ariana1 06.11.04, 18:25 Ciekawe czy ktoś ma tak na imię? I czy zna ktoś źródłosłów. Mnie się podoba, chociaż jestem przeciwniczką ekstrawaganckich imion. Jest dźwięczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaj1 Re: ARMINA 06.11.04, 20:44 ariana1 napisała: > Ciekawe czy ktoś ma tak na imię? Rymut podaje, że aż 11 pań Są też 3 Armine'y. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: ARMINA 06.11.04, 22:07 A ja znam jednego pana imieniem Armin. Armina,dzwięczne i ładne. Armin-troche dla mnie niezbyt...Armina,zaraz mi do głowy przychodzi carmina(burana). Pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ARMINA 06.11.04, 23:41 W Słowniku Ossolineum jest imię Arminiusz, które w niektórych językach (np. holenderskim) ma wersję żeńską Armina, a w innych (angielski) - Arminia. Odmiana polska nie jest podana, ale regularnie powinno byc Arminia. Bardziej mi się to zresztą podoba od Arminy, bo ta kojarzy mi sie też z Carmina (Burana). Istnieje też Armin - dla odmiany jest to wariant imienia Herman. Co ciekawe, występujące w niektórych językach imię Armand to wersja Hermana własnie. Niestety, nie znalazłam nic o pochodzeniu i źródłosłowie Arminiusza i Arminii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ARMINA 07.11.04, 00:05 aha, zajrzałam jeszcze do Grzeni i tam jest napisane, że w starozytnym Rzymie były nazwy rodowe Arminus i Arminius; jeden z wodzów germańskich (ludu Cherusków) też nosił imię Arminiusz. Natomiast Arminowie (<-Hermnowie) żyjący w Polsce mieszkają przeważnie w woj. katowickim i opolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ARMINA 07.11.04, 12:47 Gaudencja! Jesteś jak zwykle nieoceniona pod tym względem))) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: ARMINA 07.11.04, 16:19 Witaj ! Mnie podoba sie meska forma tego imienia-czyli ARMIN.Ale Armina tez niezle brzmi.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
qoo a jak to zdrabniac ??? 07.11.04, 16:24 ARMIA ??? ))) ARMIUSIA, ARMECZKA - glupio sie kojarzy !!! Ale ja lubie imiona zadkie i nie powtazalne !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: a jak to zdrabniac ??? 07.11.04, 17:03 A kto tu mówi o Armii?? W ogóle nie myślałam o takim zdrobnieniu. Jeżeli już bym miała zdrabniać ,to ewentualnie Arminko. Niektórych imion nie da się inaczej, po co na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś