tess-hashi 27.02.05, 23:18 Czy nadając dziecku imię brałyście pod uwagę zapatrywania teściów? Ja teściowa nie bardzo "zgadzam się" na wybrane imię dla mojej wnuczki, która ma przyjść na świat w ciągu najbliższych kilku dni. Imię wybrał mój syn, ale ja i tak się nie zgadzam. Czy teściowa i mam może w tym momencie protestować! I co powiecie na imię Emma, które będzie sąsiadować z nazwiskiem kończącym się na ska? Bardzo jestem ciekawa waszych opinii. Wszystkie Was serdecznie pozdrawiam. Tess Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia11 Re: teściowa 28.02.05, 00:09 Uwazam, ze tesciowa nie ma nic w tej sprawie do gadania. A Emma to bardzo ladne imie, tez tak chcialam nazwac moje dziecko, ale mam dwoch synow. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: teściowa 28.02.05, 00:32 Moim zdaniem teściowa nie powinna się wtrącać. A jeśli będzie naciskać to może tylko wywołac niepotrzebne konflikty. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: teściowa 28.02.05, 07:08 Zgadzam sie ze zdaniem chudej. Mnie imie Emma rowniez nie zachwyca ale nigdy bym sie nie wtracala do wyboru rodzicow, co rowniez zalecam tesciowej. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: teściowa 28.02.05, 08:28 Nie bralam pod uwage niczyjego zdania oprocz mezowskiego... Tesciowej nie mam niestety, ale nawet zdanie mojej mamy i ukochanej babuni nic mnie nie obchodzilo-mialy swoje dzieci i nazwaly je jak chcialy-teraz moja kolej. A do imienia i tak sie wszyscy przyzwyczaili... O Emmie kilka watkow juz bylo-mnie tam sie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
tess-hashi Re: teściowa 28.02.05, 08:36 No i już wszystko jasne, dzięki za poświęcenie czasu. Teściowa Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: teściowa 28.02.05, 11:49 Jestem świeżo upieczoną mamusią bliźniaków i opisany przez Ciebie problem znam od drugiej strony. Moja teściowa, której podobają się imiona z zupełnie innej bajki, protestowała gorąco i starała się nam narzucić swoje zdanie. Skończyło się niezbyt miło, daruję sobie szczegóły, ale dzieci i tak noszą imiona wybrane przez nas. Chyba nie ma sensu w tak ważnym dla Twojego syna momencie życia psuć mu tej radości protestami, które do niczego nie doprowadzą. Ty decydowałaś o nadaniu imion swoim dzieciom - teraz pozostaw im pole do popisu, nawet jeżeli wybrane imię Ci się nie podoba. Pozdrawiam, Aurelka Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: teściowa 28.02.05, 15:46 nie za bardzo rozumiem, czemu piszesz o sobie, jako o tesciowej. przeciez sama napisalas, ze imiona wybral twoj syn, a nie synowa. a co do twojego zdania - sugerowac zawsze mozna (dawac racjonalne argumenty), ale niezbt natretnie. bo i tak zrobia, co beda chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: teściowa 28.02.05, 18:39 Myślę, że imię Emma dobrze pasuje do nazwiska zakończonego na "-ska". Sama znam jedną Emmę (lat kilkanaście, sympatyczne dziewczę), której nazwisko można byłoby właściwie umieścić w wątku "Najdziwniejsze zestawy"... Ale jeśli się człowiek przyzwyczai, wówczas to już tak nie razi, więc tym bardziej nie powinno to przeszkadzać przy (jak mniemam) zupełnie neutralnym nazwisku z typową, polską końcówką. Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: teściowa 28.02.05, 18:47 Dobrze Cię rozumiem w tym sensie, ze też byłabym załamana, gdyby moje dziecko wybrało dla wnuka imię budzące mój gwałtowny opór. No ale cóż - jak już napisały dziewczyny, jest to jego dziecko i on będzie je nazywał. A Emma jest IMO całkiem niezłe i do nazwisk na "-ska" jak najbardziej może pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: teściowa 04.03.05, 10:05 Ani jedna, ani druga babcia nie powinny sie wtrącać do wyboru imienia. One juz miały okazje wykazać się swoją pomysłowością przed laty. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: teściowa 04.03.05, 10:19 a ja sama prosiłam o rady kiedy wybieraliśmy imiona dla dzieci, chcialiśmy żeby bąble miały imiona na K, ale nie mogliśmy z mężem uzgodnić "wersji ostatecznej". Teściowa bla synka podpowiadała na imię Klaudiusz, które dla mnie było nie do przyjęcia, za to pomogła nam moja mama ))) I wersja ostateczna podaobała się prawie wszystkim, oprócz teścia któremu nie podoba się imę KArolina (za to podoba się mi i mijemu mężowi) ))) Odpowiedz Link Zgłoś