n.ataleczk.aa 20.10.22, 15:35 Dzisiaj na uczelni zobaczyłam doktora o tym imieniu i parę razy sprawdzałam czy to nie jest Borys. Niezmiennie był Borysław. Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Borysław 20.10.22, 16:40 Podoba mi sie bardziej od Borysa. W tym przypadku koncowka -slaw brzmi bardzo atrakcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Borysław 20.10.22, 18:04 Raczej nie podoba mi się. Znalazłam opinię RJP na temat tego imienia: rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1270:borysaw&catid=76&Itemid=146 Zgodnie z tą opinią, Borysław to wschodniosłowiańska forma polskiego Borzysława, ale mimo tego nadaje się do rejestracji. Ani Borysław, ani Borzysław nie podobają mi się. Wolę brzmienie Borysa. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Borysław 29.10.22, 19:05 Ja z kolei wolę brzmienie Borzysława, ale również nie jestem zachwycona żadnym. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Borysław 20.10.22, 20:17 Wydaje mi się, że nigdy się z tym imieniem nie zetknęłam, a jednak zabrzmiał zaskakująco swojsko. Wcale nie brzmi jak udziwniony Borys (choć po namyśle: powinien), tylko odpowiednia, dorosła forma dla Borka. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Borysław 20.10.22, 20:18 Niesamowite, to imię nosi w Polsce aż 104 panów. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Borysław 22.10.22, 18:37 Uwielbiam Borka wiec pewnie dodatkowy powod dla ktorego podoba mi sie Boryslaw Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Borysław 21.10.22, 09:57 Trochę jak na siłę utworzona wersja słowiańska od Borysa. Niekoniecznie mnie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Borysław 21.10.22, 10:53 rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1270:borysaw&catid=76&Itemid=146 Boryslaw to wschodnioslowianski Borzyslaw (byl biskup o takim imieniu w XIII-XIV wieku). Przegladajac imiona slowianskie na wiki spotkalam sie z nim wiec mnie nie zdziwil, ale przyznam, ze na poczatku rowniez mialam takie wrazenie poniewaz Borys jest znany i popularny. Teraz juz Borys jest dla mnie rowniez zdrobnieniem Boryslawa Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Borysław 22.10.22, 10:15 Tak, ja wiem, co to za imię. Co nie zmienia faktu, że brzmi dla mnie jak taki właśnie słowiański neologizm. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Borysław 22.10.22, 17:03 Jestem raczej "na nie", bo nigdy nie przepadałam za samym Borysem. Po prostu to imię nie pasuje mi brzmieniowo, Borysław również. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Borysław 29.10.22, 17:55 Słyszałam o polsko-rosyjskim dziecku, które tak się nazywa, w rosyjskiej wersji brzmieniowej. Dla mnie to tylko odpowiednik Borzysława, bez "z" brzmi jak Borys z doczepionym "-sławem". Borzysława jak najbardziej można zdrabniać do Borka. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Borysław 30.10.22, 13:45 Wolę imiona o innym brzmieniu. I jak nie jest ujęty w nim Borys-, chyba lepiej już -bor. Odpowiedz Link Zgłoś