justyna7633 29.05.23, 20:19 Witam, Zastanawiam sie nad imieniem dla siostry Poli, rozważam te 4 opcje: Pola i Melania Pola i Anastazja Pola i Klara Pola i Eliza Proszę o Wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 20:41 Mnie podoba się Klara i Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 21:21 Wszystkie pasują podobnie, więc wybrałabym najpiękniejsze. Dla mnie to Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 21:25 Jestem za Klarą lub Melanią. Anastazja w porządku, ale mniej pasuje do imienia siostry, a za Elizą nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 21:41 Najbardziej pasuje Pola i Melania, Pola i Eliza. Pola i Klara również tworzą udany duet. Lubię Anastazję ale tutaj nie jest harmonijną z Polą tak, jak pozostałe. Melania idealnie współgra z Klarą, może być to drugie imię Melanii w przypadku jej wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 21:41 Najbardziej podoba mi sie Klara. Eliza podoba mi sie srednio, ale wedlug mnie to najlepiej brzmiacy zestaw. Pola i Melania tez brzmi fajnie. Jedyny zestaw, ktory nie brzmi "naturalnie" to Pola i Anastazja. Nie chodzi tylko o dlugosc imiona, ale samo brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 21:45 Cześć Z tych czterech imion odrzuciłabym Elizę - jest zbyt zdrobnieniowa i kojarzy mi się z lizaniem niestety. W dalszej kolejności odrzuciłabym Anastazję - za bardzo kojarzy mi się z anestezjologią. Klara jest super. Jest to imię z tradycją, poręczne, da się od niego utworzyć ładne zdrobnienia (Klarcia, Klarunia). Melania jest całkiem ładna, podoba mi się zdrobnienie Mela, ale wolę od niej Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 21:55 Mam bardzo podobnie, jedynie Anastazji nie odrzucałabym całkowicie, jednak polecałabym bardziej Melanię i Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 23:16 Cześć Z tych 4 imion wybrałabym zdecydowanie Melanię lub Elizę. Jakoś najbardziej pasują mi do Poli Klara w moim odczuciu brzmi strasznie "twardo" przy imieniu siostry, a Anastazja jakoś zbyt długo (chyba, że to Apolonia, a nie sama Pola, wtedy bardzo mi pasuje) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 23:22 Wszystkie wymienione imiona są ładne. Melania, pewnie będzie zdrabniania do Meli. Pola i Mela dobrze brzmi, ale czy imiona nie będą się mylić? Anastazja jest ładna, ale brzmi trochę rosyjsko. Klara i Eliza są mnie jest neutralne, ale ładne. Wybrałabym Melanię lub Klarę. Które imię najbardziej pasuje do nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 29.05.23, 23:56 Nazwisko jest w stylu Szymkowiak wiec wydaje mi się, ze obydwa imiona pasują 🙂 sama tez skłaniam się ku Klarze lub Melanii wiec widzę, ze to nie najgorsze pomysły 🙂 a już połączenie tych imion razem na pierwsze i drugie imię bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 06:37 Czyli jest szansa na Klarę Melanię? Lub Melanię Klarę? Planujecie nadać 2 imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 14:35 Tak planujemy dwa imiona. Pierwsza dziewczynka to Pola Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 14:50 Pola Łucja - dobrany i śliczny zestaw Anastazja po angielsku rzeczywiście jest specyficzna, otrzymuje też mniej zdrobnień niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 19:12 Dziękuje 🙂 Anastazja w polskim brzmieniu, podobnie jak wszystkie jej zdrobnienia typu Nastka są urocze. Amerykańskie skracanie jej do Ana i „agresywna” 😆jak dla mnie oficjalna forma tego imienia w języku angielskim zmieniają cały jego odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 31.05.23, 19:58 Wiem, jest przeważnie Ana, zdarza się też Stacy, Stacie, zdecydowanie ładniejsza jest jako Nastka i Anastazja w Polsce Dlatego żyjąc w Stanach, starałabym się nadać imiona właśnie neutralne, żeby zachowały swój urok, były łatwe do wypowiedzenia tam i przez Polaków w kraju również Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 09:33 justyna7633 napisała: > jak dla mnie oficjalna forma tego imienia w języku angielskim zmieniają cały jego > odbiór. Też mam takie odczucia w stosunku do Anastazji. Dlatego w Waszych okolicznościach wybrałabym Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 10:26 A ja Melanii bym nie polecała, bo Pola i Mela to moim zdaniem za dużo. Klara i Anastazja są ok, chociaż do Poli chyba bardziej Klara. Elizę bym odrzuciła. