24.01.05, 14:16
To moje ostatnie odkrycie i zauroczenie.
Znacie znaczenie tego imienia? I w ogóle cokolwiek o nim?
Obserwuj wątek
    • idaaa Re: TOMIR 24.01.05, 14:20
      Znaczenia nie znam ale BARDZO mi się podoba. I ma 5 liter!!!!!!

Pod wrażeniem jestem...
      • abiela Re: TOMIR 24.01.05, 15:10
        A mnie raczej sie nie podoba. Chyba przez tego "-mira"..
      • lukrecja_mniam Re: TOMIR 24.01.05, 15:39
        ida, no to do dzieławink
        • idaaa Re: TOMIR 25.01.05, 15:05
          Jasne, tylko męża trzeba jeszcze przekonać...

Biedaczek nie ochłonął jeszcze po małęj Florci... Nie chcę go przemęczać wink
    • gaudencja Re: TOMIR 24.01.05, 17:08
      Z Tomirą (i Tomirem) wtopiłam, zanim jeszcze zakupiłam magiczne książki o
      imionach staropolskich, a tu oto masz historię mojego karygodnego błędu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15326813&a=15334908
      Może ten post Ci coś wyjaśni... smile

Wszystkie notowane w czasach staropolskich imiona na "T" znajdziesz tu:
      pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie#T
      (to jest akurat sprawdzona litera z tego spisu)
      • gaudencja Re: TOMIR 24.01.05, 17:10
        Aha, juz kiedyś pisałam, że poznałam przez telefon w sprawach służbowych pewną
        Tomirę i jej imię odebrałam na tyle pozytywnie, ze zlecenia załatwiałam właśnie
        z nią (a chyba była na procencie wink ).
    • claudia207 TOMIR - pytanie 12.06.05, 21:03
      To imie coraz bardziej mnie fascynuje. Nie wiem do konca dlaczego...

Grzenia nie jest pewny jego pochodzenia i etymologii. Podejzewa, ze pochodzi z
      jezyka serbsko-chorwackiego. Czy wiecie, gdzie mozna sprawdzic, jak popularne
      jest w tych rejonach?

Jesli wybiore je dla mojego dziecka, nie chcialabym, aby jego pochodzenie
      odbierane bylo jako serbskie albo chorwackie. Mieszkam w rejonie, gdzie
      mieszanka kulturowa jest bardzo duza.
      • ladylazaruss Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 18:28
        watpie, zeby to imie mialo chorwackie konotacje. przekopalam tamtejsze strony i
        nic na ten temat nie znalazlam uncertain wiem tez, ze to na pewno nie jest czysto
        chorwackie imie (w przeciwienstwie do imion takich jak: Toma, Tihomir, Tomislav,
        Trpimir).
        moze ma serbskie korzenie.. nie wiem.
        zaglebiajac sie w historie serbii i chorwacji (studiuje slawistyke, wiec musze,
        mimo specjalizacji w jezyku i kulturze czeskiej), tez nie spotkalam sie z tym
        iminiem (z powyzszymi - tak).. na pewno ma korzenie slowianskie, ale moze
        slowenskie? nie wiem.. jesli chodzi o popularnosc imion w chorwacji (taki maly
        OT) to wsrod meskich napopularniejsze sa:

1. LUKA
        2. Lovro/Lovre
        3. Filip
        4. Marko
        5. Ivan
        6. Jan
        7. Borna
        8. David
        9. Fran
        10. Karlo/Bruno

Dominik, Domagoj, Tomislav, Matija, Matej, Leon, Noa, Petar, Antonio, Ante

smile
        pozdrawiam!
        (i nie ma jezyka srb-ch. tylko srb i ch smile )
        • claudia207 Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 18:41
          Dzieki, Ladylazaruss. Widze, za tym forum sa specjalisci ze wszystkich
          dziedzin wink Po Twoim e-mailu imie jeszcze bardziej mi sie podoba. smile

Co do tego regionu, to musze przyznac, ze jestem ignorantka, ale wyglada na to,
          ze Grzenia tez popelnia bledy. A moze to byl skrot myslowy?
          • gaudencja Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 18:49
            claudia207 napisała:

> Co do tego regionu, to musze przyznac, ze jestem ignorantka, ale wyglada na
            to,
            >
            > ze Grzenia tez popelnia bledy. A moze to byl skrot myslowy?

Przyłapaliśmy już Grzenię na dwóch błędach: mianowicie źle datował pierwsze
            nadania Michaliny i Klaudyny w Polsce. Oba miały miejsce w XIX wieku (jesli nie
            wcześniej), a Grzenia napisał, ze pierwsze z nich jest nadawane w PL mniej
            więcej od poczatków XX wieku, a drugie - od lat 70-tych XX wieku. NIkt nie jest
            bezbłędny, jak z tego wynika smile

Obecnosć na forum osób znających wiele języków, w tym nietypowych, jest
            niezwykle cenna!
          • martka_k Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 22:18
            claudia207 napisała:

> Co do tego regionu, to musze przyznac, ze jestem ignorantka, ale wyglada na
            to,
            >
            > ze Grzenia tez popelnia bledy. A moze to byl skrot myslowy?

Niekoniecznie. Zalezy, z ktorego roku jest ta ksiazka... Kiedys byla tendencja
            (polityczna) do traktowania tych jezykow (skadinad rzeczywiscie odrebnych) jako
            jednego... Tym bardziej, ze mimo roznic w alfabecie i wymowie sa one w sumie
            bardziej podobne niz czeski i slowacki. (tez studowalam slawistyke smile))) tongue_out I
            tez bohemistyke smile)
        • gaudencja Tomisław 13.06.05, 18:44
          ladylazaruss napisała:

wiem tez, ze to na pewno nie jest czysto
          > chorwackie imie (w przeciwienstwie do imion takich jak: Toma, Tihomir,
          Tomislav

Tomisław nie jest czysto chorwackim imieniem sensu stricto, ponieważ
          wystapienia tego imienia w Polsce są notowane juz w średniowieczu. Nienotowany
          w Polsce w średniowieczu Tomir też mógł powstać jako skrócenie hipotetycznego
          nienotowanego polskiego imienia Tomimir (pisze o tym Grzenia) analogicznie do
          Tomiły od Tomisławy.

A czy jesteś w stanie dowiedzieć sie czegoś nt wystąpień Tomira w Serbii?
    • polichymnia Re: TOMIR 13.06.05, 19:16
      Mam w rodzinie Tomirę.Mówią na nią Mirka.Dziwne imię.
      • gaudencja Re: TOMIR 10.10.06, 20:47
        Tomka byłoby chyba ładniej...
        • sulimira Re: TOMIR 17.05.21, 20:51
          Tomka lub Tomisia znacznie lepiej
    • ladylazaruss Re: TOMIR 13.06.05, 21:06
      wielka pustka. tyle wam powiem. i w spisach imion i w ogole na
      poludniowoslowianskich stronach internetowych..

nie znam sie na imionach.. ale czy Tomir nie moze pochodzic od rosyjskiego
      Bratomira?
      • gaudencja Re: TOMIR 13.06.05, 21:11
        ladylazaruss napisała:

> nie znam sie na imionach.. ale czy Tomir nie moze pochodzic od rosyjskiego
        > Bratomira?

Grzenia pisze, że może to być takze skrócenie staropolskich imion takich jak
        Lutomir czy Świętomir. Bratomir w takim razie też, bo nie jest to imię
        rosyjskie, albo raczej jeśli już, to przynajmniej i rosyjskie i polskie,
        notowane w Polsce już w średniowieczu.

Ciekawe, wygląda zatem, ze Grzeniowa teoria o pochodzeniu serbsko-chorwackim
        Tomira jest jak kulą w płot. A z jakich krajów pochodziło najwiecej rezultatów
        przy poszukiwaniach Tomira? Czy jednak nie z Polski?
        • poliksena Re: TOMIR 23.07.05, 09:31
          W spisie imion chorwackich też nie ma Tomira ani Tomiry. Może to faktycznie
          skrót od Lutomira i innych podobnych imion, a więc jest wtedy tak samo polskie
          jak i chorwackie, czeskie czy rosyjskie.
          Najważniesze, że imię bardzo ładne i do tego oryginalne. Czegóż więcej
          chcieć? smile
    • dziewczyna_andrzeja Re: TOMIR 13.06.05, 21:32
      Beznadziejne, kojarzy mi się z Timurem.
      • claudia207 Re: TOMIR 13.06.05, 23:51
        A kto/co jest Timur?
        • gaudencja Re: TOMIR 13.06.05, 23:57
          Tamerlan po rosyjsku.
        • dziewczyna_andrzeja Re: TOMIR 14.06.05, 05:51
          claudia207 napisała:

> A kto/co jest Timur?

Chłopiec z książki "Timur i jego drużyna". Konkretów nie pamiętam.
          • gaudencja Re: TOMIR 13.05.06, 23:35
            Konkrety są takie, ze była to radziecka książeczka umieszczona w spisie lektur
            szkolnych w którejś z wczesnych klas.
    • margala Re: TOMIR 14.06.05, 11:05

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=24904537
      • claudia207 Re: TOMIR 14.06.05, 15:41
        Margala, sama nie masz nic do powiedzenia?
    • theodorka Re: TOMIR 14.12.05, 17:11
      Ładne, ale wolę żeńską Tomirę.
    • marganda Re: TOMIR 11.10.06, 05:12
      Namawiam M na Tomira. Na poczatku krzywil sie, ale dzis do brzucha powiedzial
      Tomis, wiec moze cos z tego bedzie smile
      • dorka1976 Re: TOMIR 11.10.06, 08:46
        Bardzo fajne imię, jestem z nim osłuchana bo miałam kolegę w klasie Tomira
        przez 8 lat. Fajny chłopak, męskie imię, podobno tureckie pochodzenie, tyle
        wiem. Imie super, polecam!!!! Po osłuchaniu już na maxa ciekawe i rzadkie.
        • kaeira Re: TOMIR 11.10.06, 13:06
          Zarówno Tomir jak i (szczegolnie) Tomira bardzo mi się podobają. Ale dla mnie
          końcówka MIR/A to od razu wielki plus.

Partnera brat cioteczny ma syna Timura (lat ok. 20?), ale nie wiemy, czy
          chodziło o "druzynę", czy Tamerlana.
    • gniewkoo Re: TOMIR 29.11.18, 09:09
      mój brat ma tak na imię
      • miraflores5 Re: TOMIR 29.11.18, 10:02
        Tomir jest bardzo fajny, za to Timur pretensjonalny.
      • dalenia Re: TOMIR 29.11.18, 17:59
        A Ty jesteś Gniewko, jak w nicku? Fajny z Was duet smile
      • humbelina Re: TOMIR 02.12.18, 11:27
        W jakiej formie na codzień? Tomek? Mirek? Czy po prostu Tomir?
    • sulimira Re: TOMIR 08.12.18, 23:15
      Uwielbiam Tomira i Tomire. W sumie Tomira bardziej mi mi odpowiada i jezeli bede miala druga coreczke to jest to moje imie numer 1. Tomisia.
      • gaudencja Re: TOMIR 09.12.18, 10:25
        A nie lepsza byłaby Tomisława lub Tomiła, imiona autentycznie staropolskie, notowane w dawnej Polsce?
        • sulimira Re: TOMIR 09.12.18, 21:48
          Tak, ale chce miec opcje zdrobnienia Mirka.
    • lubomiro Re: TOMIR 15.12.18, 16:08
      TOMIR - Jest to piękne imię słowiańskie - rdzennie polskie - polecam dla dziecka. Lubomiro
      • gaudencja Re: TOMIR 16.12.18, 09:44
        Lubomiro, wstyd. Tyle lat już piszesz na forum o imionach słowiańskich, a jeszcze nie wiesz - albo nie sprawdziłes przed kliknięciem "wyślij" - że Tomir akurat nie był notowany w dawnych źródłach polskich.

Na forum jest miejsce dla pasjonatów różnych grup imion, ale niech to będą osoby, które dbają o propagowanie rzetelnych informacji.
    • dwa_plus_jeden Re: TOMIR 16.12.18, 00:45
      Nie znalam tego imienia...Znam Toshtemira, ale to juz bardziej na wschod...
      • sulimira Re: TOMIR 16.12.18, 00:53
        Toshtemir- ja to imie pierwszy raz słysze. Mam wrazenie, ze Słownianie w dawnych czasach wniesli troche imion na wschodzie. Te Amiry, Samiry wydaja sie jakimis pozostałosciami po wedrowce ludow przed wejsciem Islamu w te rejony. Wiem, ze np, Sambor jest uzywany tam. Wiem, ze w Jordani jest imie Nader, a my mamay Nadar. Boran jest uzywany w Turcji i uwazany za turecki, a u nas ten Boran jest wypisany w Bulli. Zawsze mielismy kontakty z Turcja i zastanawiam sie czy przypadkiem taki Boran od nas do nich nie przeszedł. Człony -mir i -bor sa typowo słowianskie przeciez.
        • gaudencja Re: TOMIR 16.12.18, 09:47
          Toshtemir to chyba jakieś angielskie imię, sądząc po transliteracji? Nie ma spolszczeń z dwuznakiem "sh". Pewnie chodzi o dźwięk zbliżony do "sz" albo "ż".

Ten jordański Nader to chyba też po angielsku i wymawia się Nadir?

Co do wpływów wzajemnych, to my akurat mamy w polszczyźnie ogromną liczbę zapożyczeń tureckich, ale nie wiem, czy nasz wpływ zwrotny na języki orientalne był choć w ćwierci równie silny. Samo podobieństwo dźwiękowe wyrazów w obu językach nie musi świadczyć o zapożyczeniach.
          • sulimira Re: TOMIR 16.12.18, 10:38
            Przyznam nie wiem jak pisze sie te imiona po arabsku, ale wymowa jest polska czyli Nader jest w Jordani nazywany Naderem (przynjamniej tak sie przedstawił przy pisowni Nader). Samir jest nieraz w angielskim pisane Samir, a innym razem Sameer, ale wypowiada sie po Samir, Amir (Ameer). Wiem, ze Słowianie do dzisiaj sa obecni w greckiej Macedoni chociaz niewielu juz mowi jezykiem słowianskim tylko tam przy granicach wiec napewno jacys Słowianie zapuszczali sie tamte rejony lub tez przeszli przez nie do Europy- rozne teorie. Wiedzac o tym, ze ich obecnosc w okolicach jest w sumie udokumentowana to mogli zostawic jakies imiona "po drodze". Imiona te nie sa identyczne jak polskie oczywiscie poniewaz nawet polskie imiona notowane nie sa identyczne do tych z tak odległych czasow, ale wydaje mi sie, ze to jest mozliwe, ze imiona z tak typowymi koncowkami moga pochodzic z jezykow słowianskich.
          • sulimira Re: TOMIR 16.12.18, 10:41
            Jezeli nie ze słowianskich to kolejna opcja jest ich starozytne pochodzenie z czasow jezyka indoeuropejskiego, ale przeciez ludzie na połwyspie arabskim nie mowia jezykami pochadzacymi z tej samej grupy jezykowej.
            • gaudencja Re: TOMIR 16.12.18, 23:20
              Mogły się też pojawić naturalnie w drodze zwyczajnych procesów jezykowych w jęz. arabskim, a mamy w nim różne dwuelementowe, krótkie imiona. Te same człony i wyrazy nie muszą w róznych językach oznaczać tego samego, w przeciwnym razie nie byłoby z pewnością żarówek Osram i szminek do ust Pupa.
              • sulimira Re: TOMIR 17.12.18, 00:36
                Oczywiscie, ale wydaje mi sie, ze Polacy wlasnie wszystko tak tlumacza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.