Dodaj do ulubionych

Wiola czy Wioletta? - poprawna forma

17.11.23, 16:26
Pierwszego imienia jeszcze nie wybraliśmy ale drugie chcemy po babci. Babcia jest Violetta.
I teraz pytanie, która forma imienia jest poprawna? Przez „v” czy „w”? Jedno „t” czy dwa? I czy Viola czy Violetta?
Podobno Violetta jest zdrobnieniem od Violi…
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 17:30
      W Polsce czy Wiola czy Wiolet(t)a- pisane z w na początku.

Faktycznie, Wikipedia twierdzi, że Wiolet(t)a to zdrobnienie Wioli 🤔.
      Dla mnie Wiola wygląda zdrobnieniowo.

Skoro imię ma być po babci, a babcia ma dłuższą wersję, to daj dłuższą. Albo tę, która bardziej ci się podoba.
    • niii Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 19:52
      Viola jest tak śliczna, że dałabym sama na pierwsze imię i chcę, żeby wróciła jako nadawane współcześnie smile)
      Obydwie formy są piękne, osobiście teraz wybrałabym Violę ale skoro to Babcia ma być upamiętniona, można wybrać także Violettę, a tak naprawdę bez różnicy, bo oznaczają to samo.
      Od Violetty jest jeszcze więcej zdrobnień, np. Letta, Leti, Letty, jak w przypadku Letycji.

Dużo zależy też od melodii pierwszego imienia, jakie nadacie, czy bardziej Viola, czy Violetta.
      W Polsce jak najbardziej używa się W.
      Ja piszę przez V, bo po prostu w tym imieniu najbardziej pasuje mi wizualnie.
      Wiola to imię jednej z najwcześniejszych polskich księżniczek i dzisiaj również można ją oddzielnie rejestrować smile
    • dalenia Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 20:08
      Jak ma być po babci to bym dała Wiolettę - jednak "v" w Polsce bym sobie darowała. Ogólnie mnie się sama Wiola podoba. Rzeczywiście zdrobnieniowa, szczególnie, że u nas tylko w takiej postaci występuje (lub głównie w takiej). Ale brzmieniowo całkiem spoko.
    • odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 22:09
      Na pewno zdecydujemy się na „w” z przodu.
      Babcia mówi, że bardzo rzadko zdarza jej się używać formy Violetta - na codzień jest po prostu Violą
      • paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 08:09
        odrobinka37 napisał(a):

> Na pewno zdecydujemy się na „w” z przodu.
        > Babcia mówi, że bardzo rzadko zdarza jej się używać formy Violetta - na codzień
        > jest po prostu Violą

No to masz wybór 😃.
        Wiola, mimo że imo wygląda zdrobnieniowo, brzmi subtelniej niż Wiolet(t)a.
      • dalenia Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 10:24
        No to można nadawać i Wiolę. Może się całkiem fajnie sprawdzić na drugie imię. A pierwsze wybrane?
        • niii Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 11:58
          Byłabym za Wiolą, brzmi miło i mniej spotykanie niż Wiolet(t)a.
        • odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 21:10
          Jeszcze nie ma ostatecznej decyzji 🤦🏻‍♀️
          • paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 06:37
            Ciekawa jestem, co wybierzecie.
            Daj znać, kiedy córka się urodzi.
    • remigia1 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 03:15
      Rzeczywiście Wiolet(t)a to włoskie zdrobnienie Wioli. Dlatego też wybrałabym tę formę. Moim zdaniem Wiola jako pełne imię brzmi całkiem ładnie, kojarzy mi się z wiolonczelą.
      Wioleta (forma przez jedno "t") w ogóle mi się nie podoba; silnie kojarzy mi się ze słowami zakończonymi na -leta, np. "paleta".
      • remigia1 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 03:15
        *dlatego też wybrałabym tę formę, tzn. Wiola.
    • gaudencja Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 17:55
      Historycznie Wioletta jest zdrobnieniem od Wioli, na Waszym miejscu rozważyłabym więc, czy wolicie Wiolę, czy Wiolettę. Obie wersje uhonorują babcię smile
    • annthonka Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 14:01
      Jeżeli chcecie uhonorować babcię, to nadajcie taką formę, jaka jej samej podoba się najbardziej.
      • odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 19:40
        Ona nawet nie była świadoma że Violetta to zdrobnienie, a Viola pierwotne imię. Powiedziała, że jej wszystko jedno wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.