cynta 26.04.05, 02:02 Chyba zaczynam byc nudna... ale ciagle nie moge sie zdecydowac jakie imie by naprawde pasowalo do moich 4 panien (Zuzanna, Julia, Klara i Matylda). Ostatnoi stanelo na Stefanii (w innym watku) ale po obejrzeniu dokladnie kilku spisow przodkow wychodzi mi ze tylko Klara tam wystepuje reszty nie ma a wiec to niedokladnie ta sama bajka. Mam wiec prosbe: jezeli w waszych rodzinach wystepowalo ktores z w/w imion czy moglibyscie mi zapodac jak mialy na imie siostry tej osoby? Chodzi mi o przeszlosc nie o terazniejsze Zuzie i Julki. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonnie75 Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 07:15 He, he... no nie wiem czy Ci pomoge, ale w mojej rodzinie byla pewna Julia (no wlasciwie Julianna, ale i tak wszyscy mowili na nia babcia Julia) - zmarla okolo 1979 roku, bo pamietam ja jak przez mgle. Jej siostrze bylo Bronislawa A co powiesz na Konstancje? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 09:21 Klara, Irena i Maria Zuzanna, Antonina, Helena i Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 11:14 Zuzanna Aniela Zyta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 12:10 Byłam bardzo zdziwiona, bo w mojej rodzinie imiona wystepują bardzo rzadko, mimo że baza liczy ponad 3400 osób (żeby nie było: w tym pokaźna część to osoby tylko spowinowacone). Znalazłam: ٠ Julię ur. 1824, a może 1835 - nie ma w bazie rodzeństwa, pojawiła się jako żona. Jej córki to Zofia i Michalina. ٠ Julię ur. 1829, a może 1810; córki - Marianna, Teresa, Michalina ٠ Julię ur. 1868 - córki: Adela i Antonina. ٠ Julię Felicję, ur. 1825 - siostry: Antonina Wiktoria, Józefa Marianna, Petronela; córki - Marianna, Antonina, Emilia; matka - Franciszka. ٠ Julię Albinę, ur. 1838 - siostry: Eugenia Pelagia Konstancja, Oktawia Maria, Oktawia Natalia, Maria Anna, matka: Klotylda. ٠ Klarę ur. 1803 - siostry to: 2x Regina, 2x Wiktoria, Franciszka, Konstancja, Helena Kunegunda; matka - Marianna. ٠ Lucynę Klarę, ur. ok. 1930 - siostra: Barbara, córka - Liliana (to już współczesnosć); matka - Janina. ٠ Matyldę ur. 1665 - siostry: Krystyna, Maryna; matka - Anna. ٠ Matyldę ur. 1800 - siostry: Róża, Marianna, Wiktoria Róża, Karolina Franciszka; matka - Antonina. ٠ Zuzannę żonę Wojciecha 1711-1761; sióstr w bazie brak, są córki: Marianna, Katarzyna i Agnieszka ٠ Zuzannę ur. 1761; siostry: Rozalia, Magdalena, Wiktoria; matka - Rozalia ٠ Zuzannę ur. 1823 - 7 braci, sióstr brak; córki: Kamila, Aniela, Karolina, Marianna, Klementyna; matka - Katarzyna. ٠ Mariannę Zuzannę, ur. 1832 - siostry: Anna Julianna, Katarzyna Franciszka, matka - Franciszka. ٠ Zuzannę Barbarę, ur. 1847 - siostry: Katarzyna Rozalia, Salomea Franciszka, Agnieszka, Marianna, Anna Michalina, Teofila Urszula; matka - Rozalia. ٠ Zuzannę ur. ok. 1860 - siostry: Adela Paulina, Paulina, Stanisława, Anna, Salomea; córka - Janina; matka - Salomea. ٠ Zuzannę ur. 1900 - siostry: Anna, Czesława, Olimpia, Aniela; matka - Zofia. ٠ dwie małe współczesne Zuzie. Wydawałoby się, ze to całkiem sporo, ale jak na skalę bazy, były to imiona dosyć rzadkie. W bazie zdecydowanie dominuje Marianna. Charakterystyczne jest to, ze nie sa to tak naprawdę imiona prababek, tylko siegające przeważnie głębiej w XIX wiek. Czy to w czymś pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 13:41 Dzieki serdeczne, tak pomoglo (nie ma Stefanii, he, he :o) Marianna jest ladnie ale zbyt podobna do Matyldy, Roza wychodzi, Aniela, Pauline tez masz . Zobaczymy,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 14:16 Moze Oktawia Piszę całkiem serio, mam wrażenie, że bardzo pasuje. Antonina już chyba była na tapecie, nie