Dodaj do ulubionych

Wiola czy Wioletta? - poprawna forma

17.11.23, 16:26
Pierwszego imienia jeszcze nie wybraliśmy ale drugie chcemy po babci. Babcia jest Violetta.
I teraz pytanie, która forma imienia jest poprawna? Przez „v” czy „w”? Jedno „t” czy dwa? I czy Viola czy Violetta?
Podobno Violetta jest zdrobnieniem od Violi…
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 17:30
      W Polsce czy Wiola czy Wiolet(t)a- pisane z w na początku.

Faktycznie, Wikipedia twierdzi, że Wiolet(t)a to zdrobnienie Wioli 🤔.
      Dla mnie Wiola wygląda zdrobnieniowo.

Skoro imię ma być po babci, a babcia ma dłuższą wersję, to daj dłuższą. Albo tę, która bardziej ci się podoba.
    • niii Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 19:52
      Viola jest tak śliczna, że dałabym sama na pierwsze imię i chcę, żeby wróciła jako nadawane współcześnie smile)
      Obydwie formy są piękne, osobiście teraz wybrałabym Violę ale skoro to Babcia ma być upamiętniona, można wybrać także Violettę, a tak naprawdę bez różnicy, bo oznaczają to samo.
      Od Violetty jest jeszcze więcej zdrobnień, np. Letta, Leti, Letty, jak w przypadku Letycji.

Dużo zależy też od melodii pierwszego imienia, jakie nadacie, czy bardziej Viola, czy Violetta.
      W Polsce jak najbardziej używa się W.
      Ja piszę przez V, bo po prostu w tym imieniu najbardziej pasuje mi wizualnie.
      Wiola to imię jednej z najwcześniejszych polskich księżniczek i dzisiaj również można ją oddzielnie rejestrować smile
    • dalenia Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 20:08
      Jak ma być po babci to bym dała Wiolettę - jednak "v" w Polsce bym sobie darowała. Ogólnie mnie się sama Wiola podoba. Rzeczywiście zdrobnieniowa, szczególnie, że u nas tylko w takiej postaci występuje (lub głównie w takiej). Ale brzmieniowo całkiem spoko.
    • odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 22:09
      Na pewno zdecydujemy się na „w” z przodu.
      Babcia mówi, że bardzo rzadko zdarza jej się używać formy Violetta - na codzień jest po prostu Violą
      • paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 08:09
        odrobinka37 napisał(a):

> Na pewno zdecydujemy się na „w” z przodu.
        > Babcia mówi, że bardzo rzadko zdarza jej się używać formy Violetta - na codzień
        > jest po prostu Violą

No to masz wybór 😃.
        Wiola, mimo że imo wygląda zdrobnieniowo, brzmi subtelniej niż Wiolet(t)a.
      • dalenia Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 10:24
        No to można nadawać i Wiolę. Może się całkiem fajnie sprawdzić na drugie imię. A pierwsze wybrane?
        • niii Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 11:58
          Byłabym za Wiolą, brzmi miło i mniej spotykanie niż Wiolet(t)a.
        • odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 21:10
          Jeszcze nie ma ostatecznej decyzji 🤦🏻‍♀️
          • paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 06:37
            Ciekawa jestem, co wybierzecie.
            Daj znać, kiedy córka się urodzi.
    • remigia1 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 03:15
      Rzeczywiście Wiolet(t)a to włoskie zdrobnienie Wioli. Dlatego też wybrałabym tę formę. Moim zdaniem Wiola jako pełne imię brzmi całkiem ładnie, kojarzy mi się z wiolonczelą.
      Wioleta (forma przez jedno "t") w ogóle mi się nie podoba; silnie kojarzy mi się ze słowami zakończonymi na -leta, np. "paleta".
      • remigia1 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 03:15
        *dlatego też wybrałabym tę formę, tzn. Wiola.
    • gaudencja Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 17:55
      Historycznie Wioletta jest zdrobnieniem od Wioli, na Waszym miejscu rozważyłabym więc, czy wolicie Wiolę, czy Wiolettę. Obie wersje uhonorują babcię smile
    • annthonka Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 14:01
      Jeżeli chcecie uhonorować babcię, to nadajcie taką formę, jaka jej samej podoba się najbardziej.
      • odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 19:40
        Ona nawet nie była świadoma że Violetta to zdrobnienie, a Viola pierwotne imię. Powiedziała, że jej wszystko jedno wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.