Dodaj do ulubionych

Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie??

17.02.05, 16:59
Ja mam termin na lipiec nie chcę żeby nasze dziecko mialo imię które bedzie
straszne oklepane w tym roku,awy?? jakie imiona dałyście lub zamierzacie
nadać maleństwom Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mewa111 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 17.02.05, 19:21
      cześć mamusie i tatusie
      mam rodzić za 3-4tyg. czyli już niebawem. chłopak Kazimierz i już a dziewczynka
      jeszcze nie wiadomo, bo pewnie nastpnym razem.
      pozdrawiam.
      • hanna73 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 17.02.05, 23:12
        Kaziosmile
        • cysia.b Re: Kazimierz 18.02.05, 09:43
          Jak fajniesmile
          • alex41 Re: Kazimierz 21.02.05, 10:15
            Kazimierz?ale gorny, dolny czy ten nad Wisla?A serio, nie dalabyma tak na imie
            nigdy w zyciu malemu dziecku we wspolczesnych czasach i nie bede tlumaczyc
            czemu, moim zdaniem okropienstwo
            • cysia.b Re: Kazimierz 21.02.05, 10:20
              alex41 napisała:

> Kazimierz?ale gorny, dolny czy ten nad Wisla?

A może Kazimierz Wielki, co?

A serio, nie dalabyma tak na imie
              > nigdy w zyciu malemu dziecku we wspolczesnych czasach i nie bede tlumaczyc
              > czemu, moim zdaniem okropienstwo

A jakie imię jest twoim zdaniem na odpowiednie na współczesne czasy?
            • maga202 Re: Kazimierz 12.12.05, 14:23
              Masz rację tragedia. Jest teraz moda na dawne imiona ale niektóre to przesada.
            • nilgau Re: Kazimierz 26.01.06, 13:16
              mnie Kazik też sie podobał do czasu gdy nie pojawił się Kaziu Marcinkiewicz z
              tym swoim chudo-łysym wyglądem i usteczkami w ciup
              ale zaraz go nie będzie więc pokonuję swe obrzydzenie i nadal lubię to imię...
          • duszka30 Re: Kazimierz 09.11.05, 15:44
            Marzec 2005 - Makary
      • reynevan_a Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 14:02
        Kazik??
        Już na 100% Kazik? szkoda
        • gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 16:19
          reynevan_a napisała:

> Kazik??
          > Już na 100% Kazik? szkoda

Dlaczego szkoda, to przecież cud imię smile
          • gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 16:20
            ...aha, ale jednak sprawdziłam, i nie Kazik, lecz Iwo. Trochę żałuję, ale i tak
            jestem pewna, że Kazików będzie coraz więcej.
    • idaaa Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 12:20
      Ja co prawda jestem zeszłoroczna ale z 31 grudnia, więc się nie liczy tak
      bardzo wink A moja córenia to Florka smile
      • krystyna71 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 23.02.05, 11:07
        powinno być: homo homini deus est.Duży błąd! smile
    • cwiatooschec Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 15:02
      Wśród moich znajomych, w tym roku urodziły się Zofia i Marta.
      • adziunia Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 15:10
        U mnie w rodzinie w tym roku urodziła sie Emilka smile
    • pelagia33 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 21:18
      też mam termin na lipiec smile propozycji jest kilka
      Moje: dla chłopca - Gniewomir, Dobromir, Radzimir, Bronisław i Stanisław, dla
      dziewczynki - Bronisława, Barbara, Damroka i Maria (ale nie Marysia tylko
      Masza) mojego męża dla chłopca - Franciszek, Antoni, Mieszko, Tytus, Ziemowit i
      Wojciech (do Wojciecha jestem w strasznej opozycji - to imię mojego męża, nie
      wyobrażam sobie mieć dwóch Wojtków w domu, do małego mówiłabym Wojtek a do
      dużego jak? TATA?!) dla dziewczynki: Ida, Zoja i Dobrawa
      jakieś sugestie? smile
      • monikaj1 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 21:33
        pelagia33 napisała:

> Moje: dla chłopca - Gniewomir, Dobromir, Radzimir, Bronisław i Stanisław, dla
        > dziewczynki - Bronisława, Barbara, Damroka i Maria

dla chłopca wybrałabym Dobromira, a dla dziewczynki - Damrokę

mojego męża dla chłopca - Franciszek, Antoni, Mieszko, Tytus, Ziemowit i
        >
        > Wojciech dla dziewczynki: Ida, Zoja i Dobrawa

Z tego zestawu na pewno Zoja - mam w domu trzymiesięcznąsmile)). Dla chłopca
        wybrałabym chyba Antoniego.

• gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 22:01
        pelagia33 napisała:

> też mam termin na lipiec smile propozycji jest kilka
        > Moje: dla chłopca - Gniewomir, Dobromir, Radzimir, Bronisław i Stanisław,

Fajne smile)) Ale odradzałabym Radzimira - coś nie mogę żadnych imion z "Radzi-"
        znaleźć w słowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych i
        wydaje mi się, ze Radzisław czy Radzimir to późniejsze twory na bazie Radzima
        (Gaudentego). Tylko że Radzim był utworzony na podstawie czegoś zupełnie
        innego... Może lepszy byłby zamiast Radzimira Będzimir - imie podobne, ale
        autentyczne. Bardzo podoba mi się Gniewomir; dorzucę Ci jeszcze trochę
        prawdziwie staropolskich imion zakończonych na "mir": Będomir, Bolemir,
        Borzymir, Bramir, Branimir, Bratomir, Chociemir, Chwalimir, Cieszymir,
        Częstomir, Dalemir, Dalimir, Dobiemir, Dobimir, Domamir, Domiemir, Drogomir,
        Gardomir, Godzimir, Gościmir, Huniemir, Jaromir, Kanimir, Kajmir, Kazimir,
        Kaźmir, Lubomir, Ludomir, Lutomir, a z dalszych imion alfabetu można znaleźć
        stosowne imiona tu:
        pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie
        dla
        > dziewczynki - Bronisława, Barbara, Damroka

A co to jest Damroka? Najbardziej podoba mi się Bronisława smile

mojego męża dla chłopca - Franciszek, Antoni, Mieszko, Tytus, Ziemowit

Bardziej poprawnie - byłoby Siemowit. Ziemowit to XIX-wieczna pomyłka...

i
        >
        > Wojciech (do Wojciecha jestem w strasznej opozycji - to imię mojego męża, nie
        > wyobrażam sobie mieć dwóch Wojtków w domu, do małego mówiłabym Wojtek a do
        > dużego jak? TATA?!)

