theodorka 30.04.05, 20:03 Wpadło mi do głowy takie imię. Co o tym myślicie? Jest to żeńska wersja imienia Cezary. Uważam, że całkiem niezła. Podoba mi się jedynie zdrobnienie Cezarka, Czarka mnie odstrasza. Trochę mi się kojarzy z Cezareą Kapadocką, w której żyła św. Dorota, o której też już pisałam - zatem skojarzenia mam pozytywne, bo lubię tą świętą (była męczennicą) Poza tym Cezary Pazura i inni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja_mniam Re: Cezaria 01.05.05, 08:24 chyab byla mowa juz o Cezarym i Cezariach ... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cezaria 01.05.05, 09:29 Tam była mowa o Cezarynie, nie o Cezarii Czytałam tamten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Cezaria 01.05.05, 08:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18982726&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cezaria 01.05.05, 10:28 Z Cezarią jest ten właśnie problem, o którym pisałaś, Teodorko. Prawdopodobnie wielu ludzi automatycznie by ją zdrabniało do Czarki. A w ogóle samo imię jest dostojne i podoba mi się szalenie. Jakkolwiek z imion podobnie się kończących najbardziej uwiodła mnie Hilaria Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cezaria 01.05.05, 10:43 Ale przecież można zdrabniać jeszcze Cezarka lub Cesia, Gaudencjo. Może gdybym kiedyś tak nazwała jedną ze swoich córek i uparcie używała tych dwóch zdrobnień oprócz pełnej formy, ludzie nie mówiliby na nią Czarka, ale jest to trudne. Coś mi mówi, że chyba będę poważnie rozważać to imię, gdyż jest ostatnim imieniem po Dorocie i Teofili, z którym można sobie skojarzyć legendę o św. Dorocie, która przecież żyła w Cezarei Kapadockiej, ja nieraz pisałam (nazwa miejscowości Cezarea jest zbliżona do brzmienia imienia Cezaria, a nadawanie nazw geograficznych jako imion jest zabronione) . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cezaria 29.09.05, 19:41 Cesia to chyba faktycznie najlepszy pomysł na zdrobnienie od Cezarii... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cezaria 24.08.06, 21:58 gaudencja napisała: > dostojne i podoba mi się szalenie. Wycofuję się - na pewno nie szalenie Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Cezaria 01.05.05, 17:37 Nie przekonuje mnie zupełnie (podobnie jak jej męski odpowiednik). Imię Cezary pochodzi od przymiotnika włochaty. Zatem Cezaria to włochata?? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cezaria 02.05.05, 08:32 idaaa napisała: > Nie przekonuje mnie zupełnie (podobnie jak jej męski odpowiednik). Imię Cezary > pochodzi od przymiotnika włochaty. Zatem Cezaria to włochata?? > Może i tak, ale w moich okolicach i tak nikt o tym nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Cezaria 30.09.05, 09:25 moja szczurka nazywa sie dokładnie: Julia Cezaria... wiadomo na kogo cześć Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Cezaria 28.10.05, 12:57 Średnio mi się podoba. MSZ trochę zbyt męsko brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Cezaria 28.10.05, 13:48 Kojarzy mi się z Cesarią Evorą,tą murzyńską piosenkarką. Muzyka super, ale wygląd bardzo męski. I dlatego imię mi "nie leży". Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Cezaria 28.10.05, 18:02 a mnie się kojarzy z brazylijskimi serialami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cezaria 27.03.06, 16:44 Ostatnio "Wysokie Obcasy" w tekscie o kobietach-naukowcach przypominały postać Cezarii Badouin de Courtenay. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cezaria 27.03.06, 16:56 gaudencja napisała: > Ostatnio "Wysokie Obcasy" w tekscie o kobietach-naukowcach przypominały postać > Cezarii Badouin de Courtenay. Czytalam i bylam pod wrazeniem reszty nazwisk Odpowiedz Link Zgłoś
brasiunia Re: Cezaria 27.03.06, 19:23 A po co zdrabniać, spokojnie można mówić Cezaria i wtedy ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś