tatjana 24.01.05, 14:16 To moje ostatnie odkrycie i zauroczenie. Znacie znaczenie tego imienia? I w ogóle cokolwiek o nim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idaaa Re: TOMIR 24.01.05, 14:20 Znaczenia nie znam ale BARDZO mi się podoba. I ma 5 liter!!!!!! Pod wrażeniem jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: TOMIR 24.01.05, 15:10 A mnie raczej sie nie podoba. Chyba przez tego "-mira".. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: TOMIR 25.01.05, 15:05 Jasne, tylko męża trzeba jeszcze przekonać... Biedaczek nie ochłonął jeszcze po małęj Florci... Nie chcę go przemęczać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 24.01.05, 17:08 Z Tomirą (i Tomirem) wtopiłam, zanim jeszcze zakupiłam magiczne książki o imionach staropolskich, a tu oto masz historię mojego karygodnego błędu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15326813&a=15334908 Może ten post Ci coś wyjaśni... Wszystkie notowane w czasach staropolskich imiona na "T" znajdziesz tu: pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie#T (to jest akurat sprawdzona litera z tego spisu) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 24.01.05, 17:10 Aha, juz kiedyś pisałam, że poznałam przez telefon w sprawach służbowych pewną Tomirę i jej imię odebrałam na tyle pozytywnie, ze zlecenia załatwiałam właśnie z nią (a chyba była na procencie ). Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 TOMIR - pytanie 12.06.05, 21:03 To imie coraz bardziej mnie fascynuje. Nie wiem do konca dlaczego... Grzenia nie jest pewny jego pochodzenia i etymologii. Podejzewa, ze pochodzi z jezyka serbsko-chorwackiego. Czy wiecie, gdzie mozna sprawdzic, jak popularne jest w tych rejonach? Jesli wybiore je dla mojego dziecka, nie chcialabym, aby jego pochodzenie odbierane bylo jako serbskie albo chorwackie. Mieszkam w rejonie, gdzie mieszanka kulturowa jest bardzo duza. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 18:28 watpie, zeby to imie mialo chorwackie konotacje. przekopalam tamtejsze strony i nic na ten temat nie znalazlam wiem tez, ze to na pewno nie jest czysto chorwackie imie (w przeciwienstwie do imion takich jak: Toma, Tihomir, Tomislav, Trpimir). moze ma serbskie korzenie.. nie wiem. zaglebiajac sie w historie serbii i chorwacji (studiuje slawistyke, wiec musze, mimo specjalizacji w jezyku i kulturze czeskiej), tez nie spotkalam sie z tym iminiem (z powyzszymi - tak).. na pewno ma korzenie slowianskie, ale moze slowenskie? nie wiem.. jesli chodzi o popularnosc imion w chorwacji (taki maly OT) to wsrod meskich napopularniejsze sa: 1. LUKA 2. Lovro/Lovre 3. Filip 4. Marko 5. Ivan 6. Jan 7. Borna 8. David 9. Fran 10. Karlo/Bruno Dominik, Domagoj, Tomislav, Matija, Matej, Leon, Noa, Petar, Antonio, Ante pozdrawiam! (i nie ma jezyka srb-ch. tylko srb i ch ) Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 18:41 Dzieki, Ladylazaruss. Widze, za tym forum sa specjalisci ze wszystkich dziedzin Po Twoim e-mailu imie jeszcze bardziej mi sie podoba. Co do tego regionu, to musze przyznac, ze jestem ignorantka, ale wyglada na to, ze Grzenia tez popelnia bledy. A moze to byl skrot myslowy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 18:49 claudia207 napisała: > Co do tego regionu, to musze przyznac, ze jestem ignorantka, ale wyglada na to, > > ze Grzenia tez popelnia bledy. A moze to byl skrot myslowy? Przyłapaliśmy już Grzenię na dwóch błędach: mianowicie źle datował pierwsze nadania Michaliny i Klaudyny w Polsce. Oba miały miejsce w XIX wieku (jesli nie wcześniej), a Grzenia napisał, ze pierwsze z nich jest nadawane w PL mniej więcej od poczatków XX wieku, a drugie - od lat 70-tych XX wieku. NIkt nie jest bezbłędny, jak z tego wynika Obecnosć na forum osób znających wiele języków, w tym nietypowych, jest niezwykle cenna! Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: TOMIR - pytanie 13.06.05, 22:18 claudia207 napisała: > Co do tego regionu, to musze przyznac, ze jestem ignorantka, ale wyglada na to, > > ze Grzenia tez popelnia bledy. A moze to byl skrot myslowy? Niekoniecznie. Zalezy, z ktorego roku jest ta ksiazka... Kiedys byla tendencja (polityczna) do traktowania tych jezykow (skadinad rzeczywiscie odrebnych) jako jednego... Tym bardziej, ze mimo roznic w alfabecie i wymowie sa one w sumie bardziej podobne niz czeski i slowacki. (tez studowalam slawistyke ))) I tez bohemistyke ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Tomisław 13.06.05, 18:44 ladylazaruss napisała: wiem tez, ze to na pewno nie jest czysto > chorwackie imie (w przeciwienstwie do imion takich jak: Toma, Tihomir, Tomislav Tomisław nie jest czysto chorwackim imieniem sensu stricto, ponieważ wystapienia tego imienia w Polsce są notowane juz w średniowieczu. Nienotowany w Polsce w średniowieczu Tomir też mógł powstać jako skrócenie hipotetycznego nienotowanego polskiego imienia Tomimir (pisze o tym Grzenia) analogicznie do Tomiły od Tomisławy. A czy jesteś w stanie dowiedzieć sie czegoś nt wystąpień Tomira w Serbii? Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: TOMIR 13.06.05, 19:16 Mam w rodzinie Tomirę.Mówią na nią Mirka.Dziwne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: TOMIR 13.06.05, 21:06 wielka pustka. tyle wam powiem. i w spisach imion i w ogole na poludniowoslowianskich stronach internetowych.. nie znam sie na imionach.. ale czy Tomir nie moze pochodzic od rosyjskiego Bratomira? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 13.06.05, 21:11 ladylazaruss napisała: > nie znam sie na imionach.. ale czy Tomir nie moze pochodzic od rosyjskiego > Bratomira? Grzenia pisze, że może to być takze skrócenie staropolskich imion takich jak Lutomir czy Świętomir. Bratomir w takim razie też, bo nie jest to imię rosyjskie, albo raczej jeśli już, to przynajmniej i rosyjskie i polskie, notowane w Polsce już w średniowieczu. Ciekawe, wygląda zatem, ze Grzeniowa teoria o pochodzeniu serbsko-chorwackim Tomira jest jak kulą w płot. A z jakich krajów pochodziło najwiecej rezultatów przy poszukiwaniach Tomira? Czy jednak nie z Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: TOMIR 23.07.05, 09:31 W spisie imion chorwackich też nie ma Tomira ani Tomiry. Może to faktycznie skrót od Lutomira i innych podobnych imion, a więc jest wtedy tak samo polskie jak i chorwackie, czeskie czy rosyjskie. Najważniesze, że imię bardzo ładne i do tego oryginalne. Czegóż więcej chcieć? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_andrzeja Re: TOMIR 13.06.05, 21:32 Beznadziejne, kojarzy mi się z Timurem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_andrzeja Re: TOMIR 14.06.05, 05:51 claudia207 napisała: > A kto/co jest Timur? Chłopiec z książki "Timur i jego drużyna". Konkretów nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 13.05.06, 23:35 Konkrety są takie, ze była to radziecka książeczka umieszczona w spisie lektur szkolnych w którejś z wczesnych klas. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: TOMIR 14.06.05, 11:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=24904537 Odpowiedz Link Zgłoś
marganda Re: TOMIR 11.10.06, 05:12 Namawiam M na Tomira. Na poczatku krzywil sie, ale dzis do brzucha powiedzial Tomis, wiec moze cos z tego bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: TOMIR 11.10.06, 08:46 Bardzo fajne imię, jestem z nim osłuchana bo miałam kolegę w klasie Tomira przez 8 lat. Fajny chłopak, męskie imię, podobno tureckie pochodzenie, tyle wiem. Imie super, polecam!!!! Po osłuchaniu już na maxa ciekawe i rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: TOMIR 11.10.06, 13:06 Zarówno Tomir jak i (szczegolnie) Tomira bardzo mi się podobają. Ale dla mnie końcówka MIR/A to od razu wielki plus. Partnera brat cioteczny ma syna Timura (lat ok. 20?), ale nie wiemy, czy chodziło o "druzynę", czy Tamerlana. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: TOMIR 29.11.18, 10:02 Tomir jest bardzo fajny, za to Timur pretensjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: TOMIR 29.11.18, 17:59 A Ty jesteś Gniewko, jak w nicku? Fajny z Was duet Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: TOMIR 02.12.18, 11:27 W jakiej formie na codzień? Tomek? Mirek? Czy po prostu Tomir? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: TOMIR 08.12.18, 23:15 Uwielbiam Tomira i Tomire. W sumie Tomira bardziej mi mi odpowiada i jezeli bede miala druga coreczke to jest to moje imie numer 1. Tomisia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 09.12.18, 10:25 A nie lepsza byłaby Tomisława lub Tomiła, imiona autentycznie staropolskie, notowane w dawnej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: TOMIR 15.12.18, 16:08 TOMIR - Jest to piękne imię słowiańskie - rdzennie polskie - polecam dla dziecka. Lubomiro Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 16.12.18, 09:44 Lubomiro, wstyd. Tyle lat już piszesz na forum o imionach słowiańskich, a jeszcze nie wiesz - albo nie sprawdziłes przed kliknięciem "wyślij" - że Tomir akurat nie był notowany w dawnych źródłach polskich. Na forum jest miejsce dla pasjonatów różnych grup imion, ale niech to będą osoby, które dbają o propagowanie rzetelnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_plus_jeden Re: TOMIR 16.12.18, 00:45 Nie znalam tego imienia...Znam Toshtemira, ale to juz bardziej na wschod... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: TOMIR 16.12.18, 00:53 Toshtemir- ja to imie pierwszy raz słysze. Mam wrazenie, ze Słownianie w dawnych czasach wniesli troche imion na wschodzie. Te Amiry, Samiry wydaja sie jakimis pozostałosciami po wedrowce ludow przed wejsciem Islamu w te rejony. Wiem, ze np, Sambor jest uzywany tam. Wiem, ze w Jordani jest imie Nader, a my mamay Nadar. Boran jest uzywany w Turcji i uwazany za turecki, a u nas ten Boran jest wypisany w Bulli. Zawsze mielismy kontakty z Turcja i zastanawiam sie czy przypadkiem taki Boran od nas do nich nie przeszedł. Człony -mir i -bor sa typowo słowianskie przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 16.12.18, 09:47 Toshtemir to chyba jakieś angielskie imię, sądząc po transliteracji? Nie ma spolszczeń z dwuznakiem "sh". Pewnie chodzi o dźwięk zbliżony do "sz" albo "ż". Ten jordański Nader to chyba też po angielsku i wymawia się Nadir? Co do wpływów wzajemnych, to my akurat mamy w polszczyźnie ogromną liczbę zapożyczeń tureckich, ale nie wiem, czy nasz wpływ zwrotny na języki orientalne był choć w ćwierci równie silny. Samo podobieństwo dźwiękowe wyrazów w obu językach nie musi świadczyć o zapożyczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: TOMIR 16.12.18, 10:38 Przyznam nie wiem jak pisze sie te imiona po arabsku, ale wymowa jest polska czyli Nader jest w Jordani nazywany Naderem (przynjamniej tak sie przedstawił przy pisowni Nader). Samir jest nieraz w angielskim pisane Samir, a innym razem Sameer, ale wypowiada sie po Samir, Amir (Ameer). Wiem, ze Słowianie do dzisiaj sa obecni w greckiej Macedoni chociaz niewielu juz mowi jezykiem słowianskim tylko tam przy granicach wiec napewno jacys Słowianie zapuszczali sie tamte rejony lub tez przeszli przez nie do Europy- rozne teorie. Wiedzac o tym, ze ich obecnosc w okolicach jest w sumie udokumentowana to mogli zostawic jakies imiona "po drodze". Imiona te nie sa identyczne jak polskie oczywiscie poniewaz nawet polskie imiona notowane nie sa identyczne do tych z tak odległych czasow, ale wydaje mi sie, ze to jest mozliwe, ze imiona z tak typowymi koncowkami moga pochodzic z jezykow słowianskich. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: TOMIR 16.12.18, 10:41 Jezeli nie ze słowianskich to kolejna opcja jest ich starozytne pochodzenie z czasow jezyka indoeuropejskiego, ale przeciez ludzie na połwyspie arabskim nie mowia jezykami pochadzacymi z tej samej grupy jezykowej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOMIR 16.12.18, 23:20 Mogły się też pojawić naturalnie w drodze zwyczajnych procesów jezykowych w jęz. arabskim, a mamy w nim różne dwuelementowe, krótkie imiona. Te same człony i wyrazy nie muszą w róznych językach oznaczać tego samego, w przeciwnym razie nie byłoby z pewnością żarówek Osram i szminek do ust Pupa. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: TOMIR 17.12.18, 00:36 Oczywiscie, ale wydaje mi sie, ze Polacy wlasnie wszystko tak tlumacza. Odpowiedz Link Zgłoś