A może Wojemił, Wojmir lub Wojsław (Wojesław, Wojisław, Wosław)? Zwłaszcza
        Wojmir powinien być propozycją kompromisową smile
        • pejsaty Radzim, Radzimir, Radzisław, Radziwoj 19.02.05, 13:24
          msz zdaniem imie Radzim mozna traktowac jako forme pochodna od imion Radzimir,
          Radziwoj czy Radzisław i uznac te imiona za oryginalne. imiona ta pojawiaja sie
          w odpowiedniej dla danego jezyka postaci, np. Radimir, Radivoj czy Radislav
          zarowno w Czechach, bylej Jugoslawii jak i w Rosji i chyba przemawia to za ich
          autentycznoscia. byc moze formy z Radzi- nie znalazly sie w slowniku
          etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych, bo nie zapisano ich w
          zadnych zrodlach polskich, ale moze zapisano je w zrodlach innych krajow
          slowianskich? w internecie znalazlem cos takiego:

Radim - Zkrácenina od Radimir nebo Radmir. První složka je ze slovesa
          raděti "starat se" druhá mir "shromáždění, územní uspořádání". Význam jména byl
          původně, "ten kdo řídí shromáždění", později je jméno chápáno jako"radostný".

i pewnie tak bylo: mogly byc imiona takie jak Radomir, Radmir i Radzimir, ale w
          polskich zrodlach mamy potwierdzenie tylko form Radomir i Radmir, co nie
          wyklucza istnienia formy Radzimir.
      • reynevan_a Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 14:06
        Basia dziewczynka
        Franek albo Antek chłopiec
      • maga202 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 14:26
        Ludzie Wy chyba żrtujecie jak mozna unieszczęśliwiać dzieci tak tragicznymi imionami?
        • daba2000 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 31.12.05, 12:32
          też spodziewam sie drugiego potomka.Ale jeszcze nie myślę o imieniu.Mój 5-letni
          syn ma na imię Damian (gdy był mały mówił na siebie-Daba,a rodzinka mówi
          Damianek, Dabuś, Dabek,Dasiek).
          Ale czytając niektóre propozycje też myślę,że Wasze dzieci nie będą w
          przyszłości zachwycone,a nasze społeczeństwo niestety nie jest tolerancyjne.
          pozdrawiam i życzę dobrego wyboru! Czasem proste wybory są najlepsze
    • grzybcia Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.02.05, 21:50
      hej.
      moja córunia tez jest z lipca.MARIA
    • pelagia33 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.02.05, 01:15
      dziękuję za propozycje, ostatnio mam bzika na punkcie imion
      starosłowiańskich smile chociaż właściwie mimo tego, że ciągle wymyślam nowe
      imiona dla dzidziusia to już się chyba zdecydowałam smile na Gniewomira i
      Bronisławę smile
      a co do imienia Damroka, otóż siostra podsunęła mi kiedyś starą Filipinkę, w
      której był krótki artykuł o dziewczynie, która jako jedyna w Polsce nosi to
      imię. Oto szczegóły:
      "Imię dosłownie znaczy - dająca sławę, wielkość. Choć imię Damroka nie znajduje
      się już w polskim spisie imion, było obecne w średniowiecznym kalendarzu. W
      XIIIw. imię to nosiła córka księcia pomorskiego Świętopełka II Wielkiego.
      Legenda głosi, że kiedy została porwana przez niemieckiego księcia, na ratunek
      przyleciały jej łabędzie. Na ich skrzydłach księżniczka wróciła do grodu."
      • pejsaty Damroka 19.02.05, 13:39
        Dawno, dawno temu, na przesmyku między jeziorami Białym i Kłodno,koło Chmielna,
        mieszkała księżniczka Damroka, o której dwie tylko rzeczy wiadomo na pewno: że
        postawiła w Chmielnie kościół i że 26 maja 1224 r. zmarła. Tyle zapisano w
        dokumentach. Legenda dopowiada, że słynęła z piękności i upodobania do
        samotniczego życia . Dotrzymywała jej towarzystwa tylko stara służka obdarzona
        wiedzą tajemną. Damroka nie chciała wyjść za mąż, odmawiała ręki
        najznamienitszym. Z odmową spotkał się również rycerz-rozbójnik z pobliskiego
        zamku, ale on właśnie postanowił nie dać za wygraną. Napadł na gród Damroki i
        ją porwał. Ów gwałt na nic się jednak nie zdał, księżniczka ślubować mu nie
        chciała. Zamknął ją zatem w wieży swego zamku. Wówczas do akcji wkroczyła stara
        służka, swą czarnoksięską mocą zsyłając na zamek rycerza straszną burzę. W
        czasie tej burzy nadleciały dwa wspaniałe łabędzie, które uniosły na skrzydłach
        Damrokę z powrotem do Chmielna. Wkrótce po tym zamek rycerza zrównał z ziemią
        ojciec Damroki, Świętopełk, gdy dotarła do niego wieść o niecnym porwaniu córki.
        pozdaje za:
        www.dwarf.thc.net.pl/kartuzy/ksiezniczka.html
        W ksiazce "Bedeker Kaszubski" (autorki: Ostrowska R. i Trojanowska I.) jest tez
        haslo poswiecone Damroce, w ktorym przytoczona jest tez taka legenda:
        "W legendach chmieleńskich mowa również o losach zamku Damroki, zniszczonego
        jak głoszą w czasie najazdów Szwedów. Z zamku ocaleć miały wówczas tylko złote
        drzwi i trzy dzwony z kaplicy, które zapadły w głąb Jeziora Białego. Te właśnie
        dzwony objawiły się kiedyś dziewczynie z wioski, która przyszła nad jezioro
        prać bieliznę. Największy z nich kołysząc się na fali zawołał" Ratuj nas!". Ale
        dziewczyna pomyślała, że starczy jej sił zaledwie na wyciągnięcie najmniejszego
        i tak też uczyniła. Wówczas dwa pozostałe dzwony z jękiem spiżowych serc
        zapadły na powrót w głębię i odtąd nikt już ich więcej nei widział. Najmniejszy
        dzwon miał zaś przez długi czas dzwonić z wieży chmieleńskiego kościoła. Aha
        złote drzwi też znaleziono, tylko że rybacy które je wyłowili pokłócili się o
        nie, sieć się przerwała i drzwi utonęły (kto ma dobry sprzęt do nurkowania i
        dużo czasu wolnego może wykorzystać tę informację smile."
        • gunka2 Damroka to imie kaszubskie 19.02.05, 17:26
          Wlasnie. Damroka to imie nie tyle polskie co kaszubskie (i staropopomorskie).
          Kaszubi maja wiele fajnych wlasnych imion, czesciowo staroslowianskich a
          czesciowo jeszcze wczesniejszych (poza tymi przejetymi z niemieckiego, ale tych
          znowu nie ma za wiele, nie tak jak np. na Slazku). Ja nie mialabym nic przeciwko
          nadaniu ktoremus z moich przyszlych dzieci imienia kaszubskiego np. na drugie
          (bo nie mam kaszubskiego pochodzenia tylko lubie wspierac roznorodnosc kulturawa
          RP i Zachodnioslowianszczyzny ogolnie) tylko poszukuje fajnej listy do wyboru.
          A na razie takiej nie znalazlam. Trzeba jak dotad wybierac sobie te imiona z
          roznych tekstow lub podpisow samemu jak rodzyynki z ciasta. Podoba mi sie np.
          Slawina - kiedys imie meskie, teraz dawane jako zenskie kaszubskie. Slawin
          bardzo by mi sie podobal dla chlopca ale niestety w tej formie nie wystepuje
          jako imie, a za to jest pare wsi o tej nazwie i chyba dzielnica Lublina - a w
          Polce nie mozna nadac imionia pochodzacego od nazw geograficznych. Co prawda
          jest tez kilka miejscowosci o nazwie Slawina i mimo to to imie na Kaszubach
          funcjonuje. No coz, zobaczymy.
          • madi30 Re: Damroka to imie kaszubskie 19.02.05, 17:43
            bardzo mi sie podobają te starodawne imiona, to takie podtrzymywanie tradycji i
            to jest chyba piękne..:
      • gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.02.05, 20:21
        pelagia33 napisała:

> a co do imienia Damroka, otóż siostra podsunęła mi kiedyś starą Filipinkę, w
        > której był krótki artykuł o dziewczynie, która jako jedyna w Polsce nosi to
        > imię.

