gaudencja 27.12.04, 11:22 Są takie imiona i nie są to wcale imiona węgierskie, lecz staropolskie - to inna wersja imion Wszebor, Wszeobra. Jak Wam się podobają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 11:29 Ech, kojarzą mi się jak najgorzej - Szabor z szabrem , a Wszebor z wszami. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 12:48 Nie podoba mi się, ale już kiedyś pisałam na forum, że nie przepadam się za imionami kończącymi się na -or, -ora (są dla mnie zbyt twarde i "mocne"). Czekam na coś, co każe mi się wycofać z tej reguły . Tymczasem co do Szabora i Szabory - dobrze, że napisałać, że nie są to węgierskie imiona, bo tak od początku obstawiałam . Pomijając nieszczęsną końcówkę, nie podoba mi się też początek imienia, właśnie dlatego, że taki twardy. Poza tym widzę kłopoty ze zdrobnieniami: "Szabka", "Szabusia", ""Szabisia" - to wszystko brzmi, jakby mówiło się o żabie . Pozdrowienia, Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 13:02 ...ale dla amatorów wegierszczyzny zwłaszcza Szabor moze sie okazać całkiem interesujący Dzięki i ciekawa jestem dalszych opinii Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 13:20 Nie podobają mi się w żadnej z tych wersji... Jak je zdrabniać? Nie, zdecydowanie jak dla mnie odpadają... Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 13:31 Mnie rowniez nie zachwycaja...chociaz w przeciwienstwie do tawanny lubie imiona zakonczone na - ora, np. Dora, Halldora. Wolalabym chyba imie Sambor. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 15:36 no niestety, ale pierwsze skojarzenie z szabrem. ale po osluchaniu, kto wie, czy nie spodobalaby mi sie Szabora. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 22:40 Imię żeńskie jest po stokroć lepsze od męskiego "odpowiednika". Natmiast niestety jakoś nie jestem w stanie zachwyacać się nimi... Może ze względu na to, że nie lubię "twardo" brzmiących imion?? Chociaż oba na pewno są bardzo oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: Szabor, Szabora 27.12.04, 22:56 Ja też wolę żeńską wersję. Ale tak szczerze mówiąc obie mi się nie za bardzo podobają. Są twarde i ciężko się je zdrabnia. Szaborka, Szabcia, Szabunia, Szabuńka, Szabusia - wg mnie źle to brzmi, ciekawiej Bora, Borka (trochę jak Nora, Norka). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia podnoszę 05.04.17, 14:51 Szabor mnie aż tak nie zachwyca, ale Szabora mi się spodobała. Lubię Węgry, Węgrów, więc i te imiona wywołują we mnie przyjemne, nieco węgierskie skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Szabor, Szabora 05.04.17, 15:11 Od razu skojarzyły mi się z Węgrami . Podobają mi się lepiej niż Wszebor. Jakieś tam skojarzenia mam, ale jak dla mnie to imiona z potencjałem. Mam pytanie, gdzież znalazłaś takie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szabor, Szabora 05.04.17, 22:20 Oczywiście w Słowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Szabor, Szabora 06.04.17, 21:40 Podziwiam na cierpliwość i chęci. Super Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szabor, Szabora 08.04.17, 10:46 Oj, wystarczyło znaleźć i kupić odpowiednią książkę To dzięki temu forum zorientowałam się naście lat temu, ze istnieje w ogóle jakaś literatura specjalistyczna na temat imiennictwa z wyjątkiem Słownika imion Grzeni, który już wówczas posiadałam. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Szabor, Szabora 06.04.17, 15:19 Obydwa imiona bardzo fajne, właśnie dlatego, że "twarde". Nie przepadam za imionami "miękkimi", słodkimi. Może gdybym miała w planach dziecko to bym brała pod uwagę? Też mi się skojarzyły "węgiersko", ale nie mam nic przeciwko. Z tym, że wersja z tytułu podoba mi się dużo bardziej niż Wszebor i Wszebora. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Szabor, Szabora 11.04.17, 20:30 Nie podobają mi się w ogóle. Sambor bardziej do mnie przemawia niż Szambor czy Wszebor. Odpowiedz Link Zgłoś