martynagrz 27.04.05, 15:17 Moj synek ma sie urodzic ok.12.05. Mąż uparł sie zeby mu nadac imie z kalendarza, z dnia w ktorym si eurodzi. Problem polega na tym, ze w te dni imieniny maja Pankracy, Serwacy i Bonifacy, a te imiona nie do konca mi pasuja... Co o nich sądzicie? Moze ktos ma dziecko o takim imieniu? Proszę o opinie, bo z mężem nie sposob wygrac slowne potyczki... Pozdrawiam, Martyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonnie75 Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:20 O mamo! Pankracy - skojarzenie chyba jedyne - Piatek z Pankracym psem, Serwacy - nie, ja dziekuje, Bonifacy - tym bardziej nie. Z imion zakonczonych na -cy znam jeszcze Pafnucego, ale nie wydaje mi sie, zeby to byl dobry pomysl dla malenkiej kruszynki. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:27 Według kalendarium Jana Grzeni imieniny tego dnia obchodzą Achilles, Domicela, Joanna, Nawojka, Pankracy i Salwina (Gaudencjo, co to za imię?). Skarbczyk imion wskazuje jeszcze Domicjana, Dominika, Flawię, Jana i Wszemiła (to ostatnie to imię słowiańskie dla chłopca - oznacza miłego dla wszystkich). Moim zdaniem Domicjan lub Wszemił brzmią całkiem ciekawie, chociaż Skarbczyk nie jest zbyt wiarygodnym źródłem . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Jeszcze coś :) 27.04.05, 15:34 12 maja wspomnienie obchodzi święty Nereusz, który był męczennikiem. Jest wspominany zwykle wraz ze swoim bratem, Achillesem. Nereusz to greckie imię mitologiczne[gr. nērós – wilgotny]. Nosił je bóg morski, ojciec 50 nimf morskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Salwina 27.04.05, 22:24 theodorka napisała: > Joanna, Nawojka, Pankracy i Salwina (Gaudencjo, co to za imię?). Salwina to według słwonika Ossolineum r.ż. od imienia Salwian, które zapewne oznacza "należące do rodu Salwiuszów". A Salwiusz to imię, a oprócz tego zdaje się rzymska rodzina pochodzenia etruskiego. Tineczko, moze Ty coś wyjaśnisz Według Grzeni zaś Salwian pochodzi od "salvus" i oznacza "nietknięty, ocalony, żywy" (czy ta hipoteza się, Tineczko, trzyma kupy?), a o salwinie niewiele wiadomo i mogła zostać utworzona od Salwiana dopiero w czasach nowożytnych. Kobiet o imieniu Salwina jest w Polsce 203 (w 1994 roku było 187). Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:29 Dziękuje za opinie, przyda sie w tej "walce z wiatrakami" Poza tym, jak to niby zdrobnic? Pankuś? Serwuś? Bonio? Najnowsza propozycja (o zgrozo!!) to Benedykt (na czesc nowego papieża...), ale też mam pewne opory.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Benedykt 27.04.05, 15:37 ...fajny jest, popieram. Jeśli się zdecydujesz, to przynajmiej nie bedziesz miała loterii imienniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:27 martynagrz napisała: > Moj synek ma sie urodzic ok.12.05. Mąż uparł sie zeby mu nadac imie z > kalendarza, z dnia w ktorym si eurodzi. Problem polega na tym, ze w te dni > imieniny maja Pankracy, Serwacy i Bonifacy, a te imiona nie do konca mi > pasuja... Co o nich sądzicie? Sprawdz Skarbczyk.com tam jest zazwyczaj wiecej imion niz 3 w tym samym dniu. Poza tym co jezeli urodzi sie dzien przed tem lub tydzien pozniej, no chyba ze masz cesarke umowiona... Moze ktos ma dziecko o takim imieniu? Pewnie niewiele takich imion jest, a Pafnucy jest fajnym przezwiskiem, kojarzy mi sie z "pachnacym" bobasem. Proszę o > opinie, bo z mężem nie sposob wygrac slowne potyczki... Sposob, sposob ;o) tylko 20 lat treningu trzeba... Pozdrawiam, Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:34 Pankracy, Serwacy i Bonifacy są mocne nawet jak na mnie. Choć Serwacego i Bonifacego można jeszcze jakoś przełknąć. Ale spokojnie, trzaba wziąć po prostu odpowiednio duży kalendarz. Tu: kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=5&d=12 masz wprawdzie do wyboru jeszcze tylko Achillesa (i Pankracego), ale moim zdaniem Achilles jest już o wiele lepszy (tym bardziej, ze nazywał sie tak jeden z moich przodków ;P). Ale tu: www.skarbczyk.com/index.php?mid=d&d=12&m=5 jest już o wiele więcej imion. Uczulam tylko na skarbczyk, bo czasami sa tam imiona nieistniejące lub niepoprawne. Poza tym termin porodu z reguły jest oddalony od naznaczonego, więc nie ma się czym martwić! Pozdrawiam i napisz nam, na jakim imieniu stanie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:36 no tak, długo pisałam i się spóźniłam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:37 Benedykt jest IMO swietny!!! A z powyzszych bym wybrala Bonifacka. Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 15:54 Dziekuję wszystkim za opinie, teraz czas na burze mozgówDo tego wszystkiego tesciowie chca mieć wnuka o tradycyjnym staropolskim imieniu, ja z kolei optuję za Edgarem... I jak tu wszystkim dogodzic.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Edgar 27.04.05, 16:05 Uważam,że to takie męskie imię,tylko jak je zdrabniać-Edgarek?Chociaż jak Zacharek brzmi tak cudnie to Edgarek po osłuchaniu też fajnie...A co do teściów..hmm..kiedyś ktoś na forum o tym pisał,żeby na teściów nie patrzec,bo oni już swoje dzieci nazwali tak jak chcieli.Więc Ty nazwij sama sobie swoje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 16:17 Edgar ładnie, jestem za. Za Benedyktem też, choć z innej mańki. A poza tym w okolicy tydzień przed i tydzień po dacie jest trochę ciekawych imienin, np. Jurand, Achacy (akurat to imie wyjatkowo lubię), Fryderyk, Izydor, Bazyli, a teściowej można zaproponować Wszemiła, Stanimira, Stoimira, Chociesława, Dobiesława (!), Stanibora, Strzeżysława, Chwalimira - choć nie wiem, czy mowiąc o tradycyjnym staropolskim imieniu nie miała na myśli jakichś imion obcych, np. Maciej, Jan, Mateusz )) Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 20:37 Wielkie dzięki za pomoc, To teraz oprócz Pankracego zproponuję DObiesława, bo też ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Dobiesław 27.04.05, 22:17 Dobiesław Damięcki, tak nazywał się ojciec Damiana Damięckiego. W każdym razie jestem okropnie ciekawa, jakie będą dalsze losy negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 28.04.05, 10:05 Ja również. Przodek (całkiem bliski) Mojego Męża miał tak na imię i był tak przeuroczym człowiekiem jak to się rzadko zdarza. Nawiasem mówiąc wołali na niego Boniuś Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 27.04.05, 22:30 Bonifacy jest ok )) Mój dziadek tak mial na imie (troche chyba jednak staroświeckie, nawet w tamtych czasach,zdrobniale nazywano go - Bonik. juz kiedys pisalam ze mam sentyment do tego imienia, nie jestem wiec chyba specjalnie obiektywna ))) A jesli chodzi o Benedykta, to bardzo mi sie podoba. Jeden z moich uczniow ma tak wlasnie na imie, zwracamy sie do niego "Ben". Zycze duzo zdrówka dla Ciebie i Malucha V. Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 28.04.05, 15:25 Jeszcze raz dzięki za wszystkie opinie Ben / Benedykt coraz bardziej mnie przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Benio 28.04.05, 19:14 Tylko nie zdrabniay Ben! Bo to tak z amerykańska. W wątku z okazcji wyboru Papieża podawałam kilka starszych i nowszych zdrobnień, moze któres przypadną Ci do gustu. Choć nie ukrywam, że w ogóle najbardziej podoba mi się Dobek - Dobiesław Ale Benek też ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 25.09.05, 11:22 Wlaśnie wpadłam na inny wątek, w którym - tak jak w Hiacyncie - udziela się martynagrz i ania_nahorna forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=578&w=29280042&v=2&s=0 Oj, już się stęskniłam za Krzysiem Hiacusiem, czasami trolle są mile Odpowiedz Link Zgłoś
ada_bush Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 26.09.05, 17:53 I co, jakie imie daliście? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Pankracy? Serwacy? Bonifacy? 22.10.05, 11:11 Ja bym nigdy nie dała takiego imienia! Odpowiedz Link Zgłoś