Dzięki smile
        A Damrok jest w polsce (było w 1994 roku) 8 - jedma urodzona w latach 20.,
        jedna w 30., 5 w 80., a jedna między 1990 a 1994 rokiem.
      • reynevan_a Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 14:14
        Zdecydowałaś się na Gniewomira?? jak będziesz zdrabniać to imię? wyobrażasz
        sobie nastolatka o tak dziwnym imieniu? To imię to kula u nogi. Zawsze trzeba
        bedzie je przerabiać, żeby coś sensownego wyszło. Gniewo? To już lepiej
        Gniewko, jak już musi być gniewnie.
        • gaudencja Gniewomir 20.05.05, 16:18
          reynevan_a napisała:

> Zdecydowałaś się na Gniewomira?? jak będziesz zdrabniać to imię? wyobrażasz
          > sobie nastolatka o tak dziwnym imieniu? To imię to kula u nogi. Zawsze trzeba
          > bedzie je przerabiać, żeby coś sensownego wyszło. Gniewo? To już lepiej
          > Gniewko, jak już musi być gniewnie.

Przeciez właśnie Gniewko jest zdrobnieniem od Gniewomira!
      • gunka2 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 18:01
        Damroka - ma odpowiadac Dabrowce czyli pochodzic od debu (drzewa), polska wesja
        to podobno Dabroka (pierwsze a z ogonkiem). Czy Dabrowka to zdrobnienie od
        Dabrowy (lasu)?
        Prawdopodobnie corka Swietopelka ze zwiasku przed jego pierwszym oficjalnym
        malozenstwem (gdyz to mialo miejsce na ok. cztery lata przed jej smiercia, a
        czterolatki raczej nie funduja kosciolow). Podobno chciala zyc jako
        celibatriuszka (jak wiele pierwszych meczennic chrzescijanskich). Wbrew woli
        ojca ufundowala kosciol w Chmielnie i za kare podobno przywiazal ja do dzwi
        kosciola i utopil w pobliskim jeziorze. Faktycznie zapisana jest w Chmielnie
        jako fundatorka kosciola i data jej smierci wypada przed smiercia jej ojca wiec
        cos w tej legendzie moze byc.
    • madi30 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.02.05, 13:51
      witajcie,
      ja urodziłam synka w styczniu, więc niedawno. Dalismy mu z mężem na imię
      NIKODEM. niektórzy "życzliwi" dokuczają nam, mówiąc że jak Nikodem to na drugie
      powinien mieć Dyzma. No i ci wszyscy niestety moim zdaniem są strasznie
      ograniczeni. Nam to imię się bardzo podoba- stare Polskie i nawet taki święty
      był. nie bawimy się w żadne drugie imię, żeby w przyszłości nie miał problemów
      z np. kartami kredytowymi smile
      • adziunia Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.02.05, 15:47
        Nikodem to fajne imie, ale trudno ludziom jest zapomniec o Dyzmie :]

A co do imienia Damroka to jest bardzo intrygujące, pierwszy raz o nim słysze i
        kojarzy mi sie troche mrocznie przez ten "mrok" w srodku :]
        • zaino Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.02.05, 22:39
          Ja w marcu będę miała Igusię.
          Imiona wśród znajomych:
          - Nina urodzona w styczniu
          - w marcu urodzi się Grześ
          - w maju urodzi się Karol
          - w lipcu urodzi się Bartek lub Gabrysia
          • maga202 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 14:29
            Ja mam rodzić w maju i jeżeli będę miała córeczkę to ma być Igusia, juz teraz tak mówię na mój brzuch. A jeżeli chłopiec to najprawdopodobiej Olgierd.
        • monikaj1 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.02.05, 00:03
          U nas jest super karczma "U Damroki" - skojarzenia mam zatem baaardzo
          sympatycznesmile
          • agator3 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.02.05, 11:12
            Ja bede rodzic w sierpniu imiona ktòre mi sie podobaly to Julia Weronika Emilia
            Eliza Debora lecz zostanie przy Julii jesli to dziewczynka.
            Mojemu mezowi podoba sie Julia Weronika a zwlaszcza Stefania(bleeeee)
            A jesli to chlopiec to Jakub podobaly mi sie tez Samuele Szymon.Mezowi tez te
            sie podobaja.
            • barcellona Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.02.05, 21:47
              rzeczywiście ładne imiona ale strasznie popularne, czszególnie Julia, Weronika, Emilia. A u chłopców Jakuby i Kuby samesad A mi się też podobały.
              • mamaemmy Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.02.05, 22:04
                A my mamy Emme,w większości się podoba a nie jest oklepane-w Polsce,bo w innych krajach jest w pierwszej dziesiątcesmile)Mnie się bardzo podoba.Zdrobniale mówimy EmusiasmileEmma jest wcześniakiem ale w nastepnym tygodniu wraca(chyba)już do domu!Życzę Ci dobrego wyboru imienia i oczywiście zdrowego dzieciątka!!!
          • gunka2 U Damroki 20.05.05, 17:44
            Z Torunia? wink
            • monikaj1 Re: U Damroki 28.05.05, 14:55
              gunka2 napisała:

> Z Torunia? wink

oczywiściesmile
      • reynevan_a Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 14:22
        być może są ograniczeni, ale Twój synek Nikodem do końca życia tym ograniczonym
        będzie musiał się tłumaczyć. Murowane przezwisko dla niego to właśnie Dyzma.
        Pozdrawiam i życzę grubej skóry twojemu synkowi.
        Szkoda, że nie ma drugiego imienia, nie dałaś mu żadnej drogi ucieczki od tego
        nieszczęsnego Dyzmy.....
        • gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 16:17
          reynevan_a napisała:

> być może są ograniczeni, ale Twój synek Nikodem do końca życia tym
          ograniczonym
          >
          > będzie musiał się tłumaczyć. Murowane przezwisko dla niego to właśnie Dyzma.
          > Pozdrawiam i życzę grubej skóry twojemu synkowi.