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 13:01 Cześć 😊 Czy Pola to "po prostu" Pola czy Apolonia? Anastazja, Melania i Klara - przepiękne imiona. Nie mogę wybrać, które z nich najładniejsze, więc napiszę pod kątem dopasowania do Poli. Do Apolonii najbardziej pasują Anastazja i Melania. Do "po prostu" Poli Melania jest okej, ale troszkę bardziej podobają mi się Pola i Klara. Odrzuciłabym Elizę. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 14:42 To po prostu Pola. Bardzo podoba mi się Apolonia, ale na codzień mieszkam w stanach i zależało mi żeby imię było krótkie i podobnie brzmiące po polsku i po angielsku (tylko jeśli chodzi o brzmienie, bo tutaj dzieci maja niekiedy serio kosmiczne imiona i dla nikogo nie jest to powodem do śmiechu co jest super według mnie 🙂) Ma na imię Pola Łucja. Eliza już odrzucona na dobre 😄 Co do Anastazji na niekorzyść dla mnie jest wymowa tego imienia po angielsku, odbiera mu cała magię według mnie ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 15:43 Tak, w Stanach imiona rzeczywiście bywają kosmiczne 😆 Z tą Anastazją szkoda, ale rzeczywiście traci swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 18:28 Łucja z "Ł" w Stanach jest ok, a Apolonia jest beee.. Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 18:48 Myślę, że istotny jest fakt, że Łucja to drugie imię, więc utrudnia nieco mniej, niż gdyby była na pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 18:55 Owszem bo imienczyta się praktycznie tak samo po angielsku jak i po polsku, nie przeszkadza mi zmiana literki Ł na L. Natomiast połączenie mojego nazwiska pełnego dwuznaków i polskich liter z imieniem Apolonia w obcym kraju byłoby dużym utrudnieniem dla dziecka, nauczyciele przez lata nie wiedza jak takie połączenia czytać (z imion polskich dzieci w szkołach powstają cuda Nikodem, Ignacy, Igor, FRANCISZEK- piękne imiona, a nauczyciele i dzieci szukają skrótów, dlatego mnóstwo rodziców daje dzieciom na imię po prostu Franek albo Frank rodzice Kajetana musieli zmienić zapis na Kaitek i to przez „i”) to na prawdę jest problem, którego sama wcześniej nie byłam świadoma 🤷🏻♀️dużo tez imion które bez problemu używane są w Anglii tutaj się nie sprawdzają, bo te używane w Europie i Anglikom znane, dla Amerykanów są zupełnie obce. Imię Anastazja to imię w stanach często używane, nie podoba mi się tylko czytanie go Anastejżja lub skracanie do Ana 🤷🏻♀️ podobnie mam z imieniem Gustaw- przepiękne, ale forma amerykańska Gas 😑już niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 01:12 dasza_dm napisała: > Łucja z "Ł" w Stanach jest ok, "Ł" w krajach anglojęzycznch jest ignorowane i bezproblemowo czytane jak "l". Według mnie "cj" nastręcza więcej problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 09:29 Zdecydowanie. Małe szanse na nauczenie poprawnej wymowy, bo osoby, których językiem ojczystym jest angielski, po prostu nie potrafią wymówić naszego "c". Dlatego zapewne w wymowie byłaby Łusja lub Łuszia. A dla osób nieznających wymowy i widzących to imię tylko na piśmie.... mogłoby dziecko się nie domyślić, że chodzi o nią Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 19:30 Szkoda, że Eliza odrzucona, pasowałaby mi do Poli. Co do Anastazji - zgadzam się z przedmówczyniami, że jest trochę z innej bajki niż Pola, gdyby Pola była Apolonią to tworzyłyby świetny duet. Do Melanii podchodziłabym ostrożnie - w Stanach mogą myśleć, że nazwałaś córkę na cześć Melanii Trump. Tak więc z Twoich typów najbardziej podoba mi się Klara. W rodzinie mam małą Polę, której niedawno urodziła się siostrzyczka Lenka. W polskich warunkach to duet bardzo popularnych imion, ale w USA Lena sprawdziłaby się według mnie świetnie - w 2022 była dopiero na 251. miejscu w rankingu najczęściej nadawanych imion, ale nie jest totalnie "z kosmosu" (kojarzy się choćby z aktorką Leną Heady). Anastazji mogłabyś użyć jako drugiego imienia - Lena Anastazja, siostra Poli Łucji brzmi całkiem fajnie Inne opcje, które sprawdziłyby się jako imię polsko-amerykańskiej dziewczynki oraz tworzyły zgrany duet z Polą: Stella (40. miejsce w rankingu), Emilia (44.), Elena (49.), Maya/Maia (51.), Natalia (79.), Lydia/Lidia (93.), Liliana (97.), Freya (129.), Sara (177.), Ada (181.), Lila (221.), Kaia (225.), Lia (248.), Nina (309.), Tessa (332.), Alma (482.) i moje osobiste faworytki - Alina (133.) i Adela (nie notowana w top 1000). Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 19:41 Zgadzam się, ze Lena bardzo pasuje, niestety to córka mojej siostry, wiec na razie to najlepsze kuzynki Pola i Lena, ale imie niestety odpada 🙂 swoją droga tak jak mówisz Pola czy Lena to imiona zupełnie tu nie popularne, nawet wśród Polonii (królują Julia, Amelia, Lilly, Hania, Emily, Oliwia, Maja itd). A tak na marginesie Adela- piękne 😍 nawet nie przyszło mi na myśl 🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 19:46 Czyli w grę wchodzą jeszcze inne imiona? 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 19:51 Skupiłam się na tych 4, ale jestem otwarta na propozycje „co dwie głowy to nie jedna”, tata również jest otwarty, on ma tylko imiona, których absolutnie by nie nadal, ale jest ich raptem kilka 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 01:20 Podoba mi się, że chcecie nadać imię sprawdzające się i w Polsce, i w USA, a nie - angielskie już tylko na potrzeby USA. Zajrzałam sobie do aktualnych statystyk ze Stanów www.ssa.gov/cgi-bin/popularnames.cgi i na podstawie 100 najczęściej nadawanych dziewczynkom imion można wytypować: Lilianę (która nie jest jednym z moich ulubionych imion, ale w tym przypadku by się sprawdziła), Marię, Gabrielę, Natalię, Emilię, Stellę, Zoe lub Chloe (obie wymawiane w Polsce tak, jak się pisze), Aurorę, Abigail, Penelopę, Amelię lub Emmę. To wszystko - o ile nie zdecydujecie się na Klarę czy Melanię, nad które przedłożyłabym z powyższych propozycji jedynie Penelopę. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7633 Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 15:22 Żyje w Stanach 10 lat i nie mam do czynienia z tym szałem na poszczególne imiona, dlatego tez ominęła mnie ta cała moda na Laury, Pole, Klary. Itd. Nie miałam okazji się z nimi osłuchać czy u znajomych czy na placach zabaw wiec trochę inaczej je odbieram. Jest tez ten plus, ze tutaj te imiona są świeże, a przy okazji ładnie brzmią w obydwu językach i sa polskie, na czym mi zależy. Ja wyjeżdżając pamietam imiona takie jak Julka, Amelka, Lenka, Zuzia, Zosia, Oliwia, które były już wtedy bardzo, bardzo popularne, a sa popularne nadal. Jeśli chodzi o mnie to robi różnice. Nie odmawiam tym imionom piękna, sa już po prostu bardzo długo “na rynku” najpopularniejszych. Penelopa- piekne! Jedyne z czym mam znowu problem to to, ze będą tu na nią mówić Penny 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imię dla siostry Poli 30.05.23, 20:18 Szkoda Lenki jako imienia dla siostrzyczki, ale zgrany duet kuzynek to też super sprawa, zwłaszcza jeśli dziewczynki są w zbliżonym wieku Cieszę się, że Adela jest brana pod uwagę 😊 Imię jest krótkie ale daje wiele opcji fajnych zdrobnień: w domu mała mogłaby być Adelką, Adą lub nawet Elą, a dla przyszłych koleżanek i kolegów ze szkoły Addy, Ellą czy Ellie. No i kojarzy się z Adele, więc nie budziłaby niczyjego zdziwienia. Mamy chyba podobny gust w kwestii imion, więc jestem pewna, że wybierzecie coś ślicznego. Gratuluję serdecznie nowej pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 31.05.23, 19:38 Z podanych do Poli najbardziej pasuje mi do niej Stella, Adela, Alina i Lila Ewentualnie można Lenę zamienić na imiona: Luna Nila Nela Naila Mila Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla siostry Poli 31.05.23, 01:10 Zaproponuje w takim razie Astrid i Saskie jako bardziej odlotowe. Astrid bardzo mi sie podoba, ale wlasnie w takim, a nie polskim zapisie. Dorzuce Mire i Tomire. Moja kolezanka w Stanach nadala imie Anika. Lubie Anike i Danice ( pisana poprawnie przez "c", a wypowiadana przez k) Wanda jest w Stanach swietnym wyborem. Celina, Malina, Kalina rowniez sie nadaja Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 31.05.23, 19:52 Super, bardzo podoba mi się i Saskia, i Danika( Danica). Lubię też klasyczną Astrid, wyłącznie w oryginalnym zapisie. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Imię dla siostry Poli 31.05.23, 23:06 Z Waszych propozycji najlepiej brzmi Pola i Klara, pozostale imiona poprostu nigdy mi sie nie podobaly. Do Klary przekonalam sie wraz ze wzrostem popularnosci.i osluchaniem, kiedys kojarzyla mi sie bardzo ''klasztornie'' ale teraz nawet mi sie podoba chociaz sama bym nie brala jej pod uwage. Proponuje: Pola i Ida Pola i Kalina Pola i Sawa Wszystkie trzy kocham Jesli szukacie imienia, ktore bedzie bezproblemowe i pozytywnie odbierane w krajach obcojezycznych to polecalabym bardziej neutralne imiona, jednak zgrabnie sie zdrabniajace: Amelia (Amy, Millie) - sama bym jej nie wybrala ale jest poreczna, na minus obledna popularnosc jesli chodzi o kraje anglojezyczne Emilia (Millie, Mila, Emy) - piekne w pelnej formie i w zdrobnieniach Julianna - Julianka i Pola brzmi cakiem ciekawie Natalia (Talli, Lia) - klasyczne, delikatne, dzwieczne ale nie nazbyt romantyczne ani pompatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 08:15 Wszystkie podane przez Ciebie są urocze, jedynie nie wybrałabym Julianny Wyróżniam Sawę, uwielbiam Amelię ( niestety masowo nadawaną), Emilię, Kalinę i Natalię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 10:05 Abstrahując od imienia straszenie córki, wybrałabym Klarę lub Melanię. Eliza mi się nie podoba, Anastazja ostatnio też jest dla mnie pretensjonalna. Przy Melanii mogłoby mi przeszkadzać podobieństwo Pola-Mela. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 22:33 Wiem, że w Stanach popularne ale ogólnie to piękne i klasyczne zarazem imię - Melissa. I podobne w brzmieniu do Melanii, nadawana od wielu lat w Polsce. Ewentualnie Melita, Melinda, Melodia, Magnolia ale trzeba być amatorem tego typu imion. Jeśli chodzi o Anastazję, można wybrać podobnie brzmiące imię - jest Ananya, Amabella i Anabella ( ale zdrobnienia to albo angielska Amy, Mabel, Bella i Ana + Bella), lepsze są Estella, Stella, Astrid. Jest też Starla ale utrudnia w Polsce wymowę. Klara - alternatywa to m.in. Lara, Sara, Chloe - pomijam typowo zagraniczne jak Cara, Zara, Mara, Carla, Tara i Farrah, chyba, że Ci się podobają. Opuszczam też imiona takie jak Laura, Aurora i Maura, bo zmienią au w o. Rozwiązaniem dla Klary może być imię Blair jeśli miałaby być to Claire ale tak jak ja wolisz imiona o neutralnym zapisie i wymowie Eliza - tu podmianą mogłaby być Luiza, Liza, Azalia, Felicja, a także Melissa, Izabella, Rozalia i bardzo rzadka Heloiza, tylko ta ostatnia może się nie sprawdzić w Stanach. Od siebie dodam jeszcze: Pola i Tola raczej odpada, będzie brzmieć dziwnie tam Pola i Ola ( jest też Ola jako pełne imię) - za podobne i nie polecam Pola i Pamela - dla amatorów tego typu imion Pola i Lola - dla chętnych, Lola jest nadawana w Polsce również ostatnio ale budzi kontrowersje z powodu Lolity Pola i Niola/ Nila/ Nola/ Nela- wszystkie te imiona brzmią miło, modnie, krótko i nie wymagają zasadniczej zmiany w wymowie Pola i Celia/ Celina/ Arcelia - przyjemnie brzmi Pola i Saskia - nowoczesny i piękny zestaw Pola i Anatolia - równie piękny, klasyczny i współczesny duet Pola i Amaya - zamiast Poli i Mai Pola i Wanda - legendarnie, polsko i uniwersalnie jednocześnie Pola i Sawa - unikalnie Pola i Tulia - polsko, uniwersalnie i uroczo Pola i Penelopa - świetny duet Pola i Paloma - pasują głoski, imię o pięknym znaczeniu Pola i Pia - krótkie imię ale trzeba lubić Pola i Mia - podobnie Pola i Mila - krótko, miło i modnie Pola i Fia/ Fiona - ciekawiej, niż Mia Pola i Sia - Sia, zdrobnienie jako pełne imię od Sofii Pola i Luna - magiczne, krótkie, podobne jak Pola i Lena. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla siostry Poli 01.06.23, 22:38 I jeszcze Pola i Viola - ślicznie brzmi ale Violetta, Wioletta, Wiola wyhamowała w Polsce po osiągnięciu popularności kilka dekad wcześniej, może powróci, a w Stanach jest wciąż obecna jako Viola i Violet Odpowiedz Link Zgłoś