sefora5 14.04.05, 13:26 co sądzicie o tym imieniu mamy problem co do imienia meskiego Mój się uparł na Bazylego ja na Iwa i jak na razie stanęło na Tristanie tylko czy aby nie skrzywdze dziecka napiszcie co o tym myslicie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Tristan 14.04.05, 13:41 Bardzo mi się podoba imię Tristan. Jest oryginalne, ma coś w sobie, coś tajemniczego. Jestem na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Tristan 14.04.05, 14:14 Tristan i Izolda Imię ładne ale dziecka bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Tristan 14.04.05, 15:04 Piękne imię,ale dziecka bym tak nie nazwała bo oznacza:urodzony dla smutku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tristan 05.10.05, 19:36 biedrona1 napisała: > Tristan i Izolda Imię ładne ale dziecka bym tak nie nazwała. Moja daleka kuzynka (z innego kraju i niemówiąca już po polsku - rodzina tam mieszka od ładnych kilku pokoleń) ma na imię Izolda, ale nie znosi swojego pierwszego imienia i używa drugiego. Ale jej myśl chadza mniej więcej podobnie nietypowymi ścieżkami jak myśl jej mamy, i kiedy urodziła córkę, nazwała ją... Kali. Dziewczynka jest sliczna, ale imieniem jestem przerażona. Ciekawe, jak mała (śliczna zresztą!) ma na drugie, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Tristan 14.04.05, 15:12 Bazyli - nie rob tego! Lew - nie za bardzo, ale juz lepiej. Tristan - przepiekne, ale ma smutne znaczenie. A moze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Tristan 14.04.05, 16:20 Tristan fajne imię jako literackie, ale w słuchu jakieś takie niemęskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Tristan 14.04.05, 16:38 Tristis znaczy po łac.-smutny i już to jest powodem,żeby takiego imienia nie nadawać nowonarodzonemu dziecku.A poza tym:jak go będziesz wołać? Tristek? Tristanek? Tristuś? Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Tristan 14.04.05, 16:49 Imię bardzo mi się podoba, ale kojarzy się wyłącznie z bólem, cierpieniem i smutkiem.Nie nazwałabym tak dziecka własnie ze względu na te skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tristan 14.04.05, 18:00 Mi też się kojarzy ze smutkiem, choć piękne. Kiedyśbył już wątek o tym imieniu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=10540901&v=2&s=0 A czemu myślisz o Lwie? Wszak to rosyjska wersja Leona... Odpowiedz Link Zgłoś
sefora5 Re: Tristan 14.04.05, 18:37 Dziewczynki kochane nie Lew tylko Iwo,wiem że tristan to smutny ale ja wierze że można to przejsc buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Tristan 14.04.05, 20:01 Ja też myślałam, że Lew, dopiero teraz widzę, że Iwo . Iwo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Tristan 15.04.05, 08:44 Też myślałam, że chciałabys LWA. A co do imienia IWO to powiem szczerze, że nie za bardzo mi się podoba. Już samo to, że tak wiele osób źle odczytało Twój post pokazuje, że z odmianą bywają problemy. Piszę to z pozycji matki chrzestnej małego BrunONA, którą trafia szlag, gdt nawet jego rodzice odmieniają BRUNO, BRUNA (ale przynajmniej Brunona brzmi sensownie w przeciwieństwie do Iwona). Z imion które przytoczyłaś najbardziej podoba mi sie Bazyli. Natomiast Tristan równiez dla mnie brzmi troche niemęsko. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Tristan 15.04.05, 09:06 Ja rowniez myslałam, ze myślisz o Lwie A Iwo bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Tristan 15.04.05, 11:25 Bazyli- mój Mąż (plus znaczna czesc naszych znajomych) przyjeła, że na nie specjalnie grzeszące urodą osoby mówią "bazyl", zatem dla mnie całkowicie odpada Lew- zdecydowanie wolę polskiego Leona a poza tym dla mnie to imię z gatunku "Karp i sp. z o.o." Tristan- za wyjatkiem znaczenia i oczywistych konotacji z Izoldą jest ok. Aczkolwiek kojarzy mi sie z kims niemeskim, wiec zapewne nie nazwalabym tak swojego syna Moze pomyslcie dalej?? Przeciez jest tyle ładnych imion Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Tristan 15.04.05, 11:26 A Iwo jest śliczny Krótkie i fajny Przekonuj męża Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Tristan 15.04.05, 11:34 idaaa napisała: > A Iwo jest śliczny Krótkie i fajny Przekonuj męża Podpisuje się pod tym obiema "ręcami") Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Tristan 15.04.05, 12:09 Tristan - kojarzy mi się ze smutkiem i z tego powodu bym się na nie nie zdecydowała. Poza tym jest bardzo "literackie". Bardzo lubię imiona kończące się na -an - a może Julian? Albo Kordian? (też literacko) Całkiem podoba mi się Iwo, pamiętaj tylko o tej nieszczęsnej odmianie: Iwona, Iwonowi itd. Mnie zupełnie nie przypada do gustu i jest to moim zdaniem potężny argument przeciw temu imieniu. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Tristan 15.04.05, 12:26 Tristan jest dla mnie imieniem okropnie "literackim" - to znaczy kojarzy się tylko ze smętnym średniowiecznym romansem i z niczym/nikim innym. Iwo - mam wątpliwości co do wszystkich imion z tej serii (Hugo, Bruno, Iwo, Otto),a to ze względu na gramatykę. Też mnie zeby bolą, kiedy słysze niepoprawną odmianę, a poprawna jest na tyle nietypowa, że zawsze ktoś będzie mieszał. Poza tym jak "Iwo" jeszcze jakoś ujdzie, to formy "Iwona, Iwonowi" mi sie nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Tristan 15.04.05, 13:26 aniadm napisała: . Poza tym jak "Iwo" jeszcze jakoś ujdzie, to formy "Iwona, Iwonowi" mi > sie nie podobają. Ale mnie zaszokowałyscie!Miałam znajomą,która ma małego Iwa i nie słyszałam nigdy takiej odmianyTylko : komu?-Iwo dla kogo?-dla Iwo,Iwa.Nikt nie mówił"Iwonowi,ani Iwona")) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tristan 15.04.05, 13:28 mamaemmy napisała: > aniadm napisała: > . Poza tym jak "Iwo" jeszcze jakoś ujdzie, to formy "Iwona, Iwonowi" mi > > sie nie podobają. > > Ale mnie zaszokowałyscie!Miałam znajomą,która ma małego Iwa i nie słyszałam nig > dy takiej odmianyTylko : komu?-Iwo dla kogo?-dla Iwo,Iwa.Nikt nie mówił"Iwono > wi,ani Iwona")) No to niestety cala rodzina mowi niegramatycznie Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Tristan 15.04.05, 13:55 abiela napisała: > > No to niestety cala rodzina mowi niegramatycznie > Ania > > A wiesz-faktycznie! Wtedy nawet o tym nie pomyslałam! Przecież jak jest Hugo to się mówi kogo-Hugona,komu-Hugonowi!!!Albo tu pokręciłam,nie znam żadnego Hugona,ale coś tam pamiętam z książki i tak(chyba)wyglądała odmiana tegoż imienia. Ale oni na pewno mówili Iwo,Iwa i przypuszczam,że o innej odmianie nie mieli pojęcia)) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tristan 15.04.05, 14:07 mamaemmy napisała: > Przecież jak jest Hugo to się mówi kogo-Hugona,komu-Hugonowi!!! A > lbo tu pokręciłam,nie znam żadnego Hugona,ale coś tam pamiętam z książki i tak ( > chyba)wyglądała odmiana tegoż imienia. > > Ale oni na pewno mówili Iwo,Iwa i przypuszczam,że o innej odmiani > e nie mieli pojęcia)) > > I co zamierzasz ich nawracac na poprawna odmiane?)) Ale jakos watpie czy daliby sie przekonac, jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Tristan 15.04.05, 14:52 I to jest wlasnie smutne-ze rodzice nei wiedza, jak sie odmienia imie ich wlasnego dziecka... Moja kolezanka ma Gaje i z uporem maniaka pisze Gaji, a mnie cos trafia z lekka-jak juz sobie takie imie wybrali, to niechby chociaz sprawdzili pisownie, jesli w szkole nie nauczyli, ze szyja-szyi, zmija-zmii... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tristan 15.04.05, 13:27 Z podanych przez Ciebie imion, Tristan podoba mi sie najmniej - tak jak dziewczyny pisaly, przeszkadzaja mi skojarzenia literackie i znaczenie imienia. Natomiast zarowno Bazyli jak i Iwo sa super. Z tendencja na Iwona. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tristan 15.04.05, 15:56 martka_k napisała: > Ja jestem za Bazylim! Mi też sie Bazyli podoba najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Tristan 15.04.05, 15:32 O chorobcia, to ja przeinaczylam imie Iwo na Lew. Bije sie w piersi ... Z tych czterech propozycji: Tristan, Bazyli, Lew i Iwo - jestem zdecydowanie za tym ostatnim A co powiedzialabys na Igora??? Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Tristan 15.04.05, 15:55 A mnie bardzo podoba się Bazyli Zamiast Iwo wybrałabym Gniewko. Tristan to ładne imię, ale jak znam życie ciągle będą go pytali "gdzie zgubił Izoldę". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Tristan 15.04.05, 16:16 Bazyli kojarzy mi się ze smokiem z ulicy Sezamkowej. Poza tym Bazyl - tak mówiło się na brzydkie osoby w szkole . Tristan to mało męskie imie moim zdaniem. Iwo zbyt rosyjskie kojarzy mi się z Iwanem. Może pomyśl jeszcze nad imieniem dla dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
sefora5 Re: Tristan 15.04.05, 19:30 same widzicie ile ludzi tyle opinii Igor mi sie bardzo [podoba ale niestety moja bratowa ma rocznego igorka w nie da rady Bazyli dalej mnie przeraza nie chce zeby dzieciaki smiały sie z bazyliszka Iwa juz chyba skresliłam i chyba Tristana tez i dalej mam problem strasznie mi sie podoba Fiodor ale znow tylko mnie, a może Staś sama kurcze nie wiem jakby wam przyszło cos do głowy aa i jeszce podoba mi sie Orin ale jestem osamotniona pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tristan 15.04.05, 20:02 sefora5 napisała: dalej mam problem strasznie mi sie podoba Fiodor ale znow tylko > mnie, a może Staś sama kurcze nie wiem jakby wam przyszło cos do głowy aa i > jeszce podoba mi sie Orin ale jestem osamotniona pozdrawiam gorąco Fiodor - ślicznie, ale to po rosyjsku polski Teodor. A podoba Ci się Florian? Orin - nie słyszałam tego imienia. Takie imiona, jak Stanisław, Kazimierz albo Bronisław są teraz bardzo na czasie. Może Kazio? A moze Ignacy, Jeremi? Jeremi zwycieżył bezapelacyjnie nasz forumowy ranking imion chłopięcych, a Ignacy był na 4. miejscu. Albo Zachary. Albo Melchior, w zdrobnieniu Melik, Mel. A myślałaś o takich imionach, jak Roch, Leon, Maksym, Jędrzej, Ksawery, Konstanty, Tobiasz? Pozdrawiam! G. Odpowiedz Link Zgłoś
sefora5 Re: Tristan 15.04.05, 20:07 Florek odpada Kaziu tez,Jeremi tak miał sie nazywac niestety mojemu sie odwidziałao Zachary tez mi sie podoba znowu tylko mi i wex badz tu madry ale dziekuje wam wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
aniakolano14 Re: Tristan 05.10.05, 20:00 W mojej klasie są same Amandy, Oktawie, Dżesiki, Wirdżinie, Wanessy, Wioletty itp. W pobleskiej parafii dziewczynka ma na imię Szakira. Popularność Szkiry była dość krótka, a to dziecko musi nosić to imię przez całe życie(a przynajmniej do osiemnastego roku życia). Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Tristan 08.10.05, 14:42 Takie sobie,ale przynajmniej lepsze od Iwa i Bazylego. Odpowiedz Link Zgłoś