olga_novak 26.12.22, 15:21 Ostatnio przeczytałam, że to imię kojarzy się dresiarsko, nowomodne oraz że jest nieciekawe brzmieniowo i znaczeniowo. Zostało wrzucone do jednego worka z Nikolą. Ja nie rozumiem fenomenu imienia Nikola (dla mnie brzmi ono bardzo nienaturalnie w naszym języku, z większością polskich nazwisk), więc porównanie Blanki z Nikolą trochę mnie zdziwiło. Mi to imię bardzo się podoba i wydawało mi się, że kiedyś było dużo lepiej odbierane przez innych. Chciałabym poznać Waszą opinię o tym imieniu. Czy to imię zawsze wzbudzało tyle skrajnych odczuć czy po prostu ja dopiero teraz je dostrzegłam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Blanka 26.12.22, 17:30 Mnie się średnio podoba. Po prostu. Do tego wygląda jak forma zdrobnieniowa (jak HanKa, MarianKa itp), co dla mnie jest minusem. Czy "zawsze wzbudzało tyle skrajnych odczuć"? Wątpię 🙂. A przynajmniej tego nie zauwazylam. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Blanka 26.12.22, 20:02 Mi też bardzo podoba się to imię i nigdy w życiu nie wrzuciłabym go do jednego worka z Nikolą Blanka dużo bardziej kojarzy mi się z imionami typu Laura, Liliana. Szkoda, że staje się coraz popularniejsza, bo z chęcią nazwałabym tak córkę🥹 A co do złych odczuć do tego imienia chyba pojawiły się one niedawno, jednak myślę, że nie ma co się nimi przejmować Każdy ma swój gust i inne skojarzenia z imionami. Ważne, że Tobie się podoba☺️❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Blanka 26.12.22, 20:48 A mi się podobają oba imiona, są bardzo miłe i dźwięczne, i żadne z nich nie jest ' gorsze ' od drugiego ani 'dresiarskie'. Świadomi ludzie nie ulegają stereotypom, a wyrażają własne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Blanka 26.12.22, 20:48 Mi się zdecydowanie nie podoba, a zdrobnienie Blania w szczególności . Ostatnio coraz popularniejsze i to nie w środowiskach intelektualnych. Wszystkie małe Blanki, które znam pochodzą z dość „ specyficznych” rodzin. Być może to tylko moje spostrzeżenia . Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Blanka 26.12.22, 22:57 Odbieram to imię neutralnie - ani dobrze, ani źle. Co do "dresiarskich" skojarzeń, to w przypadku tego imienia ich nie mam, ale może dlatego, że nie mam styczności z małymi Blankami. Wydaje mi się, że te negatywne odczucia na forum pojawiły się niedawno. Nie istniały od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Blanka 01.01.23, 03:05 Ostatnio odkryłam, że znana stała się piosenkarka muzyki pop o tym imieniu, Polka. Być może jeszcze zwiększy to jego popularność albo wzmocni postrzeganie imienia jako "dresiarskie". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Blanka 27.12.22, 02:08 Ja wrzuce Blanke i Nikole do jednego worka pod wzgledem dobrze przystosowanego do jezyka polskiego imienia obcego. Imiona nie podobaja mi sie, ale z powodow popularnosci. Znam jedna mala Blanke z jak najbardziej przecietnej rodziny, ale rozumiem dlaczego sa tak samo postrzegane i z nizin. Wydaje mi sie, ze wiele imion obcych jest tak postrzegana gdy sie pojawi poraz pierwszy. Poniewaz imiona mi sie nie podobaja i tutaj przyznam, ze Blanka zdecydowanie mniej podoba mi sie pod kazdym wzgledem, brzmieniowo, znaczeniowo i skojarzeniowo w jezyku angielskim wiec ja znowu nie za bardzo rozumiem jej fenomen. Nikola byla mega popularna za grsnicami i w ten sposob w Polsce weszla. Blanka, nie mam pojecia skad sie wziela i dlaczego. Dodam, ze Bianka podoba mi sie znacznie bardziej brzmieniowo i skojarzeniowo Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Blanka 27.12.22, 02:10 Wydaje mi się, że z Blanką może być jak z Wiktorią - budzi pewne skojarzenia, choć imieniu samemu w sobie nic nie dolega. Dla mnie OK, wcześniej lubiłam bardziej, ale zepsuła mi je Blanka Lipińska. Znam jedną, rodzina normalna, starsza siostra Basia nazwała młodszą po przyjaciółce z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Blanka 27.12.22, 13:27 Znam dwa psy o tym imieniu. I miałam koleżankę Biankę, nie Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Blanka 29.12.22, 10:19 Może wraz ze wzrostem popularności zaczyna się klarować środowisko, w którym Blanka jest szczególnie lubiana? Ja nie odbieram jej jakoś dresiarsko. Może bardziej "nowocześnie-instagramowo", co też niekoniecznie jest moim klimatem Podobną sytuację widzę u Anastazji. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Blanka 30.12.22, 14:43 Blanka jest w moim odbiorze taka mdła i bez wyrazu, więc to nie moje klimaty, ale na pewno nie porównałabym jej z Nikolą. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Blanka 01.01.23, 07:49 Patrzac na to, ze Nikola przyszla z zagranicy i stala sie modna to jest taka sama sytuacja jak z Blanka czy Mija. Jedyna roznica to pisownia, ze Blanka jednak zawsze jest przez "k", a Nikola raz tak, a raz tak. Pomimo, ze maja inny oddzwiek spoleczny to procesowo ja rowniez nie widze jakiejs wiekszej roznicy. Osobiscie nie dziwi mnie porownanie tych dwoch imion. Nikola byla demonizowana hdy stala sie super popularna i tak samo staje sie z Blanka. Ciekawa jestem jak wy to widzicie, czy w procesie przyswajania imienia Blanka widzice roznice pomiedzy nia, a Nikola Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 01.01.23, 16:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Blanka 03.01.23, 14:41 Najbardziej znaną Blanką w Polsce jest zapewne Blanka Lipińska, więc ciężko uniknąć skojarzenia z pato-klimatami. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Blanka 03.01.23, 15:21 Ciężko mi też zrozumieć, że ludzie nie mają swojego rozumu i jak jedna skandalistka wyskoczy niczym królik z kapelusza z miło brzmiącym imieniem, to trzeba je masowo obrzydzać i piętnować. Blanka będzie nadawana w szerokim przekroju społecznym, podobnie jak Julia czy Lena obecnie. Przy okazji wspomnę, że bardzo dużo interwencji społecznych rozgrywa się także w domach, gdzie preferują Zosie, Helenki, Zuzie, Antosie przez to, że ' patosfery ' nie wzorują się tylko na nowomodzie serialowej, instagramowej ale dają bardzo chętnie imiona neoretro. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Blanka 06.01.23, 22:10 Mi niestety Blanka też kojarzy się z w/w „pisarką” . Znak czasów Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Blanka 08.01.23, 20:25 Blanka jako imię kiedyś mi się podobało, obecnie kojarzy mi się "dresiarsko" i skrótowo, może dlatego, że znam Blankę, która jest siostrą bliźniaczką Leny, którą też odbieram jako skrótowe imię. Od Blanki wolę Biankę, a zwłaszcza Biankę jako zdrobnienie od Bibianny. Odpowiedz Link Zgłoś