zania222 29.03.05, 23:02 co sądzicie o imieniu xavier ???napewno jak bede miała synka to tak chce mu dać na imie narazie mam córcie i ma na imie Nadia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: xavier 29.03.05, 23:13 Jak w Polsce, to tylko Ksawery. No, ostatecznie Xawery. Śliczne imię i z tradycjami, ale Xavier, wybacz, nie jesteśmy we Francji Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: xavier 29.03.05, 23:14 Nie podoba mi się i nieodparcie kojarzy mi się z synem pewnego czerwonowłosego pana. A dlaczego nie po prostu Ksawery? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: xavier 30.03.05, 00:14 Tylko Ksawery. Ew. jeśli tak przeszkadza Ci to "y" - Ksawer (ale jakoś tak "niepełnie" to brzmi). Na pewno nie Xavier, przynajmniej nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: xavier 30.03.05, 08:48 Dla mnie również tylko i wyłącznie Ksawery, taka zresztą forma o wiele bardziej mi się podoba niż Xavier. Jeśli jednak twardo obstajesz przy tym imieniu możesz nazwać syna Ksawery i mówić do niego Xavier... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: xavier 30.03.05, 10:36 Tzn. albo po francusku "Ksawje", albo z angielska "Zejwjer". Bo jak inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: xavier 30.03.05, 18:35 aniadm napisała: > Tzn. albo po francusku "Ksawje", Po francusku można też "Gzawje" - z dźwięcznym "g" i "z". Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: xavier 03.04.05, 20:42 aniadm napisała: > Tzn. albo po francusku "Ksawje", albo z angielska "Zejwjer". Bo jak inaczej? Jak to jak? Havier! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: xavier 04.04.05, 08:55 W zasadzie to musiałby być Javier... Ale w sumie czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: xavier 30.03.05, 10:43 az oczy bola, jak sie widzi cos takiego. czy to tak trudno zapamietac, ze w jezyku polskim nie uzywamy literek q, v, x (z wyjatkiem kilku slow zaczerpnietych np. z laciny)? imie Ksawery zapisujemy w ten wlasnie sposob. Xaviwer moga zapisywac Anglicy, Javier Hiszpanie, Xabier Baskowie, Xaver Niemcy, Saviero Wlosi... Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: xavier 30.03.05, 11:22 Po polsku to imię brzmi Ksawery, więc jeżeli oboje jesteście Polakami to chyba nie ma powodu tak kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
kati1982 Re: xavier 31.03.05, 22:43 a mi te imie sie podoba. A dlaczego nie? Przeciez Polska jest juz w UE, a poza tym juz od dawna sa uzywane imiona "nie polskie". Mamy przeciez XXI wiek. Pozdrawiam! Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: xavier 31.03.05, 22:56 kati1982 napisała: > a mi te imie sie podoba. A dlaczego nie? Przeciez Polska jest juz w UE, a poza > tym juz od dawna sa uzywane imiona "nie polskie". Ale to jest polskie imię - w pewnym sensie, bo przyjęło się już dawno temu w Polsce - tylko że zapisane pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vikas Re: xavier 01.04.05, 18:17 Właśnie zgadzam się z kati to poprostu smieszne. Mnie to imię tez się podoba,tylko zaden urząd może nie zarejestrować dziecka pod tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: xavier 03.04.05, 10:35 Zaniu naprawde bardzo, ale to bardzo zachecam Cie do nadania dziecku imienia Ksawery. Pelne elegancji imie pisane po polsku, na pewno Twojemu synkowi nie zaszkodzi. Wspomne tylko wybitna postac Ksawerego Pruszyńskiego, juz sie swietnie kojarzy. A Xavier, bede szczera. Xavier- tego typu imiona czesto spotykam w rodowodach psow rasowych. Po Co Ci takie udziwnienia, a moze dokladniej zapytam, Twojemu dziecku?! Odpowiedz Link Zgłoś