E nie, nie sądzę, zeby było tak źle. Pisałam już w innym wątku, ze w
          dzieciństwie (podstawówka) wychowywałam się z pewnym Nikodemem i jest to dla
          mnie imię oczywiste, kojarzy mi się tylko z tym Nikodemem właśnie (a chłopak
          przefajny), choć oczywiście Dyzma też Nikodem. Ale "też" a nie "przede
          wszystkim". Co więcej, było to imię dla nas tak oczywiste, że dopiero tu, na
          tym forum, zaczęłam zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to imię równie
          popularne, jak Natalia w moich czasach, a prawdziwego szoku doznałam, kiedy
          sprawdziłam to i okazało się, że Nikodem jest imieniem znacznie rzadszym od
          mojego własnego. I nie sądzę, zeby Nikodem miał jakąś traumę z powodu swojego
          imienia, w każdym razie nie wygląda na to zupełnie. Jestem przekonana, że i tu
          wszystko będzie dobrze.
        • maga202 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 14:31
          Ja teŻ MYŚLAŁAM O nIKODEMIE ALE TEN dYZMA MNIE ODSTRASZYŁ.
    • madi30 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.02.05, 22:50
      Jak pisałam wcześniej mam Nikodema (ur. w styczniu, a imieniny ma sierpniu),
      ale jak nie znałam jeszcze płci, to dziwczynka miała być Helenka alo Natasza, a
      chłopiec Nikodem, Fryderyk albo Borys...strasznie mi się podobają te rosyjskie
      imiona!
      • zaino Re: do mamemmy 21.02.05, 20:16
        Ludzie gdzie wy żyjecie, że takie głupie imiona dajecie?! Juz wolałabym Julię,
        bo to rodzime imię. Nie chce nikogo obrażać ale inteligenckie rodziny nie
        wymyslają takich bzdurnych imion jak Emma, Olivier, Nicole....
        • mamaemmy Re: do mamemmy 21.02.05, 21:14
          Nie rozumiem dlaczego uważasz,że masz prawo pisać że moja córka ma bzdurne imię..I pewnie uwazasz się za osobę z "inteligenckiej"rodziny??smile)Ciekawe jak nazwałas swoje dziecko i jakbyś się poczuła widząc taki post o swoim wyborze?Akurat Emma jest DLA MNIE i mojej rodziny pięknym imieniem,a porównywanie z Nicole wydaje mi się nieporozumieniem.Po za tym de gustibus non disputandum,jeśli oczywiście wiesz co to znaczysmile))
          • madi30 Re: do mamemmy 21.02.05, 21:20
            brawo mamemmy! to sprawa całkowicie indywidualna jak rodzice dają swemu dziecku
            na imię! nawet gdyby to imię bylo całkiem "z księżyca". Może się jakies imię
            komus podobać, albo nie podobać, ale określić czyjeś imię beznadziejnym..? to
            trzeba być beznadziejnym!
            • mamaemmy Re: do mamemmy 21.02.05, 21:37
              To racja-trzeba być beznadziejnymsmile)Dzięki za wsparcie-pozdrawiam!
              • gaudencja Re: do mamemmy 21.02.05, 21:52
                Już były o tym na forum zażarte dyskusje i generalnie wychodzi na to, ze w
                innych krajach poza Polską nie neguje się tak bardzo jakiegokolwiek
                zróżnicowania środowiskowego imion. We Francji czy USA jest to dosyć naturalne.
                Akurat w tej dyskusji co do imion typu Natasha czy Brajan nie mam szczególnie
                watpliwości co do przypisania tych imion tzw. warstwom niższym, niezależnie od
                tego, ile zarabiają... Natomiast reszta jest dyskusyjna, np. dla mnie osobiscie
                Emma jest imieniem zbyt anglosaskim, ale z drugiej strony jest nadawana w
                Polsce już od dosyć dawna i powiedzmy, że moze sie podobać w różnych
                środowiskach - Nikolowo-Brajanowych, ale z drugiej strony też osobom bardziej
                wykształconym (aczkolwiek mam wrażenie, ze po jakimś czasie zainteresowania
                imionami zmieniłyby swój gust). Nie bardzo akceptuję też Igę, bo uważam, ze
                rozpowszechnianie sie zdrobnień nadawanych w charakterze imion jest znakiem
                szerzenia się kultury pop, a inteligencji przystoi bronić kultury wyższej...
                • madi30 Re: do mamemmy 21.02.05, 22:10
                  a czy znacie jakieś oficjalne i wiarygodne badania statystyczne, które mówia o
                  tym które imiona to te "inteligenckie", a które nie? (a już uzycie określenia
                  wastwy niższe"..?! - kobieto, czy ty jesteś jakąś rasistką?)to różnicowanie
                  jest dla mnie malo inteligentne, bo w ten sam sposób mozna by dojśc do wniosku,
                  że nie tylko imiona, ale i wygląd, marka butów, kolor płaszcza itd różnicuje i
                  dzieli na inteligentnych i nieinteligentnych. ja uważam sie za intaligentną i
                  tolerancyjną i nie oceniam ludzi po imieniu czy wyglądzie. To dobrze, że jest
                  coraz więcej imion wprowadzanych. naprawde podoba się Wam nasz kraj pełen samyh
                  Agnieszek, Pawełków, Krzysiów...?to też są ładne imiona, ale dlaczego to
                  ograniczać? czy to naprawdę kogoś boli, jak ktoś ma inne, oryginalne imię?
                  • zaino Re: do mamemmy 21.02.05, 22:23
                    Forum służy do wymiany myśli. Skoro nie podoba mi się imię Emma to chcę to
                    POWIEDZIEĆ CAŁEMU ŚWIATU. Co też właśnie czynię. Znam kobietę, która nazwała
                    tak swoje dziecko, też wcześniaka. Może to własnie Pani?
                  • zaino Re: do mamemmy 21.02.05, 22:23
                    Forum służy do wymiany myśli. Skoro nie podoba mi się imię Emma to chcę to
                    POWIEDZIEĆ CAŁEMU ŚWIATU. Co też właśnie czynię. Znam kobietę, która nazwała
                    tak swoje dziecko, też wcześniaka. Może to właśnie Pani?
                    • madi30 Re: do mamemmy 21.02.05, 22:32
                      ja mam synka, poczytaj sobie to forum, to będziesz wiedziała jak ma na imię,
                      ale po co? pewnie dla ciebie też jest bzdurne..
                  • gaudencja Re: do mamemmy 21.02.05, 22:37
                    madi30 napisała:

> a czy znacie jakieś oficjalne i wiarygodne badania statystyczne, które mówia
                    o
                    > tym które imiona to te "inteligenckie", a które nie?

Niestety, tu można kierowac się tylko swoim wyczuciem.

(a już uzycie określenia
                    > wastwy niższe"..?! - kobieto, czy ty jesteś jakąś rasistką?)

Nie. Ale doradzam ci lekturę kilku porządniejszych książek socjologicznych; tam
                    znajdziesz tego rodzaju określenia w dużych ilościach i nikt sie na nikogo nie
                    boczy za opisywanie pewnej rzeczywistości społecznej. Własnie to obrażanie się
                    (i oskarżenia o rasizm) opisywałam jako specyfikę Polski. W krajach o
                    niezniszczonej strukturze społecznej (np. Francji) nikt się na nikogo nie
                    obraża za pisanie o ewidentnym fakcie zróżnicowania społecznego, a samo
                    zróżnicowanie uznaje się za rzecz naturalną.

to różnicowanie
                    > jest dla mnie malo inteligentne, bo w ten sam sposób mozna by dojśc do
                    wniosku,
                    >
                    > że nie tylko imiona, ale i wygląd, marka butów, kolor płaszcza itd różnicuje
                    i
                    > dzieli na inteligentnych i nieinteligentnych. ja uważam sie za intaligentną

Cieszy mnie to, tak zresztą myśli o sobie większość ludzi. Niemniej nie
                    przeczytałaś, że nie o inteligencji w sensie inteligencji osobniczej tu mowa,
                    tylko o pewnej grupie. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20297 znaczenie 2. - już
                    to kiedyś wklejałam...

To dobrze, że jest
                    > coraz więcej imion wprowadzanych. naprawde podoba się Wam nasz kraj pełen
                    samyh
                    >
                    > Agnieszek, Pawełków, Krzysiów...?to też są ładne imiona, ale dlaczego to
                    > ograniczać? czy to naprawdę kogoś boli, jak ktoś ma inne, oryginalne imię?

Uwielbiam oryginalne imiona, ale bolą mnie imiona pretensjonalne.
                    • madi30 Re: do mamemmy 21.02.05, 22:49
                      ...mi też nie chodziło o IQsmile (jak interesują Cię nauki społeczne, to z
                      pewnościa wiesz, że isnieje wiele rodzajów inteligencji), powiedz Francuzowi,
                      że należy do warstwy niższej, juz ja widze jak sie nie obrazi!
                      Ale skończmy juz tą dyskusję, bo staje się jałowa i doprowadzi nas do konfliktu.
                      A tak na marginesie, to się zastanawiam, jakie warstwy społeczne uczestniczą z
                      Forum Internetowego? podejrzewam, że nie te niższe..smile
                      pozdrawiam
                      • gaudencja Re: do mamemmy 22.02.05, 14:50
                        madi30 napisała:

> ...mi też nie chodziło o IQsmile

Niestety, z Twojego postu wynikało zupełnie co innego.

