milimoici 29.01.23, 21:23 Witam się z Wami po upływie 8 miesięcy. Otrzymałam od Was nieocenioną pomoc przy wyborze imienia dla córeczki. No i mam super duet Jeremiego i Florentynę ❤️ lepiej wybrać nie mogłam, Florka pasuję nam idealnie.. Ale ostatnio zaczęłam marzyć ( tak, to zapewne szaleństwo) o jeszcze jednym maleństwie, na ten moment to odległe plany ( jeszcze trzeba przekonać męża 🙈) I zaczęłam zastanawiać się, oczywiście czysto teoretycznie nad imieniem dla potencjalnego rodzeństwa 🙊 Może rzucicie swoje propozycje? Oczywiście powinno być mało spotykane, w podobnym stylu.☺️ Tym razem jakoś mam trudność z imionami dla chłopca 🙈 A co sądzicie o Eleonora, Marianna, Leonia, Teodozja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bylam.stara.mostowiakowa Re: A gdyby tak... 29.01.23, 22:10 Ładne imiona, ale Marianna jest popularniejsza od pozostałej trójki. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: A gdyby tak... 30.01.23, 01:47 A Marcjanna zamiast Marianny? Rzadsza od Marceliny, również miłej. Eleonora bardzo ładna, występuje też w pełnej formie Lenora, Leonora. Leonia prościej ale równie pięknie. Od Teodozji wolę Teofanię, jest zdecydowanie lżejsza i ma ciekawsze zdrobnienia ( tutaj nie uniknie się Todzi raczej). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: A gdyby tak... 30.01.23, 04:19 Podoba mi sie tylko Teodozja. Zaproponuje Ignacje, Stefanie i Irene Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: A gdyby tak... 30.01.23, 04:20 Bardzo sie ciesze, ze imiona sie spelniaja Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: A gdyby tak... 30.01.23, 06:56 Baaardzo lubię Eleonorę 🙂. A także Mariannę. Leonię aktualnie doceniłabym u kogoś. W Teodozji nie lubię "bogowego" znaczenia 🤷. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: A gdyby tak... 30.01.23, 08:12 Leonia - podoba mi się, ale Marianna, Eleonora i Teodozja już niezbyt. Propozycje: Idalia, Felicja, Eugenia, Teofania, Aniela, Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: A gdyby tak... 12.03.23, 11:00 Rozważacie piękne imiona ☺️ Czy po tych dwóch miesiącach coś się zmieniło w imionach dla potencjalnego maleństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
milimoici Re: A gdyby tak... 12.03.23, 21:02 Jeśli chodzi o dziewczynkę to mamy taką listę: Eleonora Leonia Teodozja Nadzieja Marcjanna Marianna Wanda Anatolia Podoba mi się też Julianna, ale boję się, że będzie mylone z Julia.. A dla chłopca: Leopold Wincenty Gustaw Feliks Kosma Tytus Roch Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: A gdyby tak... 12.03.23, 22:36 Cześć Fajnie, że odpowiada Wam Florentynka. Co do listy to Julianna podoba mi się dużo bardziej od Julii, ale faktycznie i tak córka pewnie zostałaby Julką, a wtedy trochę na nic takie oryginalne imię…Pozostałe imiona to nie do końca mój klimat, ewentualnie może być Marcjanna. Z męskich bardzo podoba mi się Feliks i Wincenty Jeremi, Florentyna i Wincenty/Feliks bardzo ładny zestaw. Roch, Gustaw, Tytus, Kosma i Wanda wydają mi się trochę za krótkie do tak długiego imienia, jakim jest Florentyna. Chociaż to tylko takie moje osobiste odczucie, bo w sumie jakby nie patrzeć to Jeremi też nie jest długim imieniem Po prostu chyba w moich uszach jakoś mi nie brzmią imiona 2 sylabowe do imion rodzeństwa, dlatego bardziej skłaniałabym się do imienia 3 albo 4 sylabowego 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: A gdyby tak... 13.03.23, 06:04 Ile moich ulubionych imion! Wśród męskich tylko Wincentego sama nie nadałabym! Widzę moją ukochaną Eleonorę 🙂. Bardzo lubię też Mariannę i Wandę. I Anatolię. Julianna faktycznie będzie pewnie na co dzień Julką 😕. Dla mnie to dyskwalifikuje Juliannę, bo Julii nie lubię 🤷. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: A gdyby tak... 13.03.23, 09:43 Z żeńskich podoba mi się Marcjanna. Z Eleonorą mam problem. Bardzo ładna w pełnym brzmieniu, ale zdrobnienia są mylące. Miałam okazję poznać trzy - jedna zdrabniania do Eli, druga do Nory, trzecia do Leny. Ela będzie mylona z Elżbietą, Lena z popularną sezonówką, a Nora jest dla mnie nie do przyjęcia. Proponuję jeszcze Stefanię, Irenę, Anielę i Lucynę. Z męskich Leopold, zdrobnienie Poldek jest piękne. Od siebie dodałabym jeszcze Olgierda, Konstantego i Maurycego. Odpowiedz Link Zgłoś