26.04.05, 12:19
...ostatnio bardzo mi się spodobalo imię trzeciej żony Bolesława Chrobrego. A Wam?
Obserwuj wątek
    • snotty14 Re: Emnilda 26.04.05, 12:23
      Emnilda?hmmmm ciekawe imiesmile Szczerze to nigdy nie spotkalam sie z tym
      imieniem..Ale brzmi ciekawiesmile
      Ładnesmile
      Pozdrawiam
    • itymonka Re: Emnilda 26.04.05, 12:33
      w zapisie to moze ładnie brzmi smile Ale jakos trudno mi to wymowic Zwłaszcza mn i
      ld..sad
      • barcellona Re: Emnilda 26.04.05, 12:43
        Mogę się podpisać pod itymonkąsmile Prawie język połamałam....
    • bonnie75 Re: Emnilda 26.04.05, 13:09
      O wiele latwiej byloby wymawiac "Enilda". Ciekawe swoja droga, czy jest takie
      imie?
      • abiela Re: Emnilda 26.04.05, 13:28
        Na pierwszy rzut oka wyglada na udziwniona Emilie. Ale generlanie nie jest zlewink
        • bonnie75 Re: Emnilda 26.04.05, 15:31
          No co Ty ????? Emnilda bardziej kojarzy mi sie z Kunegunda i Brunhilda niz
          Emilia.
          • gaudencja Re: Emnilda 26.04.05, 15:40
            A mi z Matylda smile
          • abiela Re: Emnilda 26.04.05, 15:41
            bonnie75 napisała:

> No co Ty ????? Emnilda bardziej kojarzy mi sie z Kunegunda i Brunhilda niz
            > Emilia.

Mnie sie nie kojarzy z Emilia. Ja wzrokowo odebralam to imie w pierwszym
            momencie jako przeinaczona Emilie.
            • gizelcia Re: Emnilda 16.11.05, 23:52
              ja to bym skróciła i przeinaczyła na Gilda (wiem, że takie imię bynajmniej jest)
    • lilith76 Re: Emnilda 26.04.05, 16:20
      bardzo miękkie i łagodne w słuchaniu w porównaniu z Kunegundą i Brunhildą smile
      w życiu bym nie pomyślała, że ma taką długą historię!
    • lilith76 Re: Emnilda 26.04.05, 16:24
      powtarzałam chwilę to imię i skojarzyło mi się z... Ameryką Łacińską i
      Południową (np. Emnilda Marcos).
      • bonnie75 Re: Emnilda 26.04.05, 22:16
        Emnilda Marcos czy Imelda Marcos ?
        • lilith76 Re: Emnilda 27.04.05, 11:41
          właśnie, Emnilda skojarzyła mi się z Imeldą i dlatego to porównanie do Ameryki
          Południowej.
    • idaaa Re: Emnilda 26.04.05, 21:51
      Podoba mi się i... Nie mam absolutnie najmniejszych problemów z wymową smile
      • snotty14 Re: Emnilda 27.04.05, 11:44
        idaaa napisała:

> Podoba mi się i... Nie mam absolutnie najmniejszych problemów z wymową smile

Ja tak samosmile Mi sie podoba.I nie kojarzy mi sie z zadnym imieniem. Jest bardzo
        oryginalnesmile
        Emnildkabig_grin
        Pozdrawiam
        • gunka2 Re: Emnilda 27.04.05, 13:51
          Za trudne do wymowienia jak na mnie. Nawet Enniasz byl juz latwiejszy. Ale
          ciekawe.
        • gaudencja Re: Emnilda 11.05.05, 15:34
          snotty14 napisała:

> Emnildkabig_grin

Ema. Nila smile))
    • martka_k Re: Emnilda 11.05.05, 15:39
      ciekawe. hmmm... musze to przemyslec smile
    • amanda_gris Re: Emnilda 12.05.05, 08:34
      Nieee, kompletnie mi sie nie podoba, jest zbyt udziwnione, ciężko to w ogóle
      wymówić. Zresztą mała Emnilda i tak pewnie byłaby nazywana Emilią, więc po co
      silić się na tą oryginalność?
      • gaudencja Re: Emnilda 09.10.05, 00:35
        Nie jestem pewna, czy byłaby nazywana Emilią. Jestem nadal oczarowana tym
        imieniem, może się przyda kiedyś na drugie smile
    • linna-altair Re: Emnilda 09.10.05, 14:39
      Kojarzy mi się z Emilią(czyli jednym z moich ulubionych imion),ale jest
      znacznie brzydsze.
      • bea-sjf Re: Emnilda 15.10.05, 20:06
        Śliczne ,trzeba je wymawiać powoli ,smakować .Podoba mi się np w zestawie
        Emnilda Dobroniega ,Dobroniega Emnilda .Ech...
        • bea-sjf Re: Emnilda 15.10.05, 20:07
          Ale kto wie jakie jest jego znaczenie?????
          • gaudencja Re: Emnilda 16.10.05, 15:05
            Niestety, nic nie znalazlam. Moze Abiela pomoze, jak sie pojawi - pisala
            kiedys, ze ma niemiecka (dobra) ksiazke o imionach.
            • abiela Re: Emnilda 17.10.05, 15:01
              Niestety ksiazka milzcy a w google tez nie udalo mi sie nic znalezc. Gunko,
              moze Ty bedziesz miala wiecej szczescia?
              • bea-sjf Re: Emnilda 27.10.05, 09:49
                Bardzo mi zależy na znalezieniu znaczenia tego imienia ,więc podciągam ,może
                Gunka tu zajrzysmile
                • bea-sjf Re: Emnilda 30.10.05, 17:13
                  Znalazłam jakąś niemiecką stronę nt żony Bolesława Chrobrego ( jedyna Emnilda
                  rozpoznawalna w sieci ) ,gdzie obok imienia Emnild ,Emnildis podane było chyba
                  ( piszę chyba bo mój niemiecki mizerny ) jego pochodzenie od Ermnildis (ermen -
                  to wg behindthename whole ,entire - jak w powiedzeniu "cały i zdrowy"),były
                  również podane jakieś warianty :Hemnilde ,Heminilde .Czy końcówka -ild pochodzi
                  od -hild czyli battle "bitwa ,walka" ?
                  • abiela Re: Emnilda 30.10.05, 20:01
                    Bea podaj link do tej strony, to przestudiujewink
                    • bea-sjf Re: Emnilda 30.10.05, 20:34
                      bardzo proszę ,ale długi ten link i może się złamać (a jeszcze nie nauczyłam
                      się zastępować te ciągi znaczków jednym słowem ,no nie mam czasu):
                      www.genealogie-mittelalter.de/wettiner/emnildis_von_arneburg_fuerstin_991/emnilde_von_arneburg_
                      fuerstin_991.html
                      Odliczacie już z Florką ?
                      • bea-sjf Re: Emnilda 30.10.05, 20:38
                        może tak się uda :
                        www.google.interia.pl/szukaj/?sg=1&q=emnilde%2Bname&s=szukaj
                        to pierwszy adres wśród wyników ,dotarłaś?
                      • abiela Re: Emnilda 30.10.05, 23:36
                        Autor dowodzi wspolnego pochodzenia imion Emnild i Irminhild. (irmin - wielki,
                        ogromny). Slowo Emnild moze tez pochodzic od slowa "amja" (pilny, skrzetny).
                        Cale rozwazania bazuja na tym, ze Emnilda mogla pochodzic z rodow saskich,
                        gdzie wlasnie imiona z powyzszymi czastakmi byly rozpowszechnione, np.
                        Imhildis, Einihilt etc.

Bazujac na tym zajrzalam do Dudena szukajac imienia Irmhild: stare niemieckie
                        imie (germanskie ermana, irmina: ogromny, duzy + starowysokoniemieckie hiltja:
                        walka)
                        Poodbnym imieniem jest
                        Irmelind - sklada sie znow z czastki ermana + starowysokoniemieckie
                        lind "delikatny, miekki", tez pod wplywem starowysokoniem. linta: lipa, tarcza
                        z drewna lipowego

A na Florke faktycznie juz czekamy.
                        • bea-sjf Re: Emnilda 31.10.05, 11:22
                          Ech ,zamiast sie wyjaśnic jeszcze bardziej sie pogmatwało ,chyba się trzeba
                          pogodzić ,że z tą Emnildą do ładu ze znaczeniem nie dojdziemy winkA i tak stoi u
                          mnie wysoko jako propozycja dla drugiej córeczki (oj ,chciałabym wink )a i mojemu
                          bratu sie podoba bardzo więc może będę -jeśli nie córeczke to bratanice mieć
                          Emnildę .Dobrze pomarzyć wink
                          Uściski !!!
                          • abiela Re: Emnilda 31.10.05, 13:25
                            No niestety a i sam artykul taki jakis niekonkretny.
                            A brat juz ma dzieci? Fajnie,ze tez lubi ciekawe imionawink
                            • bea-sjf Re: Emnilda 31.10.05, 18:10
                              he,he mój brat nawet panny "pewnej" nie mawinktaki młody jest jeszcze ,ale gdy
                              się tylko widujemy mam w nim wiernego słuchacza moich wywodów ( i odkryć )nt
                              imion .Emnildę pamiętał ,bo początkami polskiej historii dużo się niegdyś
                              interesował i stwierdził ,że imię piękne jest .
                              • abiela Re: Emnilda 31.10.05, 23:31
                                Ooo, to wyjatkowy Twoj brat. Odnosze wrazenie, ze mezczyzni na ogol nie
                                interesuja sie immiennictwem.
                                • bea-sjf Re: Emnilda 14.11.05, 19:15
                                  Czuję ,że to imię zapada mi coraz mocniej w serce .Macie pomysły z jakim
                                  imieniem tworzyłoby zgrabną parę ?
                                  • gaudencja Re: Emnilda 14.11.05, 20:46
                                    Oj, mi tez, mi tez. Jestem w nim bardzo zakochana.
                                    Dobroniega idealnie. Emnilda to mocne imie, potrzebuje drugiego wyrazistego
                                    imienia.
                                    Emnilda Berenika
                                    Emnilda Leontyna
                                    Emnilda Dobroslawa
                                    Emnilda Demetria
                                    Emnilda Febronia
                                    Emnilda Jozafata
                                    Emnilda Miłosława
                                    Emnilda Humbelina
                                    Emnilda Druzjanna
                                    Emnilda Ulryka
                                    Emnilda Gordiana
                                    Emnilda Ksawera
                                    Emnilda Salomea
                                    Emnilda Samuela
                                    Emnilda Klementyna
                                    Emnilda Tarsylia
                                    Emnilda Hiacynta
                                    Emnilda Mederyka
                                    Emnilda Imisława
                                    Emnilda Ludwina
                                    Emnilda Konkordia
                                    Emnilda Niegodoma

W czesci zestawien bralam bardziej pod uwage caloksztalt wspolbrzmienia z
                                    Waszym nazwiskiem, niz samo harmonijne brzmienie z Emnilda, np. przy imionach
                                    na "I" i Klementynie. Czy cos Ci przypadlo do serca?
                                    • bea-sjf Re: Emnilda 16.11.05, 15:47
                                      Z Twoich propozycji podobają mi się -po kolei:
                                      Emnilda Salomea
                                      Emnilda Klementyna
                                      ................
                                      Emnilda Hiacynta
                                      Emnilda Druzjanna
                                      Emnilda Ludwina
                                      Emnilda Febronia (choc sama Febrionia zaczyna sie febrą ,więc może byłoby
                                      lepsze jakies o podobnej melodii "la"-"la"-nia )
                                      Emnilda Mederyka
                                      Emnilda Tarsylia

Jeszcze inne pomysły
                                      Emnilda Placyda
                                      Emnilda Józefina
                                      Emnilda Eudoksja
                                      Ksenia i Flawia nie pasują mi ,a bardzo je lubię.
                                      • bea-sjf Re: Emnilda 17.04.06, 16:08
                                        Propozycje Theodorki (skopiowane z wątku o Cyrylu ) :
                                        Emnilda Adonia
                                        Emnilda Ammonia
                                        Emnilda Apolonia
                                        Emnilda Eugenia
                                        Emnilda Epifania
                                        Emnilda Gardenia
                                        Emnilda Leonia
                                        Emnilda Laurencja
                                        Emnilda Septymia
                                        Emnilda Hortensja
                                        Emnilda Sydonia
                                        Emnilda Melania
                                        Emnilda Fawila
                                        Emnilda Fidelia
                                        Emnilda Klaudyna
                                        Emnilda Felicja
                                        Emnilda Serafina
                                        Emnilda Hersylia
                                        Emnilda Nikazja
                                        Emnilda Nemezja
                                        Emnilda Otylia
                                        Emnilda Ofelia
                                        Emnilda Oriana
                                        Emnilda Sabina
                                        Emnilda Klara
                                        Emnilda Aurelia
                                        Emnilda Oksana

Jest tu kilka imion zakończonych na- nia smile))
                                        Podoba mi sie Leonia ,Hersylia i nikazja
                                        Dodam jeszcze od siebie:

Emnilda Wincencja

Bea
                                        --
                                        • theodorka Re: Emnilda 17.04.06, 16:11
                                          Nie wiem, dlaczego, ale dla mnie Wincencja jest trochę "napompowana" smile))

A co powiesz na Emnildę Petronię? Petronia to piękne imię, IMO smile
                                          • bea-sjf Re: Emnilda 23.06.06, 10:48
                                            Moja córka wymyśliła sobie Emnilda Flawia i trzyma się tej wersji mocno smile
                                            B.
                                            • gaudencja Re: Emnilda 23.06.06, 13:45
                                              Hmm, Emnilda Dobroniega chyba jednak ładniejsze smile
                                        • theodorka Re: Emnilda 17.04.06, 16:15
                                          Z imion na "nia" gdzieś w świecie funkcjonuje jeszcze odkwietne imię Begonia
                                          (kiedyś było o tym na forum). Również piękne, lecz bez tradycji w PL, ale w
                                          razie czego można byłoby ją wprowadzić, skoro istnieją Róża, Narcyza, Malina
                                          czy Jagoda smile Begonia brzmi jeszcze ładniej.
                                          • gaudencja Re: Emnilda 17.04.06, 17:41
                                            Nie jestem pewna, czy Begonia rzeczywiście gdzieś w swiecie funkcjonuje jako
                                            imię?
                                            tinyurl.com/qaf2d
                                            BEGONIA was not found in this database. Names that sound similar to BEGONIA:
                                            BIAGINO m Italian
                                            BOGNA f Polish
                                            BOJAN m Slovene, Macedonian, Serbian, Croatian
                                            BOJANA f Slovene, Macedonian, Serbian, Croatian
                                    • theodorka Re: Emnilda 16.11.05, 18:23
                                      gaudencja napisała:

> Oj, mi tez, mi tez. Jestem w nim bardzo zakochana.
                                      > Dobroniega idealnie. Emnilda to mocne imie, potrzebuje drugiego wyrazistego
                                      > imienia.

> (imiona wycięte ze względu na długość wiadomości) smile

Super pomysły. Co prawda niektóre imiona mogą być zaliczane przez niektóych
                                      do "hardkoru", ale mi bardzo się podobają. Jozafata, Humbelina, Druzjanna,
                                      Ulryka, Mederyka, Imisawa, Konkordia, Niegodoma... Już sobie wyobrażam, jak
                                      taka nauczycielka wyczytuje z dziennika imię i nazwisko takiej dziewczynki.
                                      Emnilda Niegodoma Iksińska... Moim zdaniem bardzo pięknie. Ale szczerze mówiąc
                                      nie wiem, czy odważyłabym się tak nazwać dziecko, zwłaszcza na jakiejś
                                      prowincji, gdzie niektórzy (na szczęście tylko niektórzy) ludzie są dość
                                      ograniczeni i śmieją się nawet z normalnych imion, a szczytem oryginalności i
                                      ekstrawagancji są dla nich Anita, Marlena czy Nikola...

Oczywiście nie twierdzę, że Bea_jsf mieszka w takim miejscu, bo pewnie tak nie
                                      jest i na pewno poparłabym ją z całego serca, gdyby tak nazwała córeczkę smile)).
                                      • gaudencja Re: Emnilda 16.11.05, 18:32
                                        theodorka napisała:

Już sobie wyobrażam, jak
                                        > taka nauczycielka wyczytuje z dziennika imię i nazwisko takiej dziewczynki.
                                        > Emnilda Niegodoma Iksińska... Moim zdaniem bardzo pięknie.

To zalezy od nazwiska. Sa nazwiska, do ktorych nigdy nie dopasowywalabym
                                        takiego zestawu, bo przy nich rzeczywiscie by brzmial pretensjonalnie. No i
                                        nadawanie takich imion ma sens, jesli sie ktoregos z nich bedzie uzywac i jesli
                                        sie oba w pelni akceptuje. Rodzice sami musza miec przekonanie, ze dali dziecku
                                        piekne i posiadajace walor uzytkowy imiona, bo tylko to jest warunkiem
                                        powodzenia.
                                        Co ciekawe, niektore z bardzo oryginalnych imion pasuja do bardzo
                                        popularnych, "zwyklych nazwisk", np. Emnilda Kowalska czy Emnilda Niegodoma
                                        Kowalska. Pozdrawiam smile
                                        • theodorka Re: Emnilda 16.11.05, 18:45
                                          gaudencja napisała:

> theodorka napisała:
                                          >
                                          > Już sobie wyobrażam, jak
                                          > > taka nauczycielka wyczytuje z dziennika imię i nazwisko takiej dziewczynk
                                          > i.
                                          > > Emnilda Niegodoma Iksińska... Moim zdaniem bardzo pięknie.
                                          >
                                          > To zalezy od nazwiska. Sa nazwiska, do ktorych nigdy nie dopasowywalabym
                                          > takiego zestawu, bo przy nich rzeczywiscie by brzmial pretensjonalnie. No i
                                          > nadawanie takich imion ma sens, jesli sie ktoregos z nich bedzie uzywac i
                                          jesli
                                          >
                                          > sie oba w pelni akceptuje. Rodzice sami musza miec przekonanie, ze dali
                                          dziecku
                                          >
                                          > piekne i posiadajace walor uzytkowy imiona, bo tylko to jest warunkiem
                                          > powodzenia.
                                          > Co ciekawe, niektore z bardzo oryginalnych imion pasuja do bardzo
                                          > popularnych, "zwyklych nazwisk", np. Emnilda Kowalska czy Emnilda Niegodoma
                                          > Kowalska. Pozdrawiam smile
                                          >

To jasne, że imię musi podobać się rodzicom smile Ale czy spodobałoby się
                                          otoczeniu, w którym królują na ten przykład Marleny, Anity czy Nikole? Osoby z
                                          takich środowisk mówiły mi, że Teodora to najbrzydsze imię na świecie i w życiu
                                          nie skrzywdziliby tak dziecka, a mnie się baaardzo podoba smile
                                          • gaudencja Re: Emnilda 16.11.05, 19:05
                                            theodorka napisała:

Ale czy spodobałoby się
                                            > otoczeniu, w którym królują na ten przykład Marleny, Anity czy Nikole? Osoby
                                            z
                                            > takich środowisk mówiły mi, że Teodora to najbrzydsze imię na świecie i w
                                            życiu
                                            >
                                            > nie skrzywdziliby tak dziecka, a mnie się baaardzo podoba smile

