gaudencja 26.04.05, 12:19 ...ostatnio bardzo mi się spodobalo imię trzeciej żony Bolesława Chrobrego. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snotty14 Re: Emnilda 26.04.05, 12:23 Emnilda?hmmmm ciekawe imie Szczerze to nigdy nie spotkalam sie z tym imieniem..Ale brzmi ciekawie Ładne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Emnilda 26.04.05, 12:33 w zapisie to moze ładnie brzmi Ale jakos trudno mi to wymowic Zwłaszcza mn i ld.. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Emnilda 26.04.05, 12:43 Mogę się podpisać pod itymonką Prawie język połamałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Emnilda 26.04.05, 13:09 O wiele latwiej byloby wymawiac "Enilda". Ciekawe swoja droga, czy jest takie imie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 26.04.05, 13:28 Na pierwszy rzut oka wyglada na udziwniona Emilie. Ale generlanie nie jest zle Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Emnilda 26.04.05, 15:31 No co Ty ????? Emnilda bardziej kojarzy mi sie z Kunegunda i Brunhilda niz Emilia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 26.04.05, 15:41 bonnie75 napisała: > No co Ty ????? Emnilda bardziej kojarzy mi sie z Kunegunda i Brunhilda niz > Emilia. Mnie sie nie kojarzy z Emilia. Ja wzrokowo odebralam to imie w pierwszym momencie jako przeinaczona Emilie. Odpowiedz Link Zgłoś
gizelcia Re: Emnilda 16.11.05, 23:52 ja to bym skróciła i przeinaczyła na Gilda (wiem, że takie imię bynajmniej jest) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Emnilda 26.04.05, 16:20 bardzo miękkie i łagodne w słuchaniu w porównaniu z Kunegundą i Brunhildą w życiu bym nie pomyślała, że ma taką długą historię! Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Emnilda 26.04.05, 16:24 powtarzałam chwilę to imię i skojarzyło mi się z... Ameryką Łacińską i Południową (np. Emnilda Marcos). Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Emnilda 27.04.05, 11:41 właśnie, Emnilda skojarzyła mi się z Imeldą i dlatego to porównanie do Ameryki Południowej. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Emnilda 26.04.05, 21:51 Podoba mi się i... Nie mam absolutnie najmniejszych problemów z wymową Odpowiedz Link Zgłoś
snotty14 Re: Emnilda 27.04.05, 11:44 idaaa napisała: > Podoba mi się i... Nie mam absolutnie najmniejszych problemów z wymową Ja tak samo Mi sie podoba.I nie kojarzy mi sie z zadnym imieniem. Jest bardzo oryginalne Emnildka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Emnilda 27.04.05, 13:51 Za trudne do wymowienia jak na mnie. Nawet Enniasz byl juz latwiejszy. Ale ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 11.05.05, 15:34 snotty14 napisała: > Emnildka Ema. Nila )) Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Emnilda 12.05.05, 08:34 Nieee, kompletnie mi sie nie podoba, jest zbyt udziwnione, ciężko to w ogóle wymówić. Zresztą mała Emnilda i tak pewnie byłaby nazywana Emilią, więc po co silić się na tą oryginalność? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 09.10.05, 00:35 Nie jestem pewna, czy byłaby nazywana Emilią. Jestem nadal oczarowana tym imieniem, może się przyda kiedyś na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Emnilda 09.10.05, 14:39 Kojarzy mi się z Emilią(czyli jednym z moich ulubionych imion),ale jest znacznie brzydsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 15.10.05, 20:06 Śliczne ,trzeba je wymawiać powoli ,smakować .Podoba mi się np w zestawie Emnilda Dobroniega ,Dobroniega Emnilda .Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 16.10.05, 15:05 Niestety, nic nie znalazlam. Moze Abiela pomoze, jak sie pojawi - pisala kiedys, ze ma niemiecka (dobra) ksiazke o imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 17.10.05, 15:01 Niestety ksiazka milzcy a w google tez nie udalo mi sie nic znalezc. Gunko, moze Ty bedziesz miala wiecej szczescia? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 27.10.05, 09:49 Bardzo mi zależy na znalezieniu znaczenia tego imienia ,więc podciągam ,może Gunka tu zajrzy Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 30.10.05, 17:13 Znalazłam jakąś niemiecką stronę nt żony Bolesława Chrobrego ( jedyna Emnilda rozpoznawalna w sieci ) ,gdzie obok imienia Emnild ,Emnildis podane było chyba ( piszę chyba bo mój niemiecki mizerny ) jego pochodzenie od Ermnildis (ermen - to wg behindthename whole ,entire - jak w powiedzeniu "cały i zdrowy"),były również podane jakieś warianty :Hemnilde ,Heminilde .Czy końcówka -ild pochodzi od -hild czyli battle "bitwa ,walka" ? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 30.10.05, 20:01 Bea podaj link do tej strony, to przestudiuje Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 30.10.05, 20:34 bardzo proszę ,ale długi ten link i może się złamać (a jeszcze nie nauczyłam się zastępować te ciągi znaczków jednym słowem ,no nie mam czasu): www.genealogie-mittelalter.de/wettiner/emnildis_von_arneburg_fuerstin_991/emnilde_von_arneburg_ fuerstin_991.html Odliczacie już z Florką ? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 30.10.05, 20:38 może tak się uda : www.google.interia.pl/szukaj/?sg=1&q=emnilde%2Bname&s=szukaj to pierwszy adres wśród wyników ,dotarłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 30.10.05, 23:36 Autor dowodzi wspolnego pochodzenia imion Emnild i Irminhild. (irmin - wielki, ogromny). Slowo Emnild moze tez pochodzic od slowa "amja" (pilny, skrzetny). Cale rozwazania bazuja na tym, ze Emnilda mogla pochodzic z rodow saskich, gdzie wlasnie imiona z powyzszymi czastakmi byly rozpowszechnione, np. Imhildis, Einihilt etc. Bazujac na tym zajrzalam do Dudena szukajac imienia Irmhild: stare niemieckie imie (germanskie ermana, irmina: ogromny, duzy + starowysokoniemieckie hiltja: walka) Poodbnym imieniem jest Irmelind - sklada sie znow z czastki ermana + starowysokoniemieckie lind "delikatny, miekki", tez pod wplywem starowysokoniem. linta: lipa, tarcza z drewna lipowego A na Florke faktycznie juz czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 31.10.05, 11:22 Ech ,zamiast sie wyjaśnic jeszcze bardziej sie pogmatwało ,chyba się trzeba pogodzić ,że z tą Emnildą do ładu ze znaczeniem nie dojdziemy A i tak stoi u mnie wysoko jako propozycja dla drugiej córeczki (oj ,chciałabym )a i mojemu bratu sie podoba bardzo więc może będę -jeśli nie córeczke to bratanice mieć Emnildę .Dobrze pomarzyć Uściski !!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 31.10.05, 13:25 No niestety a i sam artykul taki jakis niekonkretny. A brat juz ma dzieci? Fajnie,ze tez lubi ciekawe imiona Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 31.10.05, 18:10 he,he mój brat nawet panny "pewnej" nie mataki młody jest jeszcze ,ale gdy się tylko widujemy mam w nim wiernego słuchacza moich wywodów ( i odkryć )nt imion .Emnildę pamiętał ,bo początkami polskiej historii dużo się niegdyś interesował i stwierdził ,że imię piękne jest . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emnilda 31.10.05, 23:31 Ooo, to wyjatkowy Twoj brat. Odnosze wrazenie, ze mezczyzni na ogol nie interesuja sie immiennictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 14.11.05, 19:15 Czuję ,że to imię zapada mi coraz mocniej w serce .Macie pomysły z jakim imieniem tworzyłoby zgrabną parę ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.11.05, 20:46 Oj, mi tez, mi tez. Jestem w nim bardzo zakochana. Dobroniega idealnie. Emnilda to mocne imie, potrzebuje drugiego wyrazistego imienia. Emnilda Berenika Emnilda Leontyna Emnilda Dobroslawa Emnilda Demetria Emnilda Febronia Emnilda Jozafata Emnilda Miłosława Emnilda Humbelina Emnilda Druzjanna Emnilda Ulryka Emnilda Gordiana Emnilda Ksawera Emnilda Salomea Emnilda Samuela Emnilda Klementyna Emnilda Tarsylia Emnilda Hiacynta Emnilda Mederyka Emnilda Imisława Emnilda Ludwina Emnilda Konkordia Emnilda Niegodoma W czesci zestawien bralam bardziej pod uwage caloksztalt wspolbrzmienia z Waszym nazwiskiem, niz samo harmonijne brzmienie z Emnilda, np. przy imionach na "I" i Klementynie. Czy cos Ci przypadlo do serca? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 16.11.05, 15:47 Z Twoich propozycji podobają mi się -po kolei: Emnilda Salomea Emnilda Klementyna ................ Emnilda Hiacynta Emnilda Druzjanna Emnilda Ludwina Emnilda Febronia (choc sama Febrionia zaczyna sie febrą ,więc może byłoby lepsze jakies o podobnej melodii "la"-"la"-nia ) Emnilda Mederyka Emnilda Tarsylia Jeszcze inne pomysły Emnilda Placyda Emnilda Józefina Emnilda Eudoksja Ksenia i Flawia nie pasują mi ,a bardzo je lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 17.04.06, 16:08 Propozycje Theodorki (skopiowane z wątku o Cyrylu ) : Emnilda Adonia Emnilda Ammonia Emnilda Apolonia Emnilda Eugenia Emnilda Epifania Emnilda Gardenia Emnilda Leonia Emnilda Laurencja Emnilda Septymia Emnilda Hortensja Emnilda Sydonia Emnilda Melania Emnilda Fawila Emnilda Fidelia Emnilda Klaudyna Emnilda Felicja Emnilda Serafina Emnilda Hersylia Emnilda Nikazja Emnilda Nemezja Emnilda Otylia Emnilda Ofelia Emnilda Oriana Emnilda Sabina Emnilda Klara Emnilda Aurelia Emnilda Oksana Jest tu kilka imion zakończonych na- nia )) Podoba mi sie Leonia ,Hersylia i nikazja Dodam jeszcze od siebie: Emnilda Wincencja Bea -- Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Emnilda 17.04.06, 16:11 Nie wiem, dlaczego, ale dla mnie Wincencja jest trochę "napompowana" )) A co powiesz na Emnildę Petronię? Petronia to piękne imię, IMO Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 23.06.06, 10:48 Moja córka wymyśliła sobie Emnilda Flawia i trzyma się tej wersji mocno B. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 23.06.06, 13:45 Hmm, Emnilda Dobroniega chyba jednak ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Emnilda 17.04.06, 16:15 Z imion na "nia" gdzieś w świecie funkcjonuje jeszcze odkwietne imię Begonia (kiedyś było o tym na forum). Również piękne, lecz bez tradycji w PL, ale w razie czego można byłoby ją wprowadzić, skoro istnieją Róża, Narcyza, Malina czy Jagoda Begonia brzmi jeszcze ładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 17.04.06, 17:41 Nie jestem pewna, czy Begonia rzeczywiście gdzieś w swiecie funkcjonuje jako imię? tinyurl.com/qaf2d BEGONIA was not found in this database. Names that sound similar to BEGONIA: BIAGINO m Italian BOGNA f Polish BOJAN m Slovene, Macedonian, Serbian, Croatian BOJANA f Slovene, Macedonian, Serbian, Croatian Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Emnilda 16.11.05, 18:23 gaudencja napisała: > Oj, mi tez, mi tez. Jestem w nim bardzo zakochana. > Dobroniega idealnie. Emnilda to mocne imie, potrzebuje drugiego wyrazistego > imienia. > (imiona wycięte ze względu na długość wiadomości) Super pomysły. Co prawda niektóre imiona mogą być zaliczane przez niektóych do "hardkoru", ale mi bardzo się podobają. Jozafata, Humbelina, Druzjanna, Ulryka, Mederyka, Imisawa, Konkordia, Niegodoma... Już sobie wyobrażam, jak taka nauczycielka wyczytuje z dziennika imię i nazwisko takiej dziewczynki. Emnilda Niegodoma Iksińska... Moim zdaniem bardzo pięknie. Ale szczerze mówiąc nie wiem, czy odważyłabym się tak nazwać dziecko, zwłaszcza na jakiejś prowincji, gdzie niektórzy (na szczęście tylko niektórzy) ludzie są dość ograniczeni i śmieją się nawet z normalnych imion, a szczytem oryginalności i ekstrawagancji są dla nich Anita, Marlena czy Nikola... Oczywiście nie twierdzę, że Bea_jsf mieszka w takim miejscu, bo pewnie tak nie jest i na pewno poparłabym ją z całego serca, gdyby tak nazwała córeczkę )). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 16.11.05, 18:32 theodorka napisała: Już sobie wyobrażam, jak > taka nauczycielka wyczytuje z dziennika imię i nazwisko takiej dziewczynki. > Emnilda Niegodoma Iksińska... Moim zdaniem bardzo pięknie. To zalezy od nazwiska. Sa nazwiska, do ktorych nigdy nie dopasowywalabym takiego zestawu, bo przy nich rzeczywiscie by brzmial pretensjonalnie. No i nadawanie takich imion ma sens, jesli sie ktoregos z nich bedzie uzywac i jesli sie oba w pelni akceptuje. Rodzice sami musza miec przekonanie, ze dali dziecku piekne i posiadajace walor uzytkowy imiona, bo tylko to jest warunkiem powodzenia. Co ciekawe, niektore z bardzo oryginalnych imion pasuja do bardzo popularnych, "zwyklych nazwisk", np. Emnilda Kowalska czy Emnilda Niegodoma Kowalska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Emnilda 16.11.05, 18:45 gaudencja napisała: > theodorka napisała: > > Już sobie wyobrażam, jak > > taka nauczycielka wyczytuje z dziennika imię i nazwisko takiej dziewczynk > i. > > Emnilda Niegodoma Iksińska... Moim zdaniem bardzo pięknie. > > To zalezy od nazwiska. Sa nazwiska, do ktorych nigdy nie dopasowywalabym > takiego zestawu, bo przy nich rzeczywiscie by brzmial pretensjonalnie. No i > nadawanie takich imion ma sens, jesli sie ktoregos z nich bedzie uzywac i jesli > > sie oba w pelni akceptuje. Rodzice sami musza miec przekonanie, ze dali dziecku > > piekne i posiadajace walor uzytkowy imiona, bo tylko to jest warunkiem > powodzenia. > Co ciekawe, niektore z bardzo oryginalnych imion pasuja do bardzo > popularnych, "zwyklych nazwisk", np. Emnilda Kowalska czy Emnilda Niegodoma > Kowalska. Pozdrawiam > To jasne, że imię musi podobać się rodzicom Ale czy spodobałoby się otoczeniu, w którym królują na ten przykład Marleny, Anity czy Nikole? Osoby z takich środowisk mówiły mi, że Teodora to najbrzydsze imię na świecie i w życiu nie skrzywdziliby tak dziecka, a mnie się baaardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 16.11.05, 19:05 theodorka napisała: Ale czy spodobałoby się > otoczeniu, w którym królują na ten przykład Marleny, Anity czy Nikole? Osoby z > takich środowisk mówiły mi, że Teodora to najbrzydsze imię na świecie i w życiu > > nie skrzywdziliby tak dziecka, a mnie się baaardzo podoba Pewnie by sie nie spodobalo, choc trudno powiedziec, co by te osoby mowily, gdyby od dziecinstwa wychowywaly sie z jakas Emnilda. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 16.11.05, 22:56 Moja mama mieszka od 10 lat na wsi w małopolsce i doniosła mi ,że mój Gwiszko ma rówieśniczkę Matyldę .A jego imię zostało przez miejscową znajomą skomentowane " aaa ,jest takie imie w kalendarzu" - więc "prowincja " się zmienia i nie dziwi sie światu ,by za prowincję nie uchodzić)) Różne środowiska ,jak to na forum określacie " Nikolo- i Brajano-lubne" są mi nieznane ,zresztą przecież nie opinią obcych ludzi się przejmuję ,czy z nią liczę .Myślę ,ze jeśli jest choć garstka osób dla których wybrane przeze mnie imie brzmi pięknie ,to znaczy ,że nie zdziwaczałam A Emnildę uwielbiam ! Mój mąż co prawda jest przekonany ,że jeśli córka to Józefina ,ale on miękki jest)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 02.01.06, 18:35 bea-sjf napisała: > Ech ,zamiast sie wyjaśnic jeszcze bardziej sie pogmatwało ,chyba się trzeba > pogodzić ,że z tą Emnildą do ładu ze znaczeniem nie dojdziemy Najtrudniejsze są rozwiązania najprostsze, dopiero teraz przyszło mi do głowy, żeby poszukac Emnildy w Słowniku Staropolskich Nazw Osobowych. Przepiszę hasło, trochę skracając i syntetyzując - nie jest to zbyt przystępnie napisane, ale w większości raczej zrozumiałe. Emnildis - patrz ERMEN i HILD. "ERMEN : członu i. zł. ERMEN- ( germ. ermana 'wielki, wszechogarniający'). Imię takie nosił półbóg germański. Obok formy Ermana istniała też odmianka Ermina z alternacją apofoniczną (Ablaut) w sylabie potocznej. Pod wpływem tej ostatniej powstała z kolei forma Irmina z podwyższoną artykulacją samogłoski nagłosowej pod wpływem -i- w sylabie następnej. [...zdarzała się też proteza h- na początku, np. w Hermentrudis...] Warianty członu imion złożonych: [...] 3. EMN - skrócenie Ermn- dla uniknięcia zbiegu trzech spółgłosek; 4. Em(m) - hipokorystyczne skrocenie Ermina, potwierdzone w źródłach [...]" Wśród imion z tych czlonem wymieniona jest m.in. Emnildis i Emma. "HILD : germ. hildiō, stwniem. hilt(e)a 'walka' [...] Warianty członu imienia złożonego: [...] 11.IL". Nie korzystałam dotąd z czesci słownika poświeconej nazwom osobowym pochodzenia niemieckiego, a - jak widać - to był duży błąd, bo jest wyjątkowo porządnie opracowana. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 02.01.06, 18:38 Za wcześnie mi się nacisnęło. Nic to nie wnioslo nowego, do już istniejących w tym wątku informacji, ale może trochę przeważa szalę na korzyść jednego wyjaśnienia. Ale chyba wolałam nie znać znaczenia, -hilda to nie to samo co -ilda Chociaż imię nadal jest piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 04.01.06, 21:48 Na szczęście -hildy nie słychać i nie widać w tym imieniu Drugie imie Febronia nie dawało mi spokoju i wymyśliłam tylko 2 kończące się na -nia : Emnilda Leonia Emnilda Antonia Dobroniega mogłaby być zdrabniana do Dobronia i to chyba byłby jednak zestaw nr 1 jak dla mnie . A zdrobnienia dla Emnildy ?Emisia I mnóstwo innych . Tak myślę ,że to imie jest idealne niezależnie od wieku jego "nosicielki" . Ach ,powzdycham sobie ,ech ... Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Emnilda 16.11.05, 18:03 Jest w sieci tez starsza jeszcze Emnilda - cioteczna babka kronikarza Thietmara. www.mittelalter-genealogie.de/mittelalter/bistuemer/merseburg/thietmar_von_walbeck_bischof_von_m erseburg_+_1018.html Jest w sieci tez starsza jeszcze Emnilda - cioteczna babka kronikarza Thietmara ktory tez i o tej naszej pisywal (i o jej ojcu Dobromirze). Ale o pochodzeniu nic naprawde ciekawego nie znalazlam. Starsze jest podobne imie Emhilda - to wystepuje juz u Nibelungow. Odpowiedz Link Zgłoś
gustko Re: Emnilda 02.01.06, 19:40 edyta1981 napisała: > bARDZO FAJNE KOJARZY MI SIE Z KOZA Z NOSA ...kojarzy sie z tym, z czym sie ma najwiecej do czynienia... Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Emnilda 14.07.06, 11:05 Emnilda to skrócenie imienia Ermenilda, które powstało od germańskiego imienia Ermengild/Ermenhild/Irmhild, którego polskim odpowiednikiem jest po prostu Hermenegilda. Święta o tym imieniu żyła w VII wieku i była córką króla Kentu. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Hermenegilda Dobroniega :)? 14.07.06, 11:19 To byłby przepiękny zestaw . Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Hermenegilda Dobroniega :)? 14.07.06, 15:43 Przynajmniej nikt by nie zarzucił mu, że jest oklepany i banalny. Aha kiedyś tu już pisałem jako Pejsaty, ale tamto konto porzuciłem i założyłem sobie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hermenegilda Dobroniega :)? 14.07.06, 16:50 Witamy z powrotem ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 16:46 nie wyobrażam sobie nazwać tak własnego dziecka.No i jak tu wolać do dziecka?I jak zdrobnić? Ludzie, czy za mało macie tradycyjnych imion?Po co wymyslać jakieś dziwne imiona i unieszczęsliwiać tym samym własne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 16:50 ania140880 napisała: > Ludzie, czy za mało macie tradycyjnych imion? Tak, za mało, i są strasznie nudne Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 16:54 jest bardzo wiele pieknych, tradycyjnych imion.Po co wymyslacie jakieś dziwolągi? Dzieci w szkołach potrafią być okrutne i dokuczać dziecku z takim imieniem. Po co narażać na to własne dziecko.Poza tym każdy kto usłyszy imię dziecka będzie kilkakrotnie pytał: "jak,jak?" Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Emnilda 14.07.06, 17:10 ania140880 napisała: > jest bardzo wiele pieknych, tradycyjnych imion.Po co wymyslacie jakieś > dziwolągi? Dzieci w szkołach potrafią być okrutne i dokuczać dziecku z takim > imieniem. Po co narażać na to własne dziecko.Poza tym każdy kto usłyszy imię > dziecka będzie kilkakrotnie pytał: "jak,jak?" Właśnie Emnilda jest imieniem tradycyjnym, poświadczonym w źródłach w X w, bynajmniej nie jest wymyślona obecnie. To, że przez stulecia miała niską frekwencję, to już inna kwestia i nie należy mylić jej z tradycją. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 17:13 Wiecie co,tak na prawdę wybór imienia powinien być indywidualną sprawą ponieważ każdy ma inne gusta i trudno aby każdemu podobało się to samo. Ja jestem za ponadczasowymi,uniwersalnymi imionami.Ale jak mówie, rzecz gustu a ponoć o gustach się nie dyskutuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 17:54 Nie ma ponadczasowych, uniwersalnych imion. Może jedna Anna. Na wszystkie pozostałe imiona mody przychodzą i odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 17:58 BTW na pewno uniwersalnym, ponadczasowym imieniem nie jest ani Martyna, ani Inga. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 19:58 Gaudencjo nie zgadzam się z Tobą ale każdy ma prawo do własnego zdania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 20:16 Aniu, to nie jest kwestia opinii, tylko statystyk, nadawalnosci, zakorzenienia danego imienia w tradycji polskiej itd. Inga i Martyna to imiona relatywnie nowiutkie. Owszem, Ingeborga i Marta były znane wczesniej, ale Inga i Martyna - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 14.07.06, 17:54 .Poza tym każdy kto usłyszy imię > dziecka będzie kilkakrotnie pytał: "jak,jak?" I tu trafiłaś ,Aniu , wszyscy mnie pytają "Jak?" i jeszcze nie chcą ładnie zapamiętać .No szok ! Nauczyłam się więc ,że najpierw je piszę -na serwetce w kawiarni na przykład -i podaję pytającemu o imię dla potomkini ,reakcja jest nieco inna . Zdrobnienia - Ema ,Emi ,Nila,Mila,Ilda,Ildusia ,Ildunia,a nawet Enia . Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 19:57 no własnie bea-sjf,to jest najbardziej kłopotliwe gdy ludzie z otoczenia nie potrafią zapamietać i zrozumieć imienia.Zdrobnienia są bardzo ładne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 21:15 bea-sjf napisała: > I tu trafiłaś ,Aniu , wszyscy mnie pytają "Jak?" i jeszcze nie chcą ładnie > zapamiętać .No szok ! Beo, powiedz, nie zniechęciłaś się? Pytam oczywiście pod kątem czysto praktycznym... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Emnilda 14.07.06, 21:33 Ale ja w sumie nie mam wyjścia - o ile to dziecię kopiące jest dziewczynką to jest to Emnilda i basta .Żadne ! inne imię tak bardzo mi się nie podoba .Trudno ,będziemy używać zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 23:01 Fajnie U mnie sa ostatnio 4 na topie: Emnilda cały czas, Adalwina, Dobroniega i Berengaria Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Emnilda 15.07.06, 07:28 Nie jestem wielką miłośniczką imion z końcówką -ilda, ale w Emnildzie jest szlachetność i dostojeństwo, które nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Emnilda 15.07.06, 22:34 Przecież Emnilda to bardzo ładne imię! Razem z Klotyldą i Kasyldą podoba mi się o wiele bardziej niż robiąca furorę wśród moich znajomych Matylda... Mała Emisia, większa Ema lub Emna i dorosła Emnilda. Super! Nie dociera do mnie, że w Rymucie nie ma ani jednej??? Odpowiedz Link Zgłoś