Gość: Natalia Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 10:15 Mi bardzo podoba się zestawienie Grzegorz Rosenkranc Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ice1 Re: po nazwisku to po pysku... 05.05.07, 11:09 ach moja dawna nauczycielka z podstawowki- Taratata) pieknie- czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
altariel2 Re: po nazwisku to po pysku... 18.05.07, 21:14 A mnie się podoba nazwisko mojego męża Radzimiński Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia979 Re: pomoc w nazwisku dla dzieci :D 15.06.07, 23:08 hejka niewiem co myslicie o nazwiskach - dla mnie sa badzro oryginalne hehe moj maz ma na nazwisko Wódka - dokladnie jak na butelce moja mama z panienskiego - Chmiel pradziadek mial - Godzina po slubie zostalam przy swoim nazwisku , i dzieci jeszcze na ta chwile maja tez moje nazwisko.... niewiem czy dobrze postapilam - ale w lipcu lub w sierpniu planujemy zmienic dzieciom nazwiska...- choc one za bardzo niechca wola zostac przy moim nazwisku bo mam ladne Słotwińska.... niewiem co sadzic mam ale mam nadzieje ze mi doradzicie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomoc w nazwisku dla dzieci :D 16.06.07, 14:51 sylwia979 napisała: > po slubie zostalam przy swoim nazwisku , i dzieci jeszcze na ta chwile maja tez > moje nazwisko.... > niewiem czy dobrze postapilam - ale w lipcu lub w sierpniu planujemy zmienic dz > ieciom nazwiska...- choc one za bardzo niechca > wola zostac przy moim nazwisku bo mam ladne > Słotwińska.... > niewiem co sadzic mam ale mam nadzieje ze mi doradzicie... Sama zostałabym przy Twoim nazwisku, a co do dzieci, to posłuchalabym ich zdania, jeśli są na tyle duże, żeby je wyrażać. Uwazam, ze nie ma powodu, dla którego dzieci powinny nosić nazwisko akurat ojca. Rodziców jest dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia979 Re: pomoc w nazwisku dla dzieci :D 16.06.07, 15:00 > Sama zostałabym przy Twoim nazwisku, a co do dzieci, to posłuchalabym ich > zdania, jeśli są na tyle duże, żeby je wyrażać. Uwazam, ze nie ma powodu, dla > którego dzieci powinny nosić nazwisko akurat ojca. Rodziców jest dwoje. wybierajac Wódka a Słotwińska ? dzieci sa przy Słotwińska ale wlasnie chcielismy zmienic na Wódka dzieci sa duzo zmienne i to bardzooo kazdy sie dziwi ze nie dalam dzieciom nazwiska po tatusiu... bo faktycznie nazwisko mariusz mojego istnieje tylko w akcie urodzenia dziecka on tez nalega kiedy w koncu nadejdzie ta zmiana...bo paula ma juz prawie 9 lat i jest tyle przy moim nazwisku.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomoc w nazwisku dla dzieci :D 16.06.07, 15:38 Oczywiście, ze wybrałabym Słotwińska! A czy Ty wolałabyś nosić nazwisko Wódka? A czy mąż, gdyby wybierał zupełnie od nowa, wolałby być Wódką, czy Słotwińskim? Odpowiedź wydaje mi się być dość oczywista. Na Waszym miejscu podtrzymałabym wcześniejszą decyzję, przecież musieliście o tym zdecydować w momencie deklaracji woli małżeństwa. Po co zmieniać teraz decyzję, robiąc dzieciom chaos w papierach? A jeśli dzieci po osiągnięciu dojrzałości będą wolały wrócić do nazwiska Słotwiński/a? Na Waszym miejscu pozwoliłabym im zdecydować samym, kiedy dorosną. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia979 Re: pomoc w nazwisku dla dzieci :D 17.06.07, 00:50 tak bywa dlatego jestem z dziecmi przy swoim nazwisku tylko mnie to juz zaczyna denerwowac ze jak kazdy sie pyta dlaczego dzieci nie maja nazwiska po tatusiu wrrrrrrrrr - czasami wzielabym jakim mloteczek i kazdemu lep za to roztrzaskala.... obecnie znowu jestem w ciazy i ostatnio tesciowa sie pytala jakie nazwisko dam temu dziecku hehe od razu jej powiedzialam ze takie jak inne maja chialam bardzo zeby mariusz byl przy moim - mogl miec 2 nazwiska.... a bedzie wojna o to ze mojego mariusza - brat ma dziewczyne i ona 8 czerwca urodzila syna..... i ona dala dziecku wlasnie te nazwisko Wódka teraz to sie moge nasluchac ze skoro ona dala bez zadnych zastrzezen to i ja rowniez moge dac WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR normalnie koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikky Re: pomoc w nazwisku dla dzieci :D IP: *.96.80.17.telemedia.pl 21.03.09, 16:25 a może Słotwińska-Wódka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 18:27 Ja uwielbiam nazwisko Lubieniecka/cki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdef najładniejsze nazwiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 11:58 moim zdaniem najładniejsze nazwiska:szczygiełek,szczygłowski,szczyglik,szczyglak,szczygielski,szczygło,sczy giol,szczyglerski....itd,itp-wszystkie związane ze SZCZYGŁEM (SZCZYGIEŁ TO MOJE NAZWISKO) prawda że ładne?? Odpowiedz Link Zgłoś
marta86-16 Re: po nazwisku to po pysku... 24.06.07, 16:02 Jak byłam młodsza to miałam koleżankę Olę Topolską Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: po nazwisku to po pysku... 15.07.07, 16:58 Bardzo mi się podoba nazwisko panieńskie mojej mamy: Zadorożny i chętnie sama bym takie miała, nawet z imieniem by mi się ładnie kresowo komponowało :o). Sama mam podwójne Kwiecień-Maniewska i ciągle mnie ktoś przerabia na Kwiecień-Majewską :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louve Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.bik.pl 22.07.07, 09:55 Nazwiska piękne, według mojego osądu: Czetwertyńska (z tych Czetwertyńskich , Ostrzyniewski, Osypowicz, Kuczmierczyk, Hrynkiewicz, Huzarewicz, Podhorodecki i panieńskie mojej wspaniałej Babci: Nogajewska... Nazwiska charakterystyczne, konkretne, ciekawe: Deeg, Turyk, Hlek, Dorosz, Tyrcha Odpowiedz Link Zgłoś
stynka Re: po nazwisku to po pysku... 09.08.07, 18:16 > Odkąd poznałam nazwiska: > Krasnodębska > Nowodworska Ja to ta druga, ale niedługo zmieniam. Miło jednak, że komuś się aż tak bardzo podoba st. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: po nazwisku to po pysku... 09.08.07, 20:39 stynka napisała: > Ja to ta druga, ale niedługo zmieniam. > Miło jednak, że komuś się aż tak bardzo podoba > > st. Gratuluję stynko! Jak się ma synek? Odpowiedz Link Zgłoś
stynka Re: po nazwisku to po pysku... 09.08.07, 21:34 > Gratuluję stynko! Jak się ma synek? Dziękuję, świetnie! Tej jesieni idzie do 1 klasy. Już czeka na niego po uczniowsku urządzony pokój. Ależ masz dobrą pamięc Podziwiam i pozdrawiam, st. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: po nazwisku to po pysku... 09.08.07, 22:59 Moje panieńskie Jesionowska... Załuję, że go sobie nie zostawiłam, ale musiałabym do niego dodać 10 mężowskich liter, a że imię też niekrótkie, potrzebowałabym baaaaaardzo dużo miejsca żeby się podpisać. Mojej prababci panieńskie: Chodkiewicz (jeszcze piękniej Chodkiewiczówna) I znam jeszcze dziewczę o pięknym nazwisku Lutogniewska - marzenie po prostu. Niestety nie ma brata... (to dla chętnych do przybrania tego ładnego nazwiska) A wspomniane zestawienie Agnieszka Aksamitowska pojawiło się w szkole, w której uczyłam, też mi się podoba. Pozdrówka M Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: po nazwisku to po pysku... 09.08.07, 22:55 Malinowska, Majewska - tak delikatnie, ladnie brzmia.. Starsznie nie pasuje mi nazwisko Ojczenasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.centertel.pl 09.08.07, 23:22 Prababcia mojego męża nazywała się Marianna Kozieł, bardzo mi się to nazwisko podoba. Szwagierka od dwu lat nazywa się Jakszuk, też nieźle. Poza tym z tych szlacheckich podobają mi się nazwiska Lanckoroński bardzo, Czetwertyński, Sanguszko. Moje panieńskie to WÓjcik jako mała dziewczynka chciałam nazywać się Wójcikowska jak sąsiedzi mojej cioci. Bardzo żałuję,że teraz odchodzi się od odmiany nazwisk i żona nazywa się tak jak mąż. Końcówki -owa i -ówna mają swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 15:16 Mnie się bardzo podoba nazwisko mojej babci,której nigdy nie poznałam Drwęcka...ładnie prawda Odpowiedz Link Zgłoś
sable_marguerite Re: po nazwisku to po pysku... 11.08.07, 20:18 Brzoza. Ladne,bo polskie choć słyszałam,że ktoś przekręcił to nazwisko na "zorza". ale podsoba mi sięteż Uciechowski, Łakomczyk... a będę się nazywała przymiotnikowo i nie narzekam też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 10:15 A mi podoba sie np Helena Trojańska i wychodzi za mąz za Dorotański.Niby tez normalne, ale jednak przyjmuje nazwisko męza mimo iż rodzice nadali jej po urodzeniu Helena Trojańska. No albo Maja Pszczólka.(ta pani z poczty czy z policji). i jak wyjdzie za mąz i wezmie nazwisko męza np Kowalska, czy Szczur? No ciekawe...wszystko zalezy od nazwiska. jezeli Anna Kocioł wychodzi za Szczura to jaki sens zostawac przy swoim? czy Szczur czy Kot to i to samo znaczy. Co innego jak jest Anna Wielkowska a wychodzi za Miskę. Wtedy jest dylemat. Moja mama miała piękne nazwisko i takie były czasy ze wtedy konieczność była brac nazwisko męza. I wzieła.O zgrozo. I ja wyszłam za tez.o zgrozo.Więc miałam pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.lublin.mm.pl 31.08.07, 23:37 Lubię dźwięczne nazwiska, podoba mi się np Latusek, Kamola, Milach, a z podanych tu na forum bardzo spodobało mi się Brzoza-Brzezina i Szumigaj Odpowiedz Link Zgłoś
par-is co myslicie o Paris? 02.09.07, 10:55 co myslicie o nazwisku Paris,ktore nosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paris Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.eplus-online.de 02.09.07, 10:29 co myslicie o nazwisku Paris ,ktore nosze.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: po nazwisku to po pysku... 02.09.07, 15:01 Czasem, gdy trzeba wymyśleć fikcyjne nazwisko np. na testach, nazywam się Niewiadomska. Podoba mi się też wyraz Memento, choć nie funkcjonuje jako nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnicka moja babcia - Karnicka IP: 83.238.100.* 14.09.07, 14:48 to najladniejsze nazwisko, jakie znam (panienskie mam inne). Ja po mezu bede Malinowska, w sumie pospolite, ale i tak dobrze, ze nie Salata, Kielbasa albo Fiutek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee najładniejsze nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 14:55 A mnie sie podoba Kornatowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: najładniejsze nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 14:58 I jeszcze: Marusarzówna Kusociński to ze znanych. Po za tym - Krasnodębski, Makarewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 18:07 Cóż ja naprawde mam szczęście do nazwisk. Moje panieńskie nazwisko brzmi BORATYŃSKA natomiast noszę obecnie nazwisko męża DEREWIECKA. Szczerze mówiąc zastanawiałam się długo czy może nie zostawić sobie panieńskiego oprócz przyjęcia nazwiska po mężu, ale doszłam do wniosku, że takie dwuczłonowe nazwisko byłoby po prostu za długie ) Czasami żałuję tej decyzji, bo tak naprawde wolałam moje panieńskie ) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 18:26 moja babcia miała równiez ładnie na nazwisko Grymulska. na studiach miałam koleżankę o ciekawym nazwisku Dubaj, a także dwie inne koleżanki Kmieć i Rycerz a na sąsiednim roku była jeszcze Król - cały przekrój warstw społecznych I RP ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 18:36 a tak na dokładkę znałam też dziewczynę o nazwisku Hokaluk - Pukaluk, zaskakujęce połączenie, zwłasza że było ono utworzone z jej panieńskiego i po mężu. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: po nazwisku to po pysku... 19.11.07, 14:00 Mi się podoba 'Hundert' może nie dla samej urody, ale dlatego, że córka tej pani wyszła za...Towsenda )) Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: po nazwisku to po pysku... 05.12.07, 15:57 Moja prababcia nazywała się Helena Szmilewska a moja Babcia zanim wyszła za mąż Kalina Zofia Szmilewska. Oba zestawy moim zdaniem brzmią pięknie. Mogłabym się tak nazywać... Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafka1973 Koniecpolski i Solski 05.12.07, 20:45 Bardzo podobają mi sie te dwa nazwiska. Szkoda, ze żadne nie jest moje, chociaż jedno z nich to rodowe mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Ładne, dziwne, oryginalne nazwiska... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 11:54 Na początek wymienię kilka znanych mi, innych nazwisk: -Matuszewska -Wołoszyńska ;-] -Waliszewska ;-] -Andropolis -Terlecka -Jakubczyk -Worach ;-] -Sidor ;-] -Gzyl -Omen ;-] -Warius ;-] -Emotowski -Melcareński -Igryda -Salenowicz -Sadowski -Jodłowińska -Różaniewicz -Modraszkiewicz -Celestyński -Marmurewicz Znam jeszcze kilka innych.Jednak jednym z nazwisk, ktore najbardziej mi się podoba jest -Kantoniz , ukraińskie nazwisko,tak śpiewnie brzmiące ))... Co do nazwisk wymienionych przez innych, Krasnodębska i Nowodworska są naprawdę piękne...Brzmią tak szlachetnie i śpiewnie.Moje nazwisko (nie podam ) ma węgierskie pochodzenie, występuje w kilku 'odmianach' tylko w jednym regionie polski(tzn.teraz niektóre osoby z tym nazwiskiem, wszystkie powiązane jakoś ze mną pochodzeniem powyjeżdżały, ale to nazwisko najpierw istniało tylko w okolicach mojego zamieszkania )) I jest jeszcze jedno-połączenie nazwiska z imieniem.Dla mnie pięne połączenia to np.: -Zuzanna Nowodworska,Rozalia Nowodworska,Seweryn Nowodworski,Leszek Nowodworski -Izabela Krasnodębska,Amelia Krasnodębska,Henryk Krasnodębski,Melania Krasnodębska -Laura Terlecka,Artemida Terlecka,Zbigniew Terlecki -Melania Jodłowińska -Antonina Celestyńska -Emilia Modraszkiewicz i inne ) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: po nazwisku to po pysku... 23.01.08, 22:10 Bardzo podoba mi sie nazwisko znajomego - Krzysztoporski. Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: po nazwisku to po pysku... 01.02.08, 21:35 przypomniały mi się nazwiska koleżanek: Peretiatkowicz i Szerksznis fajne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xczx Re: po nazwisku to po pysku... IP: 213.199.205.* 09.02.08, 12:26 według mnie najładniejsze jest nazwisko malczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.08, 21:45 A tu mozna zobaczyc mapy nazwisk i liczbe osob je noszących. Niestety męskie i żeńskie końcówki ( -np ski ska) sa podawane oddzilnie www.moikrewni.pl/mapa/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: po nazwisku to po pysku... IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.04.08, 00:15 Jedno z moich ulubionych: Oldenburg. Pozniej dlugo nic i jest: Bursztynowicz, Modrzewska i Brużewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus najpiękniejsze 11.04.08, 08:52 lubię nazwiska zakończone na "-wska" "-wski" (jak moje rodowe) ale nie znoszę jak ktoś to "w" omija ) przykład takiego niechlujstwa w wymowie to np. lutosławski, który staje się lustosłaSkim... po mężu dostałam (do rodowego) krótkie, męskie i raczej mało atrakcyjne nazwisko zakończone na "-in", którego nie powinno się odmieniać (starsze pokolenia niestety to robią i wtedy staję się "panią -inową". ohyda). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najpiękniejsze 11.04.08, 21:18 A dlaczego nie powinno się odmieniać? nazwiska zakończoen na -in są jak najbardziej odmienne. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus konkretniej 12.04.08, 08:33 nie wyraziłam się precyzyjnie. może i są odmienne, ale w przypadku kobiety brzmi to strasznie. "pani bobinowa" czy "o pani bobinowej"... dlatego wolę bez odmiany. ("pan bobin", "z panem bobinem", "o panu bobinie" brzmi normalnie) i się ujawniłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta00537 Re: po nazwisku to po pysku... IP: 78.8.79.* 22.04.08, 14:40 mi osobiście podoba się nazwisko panieńskie mojej babci SAROWSKA ale czasem pisali je SAROSKA, tak szczerze mówiąc to nie spotkałam nikogo z takim nazwiskiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś