illka1 31.01.05, 09:06 Co sądzicie? Mi wczoraj do głowy przyszły te ciekawe imiona dla dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idaaa Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 09:41 Jesli mam być szczera to wolałabym Jadwigę ale to chyba tylko dlatego, że ceperka ze mnie prawdziwa Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 11:02 Ładne, ale nie zarejestrują. Wiem, bo znajoma chciała nadać córce, dzwoniła nawet do Warszawy, bo bardzo jej zależało, w rezultacie została właśnie Jadwiga. A mogłaby też Agnieszka, bo to od tego imienia zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 12:06 NA tym forum przeczytałam że to osobne imię, np: merrlin napisała: > Przepraszam, ze w tym poście -Jagienka -ślicznie. Jagna jest imieniem nadawanym samodzielnie od lat 70-tych XX wieku, a wcześniej było zdrobnieniem imienia Jadwiga lub zdrobnieniem od Agaty (Agata -> Jagata -> Jagna). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 12:22 Tradycyjnie bardziej od Agnieszki: Agnieszka->Jagnieszka->Jagna Tak też jest założone w rozporządzeniach prawnych: www.abc.com.pl/serwis/du/2000/1238.htm (Załącznik 10, punkt D) Tu też jest coś na ten temat: www.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1074674197 Odpowiedz Link Zgłoś
tromysza Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 12:56 jak to: nie zarejestrują?! moja koleżanka ma tak na imię. Dzwoniłam się upewnić. to jej imię. Mi podoba się bardzo. Sama zastanawiałabym się nad takim imieniem dla córeczki, Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 18:55 Już niejednokrotnie wspominano tu, że to czy jakieś imię będzie zarejestrowane w praktyce zależy od lokalnego USC. Krótko mówiąc reguły nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 16:18 To dlaczego nie zarejestrowali? Argumentowali tym, że jest to zdrobnienie. Widać zależy to od widzimisię USC, tyle, że ta znajoma jak pisałam dowiadywała się gdzieś "u góry". Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 18:28 muszą zarejestrować. a Jagna Marczułajtis, chociażby? ale Agnieszka ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 18:57 Powtórzę się ale trudno. Nie muszą zarejestrować. Mogą ale nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 21:43 Zdziwiłam się kiedy przeczytałam że nie chcieli zarejestrować... Osobiście znam 3 Jagny... a z TV czwartą Jagnę - Marczułajtis Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 21:55 Jagna Marczułajtis jest zdaje się pół Litwinką, czy jakoś tak i dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 31.01.05, 23:17 Coś mi się zdaje, że tata Jagny - Wojtek ma polskie obywatelstwo. Ze wschodu jego rodzina się wywodzi, ale tylko tyle, o ile się orientuję. Poznałam go wiele lat temu, ale wtedy o Jagnie jeszcze nikt nie słyszał i jakoś go o nią nie pytałam. )) Ale moja koleżanka ma córeczkę Jagnę i tak ją zarejestrowali. Przecież to imię funkcjonuje samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: JAGNA,JAGIENKA 11.02.05, 19:44 Co takiego fajnego jest w tym imieniu?Kojarzy mi się z pastuszką,jak owieczki pasie.Typowa wiejska Jagna. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 09:53 Mnie się też bardzo podoba, chociaż wiem, że to zdrobnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 13:04 Uważam że powinny być jednolite zasady dla wszystkich USC które imiona funkcjonują jako samodzielne a jakie są częścią innego imienia. Gdzie to można sprawdzić???To imię jest śliczne i orygibnnalne, w literaturze byłu JAgny (Krzyżacy, Chłopi) i to nie byłu zdrobnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 14:29 illka1 napisała: > Uważam że powinny być jednolite zasady dla wszystkich USC które imiona > funkcjonują jako samodzielne a jakie są częścią innego imienia. Też tak sądzę To imię jest śliczne i orygibnnalne, w literaturze byłu JAgny > (Krzyżacy, Chłopi) i to nie byłu zdrobnienia... Były, były. Ale imię jest super Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 19:53 Przecież to nie były Agnieszki ani Jadwigi...Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę..!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 20:19 Pamiętam scenę (nie powiem dokładnie w którym tomie Chłopów, bo mi się nie chce szukać), jak Jagna dostała obrazek ze swoją "świętą patronką". Świętej Jagny nie było, więc musiała byc Jadwiga albo Agnieszka - obstawiałabym Agnieszkę, Jadwiga chyba nie była chłopskim imieniem, ale głowy za to nie dam. Co do Jagienki z Krzyżaków, to nie wiem, czy jej imię było wyjaśnione (nie zamierzam sprawdzac, Sienkiewicza ledwo trawię), ale szczerze mówiąc tez obstawiałabym Agnieszkę. A tak w ogóle, to jak imię Jagna jako osobne jeszcze moge przyjąć, to Jagienka jest dla mnie zdecydowanie za bardzo zdrobniała, by funkcjonować samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 23:07 Jan Grzenia pisze na ten temat: "Jagna. Imię żeńskie będące zdrobnieniem imienia Jadwiga lub skróceniem Jagata (gwarowej formy Agaty). Dziś funkcjonuje również jako imię nadawane oficjalnie - nosi je 345 Polek; imię to nadaje się głównie od lat 70. XX w. Najbardziej znaną Jagną w literaturze jest bohaterka "Chłopów" W. S. Reymonta. Imieniny: --> Jadwiga" Tak więc wszystko jasne. Chociaż przy opisie imienia "Agnieszka" Grzenia podaje jako jedno ze zdrobnień właśnie "Jagna", "Jagienka". Ale przy opisie "Jagny" nie wspomina o tym. Sama mam koleżankę Agnieszkę, która w rodzinie funkcjonuje właśnie jako Jagna albo Jagusia. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 01.02.05, 23:45 Bardzo dziękuję za cenne informacje, jesli jeszcze coś wiecie o tym imieniu to proszę piszcie!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ezaw Re: JAGNA,JAGIENKA 15.02.05, 16:27 Jagienka z "Krzyżaków" - "na świętą Agnieszkę skończyła piętnaście lat" więc na pewno Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka27 Re: JAGNA,JAGIENKA 02.02.05, 07:41 zgłasza sie posiadaczka imienia JAGIENKA tato prawie groził w USC, ale zarejestrowali... Jestem z tego bardzo zadowolona, choć jak ktos mówi mi Jagusia to mam ochotę strzelać. Duzo czasu zajęło mi tłumaczenie, że mam na imię nie Jagna, ale Jagienka. Mój móz jak się dowiedział był zachwycony i dobrze mi sie z tym imieniem żyje życzę udanego wyboru Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 02.02.05, 16:38 Super !!!! A kiedy obchodzisz imieniny??? I czy masz drugie imię???Pozdrawiam serdecznie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czajenka Re: JAGNA,JAGIENKA 03.02.05, 15:12 Mężowi bardzo podobało się to imię ale mi kojarzy się źle.... z Jagną z "Chłopów" pozd Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 07.02.05, 15:25 Dlaczego źle???????????????????? To była dość kontrowersyjna postać ale nie żeby od razu źle się kojarzyło...Bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
jagooda Re: JAGNA,JAGIENKA 14.02.05, 09:23 Witaj! Mam naimię Agnieszka i te imiona o których piszesz to zdrobnienia od mojego imienia-tak wyczytałam w książce o imionach! Ale może funkcjonują oddzielnie-musisz się dowiedzieć! Ale to bardzo fajne imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 15.02.05, 08:55 JA pisałam tu o imieniu Jagna a JAgienkę dodałam tylko jako zdrobnienie od Jagny a nie oddzielne imię.Ale jak widać jest również sama JAgienka ŚLICZNE Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: JAGNA,JAGIENKA 15.02.05, 16:11 bardziej podoba mi sie Jagienka - kojarzy mi się z imieniem jednej z dziennikarek "Polityki". gorzej jak z małej Jagienki wyrośnie pulchna kobieta albo aspołeczna złośnica Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: JAGNA,JAGIENKA 17.02.05, 19:35 No właśnie , dlatego właśnie dałabym córuni na imię Jagna a mówiłabym do niej zdrobniale Jagienka, Jagusia... Odpowiedz Link Zgłoś