(jak interesują Cię nauki społeczne, to z
                        > pewnościa wiesz, że isnieje wiele rodzajów inteligencji),

Mieszasz kategorie smile

powiedz Francuzowi,
                        > że należy do warstwy niższej, juz ja widze jak sie nie obrazi!

No nie wiem, nie wiem, nie miałam do czynienia z Francuzami z warstwy nizszej,
                        a ci, których znam, wyraźnie podkreślają różnice społeczne. A nawet instruują,
                        jakie nalezy robić liaison (dla tych, co nie znają francuskiego - chodzi o
                        rodzaj wymowy), zeby każdy "wiedzący" usłyszał, iż jesteśmy dobrze wykształceni
                        i z dobrej rodziny.
                        • madi30 Re: do mamemmy 22.02.05, 16:27
                          gaudencja, przestań ciągle analizować moje słowa.. ja nie muszę analizować
                          twoich żeby dojść do wniosku, że lubisz okazywać swoją wyższość i koniecznie
                          chcesz oznajmić całemu światu, że należysz do sfer wyższych.
                          • gaudencja Re: do mamemmy 22.02.05, 19:07
                            madi30 napisała:

> gaudencja, przestań ciągle analizować moje słowa..

Madi, to zwykła dyskusja, jeśli chcesz wiedzieć. Zazwyczaj kiedy komus
                            odpowiadasz, musisz wiedzieć, co napisał - a przynajmniej tak mnie uczono smile
                            Pozdrawiam.
                    • wiola6 Re: do mamemmy 21.02.05, 22:50
                      moja starsza córka ma na imię Wiktoria ,ja tak chciałam ,młodsza Nicole tak
                      wybrał mąż ,człowiek z wyższym wykształceniem.To nasze dzieci ,mają takie
                      imiona jakie nam się podobały,jakie chcieliśmy żeby nosiły,nikomu nic do tego !
                      • luna333 Re: do mamemmy 22.02.05, 10:11
                        a mi się bardzo podoba imię Emma - brzmi przyjemnie, melodyjnie smile natomiast my
                        na przełomie lipca i sierpnia zarejestrujemy Kasandrę Katarzynę albo Ksawerego
                        Aleksandra smile co do dziewczynki to od dawna wiedzieliśmy że tak będzie miała na
                        imię smile i dalej mamy nadzieję że to dziewczynka bo płeć dzidzi to nadal
                        zagadka smile drugie imiona mąż wybrał po sławnych osobach czyli kasia po carycy smile
                      • gaudencja Re: do mamemmy 22.02.05, 14:45
                        wiola6 napisała:

> moja starsza córka ma na imię Wiktoria ,ja tak chciałam ,młodsza Nicole tak
                        > wybrał mąż ,człowiek z wyższym wykształceniem.

Hmmm, wyższe wykształcenie jescze nic nie przesądza. Ale to tylko tak na
                        marginesie...
                        • pomme Re: do mamemmy 23.02.05, 09:53
                          No właśnie ja też nie uważam że wyższe wykształcenie = "wyższe sfery" z tymi
                          imionami to, mam wrażenie, jest tak, jak z nadawaniem tytułów szlacheckich -
                          jedni się z nimi rodzili a inni musieli je kupić niestety ci ostatni często
                          niezbyt wiele mieli wspólnego ze szlachtą. Śmieszne wydale mi się również
                          dodawanie mgr przed nazwiskiem co wg mnie odpowiada nadawaniu wyszukanych
                          imion, aby podkreślić niepowtarzalność osoby. Dla mnie mgr na wiytówce jest
                          róznie obciachowy jak Natasha, ale podkreślam to moje subiektywne porównania
                          Nie podobają mi sie imiona typu Nicola, Emma czy Nataniel w moim odczuciu są
                          pretensjonalne, ale nic mi do tego ,że ktoś uważa je za piekne niepowtarzalne i
                          oryginalne. Całe szczeście każdy z nas lubi co innego i jest inny.
                          pozdrawiam
                      • reynevan_a Re: do mamemmy 20.05.05, 14:33
                        Rozumiem Cię Wiola, ale jeżeli ktoś pyta: "podoba wam się imię Nicola?" to
                        niech się nie dziwi, że ludzie piszą, co myślą.
                        Ja uważam, że to pretensjonalne imię i nie nazwałabyn tak swojej córki, ale
                        rzeczywiście do Twojej nic mi.
                  • reynevan_a Re: do mamemmy 20.05.05, 14:28
                    Nikogo nie bolą oryginalne imiona, ale po co nazywać ludzi, którzy kojarzą
                    Nikodema z Dyzmą ograniczonymi?
                • marigoldmarigold Re: do mamemmy 16.05.05, 19:22
                  Brawo Gaudencjo!
                  Tutaj (USA) jest to bardzo widoczne. Sa imiona scisle zwiazane z pewnymi grupami
                  (etnicznymi czy rasowymi) i/albo sugeruja przynaleznosc klasowa. Stad tez nasz
                  problem z wyborem imienia dla malej polsko-amerykanskiej diewczynki (vide: watek
                  o imionach staroploskich i slowianskich).
                  m.
                  • zosialuc Styczeń 13.12.05, 22:00
                    Mam 1,5roczna Zosię a w styczniu urodzi sie mi synek. Dam ADAM
    • aurelia_b Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 22.02.05, 13:06
      Moi synowie urodzeni w połowie stycznia to Tadeusz i Bronisław.
      Pozdrawiam,
      Aurelka
      • zebra51 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 22.02.05, 13:24
        A my czekamy na Franciszka Jana (ew. Stanisława Jana) lub Marię Helenę.
      • wiola6 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 22.02.05, 20:25
        napisałam tak bo do szału doprowadzają mnie uwagi w stylu "takie imiona nadają
        swoim dzieciom rodzice bez wykształcenia " jak można tak myśleć ,niby
        Zosia,Tadeusz to takie "inteligenckie"
        • zaino Re: DD 23.02.05, 21:47
          Tak się składa, że znam mameemmy. Po pierwsze Emma Dudzik brzmi fatalnie. Po
          drugie jej mama Danka aż taka inteligentna nie jest. I nie chodzi tu wcale o
          wykształcenie tylko ogólne zachowanie. A przytaczanie cytatów łacinskich
          jeszcze o niczym nie świadczy.
        • basiaf1 Do Gaudencji.... 24.02.05, 18:15

