carthia 18.03.05, 16:45 Przeszukując to forum pod kątem imienia mojej córeczki (Amaya) znalazłam forumowicza/-czkę o takim nicku - komentarzy na temat samego imienia zaś nie. Co sądzicie na jego temat? Pytam w zasadzie po fakcie, gdyż moje dziecko nosi to imię od ponad trzech lat, ciekawa jednak jestem, jak brzmi ono w "polskich uszach". Nie mieszkamy w Polsce, stąd brak mi rankingu reakcji na imię Amayi. Dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam, Carthia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Amaya 18.03.05, 16:55 Znalazlam takie informacje na temat tego imienia: AMAYA Gender: Feminine Usage: Japanese Extra Info: Popularity Options: Contribute Information Means "night rain" in Japanese. I bardzo mnie zaciekawilo czy masz jakies powiazania z Japonia? Dla moich uszu imie to jednak nie brzmi japonsko i w pierwszym momencie mialam skojarzenia z Amnwayem Na drugi rzut oka moglabym sie z nim oswoic. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Amaya 18.03.05, 17:03 Dziękuję za informację! Powiązań z Japonią pomijając zamiłowanie do sushi i niektórych produkcji filmowych nie mam zupełnie. Skojarzenie z Amwayem mnie ubawiło, sama bym na to nie wpadła Moją inspiracją była koleżanka z pracy nosząca to imię, Hiszpanka. Samo imię jest podobno baskijskim zdrobnieniem od Marii. Pozdrawiam, Carthia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amaya 18.03.05, 21:20 carthia napisała: > Moją inspiracją była koleżanka z pracy nosząca to imię, Hiszpanka. Samo imię > jest podobno baskijskim zdrobnieniem od Marii. > A to ciekawe! A mieszkasz w PL? Nie mialas problemow z rejestracja? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Amaya 21.03.05, 08:52 Aniu - przez cały weekend trzymałam się z dala od komputera i stąd ta późna odpowiedź... Mieszkam w Berlinie, problemów z rejestracją było zero. Być może uniknęłabym ich również w Polsce, bo mąż jest obcokrajowcem, podobno w takich sytuacjach USC patrzy łagodniejszym okiem na egzotyczne imiona... C. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amaya 22.03.05, 13:19 carthia napisała: > Aniu - przez cały weekend trzymałam się z dala od komputera i stąd ta późna > odpowiedź... Mieszkam w Berlinie, problemów z rejestracją było zero. Być może > uniknęłabym ich również w Polsce, bo mąż jest obcokrajowcem, podobno w takich > sytuacjach USC patrzy łagodniejszym okiem na egzotyczne imiona... > Dziekuje za odpowiedz. Wiem, ze w wypadku gdy maz jest obcokrajowcem nie ma obostrzen co do wyboru imienia. Pozdrawiam Aia (tez z Berlia) Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Amaya 18.03.05, 18:14 Amaya.... bardzo ladne. Od razu nasunelo mi sie, ze to kolejna wariacja na temat imienia "Maja". I rzeczywiscie, skoro pochodzi od Marii to cos w tym musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Amaya 21.03.05, 08:55 Bardzo możliwe... Nawet nie znając etymologii instynktownie "majkuję" mojej córeczce na codzień. No, i sama akustyka imienia <Amaya> zaprasza do wszystkich zdrobnień właściwych imieniu <Maja>. Pozdrawiam, Carthia Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Amaya 18.03.05, 23:30 Carmen Amaya była słynna tancerką flamenco. www.carmen-amaya.com/english/biografia.htm Odpowiedz Link Zgłoś