Dodaj do ulubionych

Imię dla 3 dziecka

05.03.22, 21:39
Hej dziewczyny, koleżanka jest w trzeciej ciąży, płeć jeszcze nie znana wiec rozmyśla nad imionami dla chłopca oraz dziewczynki. Dla dziewczynki myślała nad Aliną, Alicją lub Jagodą, dla chłopca Mikołaj ale tak raczej bez przekonania.
Imiona córek to starsza-Oliwia i młodsza-Daria.
Jakieś pomysły? Co wg Was pasuje do tego zestawu?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Imię dla 3 dziecka 05.03.22, 22:57
      Alina chyba pasuje najmniej, ale nie przejmowałabym się tym. To w końcu nie ma być zestaw dla jednego dziecka (typu Oliwia Alina), wystarczy, że imiona nie gryzą się szokująco.
      • emnilda.wolna Re: Imię dla 3 dziecka 05.03.22, 22:59
        Jeśli popularność nie ma znaczenia, to wybrałabym Alicję, ewentualnie Alinę. Jagoda i Oliwka to już za dużo jedzenia.
        • maja0921 Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 08:59
          W ogóle nie przyszło mi do głowy ze Jagoda i Oliwka są takie „jedzeniowe”. Trafne spostrzeżenie, ale widocznie jej nie przeszkadza. Tak czy inaczej nie zdziwiłabym się ze przy kolejnej okazji będzie miała nowy zestaw imion do zaprezentowania, bo do tych 4 imion nie była/ byli bardzo przekonani, to taka wstępna selekcja.
          Pamietam, ze Oliwia to było jej wymarzone imię od zawsze i przy pierwszej córce nie brała innego imienia pod uwagę, ale już przy drugiej był „problem” i do końca nie była przekonana do żadnego imienia, Daria to było imię wybrane w ostatnim momencie, brak pomysłu spowodował ze nadała/li imię można by powiedzieć po mężu -Dariuszu.
    • sulimira Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 01:36
      A moze Adelina zamiast Aliny? Jakos bardziej mi pasuje.
      Mikolaja bardzo lubie, ale jezeli bez przekonania to moze Julian?
      • maja0921 Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 09:02
        Zasugeruje Adeline następnym razem ale myśle ze będzie na nie. Ja proponowałam Adele, bo mi się to imię podoba ale tez odpadła.
        • sulimira Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 19:34
          A to szkoda. Zaproponuj, zeby weszla na strone ministerstwa cyfryzacji lub przejrzala kalendarz i moze cos wpadnie jej w oko. Moze nawet imie, ktorego nawet nie zna.
    • polik17 Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 08:18
      Cześć smile Jestem za Alicją i Jagodą, mimo popularności. Bardzo ładne imiona😊🥰 Alina kiedyś mi się podobała, jednak ostatnio przestała. Uważam, że Alicja jest o wiele ładniejsza smile Mikołaja bardzo lubię i fajnie pasuje mi do imion rodzeństwa.
      Od siebie proponuję:
      Dla dziewczynki - Marcelina, Amelia, Emilia, Laura, Blanka, Maja, Nina.
      Dla chłopca - Maksymilian, Szymon, Tymon, Adam, Wiktor, Nikodem, Mateusz.
      • maja0921 Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 09:04
        Koleżanka zupełnie nie interesuje się popularnością imion…
        Dzięki zapisze sobie kilka sugestii dla niej i podpytań 🙂
        • polik17 Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 11:07
          Rozumiem smile Ja też kiedyś w ogóle się tym nie interesowałam😀 Zaproponowałam imiona bardzo popularne, bo widzę, że właśnie w takich gustuje, skoro ma już Oliwkę i bierze pod uwagę równie popularną Alicję😊
          Co do Jagody i Oliwki w 1 zestawie - nie przejmowałabym się faktem „jedzenia”. Ja tam lubię takie zestawy😀 Nie rażą mnie siostry Jagoda i Malina, Lilia i Róża itp.
    • majkaja Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 08:41
      Dla dziewczynki wybrałabym Alicję, za Aliną i Jagodą nie przepadam. Dla chłopca Mikołaj fajny, ale skoro bez przekonania to szukałabym dalej. Proponuję:
      Tymoteusz, Ignacy, Wojciech, Aleksander, Maurycy, Marceli
    • paula.anna Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 13:01
      Ponieważ nie lubię zdrobnień udających pełne imiona, oraz imion- rzeczowników, zdecydowanie odrzuciłabym Jagodę. Nie tylko dla siostry Oliwii.
      Alina- ok.
      Alicja- DLA MNIE zdecydowanie zbyt popularne, do tego nie lubię wersji Ala 🤷.
      Za Mikołajem również nie przepadam.