• basiaf1 Re: Do Gaudencji.... 24.02.05, 18:34
            Droga Gaudencjo,
            Przyznam, że bardzo rzadko tu zaglądam. Wybór imienia mam już za sobą a na
            następnego potomka na razie sie nie zanosi. Przeczytałam ten wątek ot, tak
            sobie, ale przyznam, że szlag mnie trafia jak czytam podobne bzdury. Do czego
            piję? Otóż odnoszę wrażenie, że trzeba mieć niesamowite kompleksy aby tak
            wywyższać się na forum publicznym. I nie sadzę aby tak postępowali ludzie
            naprawde inteligentni, bo bzdury o warstwach społecznych i klasach możesz sobie
            między bajki włożyć. Skoro błyszczysz taką elokwencją i inteligencją, uważasz
            się za osobę dobrze urodzoną- cokolwiek to znaczy- odpowiedz mi prosze na
            pytanie, bo zachodze w głowę i nic mądrego ,ja, z dwoma fakultetami, wymyslić
            nie mogę. Mianowicie, na czym poega to "dobre pochodzenie"? Kto ma się uważać
            za osobę z dobym pochodzeniem a kto jest z nizin? Skoro piszesz, że
            wykształcenie nie świadczy o inteligencji w sensie warstwy społecznej,
            wnioskuję, że chodzi Ci o przodków, czyli tak zwane pochodzenie. Ile pokoleń
            wstecz mam sie cofnąć, żeby zadecydować czy jestem dobrze urodzona , czy nie?
            Czy do moich pradziadków-szlachty, czy dziadków-robotników z sześcioma klasami?
            A może rodziców lekarzy? No to jak, jestem odszczepieńcem czy nie? Co twoim
            zdaniem świadczy o pochodzeniu "inteligenckim"? No bo jeśli rodzice to ja mam
            pochodzenie inteligenckie, ale jeśli dziadkowie to jestm z nizin. A gdybym
            miała szlachetne urodzenie a skończyła tylko podstawówke to co? Bogu dziekuję,
            że czasy oceniania ludzi przez pryzmat "szlachetnego" urodzenia już minęły,
            ubolewam nad aktualna klasyfikacją- według grubości portfela- to teraz klasa
            wyższa. A może tak spróbujesz spojrzeć na ludzi tak po prostu?
            Mam nadzieję, że przeczytasz jeszcze raz swoje posty i jeśli masz trochę
            rozumu, szczerze się uśmiejesz, ale nie- do tego trzeba mieć jeszcze klasę a
            jak widac niektórym Inteligentnym jej brakuje...
            Basia
            • gaudencja Re: Do Gaudencji.... 24.02.05, 20:20
              basiaf1 napisała:

I nie sadzę aby tak postępowali ludzie
              > naprawde inteligentni, bo bzdury o warstwach społecznych i klasach możesz
              sobie
              >
              > między bajki włożyć.

Droga basiuf; proponuję zatem od razu włożyć między bajki całą socjologię; tam
              znajdziesz dużo różnych bzdur o warstawch społecznych. Mnie również szlag
              trafia, kiedy czytam różne bzdury o niezróżnicowaniu społecznym; rozumiem, że
              komunizm zrobił ludziom wode z mózgu, ale żeby aż tak??!!

> Skoro błyszczysz taką elokwencją i inteligencją,

Twoja ocena, nie moja.

uważasz
              > się za osobę dobrze urodzoną- cokolwiek to znaczy-

Nigdzie tego nie napisałam, więc poważnie nadinterpretujesz moje słowa. Mogę
              sie tylko domyślać, ze za wiele wyczytałaś w moim poście o Francuzie, który
              uważa się za człowieka z dobrej rodziny, jest z tego dumny, i uczy języka tak,
              zeby uczniowie własciwie się znaleźli w jego środowisku. A ponieważ w różnych
              społeczeństwach - w tym polskim, choć tu trochę mniej (vide erozja społeczna
              dokonana przez komunistów) - ocenia się niestety (a moze stety) często ludzi
              wedlug jezyka, jakim mówią, więc tenże Francuz przykłada duzą wagę do kultury
              wymowy.

Mianowicie, na czym poega to "dobre pochodzenie"? Kto ma się uważać
              > za osobę z dobym pochodzeniem a kto jest z nizin? Skoro piszesz, że
              > wykształcenie nie świadczy o inteligencji w sensie warstwy społecznej,
              > wnioskuję, że chodzi Ci o przodków, czyli tak zwane pochodzenie.

Trop byłby dosyć oczywisty, ale jest niestety błędny. Inteligencja bywa bardzo
              różnie definiowana, ale generalnie według tego, co piszą mądrzy ludzie, do
              zalicznia się do tej warstwy nie wystarcza ani formalne wykształcenie, w tym na
              kilku fakultetach - ani też brak formalnego wykształcenia nie powoduje, że się
              człowiek do inteligencji nie zalicza; rodzinne tradycje inteligenckie są często
              bardzo ważnym skladnikiem tożsamosci inteligenckiej, ale również ani o niczym
              nie muszą przesądzać, ani nie są niezbywalnie konieczne; generalnie
              inteligencję cechuje pewnego rodzaju etos, który wyraza się dążeniem do stałego
              rozwoju intelektualnego, pewnymi postawami moralno-etycznymi a także poczuciem
              (współ)odpowiedzialnosci za państwo i za całoksztalt społeczeństwa.

> rozumu, szczerze się uśmiejesz, ale nie- do tego trzeba mieć jeszcze klasę a
              > jak widac niektórym Inteligentnym jej brakuje...

Zachodzę w głowę po raz kolejny, tym razem głośno, bo prawdziwie mnie to
              zdumiewa - jak to się dzieje, ze na forum jest tylu inteligentów lub ludzi za
              nich się uwazających, którzy nie odróżniają inteligencji w sensie inteligencji
              osobniczej od inteligencji w sensie grupy społecznej. Podkreślam wiec po raz
              kolejny, że u konkretnych osób inteligencja z przynależnoscią do inteligencji
              mogą silnie korelować, ale chyba nikt zdrowy na umyśle nie będzie twierdził, że
              są ze sobą nierozerwalnie związane. Wśród różnych warstw spolecznych znajdziesz
              wielu niebywale inteligentnych ludzi, którzy może i będą inteligentniejsi od
              poszczególnych inteligentów.
            • madi30 Re: Do basiaf1 24.02.05, 20:50
              dziewczyno, daj sobie spokój z tą gaudencją, bo to jakis nawiedzony typ, co
              wszystko ma zróżnicowane i sprawy tak banalne jak imię dla dziecka rozpatruje
              przez pryzmat "mądrych książek". no i (tak wnioskuję z jej postów) ma fioła na
              punkcie warstw społecznych (to nawet może byc jakis kompleks!)
              może to bardzo ostre słowa, ale Hitler nienawidził Żydów, a sam miał żydowskie
              pochodzenie! coś w tym jest!
              • basiaf1 Re: Do basiaf1 24.02.05, 22:26
                Nic dodać, nic ująć...
                Pozdrawiamy
                Basia i Jak-Przystało-Na -Inteligenckie-Dziecko-Jan-Franciszeksmile))
                • marybellows Re: Do basiaf1 25.02.05, 10:05
                  Ha ha! Jan Franciszek - mój kumpel z warszawskiej Pragi, rodzina niestety
                  meliniarska! Pozory mylą.
                  To są ładne imiona - po prostu - i tyle mozna o nich powiedzieć, a zapedzanie
                  się w wyrokowanie o cechach ludzkich i okolicznościach czyjegoś zycia z
                  brzmienia imienia przypomina mi frenologię, czyli wielbiona przez faszystów
                  nauke, wedle której budowa czaszki miała świadczyc o hierarchii ludzkich "ras"..
                  • gaudencja Re: Do basiaf1 25.02.05, 10:15
                    marybellows napisała:

a zapedzanie
                    > się w wyrokowanie o cechach ludzkich i okolicznościach czyjegoś zycia z
                    > brzmienia imienia przypomina mi frenologię, czyli wielbiona przez faszystów
                    > nauke, wedle której budowa czaszki miała świadczyc o hierarchii
                    ludzkich "ras".
                    > .

Proponuję trochę więcej czytania ze zrozumieniem zamiast zapędzania sie w
                    oskarżenia o faszyzm, bo doszłaś, koleżanko, do jakiegoś oobrzydliwego absurdu.
                    Za to na pewno czujesz się świetnie i tegoż dobrego samopoczucia szczerze ci
                    gratuluję. Żegnam ozięble.
                    • marybellows Re: Do basiaf1 25.02.05, 12:46
                      Przeciwnie, Gaudencjo moja, Gaudencjo ma...
                      Pobuszowałam po tym forum i stwierdziłam, że zbyt często o byle co wpadasz w
                      pasję... Faktycznie, odwrotnie niz ty mam dobry humor i czuję się nieźle - czy
                      mam sie tego wstydzic i dołaczyc do ciebie i twojej nerwowości? Przenigdy,
                      sorry! Ponadto nikogo o nic nie oskarzam, tylko mam asocjacje. Czy to jest
                      zabronione? Czy zamierzasz wystapić do sejmu z propozycja zakazu asocjacji? smile))
                      • gaudencja Re: Do basiaf1 25.02.05, 15:14
                        marybellows napisała:

> Pobuszowałam po tym forum i stwierdziłam, że zbyt często o byle co wpadasz w
                        > pasję...

Myślę, ze raczej taki styl pisania, bo jestem spokojna jak niedźwiedź w czasie
                        snu zimowego a w doddatku bardzo, bardzo szczęśliwa. Ale oczywiście nie musisz
                        o tym wiedzieć. Niemniej nie zauważam szczególnej wyższosci twojego lekkiego
                        oskarżania kogoś o faszyzm i wmawiania mu tego, czego nie napisał, nad moim
                        wyżej opisanym stylem polemicznym. To, co robisz, nie jest ani miłe, ani
                        łagodne, ani kulturalne, ale jeśli czujesz się z tym świetnie, to, jak już
                        napisałam, gratuluję. Dobre samopoczucie jest w życiu szalenie ważne.

tylko mam asocjacje. Czy to jest
                        > zabronione? Czy zamierzasz wystapić do sejmu z propozycja zakazu
                        asocjacji? smile)

Masz dosyć obrzydliwe asocjacje, a w dodatku wynikające niestety z tego, co
                        sama mi dorabiasz, a nie z tego, co napisałam. Nie jest to wysoce szkodliwe
                        społecznie, ale bardzo ci wspólczuję posiadania szalejących interpretacji.
                        • marybellows Re: Do basiaf1 27.02.05, 10:18
                          Czy możesz mi podać - cytując - nazwę własną /imię, nazwisko, nick/ osoby,
                          którą, twoim zdaniem, oskarżam o faszyzm? I dokładną formę tego oskarżenia ze
                          wskazaniem na osobę?
                          A asocjacje mogą być i obrzydliwe - to jest właśnie fajne w asocjacjach, że nie
                          podlegaja cenzurze. Fajne dla mnie, ale nie dla ciebie, bo, jak widzę cenzura
                          jest ci bliska: chętnie w swobodnych wypowiedziach dopatrujesz się przestępstw,
                          nieprawomyślności i zamachu na jedynie słuszny porządek twego forum...
                          • gaudencja Re: Do basiaf1 28.02.05, 20:23
                            marybellows napisała:

> A asocjacje mogą być i obrzydliwe - to jest właśnie fajne w asocjacjach, że
                            nie
                            >
                            > podlegaja cenzurze. Fajne dla mnie, ale nie dla ciebie, bo, jak widzę cenzura
                            > jest ci bliska:

Fantastycznie, naprawdę gratuluje stylu. Jak nie faszyzm, to cenzura, hehe. Tak
                            się jednak składa, ze wycinam posty bardzo rzadko, a jeśli już, to na pewno nie
                            za "nieprawomyślne" poglądy. Cóż ci jednak szkodzi wygłosić opinię, ze cenzura
                            jest mi bliska, w końcu klawiatura wszystko zniesie.

Tak na przyszłość, naprawdę doradzałabym dyskutowanie przy pomocy argumentów, a
                            nie oskarżeń i "asocjacji", bo na razie Twój styl dyskusji jest wyjątkowo
                            manipulacyjny. Nie pozdrawiam i żegnam, bo nie zamierzam w ten sposób dalej
                            rozmawiać.
              • bonnie75 Re: Do basiaf1 16.05.05, 16:19
                >może to bardzo ostre słowa, ale Hitler nienawidził Żydów, a sam miał żydowskie
                pochodzenie! coś w tym jest!<

Tak sie sklada, ze cos niecos o Hitlerze wiem i w zaden sposob nie mozna sie
                wsrod jego korzeni doszukac zydowskich przodkow.
                I zlinczuj mnie teraz, madi30!!!
            • reynevan_a Re: Do Gaudencji.... 20.05.05, 15:15
              Droga Basiu, myślę, że jesteś w błędzie i nie do końca zrozumiałaś Gaudencję.
              To o czym pisałaś, to krajobraz typowo polski: wszyscy przycięci równo, według
              tej samej miary. W Polsce dopiero odradza się klasa średnia, mieszczaństwo (w
              pozytywnym tego słowa znaczeniu) - powoli, ale odradza się. Czasy się
              zmieniają, a ludzie nie są równi, pojęcie klas społecznych powraca także do
              Polski. Ja się z tego cieszę.
              Podałaś przykład swojej rodziny, tak niestety ale jest to właśnie żniwo wojny,
              i socjalizmu. Twoi dziadkowie nie mieli wykształcenia, bo w czasie wojny
              zlikwidowano inteligencję, a po wojnie robotnika postawiono na piedestale i
              wszystkich zrównano.
              To, co teraz obserwujemy w Polsce to odradzanie się normalności, aczkolwiek w
              wielkich bólach. Można powiedzieć, że na razie jest to takie pomieszanie z
              poplątaniem. Ludzie są zazdrośni. Nie można powiedzieć, że jest się
              wykształconym, pochodzi z dobrej rodziny. Dlaczego?? To coś złego? Trzeba się
              wstydzić?
    • madi30 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 24.02.05, 22:33
      a ja na liście ulubionych imion mam:
      Wiktor, January, Dymitr, Konrad, Onufry, Roch,Miron,Cyprian, Kryspin, Olgierd,
      Ksawery, Borys
      Zuzanna, Gabrysia, Helena, Balbina, Matylda, Natasza
      wszystkie ze starego polskiego kalendarza!
    • anja666 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 26.02.05, 23:33
      Mysle, ze jesli chcesz byc orginalna, to daj imie ktore jest eraz popularne.
      Teraz juz nikt nie daje np.Anna. Ja mam tak na imie i jestem z lipca. Rodzice
      przescigaja sie w nadawaniu coraz bardziej wymyslnych imion. A jesli chcemy
      trzymac sie tradycji, nadawajmy tez te imiona, ktore sa wszechobecne wokol nas.
      • gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 27.02.05, 10:12
        Anna jest jeszcze nadal często nadawana (w Warszawie ostatnio 11. miejsce).
    • johana19 LENA 28.02.05, 16:06
      Nasza królewna urodziła się 27 stycznia 2005 roku i ma na imię Lena Zuzanna smile
      Pozdrawiamy cieplutko.
      Asia

