Dodaj do ulubionych

Ma, Me, Mi...

04.04.22, 19:12
Imiona zarejestrowane w Polsce.

Ma:
9 kobiet
6 mężczyzn

Me:
0 kobiet
0 mężczyzn

Mi:
24 kobiety
0 mężczyzn

Mo:
6 kobiet
2 mężczyzn

Mu:
0 kobiet
5 mężczyzn

My:
16 kobiet
4 mężczyzn

Dane z PESEL za tą stroną (nie mogę znaleźć na stronie gov całej populacji, ktoś ma link?):
www.jakieimie.pl

Bulwersujemy się, wpadamy w zadumę, czy szukamy zagranicznego pochodzenia? big_grin
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Ma, Me, Mi... 04.04.22, 19:14
      Tak więc, Katarzynko, spokojnie można nazwać dzieci Noe, Mi i Noemi. wink
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 01:56
      Ja szukam zagranicznego pochodzenia. I znajdęwink
      Mamemimomu... Mam serwis w sa-sa-a-an-ki...
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 02:01
      Z behind the name
      Mo-,,Short form of Maureen, Maurice, Morris and other names beginning with a similar sound."
      • sulimira Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 06:29
        Spotkalam kilku Mohamedow, ktorzy uzywali zdrobnienia Mo wiec mi akurat kojarzy sie z tym imieniem.
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 02:08
      Ma
      1. Means "land" in Sumerian. In Sumerian mythology, Ma is referred to as the mother of the mountain.
      2. From Chinese 馬 (mǎ) meaning "horse". Other Han characters are possible.
      3. Short form of Maria, most often spelled as "Ma.", this name is most commonly used in legal documents and the like when paired with another name following it (example: Ma. Consuelo). It's not actually used as a diminutive. (Fililpiny)

Jest też Má, która jest portugalskim zdrobnieniem Marii, Mariany i Mario, jak wiemy rodzice lubią nadawać zdrobnienia.
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 02:11
      Według behind the name Me to z kolei żeńskie imię znaczące ,,malutka" w dialekcie ludu Hmong, grupy etnicznej zamieszkującej Azję Południowo-Wschodnią.
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 02:22
      Mi
      1. Portugalskie zdrobnienie Marii, często używane w ,,kompozycjach" imion (nie wiem jak to dobrze napisać) jak, np. Zemi (Jose Maria), Milu (np. Maria Luoisa) itd.
      2. Mandaryńskie imię unisex, oznaczające ,,miód".
      3. Imię oznaczające ''matka'' w języku birmańskim.

Mam też jednak podejrzenie, że imię Mi jako ,,imię literackie', mogło być nadane polskim dzieciom. Skoro bez problemu można zajerestrować ,,literacką i ugruntowaną w polskiej kulturze'' Nel.
      • emnilda.wolna Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 07:40
        > Mam też jednak podejrzenie, że imię Mi jako ,,imię literackie', mogło być nadane polskim dzieciom. Skoro bez problemu można zajerestrować ,,literacką i ugruntowaną w polskiej kulturze'' Nel.

big_grin
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 02:25
      Mu
      Znowu unisex chińskie imię oznaczjące ,,drzewo, drewno". Albo z inną intonacją ,,podziwiać, pożadać''
    • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 02:29
      My, tu jestem najbardziej ciekawa...
      Szwedzkie zdrobnienie Marii.
      I tutaj to już moje przypuszczenia, ale może to też być Mi chińska lub birmańska zapisana inaczej.
      Albo zdrobnienie Myry.
    • emnilda.wolna Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 07:51
      👌 Suliko, kawał roboty! Chyba najbardziej prawdopodobne są dla mnie imiona azjatyckie. Nie zastanawiałam się nigdy, jak się je rejestruje, ale chyba logiczne, że jeśli ktoś się nazywa Ma Hien (wymyslone), to wpisują to jako dwa imiona. To by tłumaczyło nieznane jednosylabówki.
      • sulika Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 15:56
        Dzięki, Emnildo wink Ja bardzo lubię takie ,,szperanie'. A koncepcja, że to azjatyckie imiona, tez mi się wydaje najbardziej prawdopodobna.
    • katarzynkaa Re: Ma, Me, Mi... 06.04.22, 12:44
      Chodziło o mój wpis o rodzeństwie Noe i Noemi. Napisałam w innym wątku, że jedno imię zawiera się w drugim. A Emnilda dopisała żartem, że następne dziecko można nazwać Mi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.