kewalsgd 18.01.05, 13:27 gdzie imie slawek? takie pikne imie a chyba ostatnio malo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anma6 Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 13:51 mój maż to Slawek,ale teraz nie spotkalam malego żadnego slawka ,mój synek ma na imie MICHALEK a to on forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19516835 z góry dziękuje za wpisik Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja do anma6 18.01.05, 16:52 Aniu, wysłałam Ci list w kwestii technicznej. Odbierz pocztę gazetową, proszę. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 17:08 Ano wydawało mi się, że był o Sławomirze oddzielny wątek, ale wyszukiwarka nie działa, a w ogólnej znalazłam tylko dużo Sławomirów w innych wątkach, no i ten jeden: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=9053106&v=2&s=0 A do imienia Sławomir mam szczególny sentyment )) Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 18:24 Znam kilku Sławków - wszyscy sympatyczni. Najmłodszy z nich ma obecnie 19 lat. Jeśli natomiast chodzi o to czy podoba mi się to imię to niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 18:47 Tez nie znam malych Slawkow, wszystko to juz wyrosnieci faceci Imie nieszczegolne. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 19:20 Tez nie znam malych Slawkow. Slawomir pdoba mi sie tak sobie, natomiast Slawoj bardzo (i tez mozna mowic Slawek) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 19:36 Gaudencjo, masz jakieś statystyki? Bo mnie wydaje się, że w ogóle nie było to zbyt popularne imię. Sama nie wiem, czy mi się podoba, jestem z nim tak osłuchana, że nie potrafię podejść do niego obiektywnie , ale - tak na chłodno - to całkiem ładne jest , zdrobnienia też ma sympatyczne - Sławek, Sławuś, Sławeczek itd. I podoba mi się duuuużo bardziej niż Mirosław np. (czy Mirosław ma to samo znaczenie i etymologię co Sławomir? zawsze te dwa imiona mi się kojarzyły). Nie znam wielu Sławków; poza moim tatą, który ma tak na imię, jeszcze jedną osobę mniej więcej w jego wieku; ze Sławków bardziej z "mojego pokolenia" znam, głównie ze słyszenia , dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:03 tawananna napisała: > Gaudencjo, masz jakieś statystyki? Bo mnie wydaje się, że w ogóle nie było to > zbyt popularne imię. Było, było. 68. co do popularności, prawie 214 tys. nadań, z czego prawie 140 tys. w latach 60. i 70. > jest , zdrobnienia też ma sympatyczne - Sławek, Sławuś, Sławeczek itd. Mi się podoba tylko w zdrobnieniu Sławek (za pozostałymi nie przepadam, a na Sławusia mam alergię). W pełnej formie tak, ale przez rozum, dzieki osobie bliskiej mojemu sercu Przedtem odbierałam je neutralnie. I myślę, że jest to dzisiejszy problem tego imienia - niekoniecznie duży procent osób, które go nie lubią, ale duży procent osób, którym nie podoba sie ono aż do tego stopnia, żeby nim nazwać dzieci. Ja wprawdzie proponowałam mojemu m. nazwanie po tatusiu synka albo córki, ale zdecydowanie zaprotestował, no i nie będe miała syna Sławka ani córki Sławki Są jeszcze staropolskie zdrobnienia - Sławien, Sław, Sławosz, Sławko, Sław, Sławik, Sława (bo to była forma męska, a nie żeńska; żeńska to Sławna), Sławnik, Sławota, Sławuta (też męskie), Sławisz. Z małymi wyjątkami teżmnie akurat nie bardzo przekonują, choc wiele zdrobnień od innych staropolskich imion jest naprawdę fajnych. I > podoba mi się duuuużo bardziej niż Mirosław np. (czy Mirosław ma to samo > znaczenie i etymologię co Sławomir? zawsze te dwa imiona mi się kojarzyły). Bo Sławomir to Mirosław na odwrót Nie znam wielu Sławków; poza moim tatą, który ma tak na imię, jeszcze jedną > osobę mniej więcej w jego wieku; ze Sławków bardziej z "mojego pokolenia" znam, > > głównie ze słyszenia , dwóch. Ja za to znam sporo Sławków, w tym jednego najważniejszego A imię Sławoj, wymieniane w tym wątku, to prawdopodobnie Wojsław na odwrót, a imię zostało utworzone w XIX wieku na wzór imion staropolskich. Nie jestem do niego przekonana ze względu na sławojki. W ogóle myślę sobie, ze po minięciu fali popularności Czesławów, Miroslawów, Wiesławów i Zdzisławów z pokolenia naszych dziadków i pradziadków, po przejsciu już prawie zupełnie mody na Sławków, Przemków i Radków, należaloby wylansować jakieś następne 3-4 staropolskie imiona Przemkowie czy Radkowie wprawdzie się jeszcze pojawiają, Stasiowie wrócili, moze wrócą też Zbyszkowie i Kazikowie, ale moze pojawiłoby się cos nowego. Co Wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:30 > Było, było. 68. co do popularności, prawie 214 tys. nadań, z czego prawie 140 > tys. w latach 60. i 70. No, to już przynajmniej wiem, czemu nigdy mi się nie wydawało szczególnie częste - znam głównie imiona z pokolenia moich rodziców i mojego, a przełom lat 60. i 70. to dla mnie biała plama . A jesteś w stanie powiedzieć, jakie imiona miały w tamtych czasach zbliżoną popularność i jakie imiona plasują się w okolicach 68. miejsca obecnie? Tak dla orientacji . > Mi się podoba tylko w zdrobnieniu Sławek (za pozostałymi nie przepadam, a na > Sławusia mam alergię). Gdybyś miała jednak synka o tym imieniu, jakoś musiałabyś mówić do niego pieszczotliwie . pełnej formie tak, ale przez rozum, dzieki osobie > bliskiej mojemu sercu Przedtem odbierałam je neutralnie. I myślę, że jest to dzisiejszy problem tego imienia - niekoniecznie duży procent osób, które go nie lubią, ale duży procent osób, którym nie podoba sie ono aż do tego stopnia, żeby nim nazwać dzieci. Zgadzam się. To jedno z tych imion, które nie budzą większych emocji. Myślę, że też byłoby dla mnie neutralne. Może potrzeba by jakiegoś baaardzo sławnego Sławomira . > Są jeszcze staropolskie zdrobnienia - Sławien, Sław, Sławosz, Sławko, Sław, > Sławik, Sława (bo to była forma męska, a nie żeńska; żeńska to Sławna), > Sławnik, Sławota, Sławuta (też męskie), Sławisz. Całkiem ładnie brzmi ta Sławna (jeśli przez moment spróbuje się zapomnieć, że to dokładnie tak samo jak ten przymiotnik ). Są w ogóle w Polsce jakieś Sławny? > Bo Sławomir to Mirosław na odwrót Nie no, to widzę gołym okiem , ale zastanawiam się, czy to jakoś zmienia znaczenie, i które z imion było pierwsze . > po przejsciu > już prawie zupełnie mody na Sławków, Przemków i Radków, A masz jakieś liczby co do popularności Przemka i Radka w tych 60-70? Wybacz, że Cię zamęczam . Imię Przemek wydawało mi się zawsze dość popularne, Radek trochę mniej, ale i tak bardziej niż Sławek . A imię Radek najbardziej mi się z nich podoba . należaloby wylansować > jakieś następne 3-4 staropolskie imiona Przemkowie czy Radkowie wprawdzie > się jeszcze pojawiają, Stasiowie wrócili, moze wrócą też Zbyszkowie i > Kazikowie, ale moze pojawiłoby się cos nowego. Co Wy o tym sądzicie? Sądzę, że zanim się obejrzymy, któreś zrobi się popularne . A jak jest z wiekiem imienia Miłosz? To chyba obecnie jeden ze słowiańskich przebojów . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:56 tawananna napisała: A jesteś w stanie powiedzieć, jakie > imiona miały w tamtych czasach zbliżoną popularność Niestety, byłoby to bardzo trudne, musiałabym przeczesać całego Rymuta i jakie imiona plasują się > w okolicach 68. miejsca obecnie? Tak dla orientacji . Ono ma teraz 68. miejsce; zbiorczo. Jeśli przez 20 lat było prawie 140 tys. nadań, to znaczy ze w szczycie popularnosci miało srednio po 7 tys. nadań rocznie, czyli w liczbach bezwzględnych tyle, ile np. w latach 1996-2000 Dawid, Katarzyna i Patrycja. Jednak w ostatnich latach była niższa stopa urodzeń, więc miejsce w rankingu mogło kształtowac sie inaczej, i oczywiście w poszczególnych latach też mógl być raz wyżej, raz niżej. I tak była to zapewne mniej więcej pierwsza dwudzuestka, jesli nawet w żadnym momencie nie awansowal do pierwszej dziesiątki. > Gdybyś miała jednak synka o tym imieniu, jakoś musiałabyś mówić do niego > pieszczotliwie . Na pewno nie Sławuś!!! > Zgadzam się. To jedno z tych imion, które nie budzą większych emocji. Myślę, że > > też byłoby dla mnie neutralne. Może potrzeba by jakiegoś baaardzo sławnego > Sławomira . I bardzo przystojnego > Nie no, to widzę gołym okiem , ale zastanawiam się, czy to jakoś zmienia > znaczenie, i które z imion było pierwsze . Hmm, co do znaczenia, to nie jestem pewna; gramatyka historyczna ma przede mną wiele tajemnic, niestety. A żadni poważni autorzy, których ksiażki posiadam, nie ryzykują podawania znaczeń. Można sie oczywiście domyślać w przypadku niektórych imion różnic przy odróceniu członów, ale tu akurat myślę, ze nie ma szczególnej. Nie jestem jednak specjalistką. Początki obu tych imion giną w pomroce dziejów. Mirosław był notowany po raz pierwszy w 1202 roku, a Sławomir jeszcze wcześniej, bo w 1155 roku, a w formie Sławosz - w 1136 r. Tak naprawdę trudno powiedzieć, czy któreś było pierwsze, i raczej mam wrazenie, ze oba powstały w drodze swobodnego łączenia będących w uzyciu członów, a nie w drodze odwracania czegoś. > A masz jakieś liczby co do popularności Przemka i Radka w tych 60-70? Wybacz, > że Cię zamęczam . Imię Przemek wydawało mi się zawsze dość popularne, Radek > trochę mniej, ale i tak bardziej niż Sławek . A imię Radek najbardziej mi się > > z nich podoba . Mi też Radek najbardziej się podoba, i na wyczucie moda na to imię była najpóźniejsza i jeszcze po częsci trwa. Ale zaraz siegnę po liczby: Radosław - 94 780 osób, Przemysław - 155 755 osób. Przemyslaw wzeszeedł powyżej 5 tys. w latach 60., ale szczyt nadań miał w latach 70. (40 tys.), 80 (66 tys.) i na początku 90. (w latach 1990-94 - 13 tys. - też nieźle). Co było potem, nie wiadomo. Z Radosławem podobnie, ale liczby były nieco mniejsze (przykładowo lata 70. - 31 tys.; lata 80. 36 tys.). > Sądzę, że zanim się obejrzymy, któreś zrobi się popularne . A jak jest z > wiekiem imienia Miłosz? To chyba obecnie jeden ze słowiańskich przebojów . Miłosz jest notowany już w Bulli gnieźnieńskiej (1136), ale moze dlatego o nim nie pomyslałam, ze to zdrobnienie od Miłosława, Miłorada i innych z "Miło" na początku, a poza tym nie przepadam za tym imieniem (niespecjalnie odpowiada mi z brzmienia jako imię, bo jako nazwisko jest ok, no i znałam nieciekawego Miłosza w moim wieku). Ale oczywiście masz rację, ostatnio bardzo sie spopularyzował Moze spopularyzuje się na tej fali Wisława - Wisia? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 15:48 Jestem za Zbyszkiem!! Prześliczne - w moim mniemaniu- imię Zwłąszcza w zdrobnieniu Zbysio i Zbysiaczek Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 22:59 > Sławnik, Sławota, Sławuta (też męskie) Daewoo Slavuta=dawna Tawrja (ukraiński samochód, podobny do Łady Samary) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 22:56 Sławek jest w porządku, Sławuś, Sławcio, Sławeczek - nienawidzę!!! Rosjanie mówili na mnie Sławik, poniekąd zdrabniając od Wiaczesław a kolega Węgier mówił "Szlawek". Kiedyś dostałem list z biura prasowego NATO w Brukseli w którym figurowałem jako Stawomir. Kiedyś nie lubiłem swojego imienia, ale tak pod koniec liceum zmieniłem zdanie bo było bardzo rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:10 Ja znam jednego Sławka-mojego tatę Imię mi się nawewt podoba, do mojego staruszka pasuje A propo Mirosława to tak ma na imie mój wujek-brat mojego ojca. A propo tego co napisała Gaudencja-że Sławomir to odwrócony Mirosław: to przypomniała mi się rodzinna anegdota. Moja babcia miała już jednego syna- Mirosława i bardzo chciała mieć córeczkę, jak na złość urodził się drugi chłopak czyli mój tatuś. Babcia się na niego wkurzyła (że nie jest dziewczynką ), stwierdziła, że nie będzie się wysilać i wymyślać mu ładnego imienia tylko przekręciła imię pierwszego syna, i tak oto powstał Sławomir Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:15 reirei napisała: > przypomniała mi się rodzinna anegdota. Moja babcia miała już jednego syna- > Mirosława i bardzo chciała mieć córeczkę, jak na złość urodził się drugi > chłopak czyli mój tatuś. Babcia się na niego wkurzyła (że nie jest > dziewczynką ), stwierdziła, że nie będzie się wysilać i wymyślać mu ładnego > imienia tylko przekręciła imię pierwszego syna, i tak oto powstał Sławomir Dobre Miała w takim razie nieźle dobraną parkę )) Oczywiście oba imiona są stare, więc to nie jest tak, ze któreś powstało pierwsze i zostało przekręcone. Człony końcowe sław i mir występują w staropolskich imionach najcześciej ze wszystkich (odpowiednio ok. 100 i 82 razy). Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: A gdzie imie Slawek? 18.01.05, 20:26 Ja też do imienia Sławomir mam ogromny sentyment. Znałam Sławomira, na którego wszyscy mówili Stefan (też fajnie Sławek nie bardzo mi się podoba, za to : Sławosz, Sławko, Sławik, Sławota bardzo! Szkoda, że wcześniej tych form nie znałam, ani na nie nie wpadłam sama. Jeśli chodzi o Mirosława, to imię to nosi najbliższa mi osoba, ale to nie wystarcza i tak, zeby imię zaczęło mi się podobać, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A gdzie imie Slawek? 19.01.05, 15:49 Specjalnie mi się nie podoba, chociaż miał/ ma tak na imię Najprzystojniejszy Nauczyciel Świata Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: A gdzie imie Slawek? 20.01.05, 14:18 na jednym z gazetowych forów poznałam mamę małego Sławka, który teraz mam jakieś 1,5 roku, więc zdarzają się oryginalne i odważne mamy Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A gdzie imie Slawek? 20.01.05, 14:26 W jednym wydaniu "witajcie na świecie" były trojaczki: Boguś, Sławuś i Dobrusia. Odpowiedz Link Zgłoś