jumisiak 06.07.24, 08:17 Cześć! Jak odbieracie imię Xavier, bardzo mnie się podoba i nawet rozważam je do nadania mojemu dziecku w przyszłości( mam dopiero 16 lat więc na spokojnie). Mam z tym imieniem jeden problem otóż literka x i v tak jakoś dziwnie mi w Polsce nazwać tak dziecko, chociaż myślę że za te +- 10 lat jak będę mieć swoje dziecko te literki będą całkowicie normalne i będzie dużo dzieci z imionami zagranicznym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Xavier 06.07.24, 08:33 Nie lubię nawet Ksawerego, a Xaviera odbieram jako bardzo pretensjonalnego. Jednak zgadzam się, że niedługo takie imiona pewnie będą na porządku dziennym, podobnie jak zdrobnienia. Takie zagraniczne, "światowe", "otwierające drzwi" 😉 wersje imion już są nadawane, np Nicole, więc już teraz można dopiąć swego. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Xavier 06.07.24, 08:52 Ksawery - czemu nie. Nie ma literek, które Cię rażą i nie będzie dla dziecka obciążeniem jak Xavier. Na forum czasem ktoś wspomina, że w wieku nastu lat lubił Sandrę czy Pamelę, a teraz woli Niegosławę, więc Tobie przez te +-10 lat też pewnie bardzo zmieni się gust imienniczy i kiedyś będziesz się śmiać z tego Xaviera. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Xavier 06.07.24, 09:22 Wystarczy nadać imię Ksawery i problem "zagranicznych" literek znika Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Xavier 18.11.24, 10:39 Popieram, ta wersja o wiele lepsza pomimo Y, którego nie lubię. Podobnie Xymena, Ximena, nie Ksymena. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Xavier 06.07.24, 11:37 Tak jak napisały poprzedniczki - dla bezpieczeństwa może lepiej zdecydować się na Ksawerego przez "ks" i "w"?... Z literek "x" i "v" zrezygnowałabym, ale nie przez fakt "zagraniczności" czy "pretensjonalności", tylko dlatego, że myślę, że jednak wiele osób miałoby wówczas problemy z zapisem tego imienia (spotkałam się osobiście z takimi przypadkami). Czy odbieram to imię "pretensjonalnie"?... Trudno mi się wypowiedzieć, zwłaszcza, że raczej nie używam wobec imion tego określenia. Mnie osobiście wszystkie formy "xavierowe" (niezależnie od zapisu ) się "przejadły" (ostatnio coraz częściej słyszę to imię wśród dzieci) - ale jeśli Tobie się podoba, to nadawaj Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Xavier 06.07.24, 14:27 Już było całe mnóstwo wątków na ten temat na forum. W dużym skrócie: znaczna większość osób odbiera takie imiona jako bardzo pretensjonalne. Zresztą nie tylko na naszych forum. Czy za 10 lat Xavier nie będzie nikogo dziwić? Nie wiem, gdyż moda na imiona takie jak Angelika czy Jessica bardzo szybko przemijała, wygasała, a później zostały one wyśmiane przez większość społeczeństwa (za plecami ich nosicieli). Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Xavier 18.11.24, 10:52 Wyśmiane przez złośliwych i przykrych ludzi, bo te wówczas dzieciaki, dzisiaj dorośli, nie były niczemu winne. Angelika i Jessica to w moim odczuciu pięknie brzmiące, melodyjne imiona, zupełnie normalne wszędzie, a naznaczone niesłusznie w Polsce. Cieszę się, że wciąż są nadawane, jak też z różnorodności. Myślę tylko, że forma Xavier, choć międzynarodowa, może być szykanowana przez osoby z kompleksami. Choć po drugiej stronie, nadających, także występowały kiedyś. I tak powstaje konflikt, w którym cierpi dziecko. Najlepsze rozwiązanie to nadać imię uniwersalne, bez żadnych spolszczen, o jednym globalnym zapisie. Mnie Xavier nie dziwi, poza tym bardzo lubię V, Q i X. Oraz wszelkie imiona z dż. Skoro występują w naszym użyciu codziennym, choćby w postaci wyrazów łacińskiego pochodzenia, to hipokryzją jest naznaczenie za pojawienie się w imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Xavier 06.07.24, 14:56 Ja bym nadała w wersji Xaver, Xawer, ewentualnie Xawery ale jednak nie Xavier. Sama wyjątkowo nie lubię imion kończących się na Y i rozumiem, że szukasz odmiany od wyjściowego 'Ksawerego'. W moim odczuciu to ładne imię, choć mija już ponad 20 lat od jego najwcześniejszych nadań po okresie 'nieczynności' Może kiedyś odpodoba Ci się ale trudno powiedzieć, bo sama nie kieruję się modą, a brzmieniem i nadal bardzo lubię wszystkie stare imiona, o wiele rzadziej lub wcale nie nadawane już za granicą. Xavier, Olivier - te imiona wystartowały już dawno nawet w Polsce i obecnie nie nadałabym ich dziecku. Podobnie z Angeliką, Nicole, Jessicą, Roksaną, Malwiną czy Vanessą ale mam do nich słabość dlatego, że brzmią pięknie i nigdy nie przestanę ich lubić ( cudowne dźwięki), więc może kiedyś skuszę się na 1 z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Xavier 07.07.24, 09:29 Niestety totalnie na nie... Mam nadzieję, że zmieni Ci się jeszcze gust Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Xavier 11.11.24, 19:46 20 lat temu też się wydawało, że formy typu Xavier będą w Polsce wszechobecne, a jednak nie są. Xavier w Polsce to MSZ superpretensjonalna forma, jak Olivier, Nicole, Michelle itp., itd. Lepiej byłoby zdecydować się na Ksawerego. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Xavier 18.11.24, 21:38 Ja w Twoim wieku chciałam syna nazwać Natanael 😅 Zagranicznym imionom często szkodzi polska miłość do zdrobnień i problemy z odmianą. Xavier brzmi mega wdzięcznie. Ja jednak ja nie lubię zderzenia imion brzmiących nie polsko z naszym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś