Dodaj do ulubionych

Dol.Chochołowska w opałach

28.02.04, 19:19
Dolina Chochołowska: koniec ze ścisłą ochroną
Bartłomiej Kuraś 28-02-2004, ostatnia aktualizacja 27-02-2004 20:10

W Dolinie Chochołowskiej, objętej do tej pory ścisłą ochroną przyrody, ma być
dopuszczona działalność handlowa i rolnicza. Po raz pierwszy w 50-letniej
historii Tatrzańskiego Parku Narodowego zgodziła się na to jego dyrekcja.
Zezwolono także na rozbudowę kolejek na Kasprowym Wierchu i w kotłach
Goryczkowym i Gąsienicowym .

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1937643.html
Zamiast toczyć zaciekłe potyczki słowne o tzw.dupę Maryny na tym kiedyś super
ciekawym i sympatycznym forum, proponuję powyższy temat do rozważenia.
PS. To niby nie moja sprawa, ale i tak już tu jestem to powiem. Niektórym (i
tak już nielicznym) rzeczywiście przydałoby się uważać na to jak wyrażają
swoje myśli. Zdaje mi się, że właśnie z tego powodu ostatnio wyniosło się
stąd kilku fajnych gości. Rumcajs! Fajnie grasz i dowcipnie piszesz!
Myślałem, że zadbasz o wrzucenie tego tematu na FZ - z Ciebie jest prawdziwy
pasjonat i miłośnik Tatr. Pozdrawiam FZ - Barrakkuda

Obserwuj wątek
    • ciupazka Re:Do barrakkudy... 28.02.04, 19:46
      Drogi barrakkudo! Jest Forum HUMORUM można tam się cieszyć sobą także bez
      naszego towarzystwa. Ty najmniej się tu udzielałeś, więc czego Ci żal?
      Czytania?
      Telo.Pozdr.
      • barrakkuda Do Ciupazki 28.02.04, 20:10
        I właśnie o to mi chodziło - uderz w stół, a... Ciupazka cię "ugości" - i to
        tak, że tylko uszy po sobie i nogi za pas. I co z tego, że się nie udzielałem?
        Wystarczy,że z daleka obserwowałem - cały czas! Bo może i chciałem? Czy mi się
        tylko zdaje, że z całego sympatycznego towarzystwa pozostałaś tylko TY? Czy Cię
        TO nie zastanawia??? I chyba nadużywasz liczby mnogiej wypowiadając się w
        imieniu innych, chyba że chciałaś powiedzieć "My Ciupazka, udzielna władczyni
        Forum Zakopane..."... Co do forum humorum - większego od tego tutaj nie
        widziałam. Możecie być spokojni - ostatnio jesteście bezkonkurencyjni!
        Pozdrawiam. Barrakkuda
        • ciupazka Re: Do Ciupazki 28.02.04, 20:14
          Dziękuemy za uznanie!!!
          • rysy2 Re: Do Ciupazki 28.02.04, 21:57
            ciupazka napisała:

> Dziękuemy za uznanie!!!

No i proszę - barrakkuda też pewnie odejdzie.
            Ciupazko posłuchaj Ty lepiej hepika1 i idź na dłuższy spacerek z wnukami,
            dotleń swój "organizm". Kto tu będzie zaglądał jak nadal będziesz
            taka "gościnna"? Przynosisz wstyd Poroninowi i okolicom.

NIE pozdrawiam
            • Gość: Marek Re: To nie problemy! IP: *.it / 62.233.189.* 28.02.04, 22:27
              Czepiasz się? Są poważniejsze problemy w kraju , zajmij się i ty nimi
              Roszczenia bez prawa
              Już za dwa miesiące - po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej - może
              wybuchnąć polsko-niemiecki spór o własność
              W zajadłym boju na gruncie prawa polskiego, niemieckiego i międzynarodowego
              zetrą się byli niemieccy właściciele majątków na zachodnich i północnych
              terenach kraju oraz obecni polscy dzierżawcy bądź właściciele tych dóbr. Ta
              wyniszczająca kampania pogorszy i tak napięte, nie najlepsze od jakiegoś czasu
              stosunki polsko-niemieckie, a oba rządy będą się temu przyglądać z udawaną bądź
              rzeczywistą bezradnością.

Problem bierze się stąd, że zawarty 17 czerwca 1991 roku traktat o dobrym
              sąsiedztwie i przyjaznej współpracy "nie zajmuje się sprawami obywatelstwa i
              sprawami majątkowymi". Choć obie strony podpisały się pod tym stwierdzeniem,
              różnie je interpretują. Strona niemiecka uważa, że kwestie własnościowe i
              majątkowe w ogóle nie były przedmiotem rozmów, strona polska - że oba państwa
              wyzbyły się wzajemnych roszczeń. Polskie władze tkwią w tym przekonaniu do
              dziś, jakby w oderwaniu od ewolucji niemieckich postaw i poglądów. A przecież
              niemiecki rząd nigdy nie podważył roszczeń, jakie mają wobec Polski członkowie
              licznych ziomkostw. Choć dyplomaci z Berlina wielokrotnie i zdecydowanie
              podkreślali, że takich roszczeń nie popierają, nie oznacza to, że roszczeń tych
              nie ma. Są, jak najbardziej, ale niemiecki rząd pozostawił rozwiązanie tego
              problemu inwencji obywateli.

- Do takiej interpretacji zapisów traktatu przychylił się Federalny Trybunał
              Konstytucyjny w Karlsruhe, który w orzeczeniu z lipca 1992 roku uznał, że
              traktat graniczny z Polską nie ma wpływu na sprawy własnościowe na byłych
              terenach niemieckich na wschodzie oraz nie narusza praw obywateli wynikających
              z niemieckiej konstytucji, w tym prawa własności i prawa dziedziczenia -
              zauważa Stefan Hambura, berliński adwokat, specjalizujący się w sprawach
              odszkodowawczych. - Dziwi mnie, że również to orzeczenie nie jest uwzględniane
              przez polskie władze i ekspertów.
              Może tu podyskutujes, rysy 2? Górale dadzą sobie rady bez opiekunów.

• barrakkuda Re: To nie problemy! 28.02.04, 22:49
                A co to Marku ma do Chochołowskiej? Chyba, że Niemcy chcą ją "zagospodarować" i
                wprowadzić tyrolską modę.
                Pozdrawiam - Barrakkuda
                • Gość: Marek Re: To nie problemy! IP: *.it / 62.233.189.* 28.02.04, 22:59
                  W opałach jest własność prywatna, ale ty tego nie rozumies.
                  • barrakkuda To jest problem! 28.02.04, 23:33
                    Co Ci daje taką pewność, że nie rozumiem - "Marku"? Mnie TEZ Bozia rozum dała,
                    z czytaniem TEZ nie mam problemów(!), ale chyba lepiej by było Twojemu tematowi
                    poświęcić ODDZIELNY wątek - może wreszcie znajdą się dyskutanci. Czego szczerze
                    życzę i pozdrawiam. Barrakkuda
                  • rysy2 Re: To nie problemy! 28.02.04, 23:34
                    Gość portalu: Marek napisał(a):

> W opałach jest własność prywatna, ale ty tego nie rozumies.

Fora Ci się pomyliły, czy szukasz chętnego do dyskusji?
                    A może jesteś sympatykiem ciupazki i zmieniasz temat?
                    Ja się o swoje dobro nie martwię - jest niezagrożone.
                    Spróbuj zgadnąć dlaczego.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1937643.html
                    Poczytaj jeśli Cię TO interesuje.
                    • rysy2 Zdemaskowana Ciupazka 28.02.04, 23:41
                      IP62233189 no i co Marku-Ciupazko?
                      Byłem tego PRAWIE pewien - teraz jestem na STO procent pewien.
                      • barrakkuda Do Rysy2 ! 29.02.04, 00:05
                        Jestem zażenowana - to bardzo nieetyczne co zrobiłeś, Rysy2. Ludzie gór mają
                        swój niepisany kodeks, który często przekłada się na ich postępowanie i w
                        życiu. Widać Ty do nich nie należysz. Brak Ci stylu i elegancji. I tolerancji
                        względem oponenta. Ta ostatnia to akurat nie tylko Twoja słaba strona, dlatego
                        moja rada - nie czyń innym tego co Tobie nie miłe. Ja TEZ WIEM kim jesteś.
                        Pozdrawiam FZ - Barrakkuda
                        • rysy2 Re: Do Rysy2 ! 29.02.04, 00:24
                          barrakkuda napisał:

> Jestem zażenowana - to bardzo nieetyczne co zrobiłeś, Rysy2. Ludzie gór mają
                          > swój niepisany kodeks, który często przekłada się na ich postępowanie i w
                          > życiu. Widać Ty do nich nie należysz. Brak Ci stylu i elegancji. I tolerancji
                          > względem oponenta. Ta ostatnia to akurat nie tylko Twoja słaba strona,
                          dlatego
                          > moja rada - nie czyń innym tego co Tobie nie miłe. Ja TEZ WIEM kim jesteś.
                          > Pozdrawiam FZ - Barrakkuda

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=7139894&a=10560606
                          Pewnie masz rację, ale może TO pomoże szanownej......, skoro Ty nie potrafisz
                          lub nie chcesz.
                          • barrakkuda Re: Do Rysy2 ! 29.02.04, 01:16
                            rysy2 napisał:
                            > Pewnie masz rację, ale może TO pomoże szanownej......, skoro Ty nie potrafisz
                            > lub nie chcesz

A muszę???
                            PS. Widać, że w ogóle nigdy nie rozumiałeś, że TO forum BEZ samorodnej gwary
                            góralskiej - Ciupazki czy innego przedstawiciela Zakopanego i Podhala po prostu
                            traci rację bytu. Szkoda... Widać i Ty i ja kierujemy się krańcowo różnymi
                            pobudkami i argumentami (ja swoje znam). Moim skromnym zdaniem nie ma sensu
                            przekształcania FZ w forum polityczne - jest FKraj, są i inne portale i fora,
                            gdzie naprawdę toczą się gorące dyskusje. Internet to miejsce PUBLICZNE, gdzie
                            WSZYSCY są gospodarzami i gdzie każdy pod niemal KAZDYM logo ma prawo na
                            wypowiedzenie swojego zdania, ale trzeba też mieć pewien umiar - gdzie i kiedy.
                            Tolerancja TEZ nie jest na ostatnim miejscu. Nie ma sensu nabijanie licznika na
                            dyskusję z samym sobą. To - i nie tylko - chciałem powiedzieć!
                            Pozdrawiam - Barrakkuda
                            PS. Na temat Dol.Chochołowskiej polecam dyskusję na www.topr.com.pl
                            Ciekawe czemu uczestnicy tamtego forum - fakt, że dość elitarna gromadka - tak
                            rzadko, a prawie wcale - wpadają na FZ? Widać Tatry nie tylko łączą... Góry nie
                            tolerują obojętności i lekceważenia. Niestety są tacy, co się o tym
                            przekonali...
                            Pozdrawiam - Barrakkuda
                            • hepik1 Re: Do Rysy2 ! 29.02.04, 06:14
                              he,he,he-a jo dziynkuja za link-he,he,he-oj ciupazka,he,he,he
                              • ciupazka Re: Dol.Chocholowska w opałach 29.02.04, 09:03
                                Porusali my w swoim casie tyn temat, cyzby sie juz skońcył decyzje zapadły?
                                Casy sie zmiyniyły , zwada miedzy górolami a TPN widocnie skońcono, cosi za
                                cosi, niek sie włościele mortwiom, podotki niek placom , a TPN ogranicy
                                działanie (nowe prawo) goroli tak, ze syćko bee po staremu, a wilk bee cały,
                                nei owiycka tyz syto. Dudki zaś same i za nic (za "własność") do kasy bedom
                                sły, ba jako. Sprytnie obmyślyli, mnie sie ino śmioć fce, to samo bee z
                                mieszkaniami spółdzielczymi, pódzie za "własność" podotek katastralny, nawet
                                nie beecie wiedzieć kie, hehe.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=5548081&v=2&s=0
                                Telo. Pozdrowiom barrakkude( wceśniyj miałaś inksy nick, hale piykny styl
                                pozostoł) Dzięki za klase!Hej!
                                • barrakkuda Re: Dol.Chocholowska w opałach 29.02.04, 22:14
                                  1. Re:Do barrakkudy...
                                  ciupazka 28.02.2004 19:46 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Drogi barrakkudo! Jest Forum HUMORUM można tam się cieszyć sobą także bez
                                  naszego towarzystwa. Ty najmniej się tu udzielałeś, więc czego Ci żal?
                                  Czytania?
                                  Telo.Pozdr.
                                  2. Re: Dol.Chocholowska w opałach
                                  ciupazka 29.02.2004 09:03 odpowiedz na list

> Porusali my w swoim casie tyn temat, cyzby sie juz skońcył decyzje zapadły?...
                                  ...............
                                  > Telo. Pozdrowiom barrakkude( wceśniyj miałaś inksy nick, hale piykny styl
                                  > pozostoł) Dzięki za klase!Hej!

Szokujesz mnie Ciupazko - wystarczyło tylko 14 godzin, abyś diametralnie
                                  zmieniła front!!! Ciekawe...! Czy przypadkiem nie przesadzasz ze
                                  swoją wirtualną mimikrią i demagogią? Na dłuższą metę to i niewygodne, bardzo
                                  uciążliwe i przeważnie prowadzi do powstawania mnóstwa absurdów. Nie wszyscy
                                  mogą sobie pozwolić na podobne "postępowanie" bez konsekwencji. Może wreszcie -
                                  mając samopoczucie swojego niepodzielnego gazdowania na tym miejscu -
                                  sprecyzujesz czarno na białym swoje widzenie przyszłości FZ zamiast zmieniać
                                  własne zdanie co kilka godzin? Warto też przedyskutować to z forumowiczami (o
                                  ile tacy są)! Wtedy może unikniesz wielu niezręcznych dla siebie sytuacji, a
                                  może tupet władzy jest zaraźliwy?
                                  Pozdrawiam - Barrakkuda
                                  PS. Szkoda, że na powyższy temat nie masz nic do powiedzenia. Czyżbyś miała
                                  swój interes we Wspólnocie Witowskiej, lub zupełnie Cię to nie interesuje, stąd
                                  potraktowanie tematu "po łebkach"? Widać samych górali nie interesuje co się
                                  dzieje pod ich nosem, a potem skargi pod niebiosa? Pewnie! Ważniejsza ilość
                                  postów w internecie... Może masz i rację? B.

• ciupazka Re: Do Barrakkudy... 01.03.04, 01:06
                                    Barrakkuda napisala:
                                    Może wreszcie - mając samopoczucie swojego niepodzielnego gazdowania na tym
                                    miejscu - sprecyzujesz czarno na białym swoje widzenie przyszłości FZ zamiast
                                    zmieniać własne zdanie co kilka godzin? Warto też przedyskutować to z
                                    forumowiczami (o ile tacy są)! Wtedy może unikniesz wielu niezręcznych dla
                                    siebie sytuacji, a może tupet władzy jest zaraźliwy?

Weszłaś i popatrz sama jaki smród zza Tobą idzie, niestety. Forum to Forum,
                                    kazdy wypowiada to co uznaje za stosowne i ja się do tego ustosunkowuje. A
                                    napastliwość z Twojej strony w moim kierunku, szukanie i cytowanie treści
                                    wyrwanych z kontekstu innych wątków , do tego sprzed roku z cudzych, a nie
                                    swoich dyskusji , to co Wam wygodne , wsadzanie tu i teraz uważam za
                                    chamskie zagrania i świadczy, że naprawdę nic nie macie do powiedzenia.
                                    Niektórzy z Forumowiczów wykorzystują to i jeżdżą jeszcze z towarem po
                                    wielu Forach. Można domniemywać o co tu idzie. Pytam w jakim celu?Aż dziw
                                    bierze, co za metody pracy przyjęliście.Winszuję.

Poczuj sie i Ty gaździną tak jak inni i nie rób problemu , nie dziel włosa
                                    na czworo. Zaczynasz mi grozić? A fe! Ale czegóż sie mogłam spodziewać.
                                    Rady też schowaj dla siebie i tzw erystykę. Za stara jestem już na te
                                    metody.
                                    I nie chwycą. Sama sobie sprecyzuj temat wątku i ja Ci nie będę
                                    przeszkadzać napewno. Jeżeli forumowicze nie mają ochoty z kimś dyskutować,
                                    to po prostu nie zabierają głosu i koniec, to ich decyzja. To samo
                                    dotyczy tematu jaki założą w wątku. Telo. Pozdr.

• barrakkuda Do Ciupazki 01.03.04, 02:03
                                      Ciupazka napisała:
                                      "...Weszłaś i popatrz sama jaki smród zza Tobą idzie, niestety. Forum to Forum,
                                      kazdy wypowiada to co uznaje za stosowne i ja się do tego ustosunkowuje. A
                                      napastliwość z Twojej strony w moim kierunku, szukanie i cytowanie treści
                                      wyrwanych z kontekstu innych wątków , do tego sprzed roku z cudzych, a nie
                                      swoich dyskusji , to co Wam wygodne , wsadzanie tu i teraz uważam za
                                      chamskie zagrania i świadczy, że naprawdę nic nie macie do powiedzenia..."

Jak narazie smrodu żadnego - przynajmniej po sobie - nie widzę, a co do reszty -
                                      z ręką na sercu mogę powiedzieć. że np."Marek" czy "rysy2" to nie ja! Po
                                      innych forach TEZ "nie jeżdżę"! Po prostu mam inny styl, poziom też! Jeśli Cię
                                      rozczarowałam tą informacją to trudno. O Twoim "ustosunkowaniu się" do zdania
                                      forumowiczów mam trochę odmienne zdanie, ale to mały problem o ile Twoje
                                      słowa "Forum to Forum" nie są tylko frazesem. Winszować mi też jeszcze nie masz
                                      czego, bo narazie niczym na to nie zaslużyłam. O współgazdowaniu nawet nie
                                      wspominaj bo po tych, którzy dłużej zaegzystowali na tym forum pozostało tylko
                                      dobre wspomnienie. Ja też nie mam zamiaru kiedyś podzielić ich losu, ale
                                      rozważę zachętę. Reszta Twojego postu o dzieleniu włosa na czworo itd. - niech
                                      lepiej pójdzie w zapomnienie, bo po prostu jest śmieszna i pozbawiona
                                      argumentów, jak również część o precyzowaniu wątków. Co z tego, że ten wątek
                                      został dobitnie sprecyzowany jeszcze w tytule? Faktu o diametralnej zmianie
                                      zdań nie zwalaj na wiek, bo stamtąd tylko dwa kroki do diagnozy. A wtedy
                                      wszystko jest jasne...
                                      Pozdrawiam - Barrakkuda
                                      • ciupazka Re: Do Ciupazki 01.03.04, 02:26
                                        Zdiagnozuj najpierw siebie i swój stosunek do innych...Nie zwalaj odejścia
                                        tych , czy innych Forumowiczów na mnie. Przychodzą kiedy chcą i odchodzą
                                        kiedy chcą i to jest prawidłowe, bez włażenia komuś do buta, dlaczego
                                        odchodzi.
                                        I jeszcze wysyłanie mnie z wnukami na spacer, które są już na studiach też
                                        swiadczy o Tobie. Ciągnę to Forum od 2002 roku, część pracy wyrzuciliście,
                                        dlaczego nie ma tych wątków z 2002 roku nie wiem. Kazdy z nas, którzy tu
                                        piszą mają jeszcze inny cel, nie przyszło Wam to głowy? Forumowicz ma
                                        prawo własne zdanie wyrażać, z którym się nie muszą wszyscy zgadzać i nic
                                        nie musi z nikim nic uzgadniać. Byle przestrzegał regulamin Forum.
                                        Telo.Pozdr.
                                        • hepik1 Re: Do Ciupazki 01.03.04, 08:30
                                          Mo Polska swojego Leppera ,mo Ruda Notgelda ,mo i Zakopane Ciupazkę.Każdy mo to
                                          na co se zasłużył albo i nie zasłużył.No to pyrsk.
                                          • hepik1 Re: Do Ciupazki 01.03.04, 08:32

• Re: Do Ciupazki
                                            ciupazka 01.03.2004 02:26 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Zdiagnozuj najpierw siebie i swój stosunek do innych..

He,he,he - ciupazka juz sama do siebie pisze ,co by sie zdiagnozować-dobre he,heh,he
                                            • Gość: Ciupazka Re: Do Hepika 1 IP: *.it-net.pl 23.02.05, 19:59
                                              A Ty sie diagnozujys i w Rudzie, i w Zokopanym, nie za duzo to, nie
                                              godajęcy , ze ka indziyj tyz...
                                              Telo.
                                              • hepik1 Re: Do 24.02.05, 17:59
                                                Ckni ci się za mna,że z przed roku wątek odkopujesz czy cię pogieło?
                                                • ciupazka Re: Do hepika 24.02.05, 19:40
                                                  A Ty jak myślis, przecie ze tęsknica mie wziyna, a kie o Tobie ftosi
                                                  bocy, to samo sie rozumie , ze mo Cie w zocy...A cy mie pogiyno? Jesce
                                                  nie, hale z casym foz wie...tesknica to strasno choroba, choć sie na niom
                                                  nie umiyro.
                                                  Telo. Pozdr.
                                                  • hepik1 Re: Do ciupazki 26.02.05, 06:59
                                                    A mnie się coś wydaje,że tylko w ten sposób chcesz chronic wątki przed
                                                    zarchiwizowaniem.Jak Notgeld zrobił to samo,sztucznie dźwigając starocie na RŚl,
                                                    skończyło sie na wycięciu przez ADM GW 400 postów i banicji poety.
                                                  • roomtsays Re: Do Hepika1 26.02.05, 13:19
                                                    A co w tym złego? Jest wiele ciekawych wątków i nawet trzeba je podciagnać - to
                                                    w koncu czyjś czas poświęcony wyszukiwaniu ciekawych informacji. Ja też
                                                    podciągam wątki i będe to robił. I co mi zrobisz? Też obsypiesz kalumniami i
                                                    skarzesz na banicję? Załóż sobie swoje forum i tam sie rządź!
                                                    ;o)))
                                                  • hepik1 A cóż się tak kolega ślini n/t 26.02.05, 15:02
                                                  • roomtsays Re: A cóż się tak kolega ślini n/t 26.02.05, 16:12
                                                    Hepik1 napisał:
                                                    "A cóż się tak kolega ślini n/t"

Hehehe! Po raz kolejny dałeś dowód co sobą reprezentujesz i na co Cię stać.
                                                    Szkoda słów!
                                                  • ciupazka Re: 159 rocznica Porusyństwa Chochołowskiego 27.02.05, 11:00
                                                    W 159 rocznice porusyństwa chochołowskiego zorganizowano biegi narciarskie w
                                                    Chochołowie.

W imprezie wystartowało ponad 270 biegaczek i biegaczy. Organizatorem był Urząd
                                                    Gminy w Czarnym Dunajcu - Referat Kultury i Sportu, Szkoła Podstawowa w
                                                    Chochołowie, Rada Sołecka oraz miejscowy Oddział Związku Podhalan. Najlepszym
                                                    wręczono puchary i medale puchary . I tak się przy okazji uczy młodzież
                                                    historii swojego regionu.
                                                  • ciupazka Re: 159 rocznica Porusyństwa Chochołowskiego 27.02.05, 11:41
                                                    21-23 luty 1846 rok miało miyjsce zbrojne wystąpiynie góroli w Chochołowie
                                                    i okolcnyk wsiak: Ciche, Dzianisz, Witów prociw władzom austriackim,
                                                    zorganizowane przez Jana Kantego Andrusikiewicza i ks. Józefa Leopolda
                                                    Mietowicza. Na pamiątkę tego wydarzynio na skale w Niźniej Bramie
                                                    Chochołowskiej umieszczono pamiątkową tablicę w roku 1903. W 1967 roku przed
                                                    kościołem w Chochołowie ustawiono pamiątkowy głaz w celu uczczenia
                                                    uczestników powstania, a w pobliżu jednej z zabytkowych chałup w Chochołowie
                                                    w lutym 1978 roku otwarto filię zakopiańskiego Muzeum Tatrzańskiego, z
                                                    ekspozycją poświęconą powstaniu.( galeria Hanysa - patrz)

Przesły casy, idom casy,
                                                    my pomiędzy nimi
                                                    casy ojców nasyk
                                                    zawarte w wiecnyj pamięci skrzyni
                                                    zacne i godne, hyrne i krwawe
                                                    zyjom w historyji pergaminak,
                                                    posiadnym zbacowaniu,
                                                    w dziecisk wychowaniu i nigdy nieskońconyj nucie
                                                    odwiecnyj Polski i Podhola ślebodzie:

zatonie, zatonie piórecko na wodzie,
                                                    ale nie zaginie nuta o ślebodzie.

Chochołów, Chochołów, przepiykno dziedzina,
                                                    Na calućkim świecie drugiyj takiyj ni ma!!!

Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re: 159 rocznica Porusyństwa Chochołowskiego 27.02.05, 14:05
                                                    W hołdzie Powstańcom Chochołowskim w 150 rocznicę zespół
                                                    regionalny "Chochołowianie" działający przy Związku Podhalan w Chochołowie
                                                    opracował i nagrał kasetę poświecona tym wydarzeniom. Zawiera ona część
                                                    historyczna i i część artystyczną. W części historycznej mamy:

Marsz powstańców
                                                    Słynno wieś Chochołów
                                                    150 roków dzisiok mijo
                                                    Modlitwa górola
                                                    Kiedy watra sie polyła na Cyrlicy
                                                    Ci nasi dziadowie
                                                    Idom casy

W części artystycznej mozno posłuchać:

Zatonie, zatonie
                                                    Taniec "dwójka"
                                                    Janicku z doliny
                                                    Z pod tego jawora
                                                    Taniec solówka
                                                    Zbójnicki
                                                    Miłuj bracie to Podhale
                                                    Polka

Zacytuje Wom z tyj kasety wymowny wiyrs:

"Idom casy"

"Cas wiekiym hipnon
                                                    kie Andrusikiewic z Kmietowicym chłopami zrusoł.
                                                    Siykiyrki zaostrzyli o turnicki piórkaci
                                                    po nik pośli inksi, w holak zadudrani,
                                                    zakochani w ziymi.
                                                    Na ostrzycy ciupag nieśli zaśpiyw holnyk dni
                                                    z krzesanio o wiyźbe grani skrusonyk krwiom
                                                    Ocy polył gniyw.
                                                    Woniali dymek w Oświęcimiu,
                                                    zbyrkali rocioskami w Gross-Rosen,
                                                    Dachau, Mauthausen,
                                                    jak kiejśi w Spiylbergu, Huśtejnie , Wiśnicu
                                                    śli przeciyrpiyć ślebodzie a ś nimi hyr"

Kierownikiym zespołu był wte Józek TOPÓR(1955). Tak tyz mozno młodzieży
                                                    przekazywać historie regionu, kie sama o tym godo i śpiywo.
                                                    Telo.Pozdr.

• ciupazka Re: Muzeum Powstania Chochoiłowskiego 06.08.05, 08:00
                                                    We wsi Chochołów Muzeum Tatrzańskie im. dr. Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem
                                                    posiada kolejny ze swoich oddziałów. Ekspozycja w Muzeum Powstania
                                                    Chochołowskiego przypomina znaczący w dziejach wsi Chochołów epizod 1846 r.,
                                                    zwany "poruseństwem chochołowskim".

Muzeum mieści się w zabytkowej chałupie należącej do niegdyś zamożnego
                                                    gospodarza, Jana Bafii. W urządzonej tutaj ekspozycji starano się połączyć
                                                    dzieje powstania z ekspozycją etnograficzną, pokazującą, jak w połowie XIX w.
                                                    żyła rodzina góralska. W izbie "czarnej" toczyło się życie codzienne górali, są
                                                    tam sprzęty niezbędne do wykonywania prac gospodarskich. Izba "biała", zwana
                                                    też "paradną", była używana od święta i wyposażona w zdobione sprzęty, obrazy
                                                    na szkle, ceramikę - sprzęty świadczące o zamożności gospodarzy. Ekspozycja o
                                                    historii Chochołowa i powstaniu składa się z plansz, pokazujących kalendarium
                                                    chochołowskie oraz broni używanej przez powstańców.

Można też oglądać sylwetki przywódców "poruseństwa", przedstawiono na szerszym
                                                    tle historycznym przebieg rewolucji krakowskiej 1846 r. oraz dokumenty związane
                                                    z tymi wydarzeniami, listę uczestników powstania w Chochołowie i na koniec
                                                    represje ze strony zaborców. Wystawę zamyka pokaz piśmiennictwa - zarówno
                                                    naukowego, jak i poezji oraz prozy - w którym powstanie chochołowskie znalazło
                                                    swoje odbicie.

Po muzeum oprowadza p. Stanisława Topór, mieszkanka Chochołowa

Opr. na podstawie informatora o MT Anny Liscar (WOJ)
                                                    Muzeum Powstania Chochołowskiego, Chochołów 75,

czynne: śr.- nd. w godz. 10 - 14.

www. muzeumtatrzanskie. com. pl

Z a p r a s z a m y!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka