odrobinka37 17.11.23, 16:26 Pierwszego imienia jeszcze nie wybraliśmy ale drugie chcemy po babci. Babcia jest Violetta. I teraz pytanie, która forma imienia jest poprawna? Przez „v” czy „w”? Jedno „t” czy dwa? I czy Viola czy Violetta? Podobno Violetta jest zdrobnieniem od Violi… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 17:30 W Polsce czy Wiola czy Wiolet(t)a- pisane z w na początku. Faktycznie, Wikipedia twierdzi, że Wiolet(t)a to zdrobnienie Wioli 🤔. Dla mnie Wiola wygląda zdrobnieniowo. Skoro imię ma być po babci, a babcia ma dłuższą wersję, to daj dłuższą. Albo tę, która bardziej ci się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 19:52 Viola jest tak śliczna, że dałabym sama na pierwsze imię i chcę, żeby wróciła jako nadawane współcześnie ) Obydwie formy są piękne, osobiście teraz wybrałabym Violę ale skoro to Babcia ma być upamiętniona, można wybrać także Violettę, a tak naprawdę bez różnicy, bo oznaczają to samo. Od Violetty jest jeszcze więcej zdrobnień, np. Letta, Leti, Letty, jak w przypadku Letycji. Dużo zależy też od melodii pierwszego imienia, jakie nadacie, czy bardziej Viola, czy Violetta. W Polsce jak najbardziej używa się W. Ja piszę przez V, bo po prostu w tym imieniu najbardziej pasuje mi wizualnie. Wiola to imię jednej z najwcześniejszych polskich księżniczek i dzisiaj również można ją oddzielnie rejestrować Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 20:08 Jak ma być po babci to bym dała Wiolettę - jednak "v" w Polsce bym sobie darowała. Ogólnie mnie się sama Wiola podoba. Rzeczywiście zdrobnieniowa, szczególnie, że u nas tylko w takiej postaci występuje (lub głównie w takiej). Ale brzmieniowo całkiem spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 17.11.23, 22:09 Na pewno zdecydujemy się na „w” z przodu. Babcia mówi, że bardzo rzadko zdarza jej się używać formy Violetta - na codzień jest po prostu Violą Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 08:09 odrobinka37 napisał(a): > Na pewno zdecydujemy się na „w” z przodu. > Babcia mówi, że bardzo rzadko zdarza jej się używać formy Violetta - na codzień > jest po prostu Violą No to masz wybór 😃. Wiola, mimo że imo wygląda zdrobnieniowo, brzmi subtelniej niż Wiolet(t)a. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 10:24 No to można nadawać i Wiolę. Może się całkiem fajnie sprawdzić na drugie imię. A pierwsze wybrane? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 11:58 Byłabym za Wiolą, brzmi miło i mniej spotykanie niż Wiolet(t)a. Odpowiedz Link Zgłoś
odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 21:10 Jeszcze nie ma ostatecznej decyzji 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 06:37 Ciekawa jestem, co wybierzecie. Daj znać, kiedy córka się urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 03:15 Rzeczywiście Wiolet(t)a to włoskie zdrobnienie Wioli. Dlatego też wybrałabym tę formę. Moim zdaniem Wiola jako pełne imię brzmi całkiem ładnie, kojarzy mi się z wiolonczelą. Wioleta (forma przez jedno "t") w ogóle mi się nie podoba; silnie kojarzy mi się ze słowami zakończonymi na -leta, np. "paleta". Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 18.11.23, 03:15 *dlatego też wybrałabym tę formę, tzn. Wiola. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 19.11.23, 17:55 Historycznie Wioletta jest zdrobnieniem od Wioli, na Waszym miejscu rozważyłabym więc, czy wolicie Wiolę, czy Wiolettę. Obie wersje uhonorują babcię Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 14:01 Jeżeli chcecie uhonorować babcię, to nadajcie taką formę, jaka jej samej podoba się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
odrobinka37 Re: Wiola czy Wioletta? - poprawna forma 20.11.23, 19:40 Ona nawet nie była świadoma że Violetta to zdrobnienie, a Viola pierwotne imię. Powiedziała, że jej wszystko jedno Odpowiedz Link Zgłoś