gosia25 29.01.05, 14:26 Co sądzicie o takim imieniu? Wisenna, Wisenka, Wiska, Winia, Wisienka, Wisa... Jest to żeńskie imię staropolskie, zaczerpnięte z encyklopedii Glogera (staropolska encyklopedia), a zmienione na Visennę, żeby było bardziej tajemniczo. Czasem tłumaczono je po prostu jako wiśnia, wisienka (z języka staropolskiego). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forencja Re: WISENNA 29.01.05, 14:46 Brzmi bardzo ładnie, ale po lekturze pewnego dawnego wątku, który pojawił się kiedyś na forum (znajdziesz go przy użyciu wyszukiwarki) zaczęłam mieć wątpilwości co do tego, czy jest to autentyczne staropolskie imię... Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gosia25 Re: WISENNA 29.01.05, 14:49 Fakt-przeglądnęłam forum za pomocą wyszukiwarki i znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WISENNA 29.01.05, 16:59 A ja sprawdziłam teraz już w lepszych słownikach staropolskich i w nich takie imię nie figuruje. Jeśli to prawda, że Wisenna jest w słowniku staropolskim Glogera (a w internecie piszą różne rzeczy, niekoniecznie prawdziwe), to stan wiedzy zmienił się od czasów Glogera. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: WISENNA 30.01.05, 13:52 A co do samego imienia to zanad to kojarzy mi się z sennością Odpowiedz Link Zgłoś