16.07.24, 22:20
Cześć jak wam się podoba to imię?
Mnie osobiście bardzo i to od wielu wielu lat, mam problem tylko ze zdrobnieniami oprócz Pawełka jakie jeszcze mogą być? Jak to imię jest odbierane według was teraz a jak może być za parę lat? Z góry dziękuję za odpowiedź 🫶🏼
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Paweł 17.07.24, 00:46
      jumisiak napisał(a):

> Cześć jak wam się podoba to imię?

Jestem z nim tak osłuchana, że jest dla mnie przezroczyste jak powietrze. Być może podobałoby mi się, gdyby Pawłów było bardzo mało, ale jest ich ponad pół miliona, a samo imię jest piąte pod względem częstości wśród mężczyzn w Polsce.

Wikipedia podaje bardzo dużo starych zdrobnień Pawła.
    • sulimira Re: Paweł 17.07.24, 01:45
      Podobnie jak Gaudencja. Znam sporo Pawlow, imie wyjkowate. Jak dla mnie przezroczyste i mogloby sobie jeszcze troche odpoczac.
      Zdrobnienia: Pawcio?
    • annthonka Re: Paweł 17.07.24, 07:52
      Ja mam przesyt, więc ciężko nawet powiedzieć czy mi się podoba.
    • dasza_dm Re: Paweł 17.07.24, 07:59
      Podoba mi się. Niedawno spotkałam na oko 5-letniego Pawełka.
    • paula.anna Re: Paweł 17.07.24, 08:43
      Nie wiem, czy mi się podoba.
      Jest dla mnie przezroczyste, przebrzmiałe. Absolutnie obojętne.
      Co ma plusy 😀 - Paweł nie wywołuje u mnie przykrych dreszczy, jak Jaś, Kubuś itp.
      Zdrobnienie- przychodzi mi na myśl Pawcio. Jednak nie polecam 😉
    • nokturnus Re: Paweł 17.07.24, 14:21
      Ostatnio minąłem 2 letniego Pawełka, mama mówiła Paweł.
      Dla mnie imię dość nieoryginalne ale osłuchane, nikt nie może zarzucić wydziwiania. Kojarzy mi się z przyjacielem mojego dziadka.
    • remigia1 Re: Paweł 17.07.24, 22:38
      Na tle innych "przezroczystych" imion podoba mi się. Brzmi ładnie.
      Ja nie zdrabnialabym.
    • maja0921 Re: Paweł 18.07.24, 09:23
      Nie znam żadnego małego Pawła, najmłodszy ma 18 lat. Poza tym mam kuzyna Pawła do ktorego wszyscy mówimy Pablo. Nie mam pojęcia skąd się to wzięło 😅 ktoś wymyślił kilkanaście lat temu i tak się przyjęło.
      • gaudencja Re: Paweł 18.07.24, 20:56
        maja0921 napisał(a):

> Nie znam żadnego małego Pawła, najmłodszy ma 18 lat. Poza tym mam kuzyna Pawła
        > do ktorego wszyscy mówimy Pablo. Nie mam pojęcia skąd się to wzięło 😅 ktoś wym
        > yślił kilkanaście lat temu i tak się przyjęło.

To częste u Pawłów.
    • katarzynkaa Re: Paweł 18.07.24, 09:35
      Lubię to imię od lat i nie zdrabniałabym go.
    • 1.wetta.1 Re: Paweł 18.07.24, 17:27
      O wiele bardziej mi się podoba od równie popularnego Piotrusia, na dźwięk którego dostaję dreszczy.
      Mimo wszystko uważam, że imię to powinno trochę odpocząć.
    • niii Re: Paweł 18.07.24, 19:20
      Cześć smile Imię miło brzmi pomimo sporej przekrojowej popularności smile

Podobne: Gaweł, Fabian, Abel, Paulin, Ksawery, Marwin, Alwin, Sabin, Albin Salwador Fakundo, Albert, Szarbel, Gabriel.

W moim odczuciu następują kulminacje i przesyty Pawła, jednak pozostanie imieniem uniwersalnym, podobnie jak i również ponadczasowy Piotr.
      Odbierane będzie ciepło bądź neutralnie, tak sądzę.
      Skojarzenia: batonik Pawełek ; D
      Zdrobnienia: Pawcio, Pawko, Pawek, Pawełek, Pawik, Paw, Pawo, etc.
      Chociaż lubię zdrobnienia odśrodkowe i tylne, to w tym przypadku niecodziennie brzmiałoby Pełek, Peł, Pełka czy Wełek, Wełka, Weł ale to zależy od nadających.
      Niektórzy szukają też zagranicznych zdrobnień typu Pablo czy Pol. Nie podoba mi się z kolei przezwisko Polson i Pawex.
      Możliwość innego przezwiska - pawian, diabeł ale to złośliwość dzieciaków na pewnym etapie wink
      • niii Re: Paweł 18.07.24, 19:27
        I Pawson*
        Alternatywne: Pawlik, Pawlin, Pasiu, Pawunio, Pawuś, Pawelo, Pałek, Polek - jednak u nas niespotykane raczej lub rzadko.
        Tak naprawdę imię to nie ma wielu zdrobnień ale całość rekompensuje braki przekształceń.
    • misha.parajanov Re: Paweł 18.07.24, 21:12
      Pomimo przezroczystości, lubię Pawła. To imię ważnej dla mnie postaci ze świata kultury, może dlatego to imię tak miło mi się kojarzy wink

Coraz częściej spotykam małych Pawełków, ale to pewnie przypadek wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.