Dodaj do ulubionych

A gdzie imie Slawek?

18.01.05, 13:27
gdzie imie slawek? takie pikne imie a chyba ostatnio malo popularne.
Obserwuj wątek
    • anma6 Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 13:51
      mój maż to Slawek,ale teraz nie spotkalam malego żadnego slawka
      ,mój synek ma na imie MICHALEK
      a to on
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19516835
      z góry dziękuje za wpisik Ania
      • gaudencja do anma6 18.01.05, 16:52
        Aniu, wysłałam Ci list w kwestii technicznej. Odbierz pocztę gazetową, proszę.
        Pozdrówka
    • gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 17:08
      Ano wydawało mi się, że był o Sławomirze oddzielny wątek, ale wyszukiwarka nie
      działa, a w ogólnej znalazłam tylko dużo Sławomirów w innych wątkach, no i ten
      jeden: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=9053106&v=2&s=0

A do imienia Sławomir mam szczególny sentyment smile))
      • chuda_w-w Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 18:24
        Znam kilku Sławków - wszyscy sympatyczni. Najmłodszy z nich ma obecnie 19 lat.
        Jeśli natomiast chodzi o to czy podoba mi się to imię to niestety nie uncertain
        • tradycja1 Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 18:47
          Tez nie znam malych Slawkow, wszystko to juz wyrosnieci faceci wink
          Imie nieszczegolne.
    • kachnab Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 19:20
      Tez nie znam malych Slawkow. Slawomir pdoba mi sie tak sobie, natomiast Slawoj
      bardzo (i tez mozna mowic Slawek) smile
    • tawananna Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 19:36
      Gaudencjo, masz jakieś statystyki? Bo mnie wydaje się, że w ogóle nie było to
      zbyt popularne imię.

Sama nie wiem, czy mi się podoba, jestem z nim tak osłuchana, że nie potrafię
      podejść do niego obiektywnie wink, ale - tak na chłodno - to całkiem ładne
      jest smile, zdrobnienia też ma sympatyczne - Sławek, Sławuś, Sławeczek itd. I
      podoba mi się duuuużo bardziej niż Mirosław np. (czy Mirosław ma to samo
      znaczenie i etymologię co Sławomir? zawsze te dwa imiona mi się kojarzyły).

Nie znam wielu Sławków; poza moim tatą, który ma tak na imię, jeszcze jedną
      osobę mniej więcej w jego wieku; ze Sławków bardziej z "mojego pokolenia" znam,
      głównie ze słyszenia wink, dwóch.
      • gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:03
        tawananna napisała:

> Gaudencjo, masz jakieś statystyki? Bo mnie wydaje się, że w ogóle nie było to
        > zbyt popularne imię.

Było, było. 68. co do popularności, prawie 214 tys. nadań, z czego prawie 140
        tys. w latach 60. i 70.

> jest smile, zdrobnienia też ma sympatyczne - Sławek, Sławuś, Sławeczek itd.

Mi się podoba tylko w zdrobnieniu Sławek (za pozostałymi nie przepadam, a na
        Sławusia mam alergię). W pełnej formie tak, ale przez rozum, dzieki osobie
        bliskiej mojemu sercu smile Przedtem odbierałam je neutralnie. I myślę, że jest to
        dzisiejszy problem tego imienia - niekoniecznie duży procent osób, które go nie
        lubią, ale duży procent osób, którym nie podoba sie ono aż do tego stopnia,
        żeby nim nazwać dzieci. Ja wprawdzie proponowałam mojemu m. nazwanie po tatusiu
        synka albo córki, ale zdecydowanie zaprotestował, no i nie będe miała syna
        Sławka ani córki Sławki smile

Są jeszcze staropolskie zdrobnienia - Sławien, Sław, Sławosz, Sławko, Sław,
        Sławik, Sława (bo to była forma męska, a nie żeńska; żeńska to Sławna),
        Sławnik, Sławota, Sławuta (też męskie), Sławisz. Z małymi wyjątkami teżmnie
        akurat nie bardzo przekonują, choc wiele zdrobnień od innych staropolskich
        imion jest naprawdę fajnych.

I
        > podoba mi się duuuużo bardziej niż Mirosław np. (czy Mirosław ma to samo
        > znaczenie i etymologię co Sławomir? zawsze te dwa imiona mi się kojarzyły).

