27.02.05, 23:18
Czy nadając dziecku imię brałyście pod uwagę zapatrywania teściów?
Ja teściowa nie bardzo "zgadzam się" na wybrane imię dla mojej wnuczki, która ma przyjść na świat w ciągu najbliższych kilku dni. Imię wybrał mój syn, ale ja i tak się nie zgadzam. Czy teściowa i mam może w tym momencie protestować!

I co powiecie na imię Emma, które będzie sąsiadować z nazwiskiem kończącym się na ska?

Bardzo jestem ciekawa waszych opinii.
Wszystkie Was serdecznie pozdrawiam. Tess
Obserwuj wątek
    • dziunia11 Re: teściowa 28.02.05, 00:09
      Uwazam, ze tesciowa nie ma nic w tej sprawie do gadania. A Emma to bardzo
      ladne imie, tez tak chcialam nazwac moje dziecko, ale mam dwoch synow.
      • chuda_w-w Re: teściowa 28.02.05, 00:32
        Moim zdaniem teściowa nie powinna się wtrącać. A jeśli będzie naciskać to może
        tylko wywołac niepotrzebne konflikty.
        • abiela Re: teściowa 28.02.05, 07:08
          Zgadzam sie ze zdaniem chudej. Mnie imie Emma rowniez nie zachwyca ale nigdy
          bym sie nie wtracala do wyboru rodzicow, co rowniez zalecam tesciowej.
    • martka_k Re: teściowa 28.02.05, 08:28
      Nie bralam pod uwage niczyjego zdania oprocz mezowskiego...
      Tesciowej nie mam niestety, ale nawet zdanie mojej mamy i ukochanej babuni nic
      mnie nie obchodzilo-mialy swoje dzieci i nazwaly je jak chcialy-teraz moja
      kolej. A do imienia i tak sie wszyscy przyzwyczaili...

O Emmie kilka watkow juz bylo-mnie tam sie podoba...
    • tess-hashi Re: teściowa 28.02.05, 08:36
      No i już wszystko jasne, dzięki za poświęcenie czasu.
      Teściowa
    • aurelia_b Re: teściowa 28.02.05, 11:49
      Jestem świeżo upieczoną mamusią bliźniaków i opisany przez Ciebie problem znam
      od drugiej strony. Moja teściowa, której podobają się imiona z zupełnie innej
      bajki, protestowała gorąco i starała się nam narzucić swoje zdanie. Skończyło
      się niezbyt miło, daruję sobie szczegóły, ale dzieci i tak noszą imiona wybrane
      przez nas. Chyba nie ma sensu w tak ważnym dla Twojego syna momencie życia psuć
      mu tej radości protestami, które do niczego nie doprowadzą. Ty decydowałaś o
      nadaniu imion swoim dzieciom - teraz pozostaw im pole do popisu, nawet jeżeli
      wybrane imię Ci się nie podoba.
      Pozdrawiam,
      Aurelka
    • lukrecja_mniam Re: teściowa 28.02.05, 15:46
      nie za bardzo rozumiem, czemu piszesz o sobie, jako o tesciowej. przeciez sama
      napisalas, ze imiona wybral twoj syn, a nie synowa.
      a co do twojego zdania - sugerowac zawsze mozna (dawac racjonalne argumenty),
      ale niezbt natretnie. bo i tak zrobia, co beda chcieli.
    • forencja Re: teściowa 28.02.05, 18:39
      Myślę, że imię Emma dobrze pasuje do nazwiska zakończonego na "-ska". Sama znam
      jedną Emmę (lat kilkanaście, sympatyczne dziewczę), której nazwisko można
      byłoby właściwie umieścić w wątku "Najdziwniejsze zestawy"... smile Ale jeśli się
      człowiek przyzwyczai, wówczas to już tak nie razi, więc tym bardziej nie
      powinno to przeszkadzać przy (jak mniemam) zupełnie neutralnym nazwisku z
      typową, polską końcówką.

Magdalena
    • gaudencja Re: teściowa 28.02.05, 18:47
      Dobrze Cię rozumiem w tym sensie, ze też byłabym załamana, gdyby moje dziecko
      wybrało dla wnuka imię budzące mój gwałtowny opór. No ale cóż - jak już
      napisały dziewczyny, jest to jego dziecko i on będzie je nazywał. A Emma jest
      IMO całkiem niezłe i do nazwisk na "-ska" jak najbardziej może pasować.
    • cwiatooschec Re: teściowa 04.03.05, 10:05
      Ani jedna, ani druga babcia nie powinny sie wtrącać do wyboru imienia. One juz
      miały okazje wykazać się swoją pomysłowością przed laty.
    • hanti Re: teściowa 04.03.05, 10:19
      a ja sama prosiłam o rady kiedy wybieraliśmy imiona dla dzieci, chcialiśmy żeby
      bąble miały imiona na K, ale nie mogliśmy z mężem uzgodnić "wersji ostatecznej".
      Teściowa bla synka podpowiadała na imię Klaudiusz, które dla mnie było nie do
      przyjęcia, za to pomogła nam moja mama smile)))

I wersja ostateczna podaobała się prawie wszystkim, oprócz teścia któremu nie
      podoba się imę KArolina (za to podoba się mi i mijemu mężowi) smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.