Pewnie by sie nie spodobalo, choc trudno powiedziec, co by te osoby mowily,
                                            gdyby od dziecinstwa wychowywaly sie z jakas Emnilda.
                                      • bea-sjf Re: Emnilda 16.11.05, 22:56
                                        Moja mama mieszka od 10 lat na wsi w małopolsce i doniosła mi ,że mój Gwiszko
                                        ma rówieśniczkę Matyldę smile.A jego imię zostało przez miejscową znajomą
                                        skomentowane " aaa ,jest takie imie w kalendarzu" - więc "prowincja " się
                                        zmienia i nie dziwi sie światu ,by za prowincję nie uchodzićwink))
                                        Różne środowiska ,jak to na forum określacie " Nikolo- i Brajano-lubne" są mi
                                        nieznane ,zresztą przecież nie opinią obcych ludzi się przejmuję ,czy z nią
                                        liczę .Myślę ,ze jeśli jest choć garstka osób dla których wybrane przeze mnie
                                        imie brzmi pięknie ,to znaczy ,że nie zdziwaczałam wink
                                        A Emnildę uwielbiam ! Mój mąż co prawda jest przekonany ,że jeśli córka to
                                        Józefina ,ale on miękki jestsmile))
                          • gaudencja Re: Emnilda 02.01.06, 18:35
                            bea-sjf napisała:

> Ech ,zamiast sie wyjaśnic jeszcze bardziej sie pogmatwało ,chyba się trzeba
                            > pogodzić ,że z tą Emnildą do ładu ze znaczeniem nie dojdziemy wink

Najtrudniejsze są rozwiązania najprostsze, dopiero teraz przyszło mi do głowy,
                            żeby poszukac Emnildy w Słowniku Staropolskich Nazw Osobowych. Przepiszę hasło,
                            trochę skracając i syntetyzując - nie jest to zbyt przystępnie napisane, ale w
                            większości raczej zrozumiałe.

Emnildis - patrz ERMEN i HILD.

"ERMEN : członu i. zł. ERMEN- ( germ. ermana 'wielki, wszechogarniający'). Imię
                            takie nosił półbóg germański. Obok formy Ermana istniała też odmianka Ermina z
                            alternacją apofoniczną (Ablaut) w sylabie potocznej. Pod wpływem tej ostatniej
                            powstała z kolei forma Irmina z podwyższoną artykulacją samogłoski nagłosowej
                            pod wpływem -i- w sylabie następnej.
                            [...zdarzała się też proteza h- na początku, np. w Hermentrudis...]
                            Warianty członu imion złożonych: [...] 3. EMN - skrócenie Ermn- dla uniknięcia
                            zbiegu trzech spółgłosek; 4. Em(m) - hipokorystyczne skrocenie Ermina,
                            potwierdzone w źródłach [...]"

Wśród imion z tych czlonem wymieniona jest m.in. Emnildis i Emma.

"HILD : germ. hildiō, stwniem. hilt(e)a 'walka'
                            [...]
                            Warianty członu imienia złożonego: [...] 11.IL".

Nie korzystałam dotąd z czesci słownika poświeconej nazwom osobowym pochodzenia
                            niemieckiego, a - jak widać - to był duży błąd, bo jest wyjątkowo porządnie
                            opracowana.
                            • gaudencja Re: Emnilda 02.01.06, 18:38
                              Za wcześnie mi się nacisnęło.
                              Nic to nie wnioslo nowego, do już istniejących w tym wątku informacji, ale może
                              trochę przeważa szalę na korzyść jednego wyjaśnienia.