Bo Sławomir to Mirosław na odwrót smile

Nie znam wielu Sławków; poza moim tatą, który ma tak na imię, jeszcze jedną
        > osobę mniej więcej w jego wieku; ze Sławków bardziej z "mojego pokolenia"
        znam,
        >
        > głównie ze słyszenia wink, dwóch.

Ja za to znam sporo Sławków, w tym jednego najważniejszego smile

A imię Sławoj, wymieniane w tym wątku, to prawdopodobnie Wojsław na odwrót, a
        imię zostało utworzone w XIX wieku na wzór imion staropolskich. Nie jestem do
        niego przekonana ze względu na sławojki.

W ogóle myślę sobie, ze po minięciu fali popularności Czesławów, Miroslawów,
        Wiesławów i Zdzisławów z pokolenia naszych dziadków i pradziadków, po przejsciu
        już prawie zupełnie mody na Sławków, Przemków i Radków, należaloby wylansować
        jakieś następne 3-4 staropolskie imiona wink Przemkowie czy Radkowie wprawdzie
        się jeszcze pojawiają, Stasiowie wrócili, moze wrócą też Zbyszkowie i
        Kazikowie, ale moze pojawiłoby się cos nowego. Co Wy o tym sądzicie? smile
        • tawananna Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:30
          > Było, było. 68. co do popularności, prawie 214 tys. nadań, z czego prawie 140
          > tys. w latach 60. i 70.

No, to już przynajmniej wiem, czemu nigdy mi się nie wydawało szczególnie
          częste - znam głównie imiona z pokolenia moich rodziców i mojego, a przełom lat
          60. i 70. to dla mnie biała plama wink. A jesteś w stanie powiedzieć, jakie
          imiona miały w tamtych czasach zbliżoną popularność i jakie imiona plasują się
          w okolicach 68. miejsca obecnie? Tak dla orientacji smile.

> Mi się podoba tylko w zdrobnieniu Sławek (za pozostałymi nie przepadam, a na
          > Sławusia mam alergię).

Gdybyś miała jednak synka o tym imieniu, jakoś musiałabyś mówić do niego
          pieszczotliwie wink.

pełnej formie tak, ale przez rozum, dzieki osobie
          > bliskiej mojemu sercu smile Przedtem odbierałam je neutralnie. I myślę, że jest
          to dzisiejszy problem tego imienia - niekoniecznie duży procent osób, które go
          nie lubią, ale duży procent osób, którym nie podoba sie ono aż do tego stopnia,
          żeby nim nazwać dzieci.

Zgadzam się. To jedno z tych imion, które nie budzą większych emocji. Myślę, że
          też byłoby dla mnie neutralne. Może potrzeba by jakiegoś baaardzo sławnego
          Sławomira wink.

> Są jeszcze staropolskie zdrobnienia - Sławien, Sław, Sławosz, Sławko, Sław,
          > Sławik, Sława (bo to była forma męska, a nie żeńska; żeńska to Sławna),
          > Sławnik, Sławota, Sławuta (też męskie), Sławisz.

Całkiem ładnie brzmi ta Sławna (jeśli przez moment spróbuje się zapomnieć, że
          to dokładnie tak samo jak ten przymiotnik wink). Są w ogóle w Polsce jakieś
          Sławny?

> Bo Sławomir to Mirosław na odwrót smile

Nie no, to widzę gołym okiem wink, ale zastanawiam się, czy to jakoś zmienia
          znaczenie, i które z imion było pierwsze wink.

> po przejsciu
          > już prawie zupełnie mody na Sławków, Przemków i Radków,

A masz jakieś liczby co do popularności Przemka i Radka w tych 60-70? Wybacz,
          że Cię zamęczam smile. Imię Przemek wydawało mi się zawsze dość popularne, Radek
          trochę mniej, ale i tak bardziej niż Sławek smile. A imię Radek najbardziej mi się
          z nich podoba smile.

należaloby wylansować
          > jakieś następne 3-4 staropolskie imiona wink Przemkowie czy Radkowie wprawdzie
          > się jeszcze pojawiają, Stasiowie wrócili, moze wrócą też Zbyszkowie i
          > Kazikowie, ale moze pojawiłoby się cos nowego. Co Wy o tym sądzicie? smile

Sądzę, że zanim się obejrzymy, któreś zrobi się popularne wink. A jak jest z
          wiekiem imienia Miłosz? To chyba obecnie jeden ze słowiańskich przebojów wink.
          • gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:56
            tawananna napisała:

A jesteś w stanie powiedzieć, jakie
            > imiona miały w tamtych czasach zbliżoną popularność

Niestety, byłoby to bardzo trudne, musiałabym przeczesać całego Rymuta sad

i jakie imiona plasują się
            > w okolicach 68. miejsca obecnie? Tak dla orientacji smile.

Ono ma teraz 68. miejsce; zbiorczo. Jeśli przez 20 lat było prawie 140 tys.
            nadań, to znaczy ze w szczycie popularnosci miało srednio po 7 tys. nadań
            rocznie, czyli w liczbach bezwzględnych tyle, ile np. w latach 1996-2000 Dawid,
            Katarzyna i Patrycja. Jednak w ostatnich latach była niższa stopa urodzeń, więc
            miejsce w rankingu mogło kształtowac sie inaczej, i oczywiście w poszczególnych
            latach też mógl być raz wyżej, raz niżej. I tak była to zapewne mniej więcej
            pierwsza dwudzuestka, jesli nawet w żadnym momencie nie awansowal do pierwszej
            dziesiątki.

> Gdybyś miała jednak synka o tym imieniu, jakoś musiałabyś mówić do niego
            > pieszczotliwie wink.

Na pewno nie Sławuś!!! smile

> Zgadzam się. To jedno z tych imion, które nie budzą większych emocji. Myślę,
            że
            >
            > też byłoby dla mnie neutralne. Może potrzeba by jakiegoś baaardzo sławnego
            > Sławomira wink.

I bardzo przystojnego wink

> Nie no, to widzę gołym okiem wink, ale zastanawiam się, czy to jakoś zmienia
            > znaczenie, i które z imion było pierwsze wink.

Hmm, co do znaczenia, to nie jestem pewna; gramatyka historyczna ma przede mną
            wiele tajemnic, niestety. A żadni poważni autorzy, których ksiażki posiadam,
            nie ryzykują podawania znaczeń. Można sie oczywiście domyślać w przypadku
            niektórych imion różnic przy odróceniu członów, ale tu akurat myślę, ze nie ma
            szczególnej. Nie jestem jednak specjalistką.

Początki obu tych imion giną w pomroce dziejów. Mirosław był notowany po raz
            pierwszy w 1202 roku, a Sławomir jeszcze wcześniej, bo w 1155 roku, a w formie
            Sławosz - w 1136 r. Tak naprawdę trudno powiedzieć, czy któreś było pierwsze, i
            raczej mam wrazenie, ze oba powstały w drodze swobodnego łączenia będących w
            uzyciu członów, a nie w drodze odwracania czegoś.

> A masz jakieś liczby co do popularności Przemka i Radka w tych 60-70? Wybacz,
            > że Cię zamęczam smile. Imię Przemek wydawało mi się zawsze dość popularne, Radek
            > trochę mniej, ale i tak bardziej niż Sławek smile. A imię Radek najbardziej mi
            się
            >
            > z nich podoba smile.

Mi też Radek najbardziej się podoba, i na wyczucie moda na to imię była
            najpóźniejsza i jeszcze po częsci trwa. Ale zaraz siegnę po liczby: Radosław -
            94 780 osób, Przemysław - 155 755 osób. Przemyslaw wzeszeedł powyżej 5 tys. w
            latach 60., ale szczyt nadań miał w latach 70. (40 tys.), 80 (66 tys.) i na
            początku 90. (w latach 1990-94 - 13 tys. - też nieźle). Co było potem, nie
            wiadomo. Z Radosławem podobnie, ale liczby były nieco mniejsze (przykładowo
            lata 70. - 31 tys.; lata 80. 36 tys.).

> Sądzę, że zanim się obejrzymy, któreś zrobi się popularne wink. A jak jest z
            > wiekiem imienia Miłosz? To chyba obecnie jeden ze słowiańskich przebojów wink.

Miłosz jest notowany już w Bulli gnieźnieńskiej (1136), ale moze dlatego o nim
            nie pomyslałam, ze to zdrobnienie od Miłosława, Miłorada i innych z "Miło" na
            początku, a poza tym nie przepadam za tym imieniem (niespecjalnie odpowiada mi
            z brzmienia jako imię, bo jako nazwisko jest ok, no i znałam nieciekawego
            Miłosza w moim wieku). Ale oczywiście masz rację, ostatnio bardzo sie
            spopularyzował smile

Moze spopularyzuje się na tej fali Wisława - Wisia? smile
          • idaaa Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 15:48
            Jestem za Zbyszkiem!! Prześliczne - w moim mniemaniu- imię smile Zwłąszcza w
            zdrobnieniu Zbysio i Zbysiaczek smile
        • stary.prochazka Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 22:59
          > Sławnik, Sławota, Sławuta (też męskie)

Daewoo Slavuta=dawna Tawrja (ukraiński samochód, podobny do Łady Samary)
      • stary.prochazka Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 22:56
        Sławek jest w porządku, Sławuś, Sławcio, Sławeczek - nienawidzę!!! Rosjanie
        mówili na mnie Sławik, poniekąd zdrabniając od Wiaczesław a kolega Węgier
        mówił "Szlawek". Kiedyś dostałem list z biura prasowego NATO w Brukseli w
        którym figurowałem jako Stawomir.
        Kiedyś nie lubiłem swojego imienia, ale tak pod koniec liceum zmieniłem zdanie
        bo było bardzo rzadkie.
    • reirei Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:10
      Ja znam jednego Sławka-mojego tatę smile Imię mi się nawewt podoba, do mojego
      staruszka pasuje wink A propo Mirosława to tak ma na imie mój wujek-brat mojego
      ojca. A propo tego co napisała Gaudencja-że Sławomir to odwrócony Mirosław: to
      przypomniała mi się rodzinna anegdota. Moja babcia miała już jednego syna-
      Mirosława i bardzo chciała mieć córeczkę, jak na złość urodził się drugi
      chłopak czyli mój tatuś. Babcia się na niego wkurzyła (że nie jest
      dziewczynką smile), stwierdziła, że nie będzie się wysilać i wymyślać mu ładnego
      imienia tylko przekręciła imię pierwszego syna, i tak oto powstał Sławomir smile
      • gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:15
        reirei napisała:

> przypomniała mi się rodzinna anegdota. Moja babcia miała już jednego syna-
        > Mirosława i bardzo chciała mieć córeczkę, jak na złość urodził się drugi
        > chłopak czyli mój tatuś. Babcia się na niego wkurzyła (że nie jest
        > dziewczynką smile), stwierdziła, że nie będzie się wysilać i wymyślać mu ładnego
        > imienia tylko przekręciła imię pierwszego syna, i tak oto powstał Sławomir smile

Dobre smile Miała w takim razie nieźle dobraną parkę smile)) Oczywiście oba imiona są
        stare, więc to nie jest tak, ze któreś powstało pierwsze i zostało przekręcone.
        Człony końcowe sław i mir występują w staropolskich imionach najcześciej ze
        wszystkich (odpowiednio ok. 100 i 82 razy).
      • tatjana Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:26
        Ja też do imienia Sławomir mam ogromny sentyment. Znałam Sławomira, na którego
        wszyscy mówili Stefan (też fajniesmile
        Sławek nie bardzo mi się podoba, za to : Sławosz, Sławko, Sławik, Sławota
        bardzo! Szkoda, że wcześniej tych form nie znałam, ani na nie nie wpadłam sama.

Jeśli chodzi o Mirosława, to imię to nosi najbliższa mi osoba, ale to nie
        wystarcza i tak, zeby imię zaczęło mi się podobać, niestety.
    • basia027 Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 22:06
      mi się nie podoba to imię.
    • idaaa Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 15:49
      Specjalnie mi się nie podoba, chociaż miał/ ma tak na imię Najprzystojniejszy
      Nauczyciel Świata smile
    • lilith76 Re: A gdzie imie Slawek? 20.01.05, 14:18
      na jednym z gazetowych forów poznałam mamę małego Sławka, który teraz mam
      jakieś 1,5 roku, więc zdarzają się oryginalne i odważne mamy smile
      • cysia.b Re: A gdzie imie Slawek? 20.01.05, 14:26
        W jednym wydaniu "witajcie na świecie" były trojaczki: Boguś, Sławuś i
        Dobrusia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.