a444 15.02.05, 13:36 i jest bardzo pomysłowy.Nie mieliśmy żadnych problemów z tak oryginalnym imieniem,wręcz przeciwnie,wszyscy się zachwycają.To przecież imię staropolskie,z tradycjami, a nie jakiś zlepek przypadkowych sylab. Pozdrawiam Dobromirów wraz z rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja_mniam Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 16:18 Fajnie A jak do niego się zwracacie na codzien? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 17:17 Fajnie, gratulacje! W takim razie podam Ci trochę staropolskich zdrobnień: Dobrasz, Dobrek, Dobrko, Dobroch, Dobroj, Dobronisz, Dobroń, Dobrost, Dobrosz, Dobruj, Dobrul, Dobrusz, Dobryłek, Dobryłko, Dobrzesz, Dobrzęta, Dobrzych, Dobrzysz, Dobrzyszek, Dobrzyszko. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 19:07 Mi rowniez podoba sie to imię Odpowiedz Link Zgłoś
a444 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 19:46 Czasami mówię do Niego Dobroszek albo Dobroszku.A moja młodsza córeczka wymyśliła swój własny skrót Dobi. Dziękuję za to,że napadliście mnie w stylu:"Ależ głupie imię nadałaś dziecku!" Odpowiedz Link Zgłoś
a444 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 19:48 Oczywiście za to,że n i e napadliście na mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 19:55 Kolega mojego chłopaka z bractwa rycerskiego nadał sobie imię właśnie Dobromir... i wszyscy mówią do niego Dobry )) nie ma siły nie może być zły ) Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Mój syn ma na imię Dobromir 15.02.05, 20:55 Bardzo ladne imie Nie znam zadnego Dobromira, ale mam znajomego Dobieslawa, do ktorego wszyscy mowia Dobek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 25.05.06, 23:35 Dobek (i Dobieslaw) badzo mi się podobają! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 09:00 Kojarze to imie wyłącznie z chłopcem z bajki. I tylko i wyłącznie takie mam skojarzenia, pozytywne, ale jednak imie nie podoba mi sie. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 12:35 Witam Mój tata ma na imę Dobromir i jest najcudownieszym mężczyzną ( nawiasem mówiąc mojemu mężowi, mimo że też jest wspaniały nieststy daleko do taty )i tak jak Dobromir z bajki potrafi zrobić wsztystko. Od złożenia samochodu, po gotowanie i baienie sie z wnukami. Wszyscy wołają na niego Dobrek, a mama Dobruś. Pozdrawiam Cię mocno i zyczę żeby syn wyrósł na tak wspaniałego człowieka jak mój tata. Człowiek o takim "dobrym" imieniu nie może być zły. Odpowiedz Link Zgłoś
a444 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 15:57 Pozdrów serdecznie tatę! Tak mało jest Dobromirów na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 18:59 a444 napisała: > Pozdrów serdecznie tatę! Tak mało jest Dobromirów na świecie. ...a konkretnie w Polsce jest ich 185... pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Mój syn ma na imię Dobromir 12.05.05, 20:13 Bardzo sympatyczne imię. Aż dziwne, że ludzie wolą mieć n-tego w klasie Mateusza czy Jakuba niż jedynego Dobromira, Mieszka czy Jaromira. To samo odnosi się do imieon żeńskich - zamiast n-ta na podwórku Julka Czy Natalka mogłaby być Dobrusia, Miłka (Dobrosława, Dobrawa czy Dobromiła)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 23.12.05, 10:41 Aż ujrzałam oczyma wyobraźni podwórko, po którym biegają same Dobrusie, Miłki, Sulichny, Lutochny, Mieszkowie, Siemkowie i Dobkowie. Jak pięknie by było Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Mój syn ma na imię Dobromir 23.12.05, 11:26 gaudencja napisała: > Aż ujrzałam oczyma wyobraźni podwórko, po którym biegają same Dobrusie, Miłki, > Sulichny, Lutochny, Mieszkowie, Siemkowie i Dobkowie. Jak pięknie by było > Niby tak, ale ja chciałabym też jakieś Rozalki, Koralki, Idalki, Jeremików, Witków i Antosiów Nie na samych słowiańskich świat się kończy . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 22.10.06, 21:51 Ale slowiańskie są wyraźnie niedoceniane! Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Mój syn ma na imię Dobromir 23.10.06, 22:57 Smiem zauważyć, że w niczym nie byłoby inaczej niż jest teraz ... Co za różnica czy biegają Śliniuchny i Dobkowie czy Andżeliki ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 23.10.06, 23:09 reynevan_a napisała: > Smiem zauważyć, że w niczym nie byłoby inaczej niż jest teraz ... Co za różnica > > czy biegają Śliniuchny A kto to Śliniuchny? > i Dobkowie czy Andżeliki ? Różnica jest taka, że Dobkowie to imiona naszych praojców, w odróżnieniu od Andżelik. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 12:50 A tak z ciekawości, jak ma na imię Twoja córka? W tym samy stylu? A jeśli nie to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
piopal Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 14:31 "Stare" porządne imię,co nie znaczy że reszta jest nie porządna.Lubię te stare imiona i cieszę się że wracają. Odpowiedz Link Zgłoś
a444 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 16.02.05, 15:54 Dziękuję Wam za miłe słowa. A moja córcia nazywa się Jadwiga.To imię jest od dawna bardzo niemodne,ale mnie kojarzy się z ukochaną Babcią Jadzią.Mam więc swoją małą Jadwigę ,na którą mówię: Jadziunia, Jadziula,Jadziut,a jak mnie wkurzy to Jadźka! Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: Jadwiga 16.02.05, 16:37 Super. Oba imiona bardzo mi sie podobają. Ja mam koleżankę Jadwigę (Isię) i siostrę Jadwigę (Igę). Bardzo lubię to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Mój syn ma na imię Dobromir 13.05.05, 10:46 a444 Super imiona wybralas dla dzieci. Zwlaszcza Jadwige. A mowisz do malej Dziunia?! To od Jadziuni Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Mój syn ma na imię Dobromir 26.07.05, 13:49 Kojarzy się z pewną dobranocka z tym imieniem w tytule ) Mój nauczyciel w podstawówce miał na imię Dobrosław i jego znajomi mówili na niego Dobek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 26.07.05, 16:27 Dobek to raczej od Dobiesława Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Mój syn ma na imię Dobromir 26.12.05, 19:36 Ja niestety nie trawię takich imion. Pozdrawiam:Linaya Altair Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Mój syn ma na imię Dobromir IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.06, 13:56 Bardzo ladne. Popieram slowianskie imiona. Moja kuzynka ma na imie Dobrochna. Rodzina nie uzywa zadnych zdrobnien. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Mój syn ma na imię Dobromir 24.10.06, 16:29 Bardzo sympatyczne imię o ładnym brzmieniu i miłych dobranockowych skojarzeniach Osoba je nosząca po prostu skazana jest na bycie pogodnym, uśmiechniętym altruistą, za którym wszyscy przepadają. Pozdrowienia dla Ciebie i Twojego Synka. Cieszę się, że wybór imienia okazał się trafny. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Mój syn ma na imię Dobromir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:22 A co sądzicie o Dobrogoście? + czy ma jakąś żeńską formę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 27.11.06, 17:19 Dobrogost BARDZO mi się podoba, jest taki radosny, gościnny i dobry. Nie ma zapisów imion dwuczłonowych z żenską końcówką urobioną od -gost, ale nie znaczy to, ze ich nie było. Może Dobrogosta, a może raczej Dobrogoszcz, jak (ta) Bydgoszcz czy (ta) Lubogoszcz. Czy znalazła się konkurencja dla Gerberta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Mój syn ma na imię Dobromir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 18:47 No co ty, kobieto? Dobrogost bardzo bardzo, ale gdzie do Gerberta! ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 27.11.06, 22:25 Gość portalu: alagodz napisał(a): > No co ty, kobieto? > Dobrogost bardzo bardzo, ale gdzie do Gerberta! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mój syn ma na imię Dobromir 27.11.06, 18:56 Dobrogost bardzo mi się podoba. Żeńskie formy do mnie nie przemawiają - wolę Dobromiłę, Dobroniegę i Dobrochnę. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: Mój syn ma na imię Dobromir 31.12.06, 00:29 A my mamy córeczkę Dobrosławę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mój syn ma na imię Dobromir 31.12.06, 00:31 BARDZO mi się podoba Dobrosława Odpowiedz Link Zgłoś