Oliwia popularna, Daria zupełnie nie -> "pasują" przeróżne opcje.

Jeśli Daria ma imię "z braku laku" 😉 po ojcu, to proponuję im poszukać w drzewie genealogicznym.
      Imię po (pra)babci lub (pra)dziadku, czy innej osobie może okazać się strzałem w 10.
    • sulimira Re: Imię dla 3 dziecka 06.03.22, 19:36
      Moj propozycje to Adelina, Bianka, Sonia, Nadia, Greta, Milana
    • sulika Re: Imię dla 3 dziecka 07.03.22, 01:13
      Wybralabym Alinę lub Jagodę.
      Mikołaj fajny, ale potwornie popularny.

Moje propozycje
      dla dziewczynki: Melania, Zoja, Anastazja, Kinga, Liwia, Laura, Blanka, Kaja, Emma, Matylda, Helena, Gaja, Sara, Paula, Noemi, Liliana, Łucja, Rozalia, Róża, Klara, Flora, Flawia, Celia, Felicja, Patrycja, Sabina.
      Jakoś taki mi się wydaje, ze kolezanka lubi ,,nowoczesne" imiona, ale moze sie mylę.
      Dla chłopca Kornel, Gustaw, Julian, Teodor, Ksawery, Olaf, Wiktor, Marceli, Albert.
      • maja0921 Re: Imię dla 3 dziecka 07.03.22, 13:58
        Tak, raczej "nowoczesne". Na pewno odpadają imiona typu Zofia, Jan.
        Przygotowuję dla niej listę propozycji - dzięki za podpowiedzi smile -więc jeszcze się odezwę w tym temacie, kiedy się coś wyklaruje.
    • remigia1 Re: Imię dla 3 dziecka 08.03.22, 18:43
      Z trzech przedstawionych przez Ciebie propozycji najbardziej podoba mi się Alina. Jagoda to zdrobnienie Jadwigi, a Alicja jest zbyt popularne jak dla mnie.

Moje propozycje:

Ligia, Lilia, Lilla, Berenika, Diana, Ida, Inga, Jaśmina, Kornelia, Leonia, Milena, Olga, Tamara, Stella, Kalina, Dominika, Lea, Malwina

Brunon, Karol, Leonard, Leon, Cezary, Eryk, Emil, Tadeusz, Witold, Samuel, Marceli

• dalenia Re: Imię dla 3 dziecka 08.03.22, 23:18
      Jeśli koleżanka nie patrzy na popularność, to ja bym brała Alicję. Według mnie też najlepiej pasuje do Oliwii i Darii.
    • sulimira Re: Imię dla 3 dziecka 08.03.22, 23:38
      Dla chlopca podobny, ale troche mniej popularny Miłosz, Igor, Bartosz, Witold, Florian, Teodor
    • maja0921 Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 10:52
      A jednak okazuje się, że będzie chłopiec smile
      wciąż bez przekonania Mikołaj i do tego jednego imienia alternatywą jest teraz Karol.
      Jeszcze trochę czasu mają na podjęcie decyzji ale zapytam Was z ciekawości gdybyście Wy miały wybrać tylko pomiędzy tymi dwoma imionami to jaki byłby Wasz wybór - Mikołaj czy Karol?
      • remigia1 Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 11:06
        O wiele bardziej podoba mi się Karol.
      • emnilda.wolna Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 11:19
        Karol wydaje mi się wujkowaty (ale czy rzeczywiście jest? wciąż jest dość często nadawany), a na pewno schodzący. Mikołaj z kolei zbyt popularny. Chyba wybrałabym Mikołaja.
      • polik17 Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 11:28
        Bardzo lubię Mikołaja, pomimo popularności smile Karol ogólnie jest okej, ale zdecydowanie wolę żeńską wersję Karolina. Dlatego wybrałabym Mikołaja😊
      • paula.anna Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 12:51
        Karol, zdecydowanie.
      • sulimira Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 13:06
        Tylko Mikolaj. Karol wujkowaty dla mnie tym bardziej, ze mam wujka o tym imieniu big_grin
      • dalenia Re: Imię dla 3 dziecka 25.03.22, 13:10
        Nigdy nie byłam fanką Karola, nic mnie w tym imieniu jakoś nie zachwyca. Mikołaj okej, choć u mnie w okolicy wyskakuje z co drugiego wózka. W obu brak mi poręcznych zdrobnień. Chyba nie umiem wybrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.