pamiętem czemu odrzuciłaś, ale wydaje sie również bardzo sensowna. Jak widzisz, jest też Felicja i Adela, o której myślałas. No i Regina, o ktorej też pisałyśmy. Rozalia, Salomea, Olimpia, Franciszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 13:34 Siostra mojej babci ma na imie Julia. Pozostale siostry (a duzo ich bylo) to: Leona (moja babcia-tak ma w dowodzie chociaz mozliwe ze w akcie urodzenia jest Leonia (albo powinno byc) Pelagia Agnieszka Zofia Katarzyna Jozefa Aniela Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Leon - Leona, Leoniusz - Leonia 26.04.05, 14:19 kasja311 napisała: > Siostra mojej babci ma na imie Julia. Pozostale siostry (a duzo ich bylo) to: > Leona (moja babcia-tak ma w dowodzie chociaz mozliwe ze w akcie urodzenia jest > Leonia (albo powinno byc) Forma Leona też była. Słownik Ossolineum nawet twierdzi, ze Leonia jest od Leoniusza, a od Leona - od imienia Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Leon - Leona, Leoniusz - Leonia 26.04.05, 14:21 O Gaudencjo, dzieki! Dodam, ze na babcie mowimy Lonia, w dziecinstwie raczej byla Leosia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja kasja :) 26.04.05, 14:23 ...a kasja od kasjusza no dobrze, trochę za bardzo się rozpędziłam Odpowiedz Link Zgłoś
brasiunia Re: siostry babci i prababci 26.04.05, 23:02 Klara miała siostry: Rozalia, Waleria, Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: siostry babci i prababci 27.04.05, 04:31 Rozjasnia mi sie znowu. I wychodzi ze wedlug mnie istnieja 4 grupy na ktore dziele imiona babek, pra i pra, pra: 1. Imiona powazne, klasyczne i choc sa ladne nie nadalabym (i nie nadalam) ich moim corkom, jakos im tej iskry brakuje i do nich wlasnie nalezy Antonina, Jozefina, Eugenia, Helena, Regina, Bronislawa czy Teodora. 2. Imiona z przeszlosci ale jakies takie wesole kojarzace mi sie z pannami- rozrabiakami i to beda moje corki plus Marianna, Adela, Wiktoria, Emilia, Cecylia, Konstancja, Roza, Rozalia, Paulina, Gabriela (mam XVIII-wieczna) Eleonora czy Klementyna 3. Imiona na pograniczu tych dwoch grup: Oktawia, Felicja, Stefania, Aniela, Ludwika, Franciszka czy Urszula 4. Imiona nismiertelne, ponadczasowe, ani ladne ani brzydkie: Zofia, Anna, Maria, Elzbieta (moim zdaniem doskonale na drugie imiona). 5. Imiona nowoczesne, nadawane w duzych ilosciach moim kolezankom czyli Malgorzata, Magdalena, Agnieszka (wiem ze jest starego pochodzenia, ale ja ja czuje nowoczesnie), Marta, Beata, Dorota itp. odpadaja dla mnie Zabawne jak bardzo jest ten podzial subiektywny, np. znalazlam oto takie rodzenstwo z konca XVIIIw: Ignacy, Ksawery, (niezle co?), Jakob (przez o z kreska), Paulina, Teodora i Dorota (to dla ciebie florencjo-teodorko!), dla mnie to dobor ni z gruszki ni z pietruszki ale Tomaszowi i Pelagii pasowalo! Pozdrowienia dla wszystkich :o) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostry babci i prababci 27.04.05, 11:57 Fajna koncepcja podziału I wiesz, pisałam już o tym kiedyś - u siebie zauważyłam, ze im dalej w XVII-XVI wiek, tym więcej jest imion "nowoczesnych", np. u mnie są tam duże ilości Jakubów, Mikołajów i Wiktorów. A przełom XIX i XX wieku to te wszystkie imiona, które nam trącą myszką, np. Czesława czy ine tego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: siostry babci i prababci 27.04.05, 15:19 cynta napisała: > Zabawne jak bardzo jest ten podzial subiektywny, np. znalazlam oto takie > rodzenstwo z konca XVIIIw: Ignacy, Ksawery, (niezle co?), Jakob (przez o z > kreska), Paulina, Teodora i Dorota (to dla ciebie florencjo-teodorko!) Bardzo, bardzo się cieszę Dorotka i Teodora to moje ulubione imiona żeńskie Odpowiedz Link Zgłoś