Dodaj do ulubionych

Pankracy? Serwacy? Bonifacy?

27.04.05, 15:17
Moj synek ma sie urodzic ok.12.05. Mąż uparł sie zeby mu nadac imie z
kalendarza, z dnia w ktorym si eurodzi. Problem polega na tym, ze w te dni
imieniny maja Pankracy, Serwacy i Bonifacy, a te imiona nie do konca mi
pasuja... Co o nich sądzicie? Moze ktos ma dziecko o takim imieniu? Proszę o
opinie, bo z mężem nie sposob wygrac slowne potyczki...smile Pozdrawiam, Martyna
Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:20
      O mamo! Pankracy - skojarzenie chyba jedyne - Piatek z Pankracym psem,
      Serwacy - nie, ja dziekuje,
      Bonifacy - tym bardziej nie.
      Z imion zakonczonych na -cy znam jeszcze Pafnucego, ale nie wydaje mi sie, zeby
      to byl dobry pomysl dla malenkiej kruszynki.
      • theodorka Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:27
        Według kalendarium Jana Grzeni imieniny tego dnia obchodzą Achilles, Domicela,
        Joanna, Nawojka, Pankracy i Salwina (Gaudencjo, co to za imię?). Skarbczyk
        imion wskazuje jeszcze Domicjana, Dominika, Flawię, Jana i Wszemiła (to
        ostatnie to imię słowiańskie dla chłopca - oznacza miłego dla wszystkich). Moim
        zdaniem Domicjan lub Wszemił brzmią całkiem ciekawie, chociaż Skarbczyk nie
        jest zbyt wiarygodnym źródłem smile.
        • theodorka Jeszcze coś :) 27.04.05, 15:34
          12 maja wspomnienie obchodzi święty Nereusz, który był męczennikiem. Jest
          wspominany zwykle wraz ze swoim bratem, Achillesem. Nereusz to greckie imię
          mitologiczne[gr. nērós – wilgotny]. Nosił je bóg morski, ojciec 50 nimf
          morskich.
        • gaudencja Salwina 27.04.05, 22:24
          theodorka napisała:

> Joanna, Nawojka, Pankracy i Salwina (Gaudencjo, co to za imię?).

Salwina to według słwonika Ossolineum r.ż. od imienia Salwian, które zapewne
          oznacza "należące do rodu Salwiuszów". A Salwiusz to imię, a oprócz tego zdaje
          się rzymska rodzina pochodzenia etruskiego. Tineczko, moze Ty coś wyjaśnisz smile

Według Grzeni zaś Salwian pochodzi od "salvus" i oznacza "nietknięty, ocalony,
          żywy" (czy ta hipoteza się, Tineczko, trzyma kupy?), a o salwinie niewiele
          wiadomo i mogła zostać utworzona od Salwiana dopiero w czasach nowożytnych.

Kobiet o imieniu Salwina jest w Polsce 203 (w 1994 roku było 187).
      • martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:29
        Dziękuje za opinie, przyda sie w tej "walce z wiatrakami"wink Poza tym, jak to
        niby zdrobnic? Pankuś? Serwuś? Bonio?wink Najnowsza propozycja (o zgrozo!!) to
        Benedykt (na czesc nowego papieża...), ale też mam pewne opory....
        • gaudencja Benedykt 27.04.05, 15:37
          ...fajny jest, popieram. Jeśli się zdecydujesz, to przynajmiej nie bedziesz
          miała loterii imienniczej.
    • cynta Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:27
      martynagrz napisała:

> Moj synek ma sie urodzic ok.12.05. Mąż uparł sie zeby mu nadac imie z
      > kalendarza, z dnia w ktorym si eurodzi. Problem polega na tym, ze w te dni
      > imieniny maja Pankracy, Serwacy i Bonifacy, a te imiona nie do konca mi
      > pasuja... Co o nich sądzicie?
      Sprawdz Skarbczyk.com tam jest zazwyczaj wiecej imion niz 3 w tym samym dniu.
      Poza tym co jezeli urodzi sie dzien przed tem lub tydzien pozniej, no chyba ze
      masz cesarke umowiona...
      Moze ktos ma dziecko o takim imieniu?
      Pewnie niewiele takich imion jest, a Pafnucy jest fajnym przezwiskiem, kojarzy
      mi sie z "pachnacym" bobasem.
      Proszę o
      > opinie, bo z mężem nie sposob wygrac slowne potyczki...smile
      Sposob, sposob ;o) tylko 20 lat treningu trzeba...
      Pozdrawiam, Martyna
    • gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:34
      Pankracy, Serwacy i Bonifacy są mocne nawet jak na mnie. Choć Serwacego i
      Bonifacego można jeszcze jakoś przełknąć. Ale spokojnie, trzaba wziąć po prostu
      odpowiednio duży kalendarz. Tu:
      kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=5&d=12
      masz wprawdzie do wyboru jeszcze tylko Achillesa (i Pankracego), ale moim
      zdaniem Achilles jest już o wiele lepszy (tym bardziej, ze nazywał sie tak
      jeden z moich przodków ;P). Ale tu:
      www.skarbczyk.com/index.php?mid=d&d=12&m=5
      jest już o wiele więcej imion. Uczulam tylko na skarbczyk, bo czasami sa tam
      imiona nieistniejące lub niepoprawne.