Nasza LENA

A ma już...
    • 7aba Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 02.03.05, 15:34
      Nasz syneczek (urodzony wprawdzie w pażdzierniku zeszłego roku) to Bartuś ale
      od Bartłomieja nie Bartosza.
      Gdyby była dziewczynka to nazwalibyśmy ją Zuzia. Podoba mi się też Julianna.
      Pozdrawiam
    • cwiatooschec Klara 02.03.05, 15:39
      Moja koleżanka urodziła dziś Klarę.
    • barbi1 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 03.03.05, 09:29
      Na poczatku tego roku urodzilam Nine
      • agafia1 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 03.03.05, 11:38
        14 stycznia urodziłam synka i daliśmy mu na imię Iwo Patryk smile pozdrawiamy
    • cysia.b Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 03.03.05, 12:21
      W mojej rodzinie urodziła się Marysia, a znajomym Wandzia
    • amanda_gris Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 16.05.05, 07:27
      Tegoroczne córki moich koleżanek: Julia, Marta, Wiktoria.
      Szykuje się jeszcze jedna Julia.
      • illka1 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 16.05.05, 09:49
        Wśród moich znajomych urodziły się : Jan Paweł, Bernadeta, Julia, Grześ.
        • noshadow Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 16.05.05, 11:26
          ile ludzi tyle gustów. Toczycie spory o imiona oryginalne vide pretensjonalne.
          Ja osobiscie nie cierpie imion z grupy Antosiów, Franiów, Stasiów, Bronków - ni
          mniej ni wiecej tylko imion naszych dziadków - wydają mi się śmieszne i nadęte
          na małych dzieciach. Dla swojego dziecka rozpatruje imiona Lars, Lambert,
          Wiktor, dla corki Sonia Dalia. Uprzedze od razu wasze komentarze - tak - Lars
          nie jest udomowiony na gruncie polskim, ale jego zaletą dla mnie jest krótkie
          brzmienie, mocny wyraz. Sonia to imię czesto nadawane psu - tak tak wiem - ale
          moi dziadkowie mieli psa Józefa....
    • brasiunia Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 17.05.05, 00:38
      u zanjomych urodziła się Kornelia i Julia ,a niebawem Mateusz
      • mygda Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 17.05.05, 11:26
        w mojej rodzinie 14 lutego smile urodzila sie Nina
        a kolezanka z poczatkiem czerwca oczekuje na Jasia
    • amanda_gris Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.05.05, 21:00
      Znajoma urodziła Maksymiliana.
    • meggi82 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 00:02
      Boże... ludzie... skąd Wy bierzecie takie paskudne imiona??
      jakies zakończenia na -mir, okropieństwo.. i wszelkie jakies stare.. Biedne
      dzieci...
      • cynta Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 04:14
        Ja bym z takimi ostrymi sadami uwazala ;o) przeczytaj sobie posty powyzej, a
        jak mowisz ze cos jest brzydkie (cos co sie komus innemu podoba) to powiedz co
        sie tobie podoba tak zeby i inni mogli to skrytykowac. Rowne szanse dla
        wszystkich.
      • gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 16:25
        meggi82 napisała:

> Boże... ludzie... skąd Wy bierzecie takie paskudne imiona??
        > jakies zakończenia na -mir, okropieństwo.. i wszelkie jakies stare.. Biedne
        > dzieci...

Hehe, nie przesadzaj smile
        • bermisol Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 21.05.05, 10:45
          Popieram stajacych w obronie nietypowych imion!!
          Przyjęła się chyba taka zasada, ze co kilka(-nascie) lat powracaja imiona juz
          wczesniej uzywane, ktore kiedys byly w modzie a zostaly wyparte przez nowe. I
          zawsze beda tacy, ktorzy beda krzewic patriotyzm starych polskich imion, beda i
          nowatorzy nadajacy imiona swoim dzieciom postaci z filmow, kreskowek, klipow.
          Jednak wszyscy bez wyjatku nadaja imiona dlatego, ze wlasnie takie im sie
          podobaja!! Nie sadze, zeby byli na swiecie rodzice, ktorzy chcieliby z gory
          skazac potomstwo na cierpienie zwiazane z nadanym imieniem (chyba, ze jest to
          imie obrazliwe, ale nie wiem, czy takie sa).
          Jak dla mnie znacznie lepiej nazwac swoje dziecko np. Dobromir czy Bogumila niz
          przedstawic sie w klasie jako 15'ta z kolei Julia czy Kacper (imiona sa
          przykladowe, ale z analizy wiem, ze ostatnio baaaardzo popularne).
          Sama mam mniej spotykane imie (Bernadeta) maz równiez (Gerard), ale nie
          doznalismy w dziecinstwie przykrosci z powodu naszych imion. Wrecz przeciwnie.
          Naszemu synowi nadalismy imie Celestyn (jego patron: papiez Celestyn V) i jak
          ktos zawola jego imie, to jest wiecej niz pewne, ze zareaguje odpowiednia osoba
          (on sam), a nie grono wokolo.
          Ale sie rozpisalam....... Przepraszam za elaborat, ale taka mnie naszla
          reflekcja smile
          Pozdrawiam wszystkich rodzicow
          bermisol
          • gaudencja Celestyn 21.05.05, 10:51
            śliczne imię wybraliście! smile
            • bermisol Re: Celestyn 21.05.05, 11:02
              Dziekujesmile
              Mojego powyzszego posta napisalam po tym, jak obejzalas i skomentowalas zdjecie
              Celka na formu :'Zobaczcie'. Szukalam Cie w necie i znalazlam wsrod postow o
              imionach i jakos dalej samo poszlo..... smile
              pozdrawiam
              bermisol
              • gaudencja Re: Celestyn 21.05.05, 11:26
                Bardzo się cieszę, że do nas trafiłaś smile Zaglądaj częściej!
                • aedo Re: Celestyn 25.09.05, 23:15
                  Mojemu kuzynowi urodził się synek Marcin, a siostra koleżanki ma Bartka.
              • aedo Re: Celestyn 25.09.05, 23:17
                Aha i jeszcze Julka i Majka, myślałam, że już o nich pisałamsmile
          • cynta Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 21.05.05, 16:52
            Ogolnie zgadzam sie z tym co piszesz. Moja perspektywa jest troszke inna bo z
            zagranicy i inaczej odbieram pewne imiona, ale to wlasnie czyni czytanie tych
            postow interesujacym. Celestyn jest fajny! moj pra i prapra dziadek tak mieli
            na imie. U nas w polskim kosciele (maly przekroj poloni amerykanskiej) jest
            Celestynka, tez ladnie
            • liwiamargo Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 05.07.05, 21:04
              wśród moich znajomych w tym roku przyszły na świat: Igor, Zosia, Oliwier -2, Kuba,Gabrysia, Maciuś
    • aedo Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 20.05.05, 00:19
      U moich znajomych w tym roku urodzili się: Zuzia, Piotrek, Robert, dwie
      Wikotrie, Nikola.
    • mrowkencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 24.05.05, 09:03
      W styczniu przyjaciolka urodzila Remigiusza.
    • jagoda56 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 24.05.05, 09:06
      W marcu urodziłam Aleksandrę.
    • dziewczyna_andrzeja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 13.06.05, 21:26
      Znane mi tegoroczne dzieci to Krystyna i Jakub (bleeeee...)
      • iwcia75 malo osob odpowiada na pytanie zadane przez autork 01.07.05, 13:34
        moj syn urodzony w lutym to Paweł
        • siwa.pl Re: malo osob odpowiada na pytanie zadane przez a 02.01.06, 21:40
          moja córeczka urodziła się ostatniego sierpnia i ma na imię TOSIA czyli ANTONINA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.