remigia1 10.08.22, 02:25 To imię żeńskie, walijski odpowiednik irlandzkiego imienia Niamh. Źródło: www.behindthename.com/name/nia-1 Co sądzicie o tym imieniu? Dla mnie niestety za bardzo kojarzy się ze słowem: "nijak". Natomiast plusem jest wg mnie to, że nie jest zdrobnieniem, jak podobna do niego Mia. Mimo tego myślę, że mogłaby być odbierana pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Nia 10.08.22, 03:25 Nie lubie imion z trzema literami. Mi przypomina bostwo slowianskie (wikipedia): "Według Stanisława Urbańczyka imię Nyja wywodzi się z rdzenia ny-, które występuje w słowie nyć oznaczającym „niknąć, umierać”. W oboczności naw występuje w języku ruskim i bułgarskim w formie naw, nawie, nawka i oznacza dusze zmarłych nagle ludzi lub demonów dusz[3]. Z twierdzeniem tym zgadza się Andrzej Szyjewski, który dodaje, że Nyja jest echem prasłowiańskiego słowa *nawь oznaczającego „trup”, „zmarły”. W zaklęciach bułgarskich istnieje „dwanaście nawi” jako złych demonów szerzących zarazę, a południowosłowiańskie navije lub navje widuje się jako złe ptaki nękające kobiety w ciąży. U Słowian wschodnich „nawia kość” była używana w obrzędach związanych ze śmiercią" Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Nia 10.08.22, 07:24 Nie podoba mi się, na gruncie polskim. Z krótkich imion lubię Ewę 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nia 10.08.22, 09:20 To tak jak ja. I jeszcze może Idę Dla mnie za krótka, zbyt podoba do Mii, nieporęczna, nieco pretensjonalna itd. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Nia 10.08.22, 09:00 Znam jedną, długo myślałam, że ma na imię Mia. Na gruncie polskim bym nie nadała, ale w kraju anglosaskim czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Nia 10.08.22, 12:41 Lubię Mię, ponieważ moja siostra jest tak nazywana w rodzinie i wyjątkowo nie kojarzy mi się źle. Nia jest ładna, ale raczej za granicą, bo do polskiego nazwiska może brzmieć dziwnie i pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Nia 10.08.22, 17:02 Podoba mi się brzmieniowo. W Polsce powinna być zapisana Nija, co już mniej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nia 06.09.22, 00:33 Zupełnie do mnie nie trafia na polskim gruncie. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Nia 06.09.22, 19:43 Uwielbiam Niamh, ale w Polsce jak większość celtyckich imion brzmi pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Nia 06.09.22, 20:51 No właśnie, tak jak i Alan czy Brian... Szkoda (co do Nii). Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Nia 28.12.23, 14:48 Ostatnio znalazlam informacje, ze Nia to jedno z "najczarniejszych" imion w USA, kojarzonych z niskim statusem spolecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Nia 28.12.23, 23:14 Uwielbiam to imię, także w wersji Niamh, Nieve i Nivii. Nie mam żadnych odczuć pretensjonalności, w moim odczuciu to imię o przepięknym znaczeniu i osłuchane. Kojarzy się też z boginią Nyją w brzmieniu. Nia to również greckie imię. Podoba mi się bardzo także litewskie imię Nijola, podobne dźwiękowo. U nas raczej szybciej przyjmie się uniwersalna Nia niż Niamh i inne odmiany w obcym zapisie, za wyjątkiem Nivii/ Niwii. Głoskowo przypomina poza tym ' nie ja '. Podobieństwo nie powinno odstraszać przed nadawaniem, bo oddziela się obcy słownik od rdzennego. Myślę, że Nią Odpowiedz Link Zgłoś