maga_22 09.05.05, 21:45 Co myślicie o tym imieniu? Używane w Polsce? Znacie jakąś Penelopę? I jak to zdrabniać? Jakoś utkwiło mi w głwie ostatnio... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Penelopa? 09.05.05, 22:21 To bardzo rzadkie, lecz używane w Polsce imię, które od dawna bardzo mi się podoba. Na pewno o wiele lepsze od popularyzującej się ostatnio Kasandry. Zdrabniać mozna chociażby Nel, a poza tym - co serce podpowie. Idaaa jest dobra w proponowaniu zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
kikamama Re: Penelopa? 10.05.05, 01:06 mnie sie kojarzy z super aktorkąPenelope Cruz no i zonąOdyseuszapODOBA mi sie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa? 08.10.05, 16:47 Właśnie - ciekawe, czemu Penelopa Cruz nie powoduje nadań tego imienia, podczas gdy słyszy się (rzadko, ale regularnie) o małych Kasandrach, a to jest przecież imię o nie mniej silnych konotacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Penelopa? 12.01.06, 11:17 > Właśnie - ciekawe, czemu Penelopa Cruz nie powoduje nadań tego imienia Być może fanki Nicole Kidman nie mogą Penelopie wybaczyć, że stała się przyczyną rozwodu z T. Cruisem? To by tłumaczyło zwiększoną ilość nadań imion typu Nicol, Nikol, Nikola ... ) Odpowiedz Link Zgłoś
paula_do Re: Penelopa? 15.11.06, 11:22 kikamama napisała: > mnie sie kojarzy z super aktorką Penelope Cruz no i zonąOdyseuszapODOBA mi sie > ! Idąc tym tropem, co powiecie na Salmę? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Penelopa? 10.05.05, 09:53 Zdrobnienia, które przyszły mi na myśl: Lusia, Pena, Pela (akurat to średnio mi się podoba), Pelusia, Pola (w sumie czemu nie??), Peli, Pelinka, Pelunia, Lunia, Lusieńka, Losia, Lopcia, Loppi, Lesia A samo imię?? Lepsze od Pelagii ale-niestety- nie należy do moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Penelopa? 12.01.06, 11:15 Chyba jednak więcej jest Penny niż Poppy. Zaraz na myśl przychodzi mi książka "Penny i dobra wróżka" autorstwa Katherine Allfrey, o młodej dziewczynie Penelopie... Odpowiedz Link Zgłoś
asia9931 Re: Penelopa? 10.05.05, 11:33 sory, ale kojarzy mi się z antylopą, ale nie neguje każdy ma inny gust. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Penelopa? 10.05.05, 13:55 Jakos niezbyt, mam jednoznaczne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa? 14.06.06, 22:06 asia9931 napisała: > sory, ale kojarzy mi się z antylopą, To chyba pozoytywne skojarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Penelopa? 11.05.05, 16:49 )) Piękne pytanie)) Znam jedną Penelopę)) Tak ma na imię moja Kocica, stąd też wywodzi się mój nick)) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Penelopa? 11.05.05, 17:14 Chyba jest to dosyć popularne imię w Grecji, więc dziewczęta pół-Greczynki czesto tak mają na imię, przynajmniej drugie. Ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Penelopa? 12.05.05, 08:40 Całkiem niezłe imię, warte nadania dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Penelopa? 09.10.05, 14:52 Takie jakieś hmmm... dziwne to imię, ale wcale nie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Penelopa? 12.01.06, 08:56 Kojarzy się z aktorką oraz z Odyseuszem Brzmi tak trochę wyniośle. Nie nadałabym tak dziecku. Nie znam zadnej Penelopy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Penelopa? 13.01.06, 06:18 JAKIE PIEKNE IMIE!!! No to jest powazna kandydatura na imie mojej corki (jesli kiedys sie takowa pojawi I skojarzenie z antylopa jak najbardziej poprawne, chyba lepiej z antylopa niz ze slonica? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Penelopa? 14.01.06, 09:54 mmaupa napisała: > JAKIE PIEKNE IMIE!!! No to jest powazna kandydatura na imie mojej corki (jesli > kiedys sie takowa pojawi > Trzymam kciuki by sie pojawila i by miala tak na imie. Samo imie troche pompatyczne, moze dlatego nie zdobywa szerszej publicznosci?! No i dosyc dlugie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Penelopa? 16.01.06, 14:01 Moj ukochany sie zachwycil zdrobnieniem Poppy (on anglojezyczny), mi sie podoba skrot Nela. No ale dzieci jeszcze nie planujemy Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Penelopa? 15.06.06, 00:03 Znam jedną Penelopę, córkę Greczynki i Polaka. Mówiono na nią Pena - jakoś nieszczególne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Penelopa? 15.06.06, 12:45 Niezbyt mi sie podoba. Zdrobnienia też nie zachwycaja... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa? 12.11.06, 20:33 Warto dodać, ze ma świętą patronkę: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3307.html Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Penelopa? 12.11.06, 20:42 Kojarzy mi się z Penelope Cruz, a jej nie lubię, więc chociaż imię niczego sobie, to mam awersję. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Penelopa? 12.11.06, 23:18 Piekne imie choc nie spotkalam sie z jego uzyciem w Polsce. W Hiszpanii skraca sie do Pe, ale rozumiem, ze ta informacja nie przysporze Penelopie zwolennikow Odpowiedz Link Zgłoś