Poza tym termin porodu z reguły jest oddalony od naznaczonego, więc nie ma się
      czym martwić! Pozdrawiam i napisz nam, na jakim imieniu stanie!
      • gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:36
        no tak, długo pisałam i się spóźniłam wink
        • abiela Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:37
          Benedykt jest IMO swietny!!!
          A z powyzszych bym wybrala Bonifacka.
          • martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:54
            Dziekuję wszystkim za opinie, teraz czas na burze mozgówwinkDo tego wszystkiego
            tesciowie chca mieć wnuka o tradycyjnym staropolskim imieniu, ja z kolei optuję
            za Edgarem... I jak tu wszystkim dogodzic....
            • mamaemmy Edgar 27.04.05, 16:05
              Uważam,że to takie męskie imię,tylko jak je zdrabniać-Edgarek?Chociaż jak Zacharek brzmi tak cudnie to Edgarek po osłuchaniu też fajnie...A co do teściów..hmm..kiedyś ktoś na forum o tym pisał,żeby na teściów nie patrzec,bo oni już swoje dzieci nazwali tak jak chcieli.Więc Ty nazwij sama sobie swojesmile
            • gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 16:17
              Edgar ładnie, jestem za. Za Benedyktem też, choć z innej mańki. A poza tym w
              okolicy tydzień przed i tydzień po dacie jest trochę ciekawych imienin, np.
              Jurand, Achacy (akurat to imie wyjatkowo lubięsmile), Fryderyk, Izydor, Bazyli, a
              teściowej można zaproponować Wszemiła, Stanimira, Stoimira, Chociesława,
              Dobiesława (!), Stanibora, Strzeżysława, Chwalimira - choć nie wiem, czy mowiąc
              o tradycyjnym staropolskim imieniu nie miała na myśli jakichś imion obcych, np.
              Maciej, Jan, Mateusz smile))
              • martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 20:37
                Wielkie dzięki za pomoc, To teraz oprócz Pankracego zproponuję DObiesława, bo
                też ładnie.
                • gaudencja Dobiesław 27.04.05, 22:17
                  Dobiesław Damięcki, tak nazywał się ojciec Damiana Damięckiego.

W każdym razie jestem okropnie ciekawa, jakie będą dalsze losy negocjacji.
          • idaaa Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 28.04.05, 10:05
            Ja również. Przodek (całkiem bliski) Mojego Męża miał tak na imię i był tak
            przeuroczym człowiekiem jak to się rzadko zdarza. Nawiasem mówiąc wołali na
            niego Boniuś smile
    • vivyan Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 22:30
      Bonifacy jest ok smile)) Mój dziadek tak mial na imie (troche chyba jednak
      staroświeckie, nawet w tamtych czasach,zdrobniale nazywano go - Bonik. juz
      kiedys pisalam ze mam sentyment do tego imienia, nie jestem wiec chyba
      specjalnie obiektywna smile)))
      A jesli chodzi o Benedykta, to bardzo mi sie podoba. Jeden z moich uczniow ma
      tak wlasnie na imie, zwracamy sie do niego "Ben".
      Zycze duzo zdrówka dla Ciebie i Malucha smile
      V.
      • martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 28.04.05, 15:25
        Jeszcze raz dzięki za wszystkie opiniewink Ben / Benedykt coraz bardziej mnie
        przekonujesmile
        • gaudencja Benio 28.04.05, 19:14
          Tylko nie zdrabniay Ben! Bo to tak z amerykańska. W wątku z okazcji wyboru Papieża podawałam kilka starszych i nowszych
          zdrobnień, moze któres przypadną Ci do gustu. Choć nie ukrywam, że w ogóle
          najbardziej podoba mi się Dobek - Dobiesław smile Ale Benek też ładnie.
    • gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 25.09.05, 11:22
      Wlaśnie wpadłam na inny wątek, w którym - tak jak w Hiacyncie - udziela się
      martynagrz i ania_nahorna smile forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=578&w=29280042&v=2&s=0 Oj, już się stęskniłam za Krzysiem Hiacusiem, czasami
      trolle są mile smile
    • ada_bush Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 26.09.05, 17:53
      I co, jakie imie daliście?
    • linna-altair Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 22.10.05, 11:11
      Ja bym nigdy nie dała takiego imienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.