35 Anna i Jan (Anna starsza, obydwoje są nastolatkami) Joanna i Wojciech (Joanna starsza, obydwoje są nastolatkami) Odpowiedz Link Zgłoś