Ale chyba wolałam nie znać znaczenia, -hilda to nie to samo co -ilda wink Chociaż
                              imię nadal jest piękne.
                              • bea-sjf Re: Emnilda 04.01.06, 21:48
                                Na szczęście -hildy nie słychać i nie widać w tym imieniuwink
                                Drugie imie Febronia nie dawało mi spokoju i wymyśliłam tylko 2 kończące się
                                na -nia :
                                Emnilda Leonia
                                Emnilda Antonia
                                Dobroniega mogłaby być zdrabniana do Dobronia i to chyba byłby jednak zestaw nr
                                1 jak dla mnie .
                                A zdrobnienia dla Emnildy ?Emisia smileI mnóstwo innych .
                                Tak myślę ,że to imie jest idealne niezależnie od wieku jego "nosicielki" .
                                Ach ,powzdycham sobie ,ech ...
                  • gunka2 Re: Emnilda 16.11.05, 18:03
                    Jest w sieci tez starsza jeszcze Emnilda - cioteczna babka kronikarza Thietmara.
                    www.mittelalter-genealogie.de/mittelalter/bistuemer/merseburg/thietmar_von_walbeck_bischof_von_m
                    erseburg_+_1018.html
                    Jest w sieci tez starsza jeszcze Emnilda - cioteczna babka kronikarza Thietmara
                    ktory tez i o tej naszej pisywal (i o jej ojcu Dobromirze).
                    Ale o pochodzeniu nic naprawde ciekawego nie znalazlam. Starsze jest podobne
                    imie Emhilda - to wystepuje juz u Nibelungow.
    • edyta1981 Re: Emnilda 02.01.06, 19:19
      bARDZO FAJNE KOJARZY MI SIE Z KOZA Z NOSA
      • gustko Re: Emnilda 02.01.06, 19:40
        edyta1981 napisała:

> bARDZO FAJNE KOJARZY MI SIE Z KOZA Z NOSA

...kojarzy sie z tym, z czym sie ma najwiecej do czynienia...
        • edyta1981 Re: Emnilda 02.01.06, 22:19
          no wlasnie katar mam
    • gdarin Re: Emnilda 14.07.06, 11:05
      Emnilda to skrócenie imienia Ermenilda, które powstało od germańskiego imienia
      Ermengild/Ermenhild/Irmhild, którego polskim odpowiednikiem jest po prostu
      Hermenegilda. Święta o tym imieniu żyła w VII wieku i była córką króla Kentu.
      • theodorka Hermenegilda Dobroniega :)? 14.07.06, 11:19
        To byłby przepiękny zestaw wink.
        • gdarin Re: Hermenegilda Dobroniega :)? 14.07.06, 15:43
          Przynajmniej nikt by nie zarzucił mu, że jest oklepany i banalny. wink
          Aha kiedyś tu już pisałem jako Pejsaty, ale tamto konto porzuciłem i założyłem
          sobie inne.
          • gaudencja Re: Hermenegilda Dobroniega :)? 14.07.06, 16:50
            Witamy z powrotem smile)))))
    • ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 16:46
      nie wyobrażam sobie nazwać tak własnego dziecka.No i jak tu wolać do dziecka?I
      jak zdrobnić?
      Ludzie, czy za mało macie tradycyjnych imion?Po co wymyslać jakieś dziwne
      imiona i unieszczęsliwiać tym samym własne dziecko.
      • gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 16:50
        ania140880 napisała:

> Ludzie, czy za mało macie tradycyjnych imion?

Tak, za mało, i są strasznie nudne smile
        • ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 16:54
          jest bardzo wiele pieknych, tradycyjnych imion.Po co wymyslacie jakieś
          dziwolągi? Dzieci w szkołach potrafią być okrutne i dokuczać dziecku z takim
          imieniem. Po co narażać na to własne dziecko.Poza tym każdy kto usłyszy imię
          dziecka będzie kilkakrotnie pytał: "jak,jak?"
          • martuszkaw Re: Emnilda 14.07.06, 17:10
            ania140880 napisała:

> jest bardzo wiele pieknych, tradycyjnych imion.Po co wymyslacie jakieś
            > dziwolągi? Dzieci w szkołach potrafią być okrutne i dokuczać dziecku z takim
            > imieniem. Po co narażać na to własne dziecko.Poza tym każdy kto usłyszy imię
            > dziecka będzie kilkakrotnie pytał: "jak,jak?"

Właśnie Emnilda jest imieniem tradycyjnym, poświadczonym w źródłach w X w,
            bynajmniej nie jest wymyślona obecnie. To, że przez stulecia miała niską
            frekwencję, to już inna kwestia i nie należy mylić jej z tradycją. M.
            • ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 17:13
              Wiecie co,tak na prawdę wybór imienia powinien być indywidualną sprawą ponieważ
              każdy ma inne gusta i trudno aby każdemu podobało się to samo. Ja jestem za
              ponadczasowymi,uniwersalnymi imionami.Ale jak mówie, rzecz gustu a ponoć o
              gustach się nie dyskutujesmile
              • gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 17:54
                Nie ma ponadczasowych, uniwersalnych imion. Może jedna Anna. Na wszystkie
                pozostałe imiona mody przychodzą i odchodzą.
                • gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 17:58
                  BTW na pewno uniwersalnym, ponadczasowym imieniem nie jest ani Martyna, ani
                  Inga. Pozdrawiam smile
                  • ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 19:58
                    Gaudencjo nie zgadzam się z Tobą ale każdy ma prawo do własnego zdania.
                    Pozdrawiam.
                    • gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 20:16
                      Aniu, to nie jest kwestia opinii, tylko statystyk, nadawalnosci, zakorzenienia
                      danego imienia w tradycji polskiej itd. Inga i Martyna to imiona relatywnie
                      nowiutkie. Owszem, Ingeborga i Marta były znane wczesniej, ale Inga i Martyna -
                      nie.
          • bea-sjf Re: Emnilda 14.07.06, 17:54
            .Poza tym każdy kto usłyszy imię
            > dziecka będzie kilkakrotnie pytał: "jak,jak?"

I tu trafiłaś ,Aniu , wszyscy mnie pytają "Jak?" i jeszcze nie chcą ładnie
            zapamiętać .No szok ! Nauczyłam się więc ,że najpierw je piszę -na serwetce w
            kawiarni na przykład -i podaję pytającemu o imię dla potomkini ,reakcja jest
            nieco inna .
            Zdrobnienia - Ema ,Emi ,Nila,Mila,Ilda,Ildusia ,Ildunia,a nawet Enia .
            • ania140880 Re: Emnilda 14.07.06, 19:57
              no własnie bea-sjf,to jest najbardziej kłopotliwe gdy ludzie z otoczenia nie
              potrafią zapamietać i zrozumieć imienia.Zdrobnienia są bardzo ładne.Pozdrawiam.
            • gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 21:15
              bea-sjf napisała:

> I tu trafiłaś ,Aniu , wszyscy mnie pytają "Jak?" i jeszcze nie chcą ładnie
              > zapamiętać .No szok !

Beo, powiedz, nie zniechęciłaś się? Pytam oczywiście pod kątem czysto
              praktycznym...
              • bea-sjf Re: Emnilda 14.07.06, 21:33
                Ale ja w sumie nie mam wyjścia - o ile to dziecię kopiące jest dziewczynką to
                jest to Emnilda i basta .Żadne ! inne imię tak bardzo mi się nie
                podoba .Trudno ,będziemy używać zdrobnień wink
                • gaudencja Re: Emnilda 14.07.06, 23:01
                  Fajnie smile
                  U mnie sa ostatnio 4 na topie: Emnilda cały czas, Adalwina, Dobroniega i
                  Berengaria smile
                  • lirael Re: Emnilda 15.07.06, 07:28
                    Nie jestem wielką miłośniczką imion z końcówką -ilda, ale w Emnildzie jest
                    szlachetność i dostojeństwo, które nie pozwalają przejść obok niej obojętnie.
                    Moc serdeczności.
    • reynevan_a Re: Emnilda 15.07.06, 22:01
      nie
      • olianka Re: Emnilda 15.07.06, 22:34
        Przecież Emnilda to bardzo ładne imię! Razem z Klotyldą i Kasyldą podoba mi się
        o wiele bardziej niż robiąca furorę wśród moich znajomych Matylda... Mała
        Emisia, większa Ema lub Emna i dorosła Emnilda. Super! Nie dociera do mnie, że w
        Rymucie nie ma ani jednej???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.