20.10.22, 15:35
Dzisiaj na uczelni zobaczyłam doktora o tym imieniu i parę razy sprawdzałam czy to nie jest Borys. Niezmiennie był Borysław. Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • sulimira Re: Borysław 20.10.22, 16:40
      Podoba mi sie bardziej od Borysa. W tym przypadku koncowka -slaw brzmi bardzo atrakcyjnie.
    • remigia1 Re: Borysław 20.10.22, 18:04
      Raczej nie podoba mi się.
      Znalazłam opinię RJP na temat tego imienia: rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1270:borysaw&catid=76&Itemid=146
      Zgodnie z tą opinią, Borysław to wschodniosłowiańska forma polskiego Borzysława, ale mimo tego nadaje się do rejestracji.
      Ani Borysław, ani Borzysław nie podobają mi się.
      Wolę brzmienie Borysa.
      • annthonka Re: Borysław 29.10.22, 19:05
        Ja z kolei wolę brzmienie Borzysława, ale również nie jestem zachwycona żadnym.
    • emnilda.wolna Re: Borysław 20.10.22, 20:17
      Wydaje mi się, że nigdy się z tym imieniem nie zetknęłam, a jednak zabrzmiał zaskakująco swojsko. Wcale nie brzmi jak udziwniony Borys (choć po namyśle: powinienwink), tylko odpowiednia, dorosła forma dla Borka.
      • emnilda.wolna Re: Borysław 20.10.22, 20:18
        Niesamowite, to imię nosi w Polsce aż 104 panów. surprised
        • sulimira Re: Borysław 22.10.22, 18:37
          Uwielbiam Borka wiec pewnie dodatkowy powod dla ktorego podoba mi sie Boryslaw
    • dalenia Re: Borysław 21.10.22, 09:57
      Trochę jak na siłę utworzona wersja słowiańska od Borysa. Niekoniecznie mnie przekonuje.
      • sulimira Re: Borysław 21.10.22, 10:53
        rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1270:borysaw&catid=76&Itemid=146

Boryslaw to wschodnioslowianski Borzyslaw (byl biskup o takim imieniu w XIII-XIV wieku). Przegladajac imiona slowianskie na wiki spotkalam sie z nim wiec mnie nie zdziwil, ale przyznam, ze na poczatku rowniez mialam takie wrazenie poniewaz Borys jest znany i popularny. Teraz juz Borys jest dla mnie rowniez zdrobnieniem Boryslawa
        • dalenia Re: Borysław 22.10.22, 10:15
          Tak, ja wiem, co to za imię. Co nie zmienia faktu, że brzmi dla mnie jak taki właśnie słowiański neologizm.
    • adalwinka Re: Borysław 22.10.22, 17:03
      Jestem raczej "na nie", bo nigdy nie przepadałam za samym Borysem. Po prostu to imię nie pasuje mi brzmieniowo, Borysław również.
    • gaudencja Re: Borysław 29.10.22, 17:55
      Słyszałam o polsko-rosyjskim dziecku, które tak się nazywa, w rosyjskiej wersji brzmieniowej. Dla mnie to tylko odpowiednik Borzysława, bez "z" brzmi jak Borys z doczepionym "-sławem". Borzysława jak najbardziej można zdrabniać do Borka.
    • niii Re: Borysław 30.10.22, 13:45
      Wolę imiona o innym brzmieniu. I jak nie jest ujęty w nim Borys-, chyba lepiej już -bor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.